fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUS ROG Keris trådløs gaming mus

Test: ASUS ROG Keris trådløs gaming mus

Hvis en letvægtsmus med tre forbindelsestyper og udskiftelige knapper lyder appellerende, så læs med i vores test af den nye ROG Keris mus, som vi bringer her.

Hvad er der i æsken?

Umiddelbart ser æsken til ROG Keris relativt lille ud, men indholdet består faktisk af både mus, USB-C kabel til opladning, USB-dongle til den ene af de to trådløse forbindelser, fire ekstra sideknapper, to Omron switche og ekstra teflon fødder foruden papirer. Det hele kan nærmest virke en smule overvældende, men i virkeligheden er det med til at gøre ROG Keris fleksibel i forhold til, hvem der bruger musen og til hvad. Dét kommer vi lidt mere ind på i de næste afsnit.

Design

Ude af boksen ser ROG Keris faktisk ikke ud af meget. Altså ikke på en dårlig måde, så er musen ret simpel i sin opbygning og kunne ligne enhver anden mus i sin klasse. Der er tale om en højrehåndsmus, som er lavet med et design, således at ens højre hånd fint hviler på og der er en smule støtte i højre side, men ikke meget. ROG Keris er nemlig ikke blandt verdens bredeste mus.

Til gengæld føler jeg at min tommelfinger fint hviler på venstre side af musen og samtidigt har den fint adgang til de to genvejstaster, som fra fabrikken er sat op til at være frem og tilbage knapper.

Allerede der møder vi en af ROG Keris’ særligheder, idet disse to sideknapper er mulige at tage af og erstatte med nogle andre, som følger med i æsken. Forskellen er at mærke, men den er ikke voldsom. Farven er en anden i de medfølgende knapper, så man hurtig kan kende forskel på dem. At tage dem af er relativt nemt, men kræver lidt fingerfærdighed.

Når vi nu er ved ROG Keris’ særligheder, så lad os vende musen på hovedet, hvor man konstaterer at den har to gemte gummifødder i bunden, som ikke er til for at give musen mere friktion, men derimod gemmer to skruer under sig. Disse skruer holder skroget (af mangel på bedre udtryk) på plads. Denne øverste del kommer så af når man skruer skruerne fri og under dette finder man musens indre. Dér kan man så erstatte switchene under de to primære knapper, så man kan montere de medfølgende ekstra Omron switche i stedet for de oprindelige ROG Micro Switche.

Når man skifter switchene på de primære knapper er forskellen mere mærkværdig end ved sideknapperne efter min mening. Det bliver ikke nat og dag, men bestemt er forskellen at mærke under fingerspidserne. Jeg satte to forskellige switche på de to knapper for at mærke forskellen og mens den ene giver en større lyd og feedback har den anden en mere blød og nem vandring. Personligt er jeg større fan af Omron switchenes hårdhed, men er sikker på at det vil være en smagssag.

Foruden de udskiftelige knapper er ROG Keris holdt temmelig standard i designet med et RGB-logo på ryggen og så et scroll-hjul, der ligeledes lyser op og kan skifte farve. Om man vil for naturligvis kan effekterne også slukkes for.

ROG Keris er en mus i mellemklassen hvad angår vægt i øvrigt. Den er ikke helt nede og skrabe de 60 som vi er begyndt at se gaming mus gøre, selv trådløse. Den vejer 79 gram og ligger sig derfor i midten for jeg ville mene at tidligere var det helt almindeligt at mus vejede omkring de 100 gram. Selv foretrækker jeg mere vægt, men kan forstå at de lettere mus vinder popularitet.

Funktionalitet

Skal du derimod indstille det nævnte RGB lys i enten scroll-hjul eller logoet, så skal du have installeret ROG Armoury softwaren, som giver dig denne mulighed.

Det er den samme software som man bruger til øvrigt ASUS ROG udstyr, så det fede er at man kan have alle tingene samlet ét sted. Det gør også at man kan have den samme RGB-effekt på tværs af sit udstyr inklusive grafikkort og bundkort, hvis de da ellers understøtter integration med denne app.

Det at softwaren kan bruges på denne måde på tværs gør dog også at den konstant har opdateringer og det synes jeg kan være en anelse irriterende. Jeg har nærmest ugentlige opdateringer derinde og naturligvis er det positivt at der er konstant udvikling og givetvis forbedring, men det kan være en smule irriterende med de mange “spilstop”.

Det er også muligt at indstille musens knapper og sensorens følsomhed. Det er også muligt at kalibrere musen til den musemåtte man anvender om man vil. Jeg kunne ikke personligt mærke en forskel, men at kalde mig pro ville også være synd, så det kan være de mange gamere derude, som er bedre end mig, ville få en del mere ud af en sådan kalibrering.

Knapper og brug

Samtlige knapper på ROG Keris er velplaceret og har en god størrelse og form. I hvert fald for min hånd, som i øvrigt er større end gennemsnittet. Hvordan mindre eller væsentligt større hænder vil have det er svært at sige. Musen har en god bue på cirka midten, som gør at den er en smule høj og fylder dermed fint i hånden. For i virkeligheden er den kortere end min daglige spillemus, G502, så jeg var en smule spændt på at se om jeg ville kunne vænne mig til at spille med den. Bredden savner jeg, men alligevel synes jeg at jeg har god kontrol over musen hele tiden.

Det er fedt at kunne skifte de forskellige knapper, men jeg forestiller mig at det er noget man gør én gang til man finder den kombination, som passer den måde man spiller og foretrækker knapperne på. Mega nemt at skifte switch på de primære taster i øvrigt og det er en verden til forskel. Det føles småt og er det også, men eftersom det er lige under ens fingerspidser, så kan det mærkes øjeblikkeligt.

Dog er DPI tasten altså at finde på undersiden af musen, så hvis man er vant til at skifte mellem disse hurtigt kan det være lidt svært. Jeg kender ikke, men hører om folk, der spiller med forskellige følsomheder afhængigt af om de bruger en sniper eller assault riffle i spil, så der er skiftet måske ikke nær så nemt, som man kender det ved mus, hvor DPI-knappen er at finde på toppen af musen.

I testen for hvor hurtigt jeg kunne klikke på ROG Keris så fandt jeg ud af at med Omron switchene kunne jeg klare næsten 11 kliks i sekunder 10.78 k/s (klik i sekundet), mens de oprindelige ROG Micro switche gav mig 10.43 k/s og begge er mere end jeg er vant til med G502.

ROG Keris ses til højre for Logitech G502

Sensor

I ROG Keris finder man en sensor, som er specielt tunet af ROG teamet og klarer at gå op til 16.000 DPI, hvilket bør være mere end rigeligt for de fleste. Jeg har ikke været i stand til at finde ud af, hvem der har produceret og udviklet selve sensoren og læser mig blot frem til at ROG har tunet den.

Hvad tuningen indebærer ved jeg heller ikke, men jeg smed musen efter en test alligevel og kiggede efter hvordan den reagerede ved hurtige bevægelser, retningsskift og præcision. Intet af det satte mig ud af kurs, om end musen har en smule højere lift-off end jeg foretrækker. Det vil sige den slipper “musemåtten” og holder op med at registrere bevægelse en smule højere end G502 var min oplevelse.

Udover det så var der ikke slinger i valsen og jeg smed den ind i en test for at måle dens polling rate og også her viste den sig at være lige under 1000 Hz, så det var ganske fint.

Batteritid

ASUS har fanget det med USB-C og det er også hvad ROG Keris er blevet udstyret med. En opladning på blot 15 minutter giver dig i øvrigt 12 timers spilletid, så det er ikke helt skidt, hvis man skulle have glemt at lade op hjemmefra eller lige før man skal starte med at spille.

Hvis du derimod giver den tid til at lade op, så kan du få op til 78 timers spilletid uden RGB og 56 timer med.

Batteritiden med Bluetooth bliver vi dog ikke oplys, men da musen her kører med færre “hestekræfter” så burde det være væsentligt længere. Det er dog ikke med Bluetooth man bør spille. Denne forbindelsestype bør holdes til kontorbrug og ikke til gaming da den er noget langsommere end 2.4 GHz USB-donglen. Donglen forbinder i øvrigt til computeren via USB-A og ikke C. Det er dog acceptabelt da de fleste gaming computere fortsat har denne forbindelsestype.

Konklusion

ROG Keris er en gennemført mus, hvor der er kælet for funktionsdetaljerne og hvor designet er holdt relativt clean uden de store dikkedarer. Den er mulig at gøre personlig både med hensyn til RGB-belysning, men man kan også lave en kombination med de udskiftelige knapper, så det passer til ens spillestil og præference. Det er især denne modularitet og tilpasning, som jeg synes gør at ROG Keris skiller sig ud fra resten. Ellers er den ganske standard, om end det er nævneværdigt at den virker rigtig god og præcis når man bruger den.

Positivt

  • Udskiftelige knapper både i siden og toppen
  • Simpelt men lækkert design
  • God ydelse og præcision
  • Bluetooth mulighed
  • Udskiftelige fødder medfølger

Negativt

  • Lidt smal
  • DPI-skifteknap i bunden

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Hvis en letvægtsmus med tre forbindelsestyper og udskiftelige knapper lyder appellerende, så læs med i vores test af den nye ROG Keris mus, som vi bringer her. Hvad er der i æsken? Umiddelbart ser æsken til ROG Keris relativt lille ud, men indholdet består faktisk af...Test: ASUS ROG Keris trådløs gaming mus