Man forbinder ikke nødvendigvis ASUS med gaming tilbehør, såsom mus og headsets, men det kan sagtens blive meget aktuelt fremover, idet deres ROG (Republic Of Gamers) subdivision er begyndt at bringe produkter i disse segmenter også, og i denne omgang er det blevet tid til at teste en optisk gaming mus, ASUS ROG Gladius.
Hvad er der i æsken?
Man forventer den samme korte opremsning af indhold, som blot består af en mus og noget dokumentation, men sandheden er faktisk at indholdet i den sort/røde æske til ASUS ROG Gladius er en smule mere spændende end som så. Det skyldes at ASUS har gjort denne mus en smule justerbar på en ret unik måde. De har gjort det nemt at skifte switches på de to store museknapper og derfor medfølger der ekstra teflon, ekstra omron switches, og et stofpose til transport. Derudover er musen faktisk separat pakket, idet denne kan tages for mere sikker transport. Og naturligvis en manual.
Design
Det er efterhånden svært at opfinde et originalt design indenfor mus, hvis man skal bibeholde genkendelighed hos forbrugeren og det kan sagtens være at ASUS ROG Gladius har hentet inspiration fra nogle af sine konkurrenter, men den er alligevel også unik. Med en titanium-finish på overfladen og en sort bund i gummi føles den ganske rar at holde ved. Jeg bruger palm-grip når jeg spiller og arbejder, hvorfor jeg får nærmest hele musen at mærke i min hånd og gummi-overfladen i bunden/siden føles ganske dejlig. Gummi har også den fordel at den gør hele grebet om musen mere fast.
Der er tale om et klassisk knappelayout, med blot to ekstra knapper i siden, som ab fabrik er indstillet som frem og tilbage knapper i browseren. For en gangs skyld er disse to knapper ganske velplaceret og nemt tilgængelige begge to. På toppen har man ganske vist én ekstra knap og denne er til at aktivere en alternativ følsomhed (DPI) imens man spiller.
Eftersom kablet på ASUS ROG Gladius kan tages af er der i bunden en lille skydemekanisme til at frigøre dette kabel med, således at man er sikker på det ikke knækker under pres i tasken mens man transporterer musen. Kablet er i øvrigt gummibelagt, men samtidigt stift, så jeg oplevede ikke at kablet viklede sig om sig selv.
Den seneste trend indenfor gaming mus er også kommet til ASUS ROG Gladius og det er belysning på logo, under DPI-knappen og scroll hjul, som man i øvrigt kan styre individuelt. Man kan tænde det, lade det have en “åndeeffekt” eller slukke det helt. Man har pt. ikke mulighed for at nedsætte lysstyrken, hvilket dog ikke er den største udfordring, idet der er tale om en rød farve, som ikke er nær så iøjenfaldende som mange andre farver ville være det.
Til trods for at ASUS ROG Gladius lyder til at være en standardmus, som har de samme features som alle andre vi har testet og nu blot er fra en anden producent, så har den faktisk en designmæssig unikhed (jeg har i al fald ikke set det før). Som nævnt tidligere medfølger ekstra teflon til “fødderne” af musen og nogle ekstra Omron switches. Ved at fjerne de eksisterende fødder og tage fire skruer ud kan man skille top fra bund og nemt og enkelt skifte sine Omron switches ud til nogle man mere præferer med hensyn til klikmodstand. Jeg fandt ud af at man kan købe ekstra switches mange steder, heriblandt Amazon, men jeg fandt desværre aldrig ud af hvor man køber ekstra musefødder, hvis man har fortrudt sit første skift og allerede brugt de ekstra par man fik sammen med ASUS ROG Gladius.
Funktionalitet
Grundet sin simple knappelayout kan ASUS ROG Gladius bruges out of the box som en ganske habil gaming mus, idet den er plug and play og virker som den skal. Den lyser rigtigt nok alle steder, så hvis man vil benytte sig af muligheden for at slukke belysningen og styre hvad de enkelte knapper skal gøre i forskellige profiler, så skal man installere ROG Armoury softwaren. Herigennem kan man tilpasse musen efter sit ønske og behov. Det er muligt at indstille musens hastighed, DPI, acceleration og angle snapping. Sidstnævnte er lidt speciel i forhold til mange andre mus jeg har testet og kræver derfor en forklaring. Angle snapping tilpasser ens vandring på skærmen så linier bliver mere lige. Jeg var skeptisk overfor effekten af denne funktion, men i galleriet kan man se forskel på to streger, som jeg har tegnet i fri hånd, langsomt og hvor angle snapping i den venstre streg slet ikke var aktiveret så fik den hele armen i den højre streg og forskellen er tydelig.
ASUS ROG Gladius lader dig installere en profil på selve musen og ellers er det muligt at indstille alle de profiler man overhovedet kunne tænke sig på selve computeren, hvor softwaren er installeret. Disse profiler ville være ubrugelige, hvis det ikke var muligt at gøre nok ved dem så de kunne skille sig ud. Det er derfor heldigvis muligt at indspille og gemme makroer i softwaren, som man kan tildele sine knapper. Man kan naturligvis også bare tildele gængse funktioner man ofte anvender. ROG Armoury softwaren er ikke den mest omfattende på området, men den indeholder nok til at se fleste får deres behov dækket.
Den optiske sensor i ASUS ROG Gladius er på hele 6400 DPI, hvilket sammen med en mulig registrering på 200 tommer i sekundet er mere end hvad det menneskelige øje kan følge med i. Når man spiller er det sjældent musens hardware, der er flaskehalsen. Musen er utrolig responsiv og kan også køre med en polling rate på 2000, hvilket svarer til at den sender signal til computeren 2000 gange i sekundet. Personligt synes jeg det er en smule overkill og har altid været vant til en lavere både DPI og polling rate end hvad musen kan præstere. Ved 2000hz føles ASUS ROG Gladius også en smule mere ustabil føler jeg.
Konklusion
Der er i virkeligheden ikke noget konkret at sætte finger på når det kommer til ASUS ROG Gladius, for den spiller bare. Vi er dog nået til et punkt i spillemusens udvikling, hvor sensor, reaktion og præcision ikke længere er måleelementer for den gængse gamer og man er nødt til at tænke out of the box for at bringe noget, der skiller sig ud fra konkurrenterne. ASUS ROG Gladius giver ganske vist mulighed for at man kan skifte sine switches på museknapperne, så de passer ens behov og stil, men ud over dette er musen for simpel og man mangler lige det sidste ekstra.
[checklist]
- Design
- Performance
- Knappemekanisme kan skiftes
[/checklist]
[badlist]
- For få features
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Set til 599,-