mandag, december 23, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUS ROG Chakram

Test: ASUS ROG Chakram

Vi har fået lov at kigge nærmere på ASUS nyeste satsning på gaming mus fronten i kraft af deres trådløse ROG Chakram mus med et joystick indbygget. Denne lidt særlige kombination er sat sammen med trådløs opladning og RGB lys.

Hvad er der i æsken?

Denne mus gemmer sig ikke ligefrem i en lille æske. Der er dog også temmelig meget indhold med ROG Chakram for udover musen har man den trådløse modtager, adapter til modtageren, USB-kabel, ROG logo klistermærke, logo til RGB, bæretaske og en lille æske, hvori der er et værktøj til at tage switche ud med samt to ekstra switche til de primære knapper.

Design

I slukket tilstand er ASUS ROG Chakram en typisk højrehånds gaming mus med et simpelt sort design. Den har nogle skarpe kanter, men uden egentlig at være iøjefaldende. I siden har den riller til lige at give den et lidt “edgy” look, som minder os lidt om at der er tale om en gaming mus.

Der hvor man ikke er i tvivl om dens gaming ophav er når man sætter strøm til og så RGB lyset begynder at lyse op. Der er nemlig lys både på bundens front og bagstykke, hvor ROG logoet befinder sig. Der er også RGB lys i siderne af scroll hjulet, så effekterne kan være mange. Det er også her at den medfølgende blanke plade kommer ind i billedet, idet du selv kan tegne på den og danne dit eget logo, som så lyser gennem ROG Chakram konstruktionen.

Selve formen på ROG Chakram er med en uddybning i siden så din tommelfinger kan hvile på bunden af musen uden at røre ved musemåtten. Denne form er jeg personligt kæmpe fan af fordi jeg holder på musen med det såkaldte palm-grip. De to sideknapper, som ROG Chakram er udstyret med er i udgangspunkt sat til at agere som frem og tilbage knapper.

For dem der ikke holder på musen med håndfladen nede, så er ASUS ROG Chakram ikke helt hensigtmæssig. Det skyldes at den grundet uddybningen i venstre side får en “forkert” vægtdistribution, så at sige og vejer altså mere i den ene side end den anden. Dog er det lysende logo synligt når du holder hånden lidt væk fra musen, hvorimod mit palm-grip dækker over den fede RGB effekt, skulle det være vigtigt.

Stadig på siden, men lidt længere fremme, er ROG Chakram udstyret med et lille joypad, som man kan bruge lidt som en stick på en controller. Denne kan også indstilles til at være som en controller, men for mig gav det mest mening at den blev brugt som fire knapper afhængigt af hvilken side man rykkede den til.

Vender man ROG Chakram på hovedet så ser man foruden den optiske sensor også tre knapper. Den ene er til at parre med den trådløse modtager. Den næste knap er en skydeknap som man bruger til at styre den trådløse forbindelse eller slukker denne og bruger kablet. Den sidste knap er til at justere DPI følelsen på musen og det ved jeg ikke helt om jeg er fan af. Altså for mig giver det ikke mening at justere DPI on the fly i det hele taget, men at skulle løfte musen op fra skrivebordet for at gøre det er endnu mere mangel på logik for mit vedkommende.

ROG Chakram føles ret robust og designet holdbart. Det til trods så er den altså mulig at skille ad uden brug af skruetrækker. Rettere sagt noget af den kan skilles ad uden skruetrækker for de primære knapper er nemlig mulige at tage af såvel som bagcoveret. Mens bagcoveret gemmer på hylster til transport af USB-dongle og skift af logo-plade, så gemmer de primære knapper på deres switche, som man kan skifte ud ved hjælp af det medfølgende værktøj og de to switche. Både switchene som er i musen i forvejen og de nye er Omron og giver dig dermed masser af levetid til musen. Om jeg selv nogensinde har slidt en mus ned, der var bygget til 50 millioner anslag er jeg dog lidt i tvivl om.

Helt overordnet set er designet af ROG Chakram rigtig smukt og “rent”. Det oser ikke af gaming, selvom man ikke er i tvivl om målgruppen og dét selv, hvis man skulle slukke for RGB lyset. Den ligger godt i hånden og fylder de rigtige steder, så den føles kontrolerbar.

Funktionalitet

Som med stort set alt andet hardware i dag, i hvert fald når det kommer til gaming, så er der noget software knyttet til for at man kan udnytte det fulde potentiale. Det samme gør sig også gældende for ASUS ROG Chakram. Det gør sig dog også gældende at producenterne ikke vil skuffe utålmodige gamere, så ROG Chakram virker også så snart man sætter den i sin computer uanset om det er med kabel eller dongle. Det man dog får med softwaren er at man åbner op for lidt flere muligheder.

Software

Når man installerer ASUS Armoury II softwaren på sin PC, så giver denne mulighed for at man kan indstille musens ekstra funktioner. Man bliver også mindet om at der nu er Armoury Crate tilgængeligt, som åbner op for flere muligheder og integration på tværs af ASUS enheder. Det giver faktisk mulighed for at du fra én og samme app kan styre RGB lys i både din Asus mus, tastatur, grafikkort og bundkort om du vil. Fælles for begge apps er dog, desværre, at de er ret tunge og i ny og næ crasher de i sådan en grad at de skal slukkes og startes op igen før man kan noget som helst. Det er ærgerlig for softwaren virker faktisk ret ligetil, om end det netop forstærker skuffelsen at noget så simpelt ikke virker.

Selv installationsprocessen var irriterende for det endte med at jeg gik gennem fire faner på Asus’ hjemmeside før jeg var i mål med at finde den rette software til netop denne mus.
I brug

Tanken bag joysticket er i hvert fald ny for mit vedkommende. Den er også god når man bliver ved selve tanken umiddelbart, men udførslen er ikke helt det man håber på og den kan efter min mening kun bruges til genveje, som ikke er skælsættende. Altså sagt på en anden måde, så ville jeg ikke sætte min lid til disse knapper og lade vigtige funktioner være bundet op med den for jeg synes at den er svær at nå men tommelfingeren og så rammer jeg også til tider forkert så knappen enten ikke registrerer eller registrerer noget forkert.

Musen i sig selv er dog utrolig responsiv og præcis selv ved hurtige bevægelser med hurtige retningsskift. Trods den trådløse forbindelse virker det ikke til at musen er en flaskehals og jeg ansporede heller ikke nogen acceleration i musen, så det virker til at den kører meget lig de bevægelser jeg foretager på musemåtten. Musen er lidt tung at styre, hvilket er nævneværdigt for dem som følger den trend med så lette mus som muligt. Personligt er jeg mere fan af tunge mus og med 121,6 gram, så er ROG Chakram er helt efter min smag, men jeg ved det er noget, der ikke falder i alles smag.

Batteritid

Lige med denne del er lidt kompleks at teste med netop ROG Chakram musen. Vi kunne hoppe let og elegant over denne del og sige at Asus påstår 15 minutters opladning giver op til 12 timers gameplay, men det ville være en sandhed med modifikationer. Det skyldes at batteritiden afhænger af om man vælger at forbinde musen med Bluetooth eller 2.4 GHz. Derudover hvorvidt man aktiverer RGB lys og om man sætter musen til at slukke efter en bestemt tid uden at være aktiv. Jeg selv kunne spille en hel weekend (sammenlagt 15-18 timer cirka) og stadig have en smule juice tilbage så jeg søndag aften kunne nøjes med at smide den til opladning. Jeg kørte med RGB tændt i øvrigt.

Opladning af ROG Chakram er et lille es i ærmet vil jeg kalde det. Først og fremmest er det et plus at Asus har forstået vigtigheden i at køre USB-C på deres grej og det er ROG Chakram også udstyret med, så opladning sker med det medfølgende kabel. Dertil kommer esset dog og det er i kraft af at undersiden af ROG Chakram er udstyret med Qi trådløs opladning. Det vil sige denne oplader, hvis du placerer den på en overflade med kompatibelt Qi, såsom opladeren til din smartphone eksempelvis. Så du behøver faktisk slet ikke kablet så længe du husker at smide musen på en Qi-plade når du ikke agter at bruge den.

Konklusion

Hvis man ser bort fra den lidt forfejlede controller i siden af Asus ROG Chakram musen, så er der virkelig ikke meget andet at klandre den for. Der er tale om en solid mus, med indstillingsmuligheder, to trådløse forbindelsesmuligheder, trådløs opladning og et ualmindeligt smukt design, der topper dette med en rigtig god og præcis ydelse. Det hele har så også et prisskilt, som afspejler de mange features om man vil dem eller ej. Jeg ville råde Asus til at lave en Lite udgave med lidt færre funktioner, men det samme smukke design og for alt i verden med Qi opladning, så tror jeg de kan ramme et endnu større publikum.

Positivt

  • Smukt design
  • God og komfortabel form
  • Flere forbindelsestyper
  • Qi trådløs opladning som mulighed
  • God sensor og præcis ydelse

Negativt

  • Controlleren
  • Anelse tung

Pris og tilgængelighed

Set til 1.079,-


REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi har fået lov at kigge nærmere på ASUS nyeste satsning på gaming mus fronten i kraft af deres trådløse ROG Chakram mus med et joystick indbygget. Denne lidt særlige kombination er sat sammen med trådløs opladning og RGB lys. Hvad er der i æsken? Denne...Test: ASUS ROG Chakram