mandag, december 23, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUS MG28UQ 4K Gaming Monitor

Test: ASUS MG28UQ 4K Gaming Monitor

Det er med 4Ks indtog på skærmmarkedet blevet endnu sværere for det først at finde og for det andet at vælge den rette skærm til gaming. Først og fremmest skal man være sikker på ens maskine kan understøtte de features disse skærme bringer med sig for det er ikke altid blot opløsningen og hvis maskinen ikke kan følge med, bliver oplevelsen hurtigt tam. For det andet skal man som nævnt også kunne vælge den rette. ASUS MG28UQ er et bud og her skal vi undersøge om det også kan være det rette.

Hvad er der i æsken?

Selvom der er tale om en flad monitor med ASUS MG28UQ så er kassen dertil alt andet end. Det skyldes at ASUS MG28UQ leveres med en ret så stor og både bred og dyb fod som skærmen monteres på. Foruden disse to elementer finder man også strømkabel, DisplayPort-kabel, USB 3.0 kabel, HDMI-kabel, manual, garantibevis og support-cd. Boksen til ASUS MG28UQ er 77 x 47 x 22 cm og på 11kg, så helt nem er den ikke at bære hjem fra butikken.

Design

Det første man ligger mærke til med ASUS MG28UQ når den er udpakket og sat op er hvor meget den rent faktisk fylder på et skrivebord. Foden er alene på over 23 cm dyb, hvilket er mere end mange bærbare computere fylder. Den store fod skyldes først og fremmest at den skal holde godt fast på en skærm, der har 28″ skærmareal, men samtidigt kan ASUS MG28UQ skærmen både vippes og højdejusteres.

178mo

Midten af foden har en cirkulær sokkel som holder fast i selve monitorens del og denne kan ydermere drejes i 60 grader til hver side. Højdejusteringen kan reguleres med 15 cm og hældningen kan justeres med +20 grader eller -5. Udover dette kan ASUS MG28UQ også pivotjusteres 90 grader med uret. Indstillingsmuligheder kan man i hvert fald ikke brokke sig over. Disse er der rigeligt af og det manglede da også bare. Overraskende nok kan ASUS MG28UQ også vægmonteres ved at man fjerner den store og tunge fod fra rammen og bruger almindeligt 100×100 VESA.

ASUS MG28UQ er ganske vist en fladskærm, men den stikker nu alligevel en del ud på bagsiden og hvorvidt dette skyldes dens ydelse er svært at vurdere, men derfor er der også blevet plads til en masse tilslutningsmuligheder, som består af 3.5mm jackstik, HDMI 2.0, HDMI 1.4, DisplayPort, 1 x USB 3.0 upstream, 2 x USB 3.0 downstream og tilslutning til strøm.

bpc

Nu hvor vi har fået indstillings- og tilslutningsmulighederne af vejen mangler vi blot at kommenter på det overordnede design, som jeg synes minder meget om ASUS’ ROG serie af produkter, hvilket ikke er så underligt, eftersom ASUS MG28UQ ligeledes er tiltænkt gamere. Man har et meget rent look foran sig med denne skærm og den matte sorte overflade brydes kun af logoerne for ASUS, DisplayPort og HDMI på selve skærmens kant og så den bordeaux-røde ring omkring foden og teksten “Supreme Gaming Experience” på bunden af foden også.

Rammen omkring skærmen er hverken bred eller smal. Jeg kunne godt tænke mig at vi var længere fremme i denne udvikling af æstetiske årsager for med 28″ forventer jeg ikke man placerer to skærme ved siden af hinanden alligevel. I kantens højre side er der desuden plads til hvide logoer af de funktioner som de bagvedliggende knapper styrer. Der er to problemer med denne løsning og den ene værende at eftersom der ingen belysning er af disse funktioner så er de umulige at se i mørke og den anden problematik er at knapperne ligger bag på skærmen. Der er bare noget ved at når man skal føle sig frem til disse taster, så bliver det ikke nær så intuitivt som hvis man direkte kunne se dem. ASUS har dog gjort én ting rigtig godt i denne henseende og det er at den øverste knap er et joystick, som kan bevæges i fire retninger samt trykkes ned og denne gør trods alt navigationen i de mange menuer nemmere.

MG28UQ_net_00035

Ellers kan jeg faktisk godt lide at overfladen er den matte farve i stedet for noget skinnende eller blankt. Ikke fordi det er mere modstandsdygtigt overfor fedtfingre, men simpelthen fordi jeg synes det andet bliver for lir. Her snakker vi om min egen personlige holdning og desuden giver blanke overflader genskær fra diverse lyskilder. Når man er udstyret med mus, tastatur, headset og “random gaming peripheral”, som alle kan lyse nu om dage så er der mange lyskilder der kan gøre sig selv bemærket på en overflade der glædeligt tager imod.

Funktionalitet

Efter min mening er design på en gamer skærm ganske vigtig for det må hverken være for kedeligt eller for kontroversielt, men her rammer ASUS MG28UQ spot on. Dog er det nu blevet tid til at vi skal kigge nærmere på den performance man kan forvente sig af denne skærm med angiveligt “supreme gaming experience”. Først følger nogle specifikationer for skærmen, hvorefter vi går i dybden med det vi oplevede med den under brug og gaming.

lhd

Specifikationer:

• Panelstørrelse. 28″ 16:9 format
• Opløsning: 3840 x 2160 pixels
• Lysstyrke: 330cd/m2
• Betragtningsvinkel: 170° (H) / 160° (V)
• Reaktionstid: 1ms G-t-G
• Flicker Free
• 2 W x 2 stero højtalere
• USB hub
• Input: HDMI 2.0, DisplayPort, HDMI 1.4
• Strømforbrug 63W (<0,5W i standby)

Eftersom ASUS MG28UQ er en monitor tiltænkt gaming samfundet så antager man naturligvis at den computer-hardware der kobles til den er nogenlunde stærkt. Det betyder simpelthen at man ikke får udnyttet skærmens potentiale, hvis ikke denne forudsætning er opnået. Ganske vist er ASUS MG28UQ en mellemklasse gaming monitor med 4K-opløsning, for der er altså stadig tale om en skærm med et TN-panel på 60Hz, men alligevel formår den gaming mæssigt at performe acceptabelt i mine øjne. Den er udstyret med Adaptive-Sync teknologi, som gør at den sammen med dens 1ms responstid også synkroniserer med udvalgte AMD grafikkort til at fjerne screen-tearing og lag på billedet. Min maskine er desværre ikke udstyret med et sådant kort og netop den del kunne jeg ikke teste, men til trods for dette oplevede jeg for det meste et meget flydende billede på ASUS MG28UQ.

16054629563l

Det kræver naturligvis en vis computerkraft at kunne trække 4K-gaming i en høj nok framerate at det ikke er computeren som er flaskehalsen, men derfor er det alligevel ærgerligt at TN-panelet, efter min mening, har en så negativ indflydelse på billedet. Betragtningsvinklerne er især slemme på ASUS MG28UQ og selvom de fleste af os spiller direkte foran skærmen så vil man måske nogen gange sidde sammen med nogen og de vil skulle sidde bag ved for ordentligt at kunne se.

Foruden TN-panelets begrænsninger byder ASUS MG28UQ faktisk på en masse fede features. OSD menuen kan man eksempelvis bruge til at kalibrere skærmens farver og hvis man har det rigtige hardware tænker jeg man kan ramme temmelig godt med farverne for selv out-of-the-box synes jeg farverne virker ganske gode. I menuen finder man også indstilling for den grad af BlueLight og Flicker man ønsker at eliminere. Disse to nævnte “fænomener” er noget som det blotte øje ikke direkte ser, men bliver generet af, hvorfor nogle computerbrugere får ondt i øjne eller hoved efter noget tid foran PCen.

Gennem OSD eller via tasterne, som agerer som genveje for nogle af de funktioner man kan finde derinde, er det med ASUS MG28UQ muligt at aktivere nogle ret fede gaming features, såsom timer, crosshair, FPS og tilpasning af skærmens placering. For nogle vil disse funktioner være overflødige, mens andre vil bruge dem til at assistere dem i deres gaming. FPS er nemlig ikke muligt at trække ned i alle spil og så er det rart at have en indbygget feature i skærmen.

MG28UQ_net_00015

Den store fod på ASUS MG28UQ har som nævnt formålet at holde monitoren stabil og nem at justere og dreje. Den anden fordel man rent faktisk har med så stort et footprint er at i samspil med USB-kablet, som i øvrigt kan sættes til at være strømledende mens skærmen er på standby, har man et fint sted at placere sin mobiltelefon og så kan man lade den samtidigt.

Som det kan læses af specifikationerne er ASUS MG28UQ udstyret med stereohøjtalere og det er naturligvis et plus at man kan have sin lyd ud gennem skærmen i ny og næ, men det kan nærmest kun bruge stil systemlyde i Windows for lyden i de 2 W er næsten ligegyldige. Hvis man ønsker at nyde lyden fra sit spil eller noget musik skal man skynde sig at koble noget andet tid i hvert fald.

MG28UQ_net_00000

Konklusion

Det kan sagtens være at nogle rynker på næsen af at ASUS MG28UQ er en 4K skærm der udgiver sig for at være egnet til gaming og så kun være udstyret med et 60Hz TN-panel, men sandheden er den at langt de fleste af os derude alligevel på nuværende tidspunkt har maskiner der kan have svært ved at trække selv mindre FPS end det til vores spil i den opløsning som denne skærm kan præstere, hvorfor jeg for tiden og noget tid ind i fremtiden bestemt ser et marked for ASUS MG28UQ. Man kan dog finde skærme, der ligger under dennes prisklasse og kan meget af det samme, men indstillingsmulighederne, det flotte design og den flydende billedeoplevelse er værd at investere i og man sidder tilbage med en flot og funktionel skærm med 4K opløsning, der lader dig indstille den efter ønske og behov. Flotte farver har den trods TN-panelet og nu skal man også passe på man ikke giver IPS for meget credit. Man skal dog affinde sig med horrible betragtningsvinkler, som nogle vil være ligeglade med og andre have store issues med.

[checklist]

  • Design
  • Indstillingsmuligheder og nem betjening
  • Flydende billede
  • Tilslutninger
  • 4K display

[/checklist]
[badlist]

  • Knapper ikke synlige
  • Højtalere

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 3.975,-
Se aktuel pris hos PriceRunner

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Det er med 4Ks indtog på skærmmarkedet blevet endnu sværere for det først at finde og for det andet at vælge den rette skærm til gaming. Først og fremmest skal man være sikker på ens maskine kan understøtte de features disse skærme bringer med...Test: ASUS MG28UQ 4K Gaming Monitor