onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: AOC G2590VXQ 25" gaming monitor

Test: AOC G2590VXQ 25″ gaming monitor

En hurtig skærm er mindst ligeså vigtig for en gamer, som en god mus eller det rigtige tastatur. AOC er en af de førende producenter af blandt andet gaming skærme og de bringer nu en 24,5” gaming monitor, navnlig AOC G2590vxq, på markedet med alle de rigtige features til en overkommelig pris. AOC G2590vxq er med en lav responstid, FreeSync og adskillige indstillingsmuligheder ideel til gameren der stiller høje krav.

Hvad er der i æsken?

Prisen taget i betragtning så er indholdet i æsken til AOC G2590VXQ lettere overraskende rigt så at sige. Der er nemlig både VGA-, HDMI- og DisplayPort-kabel tilgængeligt i den ellers simple indpakning, der foruden dét, strømforsyning og lidt papirarbejde ikke indeholder andet end skærm med dertilhørende fod.

Design

AOC G2590VXQ er ikke den mest iøjefaldende skærm man kan smide på sit skrivebord. Især hvis man sammenligner den med andre AOC gaming skærme vi også har testet her på siden. AOC er ikke blege for at smide lidt skarpe kanter på deres gaming designs og farveudstrålingen plejer heller ikke at være dæmmet hen. Den bordeaux røde farve, som nærmest er obligatorisk for AOC gaming produkterne, er dog medtaget på AOC G2590VXQ i og med at den nederste ramme omkring skærmen er denne farve.

Der er dog ellers ikke meget ramme omkring de andre sider af panelet og det ser rigtig lækkert ud. Der er nemlig en meget tynd ramme på under en centimeter i både siderne og toppen omkring skærmen, hvilket også betyder at det ville give en meget tynd skillelinie mellem to AOC G2590VXQ skærme skulle de blive placeret ved siden af hinanden. For et multi-monitor setup er dette en essentiel del.

For at opnå det nævnte prisvenlige punkt ser man på designet også, hvor der er sparet med AOC G2590VXQ og det vil for nogle være en større udfordring end for andre. For det første er materialerne, der omslutter selve panelet, ganske billig plastik og det knirker sågar når man løfter skærmen op. Selve rammen omkring panelet føles dog en smule mere lækker end resten af plastikken, såsom bagsiden og foden. For det andet så er foden helt fikseret og man har dermed ikke højde-indstilling på skærmen. For mit vedkommende en smule udfordrende idet skærmen står relativt lavt i forhold til at jeg med mine næsten 2 meter i højde også sidder højt i stolen og ender med at kigge ned på skærmen, hvilket ikke er spor ergonomisk.

Trods plastikken, så er foden til AOC G2590VXQ relativt bred. Der er tale om en cirkulær løsning, der dermed også sørger for en del stabilitet når skærmen står på skrivebordet og den vipper ikke voldsomt når man kommer til at banke lidt ind i sit skrivebord. Det er set værende en udfordring på andre billige skærme nemlig.

På bagsidens underside bag foden finder man AOC G2590VXQ’s tilslutningsmuligheder. Trods skærmens kun 24,5” tommer så er den bestykket med DisplayPort 1.2, 2 x HDMI 1.4, VGA og audio. Man kan dermed slutte en masse forskellige enheder til denne skærm, hvilket er dejligt og savnet i mange andre løsninger. Man ser sågar 34” paneler med blot to tilslutningsmuligheder, hvilket efter min mening slet ikke er nok, hvis man fx, som jeg, ønsker at bruge den samme skærm til sin PC, spillekonsoller og eventuelt noget mere.

Kablerne man slutter til AOC G2590VXQ kan man derefter guide gennem foden til skærmen, hvor der er lavet et hul således at ens kabler ikke ender med at flyde på skrivebordet og se grimme ud.

AOC G2590VXQ er udstyret med to højtalere, som peger bagud, og er på 2 Watt hver. Det er ikke nødvendigvis verdens mest kraftige løsning, men har man foruden sine hovedtelefoner ikke et højtalersæt sluttet til sin PC, så er det meget rart nogle gange at kunne høre noget uden at skulle smide lyden på hovedet.

Funktionalitet

Værende en gamers vindue ind til spillet, så er det vigtigt at en skærm kan følge med resten af ens opsætning. Man kan se sit gaming rig som værende lige nøjagtigt så godt som det svageste led. Eksempelvis kan man have en maskine, der skyder 100+ frames af sted i et givent spil, men hvis man ikke har en skærm, der kan følge med, så er der en masse frames, der går tabt. Det samme gør sig gældende for andre komponenter i ens setup, men i denne omgang kigger vi nærmere på skærmen. Foruden at denne skal være hurtig, så skal farverne også helst være så man kan holde ud at kigge på dem. Designet er en anden ting, der også skal gøre at hele skærmen er til at holde ud at kigge på, hvilket kan være mindre vigtigt for nogle end for andre, men i ovenstående afsnit har vi gennemgået designet, som jeg personligt synes er ganske fint, om end det føles en smule billigt, men i de kommende afsnit kigger vi på, hvordan AOC G2590VXQ er at anvende i det daglige.

Hastighed

AOC G2590VXQ er udstyret med et TN-panel, der har en opdateringshastighed på 75 Hz og en responstid på 1 ms. Opdateringshastigheden fortæller, hvor mange gange skærmen opdaterer skærmens billede i sekundet, mens responstiden indikerer, hvor lang tid det tager skærmen for at skifte farve i en pixel. Mens Opdateringshastigheden helst skal være så høj som mulig og så meget som ens computer kan følge med på så skal responstiden selvsagt være så lav som mulig for at man kan opleve en hurtig og flydende skærm ved hurtige spil og bevægelser.

Dertil er AOC G2590VXQ udstyret med FreeSync, hvilket betyder at har man et understøttet AMD grafikkort vil man kunne synkronisere skærmens opdateringshastighed med grafikkortets input og det er en ret fed feature. Den gør nemlig at problemer som screen-tearing elimineres fordi ens grafikkort og skærm nu snakker sammen så at sige. Da jeg ikke er i besiddelse af at AMD grafikkort er det ikke noget jeg kan teste med lige denne skærm, men baseret på den erfaring jeg har med G-Sync, så er en af disse to teknologier et absolut must have for alle gamere. FreeSync på AOC G2590VXQ dækker i frekvensområdet 35-75 Hz.

Professionelle gamere er for længst gået over til 144 Hz skærme og er så småt også på vej til den nye 240 Hz, idet det giver dem flere billeder på skærmen i sekundet. Umiddelbart kan AOC G2590VXQ’s 75 Hz derfor lyde relativt lavt i forhold til, men den gør det faktisk ganske godt efter min mening. Jeg føler at der er et flydende billede og selvom jeg har et NVIDIA grafikkort med G-Sync og derfor ikke kan bruge FreeSync, så synes jeg ikke at der er for meget screentearing i gang.

Farver

Som allerede nævnt ligger der et TN-panel i AOC G2590VXQ og dette panel har både sine fordele og sine ulemper. Fordelen har vi faktisk været igennem, til dels, idet denne beror på hastighederne beskrevet i ovenstående. TN-panelet er det hurtigste at opdatere, idet teknologien er modnet så meget som den er blandt andet.

Ulempen ved TN-paneler er derimod de farver, som bliver fremvist på skærmen og disse føles ganske tamme, udvaskede og på ingen måde levende. I hvert fald ikke hvis man sammenligner det med et IPS eller VA panel. Med AOC G2590VXQ har man foruden dette også nogle ret dårlige betragtningsvinkler at gøre. Også en TN-panel klassiker, men her er det bemærkelsesværdigt skidt. Det er ikke noget problem når man sidder og gamer for sig selv, men har man nogen på besøg, der ønsker at følge med eller man er et par stykker om at se en film på skærmen, så bliver fornøjelsen størst for personen i midten.

Indstilling

Det lille joypad på bagsiden af skærmen aktiverer OSD-menuen på skærmen, hvor man med AOC G2590VXQ får overraskende mange indstillingsmuligheder. Der er justering af mængde af blåt lys, farve og mange andre parametre man kan pille ved. Der er dog ikke nogle genveje til profiler så man skal ind og indstille efter ønske og behov for hver gang man har nogle ting man ønsker ændret. Dog er der nogle foruddefinerede profiler bygget ind i menuen på skærmen, som er lavet til forskellige brugsscenarier.

Konklusion

Takket være et rammeløst design er AOC G2590VXQ en ganske flot skærm når den står der på skrivebordet. Den har ikke flashy elementer eller smarte designtræk, der får den til at skille sig ud og det synes jeg personligt er en god ting. Jeg savner muligheden for at indstille den i højden, men ellers er den ganske simpel og fornuftig. Ligeledes er den passende hurtigt til gamere på et strammere budget, men FreeSync op til 75 Hz og en responstid på 1 ms gør at den bestemt er et kig værdig i denne prisklasse. Afhængigt af hvordan og til hvad man kommer til at bruge den til kan man måske godt blive træt af dens TN-panel og betragtningsvinkler, men alternativt skal man op og give nogle flere penge i hvert fald. Til pengene er AOC G2590VXQ en ganske fin gaming skærm.

[checklist]

  • Rammeløst design
  • FreeSync
  • 75 Hz

[/checklist]
[badlist]

  • Betragtningsvinkler og TN-panel

[/badlist]

 

Pris og tilgængelighed

Set til 1.437,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

En hurtig skærm er mindst ligeså vigtig for en gamer, som en god mus eller det rigtige tastatur. AOC er en af de førende producenter af blandt andet gaming skærme og de bringer nu en 24,5” gaming monitor, navnlig AOC G2590vxq, på markedet med...Test: AOC G2590VXQ 25" gaming monitor