mandag, december 23, 2024
ForsideAnmeldelserComputer tilbehørTest: AOC AGON AG251FZ 240Hz gaming monitor

Test: AOC AGON AG251FZ 240Hz gaming monitor

Hvad nytter det at vores computere har udviklet sig så meget at vores mest populære spil kan afvikles med 200+ frames i sekundet, hvis skærmen alligevel ikke kan følge med. Længe har gamere gået og accepteret at 144 Hz er en “rigtig” gaming monitor, som altså reelt kan vise 144 FPS i sync, men med AOC AG251FZ AGON gaming skærmen hopper vi op på et nyt niveau, som vi fremover måske skal vænne os mere og mere til, da denne skærm topper med 240 Hz opdateringshastighed.

Hvad er der i æsken?

Temmelig meget, så det gælder om at starte. Først og fremmest føles kassen til AOC AG251FZ stor når man tænker på der er tale om en 24,5″ skærm, men med mængden af tilbehør og en fod, der gør at denne skærm er højdejusterbar så optager det også en del plads. Foruden skærmen, dens fod og stand, så medfølger der også en særlig adapter til VESA mount, kabler til VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, lyd, USB 3.0 og strøm, samt en manual og lidt skruer til at sætte det hele fast til enten standeren eller væggen.

Specifikationer

  • 24,5″ TN panel 240 Hz
  • Opløsning 1920 x 1080
  • Responstid 1 ms
  • Lysstyrke 400 cd/m2
  • Betragtningsvinkler 170/160
  • FreeSync kompatibel
  • Tilslutningsmuligheder: VGA, DVI, HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, 4 x USB 3.0, Lyd ind/ud og mikrofon ind/ud
  • Højdejusterbar
  • Indbyggede højtalere

Design

Eftersom en skærm fylder temmelig meget på skrivebordet er det naturligvis vigtigt at denne har et passende design, som man kan være glad for længe. AOC AG251FZ er en kombination af sort og aluminium, hvor selve skærmen og dens ramme er i sort på fronten, og så den ikoniske fod i aluminium.

På bagsiden har man valgt en anden farvesammensætning på denne skærm og her ser man også lidt bordeaux rødt blande sig i pileformet design. Det er også dette røde stykke, der dækker over den tykkeste del på skærmen, hvor al indmaden gemmer sig.

En anden årsag til at kassen til AOC AG251FZ er lidt større end man forventer det på en 24,5″ skærm er at dennne skærm er lidt tykkere end den gennemsnitlige skærm i denne størrelse. Man kan så også sige, at der så absolut ikke er tale om en almindelig skærm, hvorfor hardwaren forventeligt fylder lidt mere. Dette er egentlig til trods for at strømforsyningen til AOC AG251FZ er ekstern, men igen når der er tale om en gaming skærm er det heller ikke det tyndeste man nødvendigvis er interesseret i.

Når vi nu er ved bagsiden, så er det også her at man finder de inputs som AOC AG251FZ gemmer på. Nogle er placeret til hhv. højre og venstre for standen pegende nedad, mens der også er USB og audio stik i siden til de ting man mere løst sætter til og fra, såsom headset eller USB stik.

Over forbindelserne i siden på AOC AG251FZ er der også lavet en lille vipbar bøjle, hvis man kan kalde den det og denne er beregnet til at man kan flippe den ned og hænge sit headset i den. På denne måde er headsettet altid på plads og lige ved hånden. Det er som sådan ikke en ny feature og vi har set det på tidligere AOC monitorer, men ikke desto mindre er det en meget kærkommen feature og nærmest genial.

Foden og standen sættes sammen ved opsætning med en lille skrue i bunden og så sørger den pileformede fod for stabilitet, mens standeren sørger for at man kan højdejustere sin skærm med 13 cm op og ned. På standeren er der sågar angivet højde, således at man altid kan kigge bag på om man har husket at indstille den rigtigt fra gang til gang, hvis man eksempelvis skulle have taget den med sig rundt til LAN eller turnering.

Netop professionelle gamere og turneringer er der også tænkt på med AOC AG251FZ, for standeren har både en kabelfører i bunden af standen og hullet i toppen kan man hive fat i og nemmere bære rundt på skærmen med.

Hvis vi bevæger os til fronten igen er her ikke meget at berette egentlig. Der er midt på den nederste ramme et AGON logo, som er AOCs gaming serie og til højre for dette er der indikatorer i en lys grå farver, der fortæller brugeren, hvilken knap man har på undersiden og der er heldigvis tale om fysiske knapper på AOC AG251FZ.

Det er nemt nok at se og betjen disse knapper, men ønsker man at det skal være endnu nemmere, så medfølger der som nævnt også en kablet fjernbetjening, som man kan anvende i stedet. Det er faktisk langt bedre med fjernbetjeningen, idet man ikke behøver komme for tæt på skærmen for derefter at bevæge sig på plads og se om man er tilfreds med resultatet.


Rammen omkring skærmpanelet på AOC AG251FZ er relativt tynd. Der er ikke tale om et infinity edge som man kender det fra andre producenter, men det er bestemt heller ikke et irritationsmoment.

Funktionalitet

Markedet for TFT paneler er lidt anderledes end man ser det i andre teknologier. Hvor man tidligere har set teknologier blive valgt fremfor andre som standard, såsom VHS vs Betamax og Blu Ray vs HD DVD, så er det ikke helt så nemt her. TN, IPS og VA lever side om side og det skyldes at de hver især har deres fordele og ulemper. Det er ikke dem vi skal ind på her, men det som ér nævneværdigt er at TN paneler, som ellers blandt andet er kritiseret for dårlig farvegengivelse og betragtningsvinkler, er den paneltype, som hele tiden har været den hurtigste i opdateringshastigheder. Det er derfor de ofte bliver anvendt i gaming skærme og man har ligeså stille bevæget sig fra 120 Hz til 144 Hz og nu er turen kommet til 240 Hz. Det er panelproducenten AU Optronics, som står for den seneste udvikling og det er altså deres panel, som AOC har smidt i deres gaming skærm som vi nu altså er i gang med at teste.

Før vi går i dybden med denne lækre skærm vi har foran os, så er det værd at slå fast, at ganske rigtigt kan mange mennesker slet ikke se så mange billeder i sekundet, som 240 Hz svarer til. Hvis vi dog tager udgangspunkt i at gennemsnitspersonen kan spotte 60 billeder i sekundet, så er det jo ikke sådan at man ser de første af de 240 der bliver projekteret og ignorer resten. Man kan nemlig aldrig vide lige nøjagtigt hvilket billede man når at se og det kan være forskellen på en tabt eller vunden kamp i ens favoritspil. Derfor er det vigtigt med 240 Hz og mulighed for potentielt at se 240 FPS, selvom man nok ikke registrere dem alle.

Brug og indstilling

På skrivebordet fylder AOC AG251FZ en del til trods for at der er tale om en 24,5″ skærm, men det skyldes at den bredde fod optager en del skrivebordsplads. Der er dog hult i midten, således at man kan placere sin mobiltelefon eller andet i nærheden af tastaturet, hvis man skulle ønske det.

Det er muligt at justere skærmen i både højde og vinkel. På denne måde kan man hurtigt sætte den op til sit behov og via måleren på bagsiden huske sin indstilling. AOC AG251FZ skærmen er også mulig at rotere, men på nær ved fremvisning kan jeg ikke se hvad formålet med dette skulle være for en gamer.

Headset holderen i siden af AOC AG251FZ skærmen gør ikke nødvendigvis noget ved brugen af skærmen, men det gør det noget nemmere at have sit headset lige ved hånden og det er en genistreg efter min mening, som flere gaming skærme bør implementere. Man ser det desværre ikke så ofte, men eksempelvis er det noget Lenovo Y910 AiO har taget til sig også.

On Screen Display (OSD) menuen er nem og overskuelig at gå til. Den giver brugeren et hav af indstillingsmuligheder, som man kan tweake og tilpasse sin gaming oplevelse ud fra.

//media.ereviews.dk/#!album-237

Hvis ikke det skulle være nok med de OSD funktioner man tilmed har adgang til via en fjernbetjening, så er det faktisk muligt at installere den medfølgende software til AOC, som gør at man kan styre indstillinger via denne. For nogle vil det være kærkomment at man kan styre indstillinger via sin PC. Den anden medfølgende software til AOC AG251FZ skærmen giver mulighed for at man kan have sit skrivebord delt op, således at de vinduer man placerer deles op som man vil have det. Meget smart hvis man arbejder i mange vinduer, men knap så brugbart på en Full HD skærm sammenlignet med højere opløsninger efter min mening.

//media.ereviews.dk/#!album-236

Billedekvalitet

AOC AG251FZ praler ikke ligefrem af en høj opløsning og byder altså “blot” på Full HD. Det er dog på et 24,5″ panel også rigeligt for de fleste. Jeg bemærker det muligvis også mest fordi jeg arbejder med en højere opløsning til daglig og på den måde er vant til mere skrivebordsplads. Derudover skal man tænke på at ens maskine skal være temmelig kraftig, hvis man ønsker at køre stabile 240 FPS i mere end Full HD.

Farverne er et eller andet sted, hvad man forventer af et TN panel. De er en smule mindre levende end man ser det på eksempelvis IPS paneler. Dog vil jeg sige at selv TN paneler har oppet sig og AOC AG251FZ har et ganske fint billede generelt, men til grafisk arbejde ville jeg nok ikke anbefale en skærm som AOC AG251FZ. Man er i stand til gennem OSD menuen at indstille de mange funktioner så de bedre passer farvemæssigt, men man kommer ikke i nærheden af perfekt.

På den anden side har AOC AG251FZ monitoren en ganske kraftig lysstyrke på 400 cd/m2 og det kan også mærkes. Umiddelbart efter opstart var jeg personligt nødt til at skrue væsentligt ned for at få lysstyrken ned i et niveau jeg var mere behagelig med, men det er et lysstærkt panel og det må man give dem. Jeg syntes ikke jeg kunne spotte at skærmen havde hvide kanter, som man ellers nogle gange ser med dårlige TN paneler, men der var en smule mere lyst i bunden af billedet ved en sort skærm.

Gaming

AOC AG251FZ er en gaming skærm og det hersker der forhåbentlig ingen tvivl om. Det er derfor fokus ikke er på de perfekte farver, men derimod på de 240 Hz som skærmen er i stand til at opdatere i. Blandet sammen med en responstid på 1 ms så er vi temmelig godt kørende. Foruden disse to features så er AOC AG251FZ udstyret med AMD FreeSync, hvilket jeg dog ikke var i stand til at teste, men det går ud på at kompatible AMD grafikkort kan synkronisere framerate med skærmen for yderligere overensstemmelse mellem det der bliver sendt fra PC og det som bliver vist på det givne tidspunkt.

Normalt plejer jeg at teste ghosting og screen tearing ved at anvende UFO testen, hvor man kan indsætte forskellige parametre, men browserne jeg havde til rådighed understøtter ikke 240 Hz (endnu i hvert fald) til at jeg kunne foretage denne test. Det blev så i stedet efter bedste evne i CS:GO, hvor jeg kunne presse min maskine til at køre den fornødne FPS for at se om jeg ville opleve noget, der ikke skulle være der.

Det gjorde jeg ikke. Billedet var knivskarpt og uanset, hvor mange hurtige bevægelser jeg lavede så var skærmen i stand til at følge med uden at jeg med mit blotte øje kunne spotte uhensigtsmæssigheder, som man nemt kan gøre på en 60 Hz monitor uanset responstid.

For a reducere responstiden kan man aktivere en funktion, der hedder Overdrive og denne har adskillige niveauer. Responstid er forskellig afhængig af hvor meget der sker på skærmen i fest og farver. Denne er derfor forskellig, men med Overdrive aktiveret minimerer man responstiden og sætter skærmen i overarbejde i og for sig.

Betragtningsvinkler

En anden udfordring med TN paneler i forhold til de lidt mere moderne paneltyper er dens evne til at vise skærmbilledet i de samme flotte farver fra alle vinkler man skulle vælge at kigge på skærmen fra. For en gamer er dette måske ikke nær så vigtigt, da han sidder alene og koncentrere sig om sit game, men hvis nogen skal have lov at kigge med og de kigger på skærmen fra siden bliver farverne en smule udvasket og sågar ændret. Dette gør sig desværre også gældende for vores testskærm AOC AG251FZ, der især har problemet, hvis man kigger på skærmen nedefra, men det gør de fleste nok alligevel.

Konklusion

Gamere verden over har netop fået en undskyldning mindre at beskæftige sig med, for nu er der altså mulighed for at få en skærm, der kan håndtere 240 Hz. Den første af sin slags, som vi har fået lov at teste her, er AOC AG251FZ, som har vist sig at være en fuldblods gaming monitor takket være et fedt design, hvor der er tænkt på detaljer, såsom headset holder og USB-hub. Skærmen har et flot og klart billede til trods for at der er tale om et TN panel og opdateringshastigheden på den er bestemt nævneværdig. Man har med AOC AG251FZ en mindre flaskehals at bekymre sig om. Jeg er ikke så vild med deres fod, men ellers er der ikke rigtig noget at pege fingre af, for til hardcore gaming er der ikke meget andet derude der kan hamle op med denne opdateringshastighed.

[checklist]

  • 240 Hz spiller
  • Headset holder
  • USB-hub

[/checklist]
[badlist]

  • Foden
  • Betragtningsvinkler

[/badlist]

 

Pris og tilgængelighed

Set til 3.573,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Hvad nytter det at vores computere har udviklet sig så meget at vores mest populære spil kan afvikles med 200+ frames i sekundet, hvis skærmen alligevel ikke kan følge med. Længe har gamere gået og accepteret at 144 Hz er en "rigtig" gaming monitor,...Test: AOC AGON AG251FZ 240Hz gaming monitor