Vi var inviteret af Synology til deres presseevent i Stockholm i år, hvor de ønskede at samle det nordiske marked og snakke om teknologier vedrørende netværk og lager. Jeg stødte ind i både nordmænd, svenskere og jeg er sikker på at der også var nogle finske navne iblandt, så den del må siges at være lykkedes for dem. Synology laver lignende events på forskellige venues i verden, men modsat i norden formår de at samle mere end 400 folk til de andre placeringer, såsom New York, London, Paris osv. Her i norden samledes vi på et hotel i midten af Stockholm og fik mulighed for at snakke om og lytte til Synologys syn på fremtiden indenfor det NAS-marked de er relativt dominante på.
Synology er et brand, der leverer netværkslagerløsninger til mellemstore virksomheder og SOHO (Small office/Home office) og på dette segment er de verdensledende med over 6 millioner solgte enheder foran store spillere, såsom HPE og NetApp. Det er en del af den historiefortælling vi fik præsenteret, men Synology fortalte også stolt om deres prisvindende softwareløsninger, som er en unægtelig del af deres NAS-løsninger.
Fokus lå på indledningsvist at fortælle os om de tre grundprincipper, som Synology bygger deres forretning på og det værende stability, security og service eller stabilitet, sikkerhed og tjeneste på dansk om man vil, men så lyder det bare ikke ligeså fængende. Under de to præsentationer, som blev holdt heriblandt introen, så var det tydeligt at man kunne drage paralleller med disse tre grundsten. Eksempelvis arbejder Synology intenst med at udvikle og forbedre deres software, som bidrager til at man som virksomhed eller privat får en stabil drift på sin backup uden at skulle bekymre sig om nedetider. De er selvbevidste i den forstand at deres software eksempelvis har en fejl-detektionsrate på 90%, men så er der jo plads til forbedring og yderligere udvikling som de selv siger.
Operativsystemet
Som en del af Synologys NAS har man deres Disk Station Manager (DSM) operativsystem, som de dog er ret stolte af og nok også synes er mere eller mindre perfekt. Denne software har også vundet en pris som værende årets erhvervssoftware, så noget må de jo gøre rigtigt.
For privatbrugren er Synology DSM mulig at tilpasse med forskellige apps eller moduler om man vil, som gør dem i stand til at bruge deres NAS mere gnidningsfrit og uden at de nødvendigvis selv skal være så involveret. Som eksempel kan det nævnes at man har udviklet Moments som er en app til håndtering af billeder, men hvor det er for ikke-foto-entusiaster i den forstand at softwaren er forenklet og bygger selv forslag til albums i henhold til placering og tema uden at brugeren behøver involvere sig. For de af os, der er hoppet med på assistant-vognen er der også godt nyt, idet Synology NAS nu understøtter de tre store assistenter via stemmekommandoer. På den måde kan man nu slukke LED-lysene på sin NAS ved blot at bede sin assistent om at gøre dette i stedet for at man skal logge på enheden og gøre det manuelt, hvis man eksempelvis var på vej i seng.
Ny MESH-router
At have en netværksharddisk tilgængelig til backup og deling er én ting, men dennes succes kræver også at ens enheder har adgang til netværket, hvorfor Synology også bevæger sig ind i markedet for routere til hjemmet og deres MR2200ac er en MESH-type af slagsen. Det vil sige man kan ved erhvervelse af flere af disse routere udvide sit hjemmenetværks dækning nemt og effektivt uden i teorien at tabe båndbredde.
NAS til mere end opbevaring
Synology havde også inviteret Seagate på både stand og podie, idet de to virksomheder har fælles interesse i hinandens produkters succes. En NAS uden en harddisk er ikke meget værd og en harddisk skal også sættes i brug for at have et eksistensgrundlag. Seagate snakkede kort om deres IronWolf drev, som er bygget til NAS-enheder. Det er måske ikke evident for alle, men en NAS er ret hård ved de diske man sætter i den, idet den konstant aktiverer dem og det tærer på et drev. Med IronWolf har man drev, der er designet til denne type af brug og derfor er de også mere stabile til dette brug, men hvor de måske ikke er ligeså optimale til gaming eller lignende lagerløsninger.
Data bliver der dagligt mere og mere af. Der bliver genereret adskillige TB af ny data i sekundet og mange nye områder bidrager til denne datagenerering, såsom vlogging, podcasts og meget andet. En moderne mobiltelefon i dag kan optage i 4K og det fylder lige pludselig meget. Derfor er der ingen tvivl om at data også i fremtiden vil være vigtig. Synology oplever at eksempelvis lovgivningen i EU omkring databeskyttelse, GDPR, har påvirket deres salg positivt. Det skyldes at flere nu vil have lokal data, som de selv er herre over og dermed føler at de nemmere kan overholde lovgivningen på. En interessant observation i virkeligheden for man tænker at man netop lever i et cloud-baseret samfund, men en Cloud er i virkeligheden bare en andens NAS, som ikke er ens egen.
Et andet område, som Synology også påpeger har en positiv indvirkning på behovet for hurtige og stabile netværksharddiske er det voksende marked for videoovervågning. Her arbejder Synology også intenst på at levere løsninger, der gør mere end blot gemme data. De udvikler software som kan bruges til at analysere videoer på en sådan måde at der genereres mindst mulig data, men at det vigtige naturligvis kommer med. De hjalp blandt andet japanske Shiseido med at gå fra 66 TB data til 17 TB iblandt deres kontorer. Synology arbejder netop på at skabe smarte løsninger når det kommer til data og ikke nødvendigvis bare mere af det samme. Af samme årsag vil der også i fremtiden være NVIDIA grafikkort i ens NAS til at processere de grafiske billeder bedre. Vi så eksempelvis hvordan Surveilance Station lavede time-lapse ud af overvågningsoptagelser, men hvor videoen satte farten ned når der skete noget på bestemte områder i videoen.
Vi siger tak til Synology og digitalPR for invitationen og et inspirerende event, som gav os lidt dybere indsigt i hvad NAS er og kan være.