fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserToshiba Satellite Z830-11H

Toshiba Satellite Z830-11H

Ultrabooks er det nye, det hersker der vist ingen tvivl om – men de har indtil nu været forholdsvis dyre set i forhold til den ydeevne du egentlig fik. Naturligvis koster det slanke og flotte design en smule, ligesom lang batteritid.

Der er efterhånden kommet en del Ultrabooks på markedet, og Toshiba Satellite Z830-11H er også 2. generation fra Toshiba.

Er du i tvivl om hvad Ultrabook er for et begreb, kan det anbefales af læse vores artiklen omkring Ultrabooks

Hvad er der i kassen?
Toshiba Satellite Z830-11H kommer i en forholdsvis kompakt emballage, med stor sandsynlighed for at understrege at der her er tale om et “let og lækkert” produkt.

I kassen finder man Toshiba Satellite Z830-11H, en strømforsyning, strømkabel, en hurtig-start guide og en større “manual” der forklarer om sikkerhed.

CD-ROM’er, drivere og lignende må man kigge langt efter, alt ligger som recovery på harddisen.

Specifikationer
Toshiba Satellite Z830 fås i forskellige konfigurationer, så specifikationerne kan varierer alt efter hvilken udgave man vælger.

Vores anmeldte eksemplar var bestykket således

  • Intel Core i5-2467M processor
  • 6GB DDR3-RAM ( 2+4 GB)
  • 128GB SSD
  • 13.3″ TriBrite HD LED skærm
  • Bluetooth, Wireless N-netværk og indbygget webcam
  • Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit

Design
Intel har opstillet en række krav for at producenterne må kalde deres bærbare pc’er for Ultrabooks, bl.a. skal de være under 18mm tykke og her har Toshiba Satellite Z830-11H ikke problemer med at opfylde kravene. Målebåndet siger 316,0 x 227,0 x 8,3 (front)/15,9 (bag) mm  mens vægten stpper allerede på 1,12 kg – den er med andre ord virkelig slank og let!

Det udvendige design af Toshiba Satellite Z830-11H er ganske klassisk, med et magnesiumskabinet der på én gang er både stærkt, holdbart og let.

På låget, der ligeledes er i magnesium er blot et Toshiba logo, intet andet. Foran på Toshiba Satellite Z830-11H er der ingen knapper – kun 3 dioder der viser evt aktivitet.

På højre side er én enkelt USB 3.0 port samt montering til Kensington lås, mens der på venstre side er SD kortlæser og stik til hovedtelefoner og højttalere.

Bagpå Toshiba Satellite Z830-11H er der både Gigabit ethernet stik, riller til udluftning fra blæseren, 2 stk. USB 2.0 porte, HDMI udgang, tilslutning til strømforsyning og endda et VGA stik. Sidstnævnte er efterhånden en sjældenhed, ligesom Gigabit ethernet stikket, mange gange må man nøjes med det trådløse netværk og et HDMI stik. Det er flot at Toshiba har fået plads til så mange stik på så lidt plads og jeg synes ikke umiddelbart man mangler noget.

Har du ikke allerede luret det, så er der ikke noget optisk drev i Toshiba Satellite Z830-11H og dette er kendetegnende for de Ultrabooks der er på markedet pt.

Åbner man låget vil man først og fremme opdage at skærmen er tynd, meget tynd. Faktisk er den så tynd at den føles en smule skrøbelig når man tager fat i den og åbner låget. Jeg ved at nogle skærmproducenter er begyndt at afstive deres LED skærme, fordi de ganske enkelt virker skrøbelige når de bliver så tynde – desværre er Toshiba ikke en af dem, i hvert fald er der ikke tilfældet med Toshiba Satellite Z830-11H.

Når skærmen er åbnet, dukker skærmen på 13.3″ op, den har en standard opløsning på 1366 x 768 og er med blank overflade. Øverst i skærmrammen er et 1.3 megapixel webkamra indbygget.

Ovenover tastaturet er en on/off knap, en “øko-knap” der nedsætter strømforbruget og en knap til skift mellem brug af skærmen på Toshiba Satellite Z830-11H, en tilsluttet projektor eller begge dele. Dette er mere “erhvervsrettede” features, som Toshiba har pakket ind i en model rettet mod det private marked.

Tastaturet er med sorte taster og hvid skrift og skulle man have problemer med at se disse i mørke, så er der bagbelysninger i tastasturet. Bagbelysningen er intelligent, forstået på den både at den tænder og slukker efter brug, dvs. stoppper du med at taste, fader belysningen ud og så snart du trykker på en tast kommer belysningen tilbage på samme niveau som før. Det ser lidt blæret ud og fungerer glimrende.

Nederst på håndledsstøtten er det obligatoriske touchpad placeret, med en knap for aktivering/deaktivere lige ovenfor. Touchpadden har en ret fin størrelse, er forsænket lidt i forhold til håndledsstøtten og har 2 brede knapper nederst. Disse er, desværre, i krom – så fedtfingrer ses meget tydeligt…

Integreret i selve rammen omkring touchpadden er LED’s til hdd aktivitet mv., en ganske elegant løsning.

Se vores preview video af Toshiba Satellite Z830-11H nedenfor, hvor du får et indtryk af hvor slank den i virkeligheden er og hvor hurtigt den kan starte.

[youtube id=”F5cKDsLPWoI” width=”600″ height=”350″]

Funktionalitet
Vi har haft Toshiba Satellite Z830-11H på testbænken et par uger og den er blevet brugt til lidt af hvert, men nok primært det som de fleste vil bruge en ultrabook til, nemlig helt almindelig kontorbrug. I praksis er det at surfe på nettet, tjekke mail, skrive i word og måske spille lidt mindre spil, altså helt almindelige dagligdagsopgaver. Med den ret kraftige processor og store mængde RAM kan Toshiba Satellite Z830-11H naturligvis også sagtens bruges til ex. billed og videoredigering, uden at det nødvendigvis lige er den den har sine styrker.

Skærmen på de 13,3″ har en fin betragtningsvinkel til siderne, men op og ned kunne den godt være bedre – når den er indstillet korrekt står den dog glimrende.

Tastaturet har en glimrende størrelse, og anslaget er som vi kender det fra bl.a. Toshiba Satellite R830-17N som vi tidligere har anmeldt, nemlig ret fast og kontant. Man skal lige vænne sig til det, men det er behageligt at bruge, rimelig støjsvagt og bagbelysningen gør det nemt at arbejde med begrænset lys.

Grundet den lille fysiske størrelse, så er det ikke stik der er en overflod af – men Toshiba har alligevel fået glemt lidt mere ind i Toshiba Satellite Z830-11H end de fleste af konkurrenterne, bl.a. 1x USB 3.0, HDMI, VGA og 2x USB 2.0 porte. Det bør også være fint til de fleste og jeg synes ikke umiddelbart der mangler noget.

Finishen er generelt i orden, magnesiumskabinettet er på en gang både let, lækkert at røre ved og pænt at se på – men som nævnt tidligere kunne jeg dog godt have ønsket at skærmen var lidt mindre fleksibel.

Der sidder én lile blæser i bunden af Toshiba Satellite Z830-11H, og når først den begynder at spinne, så er Toshiba Satellite Z830-11H ikke længere støjsvag som den ellers er størstedelen af tiden. Jeg har ikke rigtig kunnet finde ud af hvorfor den pludselig spinner op og kører vildt stærkt – uden at Toshiba Satellite Z830-11H bliver presset på ressourcerne  – måske der er tale om en fejl i firmware/bios som kan løses med en senere firmware/bios opdatering? Toshiba Satellite Z830-11H er naturligvis testet med seneste firmware/bios tilgængelig… Når ikke denne blæser kører, så bemærker man ikke rigtig Toshiba Satellite Z830-11H for andet end en meget svag susen, for harddisken er helt lydløs da det er en SSD harddisk uden mekaniske dele, derfor er der kun den lille blæser i bunden til at give lyd fra sig.

Endnu et krav fra Intel for at man må kalde det en Ultrabook, er at den er hurtig til at starte op – og mine uvidenskabelige tests viser følgende opstartstider.

  • Opstart fra slukket tilstand til den er i Windows: 32 sekunder
  • Opstart fra dvale (lukket skærm) til Windows login skærm: 3.5 sekunder

Det er altså ret hurtigt og selvom Mac’en har været med på i hvert fald opstartstiden fra dvale i en rum tid nu, så føler man ikke rigtig man sidder og venter på Toshiba Satellite Z830-11H.

Helt generelt er det en fornøjelse at arbejede på Toshiba Satellite Z830-11H, uanset om man bare surfer rundt på nettet, tager notater i word eller måske lytter til musik. Højttalerne er, grundet den ringe størrelse, ikke værd at råbe hurra for – men set i forhold til hvad man man få i de billigere bærbare PC’er, så spiller Toshiba Satellite Z830-11H faktisk okay så længe volumen holdes på et rimelig niveau.

Benchmark
Vi har testet Toshiba Satellite Z830-11H med de mest gængse benchmark applikationer og bevist gået uden om dem som er mere rettet mod folk der bruger pc’en til at spille på, for det er ikke lige her Toshiba Satellite Z830-11H har sine forcer.

Generelt er resultaterne som man bær kunne forvente og især på harddiskydelsen kan man se at det giver pote at vælge en SSD fremfor en traditionel mekanisk harddisk – læse/skrivehastigheden er helt i top og det mærker man når der udpakkes filer, downloades/flyttes filer, ved opstart og alle andre steder hvor harddisken er i spil.

Konklusion
Toshiba’s bud på en Ultrabook, Satellite Z830-11H, mangler lidt “wow” effekten. Kvaliteten og finishen er glimrende, specifikationerne fejler ikke noget og den er kvik, har lang batterilevetid osv. Problemet er at næsten alle de Ultrabooks der er på markedet pt., ligner hinanden, i hvert fald på specifikationer. Designet er det der adskiller dem og selvom Toshiba Satellite Z830-11H har bagbelyste taster og magnesiumskabinet, så er det ikke helt nok til at skille sig ud fra mængden når den prismæssigt ligger midt i feltet til omkring 8000,-

Toshiba Satellite Z830-11H er med andre ord en lidt lunken affære, der er som sådan ikke noget at udsætte på den, bortset fra en blæser der – når den kører – knurrer en smule, kvalitet, hastighed, design og features er som det skal være.

[checklist]

  • Magnesiumskabinet
  • Bagbelyste taster
  • VGA port

[/checklist]
[badlist]

  • Blæseren “knurrer” lidt når den kører
  • For meget præ-installeret software

[/badlist]

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: ?
Set til 7760,-

Find den bedste pris på Toshiba Satellite Z830-11H

Udlånt af
Toshiba

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Tidligere artikel
Næste artikel
Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

2 KOMMENTARER

  1. Jeg har denne computer, og jeg vil ikke sige den larmer “lidt”.
    Det larmer SINDSYGT meget, bare jeg har en browser åben så larmer den så man tror den brænder sammen….

  2. Hej Nicolai,

    Jeg ved Toshiba har lavet en BIOS opdatering som bør afhjælpe dette, har du evt. prøvet denne? Kan downloades via Toshiba’s support/download sektion.

    Med venlig hilsen,

    Noel Christensen
    eReviews.dk

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Ultrabooks er det nye, det hersker der vist ingen tvivl om - men de har indtil nu været forholdsvis dyre set i forhold til den ydeevne du egentlig fik. Naturligvis koster det slanke og flotte design en smule, ligesom lang batteritid. Der er efterhånden kommet...Toshiba Satellite Z830-11H