Toshiba er en af de, efterhånden, gamle spillere på notebook markedet, og deres sortiment dækker over traditionelle notebooks, over til dedicerede spillecomputere, slanke multimedie maskiner og de er naturligvis også repræsenteret på netbook markedet.
Toshiba Satellite L500-12E som vi skal kigge nærmere på denne gang, hører til i afdelingen af notebooks til ”hjemmebrug”, men der er bestemt ikke sparet på specifikationerne, da maskinen bl.a. er udstyret med Intel Core 2 Duo T6500 CPU på 2,1GHz, 4GB DDR2-RAM, 500GB Harddisk og et ATI Mobility HD Radeon 4570 grafikkort.
Installation
Første gang Toshiba Satellite L500-12E startes op, får man den sædvanlige installationsguide, hvor man vælger sprog og operativsystem, i dette tilfælde har man mulighed for at vælge Windows Vista 32 Home Premium i 32 eller 64-bit udgave. Jeg valgte dog den sikre løsning, og tog 32-bit versionen, for at undgå eventuelle kompatibilitets problemer.
Installationen tager en rum tid, men da hele processen er automatiseret kan man roligt stille Pc’en fra sig, mens denne gennemføres.
Når installationen er gennemført er Toshiba Satellite L500-12E køreklar, og jeg vil derefter anbefale at man rydder op i de præinstallerede programmer, da der formentlig vil være mange man aldrig kommer til at bruge. Det er desværre blevet mere reglen end undtagelsen, at producenterne fylder Pc’er i dag, med en masse applikationer, som blot er med til at fylde hukommelsen og forlænge opstartstiderne.
Der er dog naturligvis også en række gode applikationer præinstalleret, bl.a. en prøveudgave af Office 2007, Microsoft Works, Skype samt en prøveversion af McAfee antivirus.
Hvad er der i kassen?
Toshiba Satellite L500-12E leveres i en meget aflang kasse, i den sædvanlige hvide og røde farve, som kendetegner Toshiba’s emballager.
I kassen finder man
Toshiba Satellite L500-12E
220 volt strømforsyning
Strømkabel
Manual, bl.a. på dansk
Hurtigstart guide
Indholdet er rimelig standard i forhold til konkurrenterne, der er hverken mere eller mindre end man er vant til. Jeg tror dog at den store trykte manual vil vægte som et plus hos det lidt ældre publikum, der er mere trygge med en manual i hånden, frem for en PDF fil på en medfølgende CD-ROM.
Netop medfølgende software, Cd’er ol. Er der intet af, alt ligger præinstalleret på Pc’en, hvor der efter installation kan laves en backup CD/DVD, som kan bruges hvis Pc’en skal geninstalleres.
Første indtryk
Det første der ramte mig, var at de overordnede linjer på Toshiba Satellite L500-12E, ligner dem fra en ældre Toshiba notebook jeg havde for 3 år siden. Om dette skal opfattes som et plus er jeg lidt i tvivl om. Designet er lidt gammeldags, og set i forhold til de mange slanke notebooks på markedet, så virker Toshiba Satellite L500-12E en smule buttet, og lidt kluntet. Det er dog et design der kendetegner Toshiba’s Satelitte serie, og har gjort det gennem en årrække.
Finishen er der til gengæld gjort en del ud af, topcoveret er i mørk blank plast, med mønster. Indvendigt er mønstret fortsat, men keyboard-afdelingen er i sølvfarvet plast, mens skærmrammen er forblevet sort – det giver en god adskillelse af selve skærmen, og rammen.
Trods det lidt buttede ydre, så virker Toshiba Satellite L500-12E solid, og man har en rigtig god kvalitetsfornemmelse. At designet så også er blevet piftet lidt op, med mønstret, gør at designet også appellerer til det lidt yngre publikum. Vægten er meget passende for en 15,6” notebook med gode specifikationer, og separat numerisk tastatur, nemlig 2,72 kg. Inkl. Batteri, dvs. den er hverken let eller tung, men lige midt i mellem.
Gennemgang af Toshiba Satellite L500-12E
En kort udvendig gennemgang af Toshiba Satellite L500-12E.
Højre side
Optisk drev, 2x USB 2.0 porte, tilslutning til strøm, kensington lås
Venstre side
Audioudgang, mikrofonindgang, eSATA, HDMI, RJ-45, VGA, udluftning til blæseren
Forside
Regulering af lydstyrke, LED indikatorer for WiFI, HDD aktivitet mv., kortlæser
Bagside
Batteri
Indvendigt
Tastatur, samt numerisk tastatur. Touchpad samt højre/venstre musetast, stereohøjttalere, knapper til styring af musikafspilning, samt en on/off knap.
Skærm
Indbygget webcam
Der er bestemt ikke sparet på tilslutningsmuligheder, det eneste man kan komme til at mangle er en Firewire tilslutning, men da denne stiktype ikke har den store udbredelse i Windows miljøer i dag, så kan det ikke betegnes som en mangel.
Det er rart at se at Toshiba har fundet plads til både HDMI og en god gammeldags VGA tilslutning, hvis man har et ældre TV, eller en ældre PC skærm, og ikke ønsker at skulle rode med adaptere.
eSATA porten er også genial, og med priserne på eksterne harddiske med eSATA interface, burde en eSATA port være standard på alle nye notebooks i dag, da det giver en langt højere overførselshastighed end USB 2.0. Dermed er det både hurtigere og nemmere at tage backup på en ekstern harddisk, eller blot overfører store mængder data.
Design & Funktionalitet
Som nævnt tidligere, så er det umiddelbare indtryk af designet at det læner sig meget op af de overordnede linjer som har præget Toshibas notebook de seneste år. Dette er på den ene side fint, da det giver en vis genkendelighed, og omvendt en smule kedeligt, da Toshiba Satellite L500-12E virker en smule stor og klodset set i forhold til de utrolig mange slanke notebooks der er sendt på markedet de seneste måneder.
Til gengæld er designet også blevet opfrisket en smule, med blank sort plast og et designmønster på både topcoveret og indvendigt ved tastaturet. Det giver et mere tidssvarende design, og ser pænt ud – uden at være for meget.
Processormæssigt er Toshiba Satellite L500-12E udstyret med en Intel Core 2 Duo T6500 CPU, med en hastighed på 2,1GHz. Denne processor kører til i den mere kvikke afdeling, og det mærker man tydeligt i brug, da både load-tider og generelle beregninger på Toshiba Satellite L500-12E, forgår i et fornuftigt tempo. Dette kan formentlig også tilskrives de 4GB DDR2-RAM som maskinen leveres med, og da 4GB er den maksimale hukommelse som Windows Vista Home Premium 32-bit kan udnytte, ville det ikke give en stor forskel i ydelsen hvis Toshiba havde udstyret maskinen med 6 eller 8GB DDR2-RAM i stedet.
Skærmen er på 15,6” med blank/glossy overflade, som giver en god kontrast – men samtidigt kan dette være et problem i sollys, da der er væsentligt flere reflekser i en blank skærm. Opløsningen er på 1366×768, oversat til TV sprog er det en HD opløsning, og opløsningen vil derfor passe fint ved tilslutning til et HD TV via den indbyggede HDMI udgang. Skærmen har en fornuftig betragtningsvinkel, og ved afspilning af DVD-film eller video generelt, kan man sagtens sidde flere foran Pc’en – uden betragtningsvinklen bliver meget ringere. I 3D spil ol. Har jeg ikke oplevet at opdateringshastigheden har været et problem, så det er bestemt også et plus, hvis man også ønsker at bruge Toshiba Satellite L500-12E til hurtige 3D spil.
Grafikken leveres af ATI’s Mobility Radeon HD 4570 med 512MB dedikere RAM, og de betyder at både 2D og 3D grafik kører flydende og lækkert, dog vil de helt krævende 3D spil nok ikke være det perfekte føde for Toshiba Satellite L500-12E, men den kan sagtens bruges til 3D spil uden problemer.
Når vi snakker tilslutningsmuligheder, så er Toshiba Satellite L500-12E helt fremme i skoene, som beskrevet tidligere. Her er bl.a. blevet plads til en HDMI udgang, i almindelig størrelse, så man ikke skal have fat i et miniHDMI til HDMI kabel, samt en eSATA port for tilslutning af optiske drev, eksterne harddiske og lignende der understøtter eSATA, og dermed giver langt højere overførselshastighed end USB 2.0.
Tastaturet er i normal størrelse for en 15,6” notebook, og Toshiba har, som mange af konkurrenterne i dag, også udstyret Toshiba Satellite L500-12E med et numerisk tastatur. Det synes jeg er en rigtig god idé – specielt når denne notebook formentlig vil havne hos mange studerende og familier, hvor man må formode at der sommetider bliver brugt regneark, og her gør et numerisk tastatur altså indtastningen væsentligt nemmere. Ved tastaturet finder man også de indbyggede stereohøjttalere, og selvom notebooklyd sjældent er ret god, så spiller de faktisk okay, og man kan sagtens sidde og se en DVD-film flere mennesker, hvor alle kan høre lyden.
Toshiba Satellite L500-12E er udstyret med DVD-brænder, så det er muligt både at læse/skrive DVD samt Cd’er, men da dette er standard i næsten alle notebooks i dag, er det ikke et punkt som trækker op i karakterafgivelsen.
Toshiba oplyser at det er muligt at opnå op til 2 timer og 20 minutters batteritid, men ved normalt brug skal man ikke forvente mere end 1 time og 30 min’s batteritid, og når man tager i betragtning at der er tale om en forholdsvis kraftig maskine, der nok primært vil blive brugt i hjemmet, så er dette acceptabelt.
På kommunikationssiden har Toshiba Satellite L500-12E indbygget trådløs netværkskort, der understøtter alle de gængse standarder, nemlig 802.11a/b/g og Draft-N – og det er klippestabilt. Jeg har ikke på ét eneste tidspunkt oplevet at det trådløse netværk har svigtet, og da WiFi efterhånden er mere udbredt end kablet netværk i hjemmene i dag – så er det yderst vigtigt at det fungere.
I skærmens ramme er der et indbygget webcam, der kan optage billeder og video i VGA-kvalitet – og selvom kvaliteten ikke er prangende, er det en fin funktion at have, ex. til brug i Skype eller MSN.
Støjniveauet, der efter min mening er en ret væsentlig faktor i en notebook i dag, er som udgangspunkt acceptabelt – ved normalt brug. Blæseren begynder dog at komme i omdrejninger når maskinen presses, ex. i 3D Mark 06 benchmarken, her støjede maskinen mere end jeg ville finde acceptabelt. Det skal dertil nævnes at det kun skete ved maksimal belastning, og blæseren hurtigt fandt et acceptabelt niveau efterfølgende. Omvendt kan man sige at bruges maskinen til gaming, så vil man formentlig have en høj lydstyrke, eller benytte hovedtelefoner, hvorfor støjen formentlig ikke vil bemærkes i samme grad.
Benchmark
Tests er udført med Sandra Lite 2009, samt 3D Mark ’06.
Klik på billederne for fuld størrelse.
Samlet set levere Toshiba Satellite L500-12E rigtig fine resultater, og efter at have brugt den i nogle uger, havde jeg også forventet dette resultat, da maskinen virker utrolig kvik uanset om man blot surfer på nettet, ser film, spiller 3D spil eller benytter forskellige applikationer.
Specifikationer
CPU: Intel® Core™2 Duo-processor T6500
Chipset: Intel GM45 Express
RAM: 4096MB DDR2-RAM (2x 2048MB)
Harddisk: 500GB
Optisk drev: DVD Super-multidrev (Double Layer)
Skærm: 15.6 ” TruBrite® HD TFT-skærm med høj lysstyrke i billedformatet 16:9
Netværk: Trådløst LAN (802.11a/g/Draft-N) samt 10/100 LAN
Grafikkort: ATI Mobility Radeon™ HD 4570 understøtter HyperMemory™-teknologi
Batteri: Maks. levetid : op til 2 timer og 20 min. (Mobile Mark™ 2007)
Operativsystem: Microsoft Windows Vista® Home Premium 32-bit Edition
Mål: 383 x 259 x 35,5 (front)/39,3 (bag) mm
Vægt: 2,72 kg
Konklusion
Jeg er overordnet set ret begejstret for Toshiba Satellite L500-12E, du får en ganske høj ydelse i forhold til prisen på omkring 7000,- inkl. moms. Det virker måske en smule dyrt, i betragtning af at du i dag kan købe en notebook i ethvert supermarked for omkring 3000,- – men man skal huske på at pris og kvalitet i høj grad hænger sammen, når vi snakker notebooks.
Toshiba Satellite L500-12E er en robust maskinen der sagtens kan holde til turen mellem skole og hjem, hvis man benytter den som studiecomputer, og der er masser af saft og kraft til alverdens opgaver, hvad enten det er gaming, kontorarbejde eller billedbehandling man ønsker at bruge maskinen til. Den vil dermed nemt kunne erstatte en traditionel stationær PC, og dermed sparer man både plads, og ikke mindst strøm – da Toshiba Satellite L500-12E bruger væsentligt mindre strøm end en stationær PC.
At der er både HDMI udgang, og eSATA indgang er også 2 rigtig gode features, da den således både kan tilsluttes direkte til et HDTV, og eSATA indgangen gør det muligt at benytte eksterne harddiske, optiske drev mv., der understøtter den høje overførselshastighed som eSATA giver mulighed for.
Kritikpunkterne er det lidt klodsede design, jeg kunne godt have ønsket et lidt mere slankt og moderne design – men takket være det blanke topcover og sølveffekterne ved tastaturet, formår Toshiba at redde designet en smule. Et andet kritikpunkt er det sølvfarvede tastatur, jeg kunne godt forestille mig at det nemt bliver smudset og beskidt at se på – her ville jeg have foretrukket et sort keyboard, hvor skidt og snavs er mindre synligt.
+
Den generelle ydeevne
Numerisk tastatur
HDMI / eSATA
–
Lidt klodset design
Blæserstøjen ved belastning
Karakter
75 %
Skrevet af
Noel Christensen
Dato
21-09-09
Udlånt af
Toshiba