mandag, december 23, 2024
ForsideAnmeldelserThe Girl with the Dragon Tattoo

The Girl with the Dragon Tattoo

Millennium-triologien var voldsomt populær I den svenske udgave. Den første film blev så populær, at de to sidste film, der egentlig var produceret direkte til TV som en mini-serie, også kom en tur i biografen og også solgte adskillige biografbilletter. Det var en medrivende, direkte og vedkommende blanding af action, thriller, modstridende kønsroller og androgyne kvindfolk. Hollywood kunne lugte succesen helt ovre på den anden side af atlanten og har derfor købt rettighederne til Stieg Larssons bestseller, med udganspunkt i den amerikanske titel. The American Way er ifølge dem selv altid ”bigger n’better” – men er der i virkeligheden tale om, at de har tranformeret en solid svensk filmatisering til et amerikansk luftkastel?

Først og fremmest: Selvom han gør et inderligt forsøg, er det meget svært at abstrahere den gode Daniel Craig fra hans rolle som James Bond, selvom profilen på rollen som Blomkvist er af mere godmodig og varm karakter end den Craig udfører som 007. Man kan ikke se den store forskel i måden han spiller Bond og Blomkvist på og det ødelægger en smule af det store billede. Michael Nyqvist, der stod for den originale fortolkning af bogens mandlige hovedperson skabte et mere vedkommende billede af en mand med hjertet på det rette sted, der kunne være benhård i de rigtige situationer, men også nærmest en undskyldning for sig selv i det mageløse sammenspil med Noomi Rapace i rolle som Listbeth Salander. Netop rollen som Salander var der herfra en vis skepsis overfor valget af Rooney Mara og konklusionen er, at hun gør det ganske fremragende, men anderledes end Rapace. Den svenske udgave var mere bitter, indelukket og frem for alt mere maskulin, hvilket fungerede ekstremt godt for rollen, hvor Mara giver noget af det samme, dog for nedsat blus. Samtidig tilfører hun noget dybde og følsomhed til Salander, som både fungerer godt i dialogerne med Blomkvist, men også er en hæmsko i de mere voldsomme scener. Rooney Mara tilfører helt klart rollen mere følsomhed og skrøbelighed, hvilket gavner rollen.

Handlingen følger meget det svenske forbillede. Dog er der mod slutningen inkluderet mere fokus om Salander og Blomkvists forhold. I den svenske version fornemmer man at Salander er mere uinteresseret i Blomkvist end hvad der er potræteret i denne film. Man fornemmer nærmest en mindre forelskelse fra Salanders side.

Ekstra materiale
Kommentarspor med instruktør David Fincher samt nogle nydelig dokumentarfilm omhandlende produktionen af filmen, der foregik i Sverige. Jævnt indhold uden de store overraskelser.

Konklusion
Man kunne frygte det værste, men den amerikanske version er fuldt ud på højde med forbilledet. Den er flere steder mere nuanceret og dyb, men Daniel Craig er ikke den idéelle Blomkvist. Dog er filmen seværdig. Dog skal man se den svenske version, hvis man endnu ikke har stiftet bekendtskab med nogen af filmene.

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: DVD 179,95 / Blu-ray 199,95

Er ude nu på blu-ray og DVD.

Find den bedste pris på The Girl with the Dragon Tattoo

[youtube id=”RL8LI-h2WFc” width=”600″ height=”350″]

Benny Christiansen
Benny Christiansen
Benny Christiansen - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

1 KOMMENTAR

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer