Med et stigende antal netværksenheder i hjemmene er der for nogle et større behov for et centraliseret lagringsmedie, hvor man kan opbevare fælles dokumenter, såsom billeder, film, musik og backup af enhederne, for at alle kan tilgå dem samtidigt. ZyXEL NAS540 er et bud på en sådan løsning og byder på plads til fire diske, samt mulighed for hurtig og nem backup af eksterne enheder gennem USB eller SD-kort. Vi har fået mulighed for at kigge nærmere på ZyXEL NAS540 og bringer hermed vores vurdering af den.
Hvad er der i æsken?
ZyXEL NAS540 kommer i en temmelig stor æske, som endda måske kan argumenteres at være for stor, men farverne på det grå er bibeholdt fra andre af deres produkter og indholdet består af selve NASen, strømadapter, netværkskabel og hurtigmanual. Mere er vel at mærke heller ikke nødvendigt.
Specifikationer
- Plads til 4 2,5″ eller 3,5″ SATA diske (op til 24 TB totalt)
- To Gigabit Ethernet porte
- Tre USB 3.0 porte og 1 x SDXC kortlæser
- Smart fan design
- Strømforbrug
- Drift access mode: 36,5 Watt
- Hard-disk spind-down mode: 14,8 Watt
Design
Af en sort boks at være, der har til formål at være lagringsmedie for hjemmets data er ZyXEL NAS540 faktisk ganske diskret og på en eller anden måde ikke helt kedelig taget i betragtning at den er helt sort. På fronten er den eksempelvis en smule pianosort i rammen blandet med en låge i farven “børstet titanium”. Resten af enheden er mat sort med et ZyXEL logo på siderne. Med plads til fire harddiske er den naturligvis ikke just lille, men føles alligevel temmelig kompakt og som om den ikke rigtig skulle kunne fylde meget mindre.
På fronten har ZyXEL NAS540 den nævnte låge, som er fastsat med magneter og er lige til at få af, således at man kan få adgang til disk-bayene og indsætte det antal diske man måtte have lyst til at udnytte på den. I højre side har man et panel med fem LED-lys, der fortæller systemets status og de fire diskes status ligeså. Over og under disse LED-lys har man to knapper, hhv. tænd/sluk knappen og backup knappen forneden. Den nederste knap er til hurtig backup af den harddisk eller hukommelseskort man smidder i fronten af den. Denne front, som i øvrigt gemmer på USB-port og kortlæser er dækket af en flap, hvilket faktisk gør at ZyXEL NAS540 ser pænere ud når disse porte ikke er i brug.
På bagsiden af ZyXEL NAS540 har man en stor hullet åbning, der gemmer på en stor ventilator, som skal sørge for køling af selve enheden. Ved siden af denne i venstre side finder man yderligere to USB3.0 porte og under disse to LAN-porte, resetknap og indgang til strømadapteren. I højre side finder man en indgang til en Kensigton-lås så man kan sikre sin ZyXEL NAS540 mod tyveri.
Overordnet set synes jeg designmæssigt at ZyXEL NAS540 hverken er decideret smuk eller grim. Den er meget diskret og falder godt ind blandt andre enheder uden at gøre sig bemærket. For mit vedkommende skulle en sådan enhed stå i et skab eller hinsides lokale, hvorfor udseende ikke har nogen betydning, men for dem der ønsker det hele mere centraliseret og nemt at komme til, så er designet jo naturligvis af ganske stor betydning og her tror jeg de fleste ville være tilfredse med det simple og cleane look ZyXEL NAS540 byder på.
Funktionalitet
ZyXEL NAS540 er temmelig nem at sætte op og man skal faktisk slet ikke bruge skruetrækker eller andet værktøj. Eller, det skal man muligvis, hvis man overdrager de harddiske man skal anvende fra et andet sted, hvor de er skruet fast, men bay-systemet i ZyXEL NAS540 er faktisk så smart at man bruger et klipsesystem, der sætter diskene fast i deres skinner og det er helt nemt at komme til. Det er sågar muligt at indsætte 2,5″ diske i systemet, men man skal naturligvis være opmærksom på at disse ikke er den bedste løsning på hverken hastighed eller pålidelighed.
Efter at man har sat det antal diske man har lyst til i enheden så er det tid til at starte den op. Man lader den naturligvis boote op og herefter går man i sin browser og skriver NAS540 i adressefeltet og så finder den selv frem til login-skærmen, forudsat man befinder sig på det samme netværk. Så vil man blive promptet til at vælge opsætningsmetode for diskene og der er mulighed for RAID, som gør at diskene kører en del hurtigere og samtidigt har man backup af sine data skulle den ene disk stå af, hvorfor vi klart anbefaler denne indstilling.
Da man indledningsvist starter interface op af ZyXEL NAS540 bliver man en smule positivt begejstret, især hvis man kender deres tidligere NAS og også konkurrenternes. Der er med ZyXEL NAS540 nemlig tale om en GUI, der ligner et decideret operativsystem, hvorfra man kan tilgå de forskellige funktioner og nærmest have et skrivebord at have det hele klar på. Desværre kommer skuffelsen så snart man begynder at åbne diverse ting og indstillinger, da de alle sammen åbner op i nye faner, hvor man kommer til et forældet system igen med foldudsystem, som det kan ses fra de screenshots, der er lagt op.
Pånær den lidt forældede interface man møder med ZyXEL NAS540 så er der nu faktisk temmelig mange funktioner at vælge imellem og der er nærmest alt hvad man skal bruge og kan forvente af en moderne NAS. Eksempelvis kan man finde fotostationer, medieserveropbygning, Transmission (torrent downloadservice), integration med Dropbox og Google Drive, iTunes server og mere til. Disse ting tilsluttes via et App-system, så man installerer altså packages, der muliggør disse funktioner og min forventning er dermed at man kan måske i fremtiden se endnu flere af disse apps blive udviklet for at udvide funktionaliteten af ZyXEL NAS540.
ZyXEL NAS540 understøtter naturligvis også tilgang af ens data fra hvorend man har netværk i verden og for at gøre dette nemt og bekvemt er det muligt at tilgå dette via ZyXELs egen zCloud App, hvorpå man kan se sine medier, filer og organisere disse efter behov.
Benchmark
Nu er tiden kommet til at vi skal se nærmere på selve ydelsen af denne ZyXEL NAS540 for det er naturligvis væsentligt om den kan håndtere en høj båndbredde når den skal være i stand til at streame indhold til hjemmets enheder. Under testen var ZyXEL NAS540 forbundet til den samme router, som min bærbare computer med Windows 10, ligeledes over kabel. I NAS’en var der to 3TB Seagate NAS diske i RAID1.
LAN Speed Test
- Læsehastighed: 429 Mbps
- Skrivehastighed: 609 Mbps
Ovenstående LAN Speed test må siges at være ganske fornuftigt til de fleste opgaver med henblik på stabil streaming og dataoverførsel.
Konklusion
ZyXEL NAS540 kommer og overrasker lidt positivt med at man er begyndt at tænke på de mangfoldige funktioner en NAS i dag bør give brugeren med udvidelse gennem apps på selve enheden og det er meget velkomment. Desværre må det dog også nævnes at nærmest uanset hvad man foretager sig bliver et nyt browservindue åbnet og man forsvinder lynende hurtigt væk fra det skrivebordslignende miljø, som man ellers bliver mødt med ved login. Hvis der ved en firmware opdatering med tiden kommer mere integration af skrivebordet og styringen fra dette ene udgangspunkt, så er ZyXEL NAS540 også på vej til at være en kraftig konkurrent i det billige segment for med plads til fire diske og masser af features er prisskiltet ikke det nærmeste unfair. Hvis man har behov for en 4-bay NAS og ikke kommer til at fifle alt for meget omkring med indstillingerne, men blot ønsker simpel og hurtig adgang så er ZyXEL NAS540 et prisvenligt entrypoint man i hvert fald bør overveje. Hastigheden er ganske i orden til streaming og lidt til.
[checklist]
- Simpelt og diskret design
- Nem opsætning både hardware og software
- Mulighed for installering af apps
- Meget stille
[/checklist]
[badlist]
- GUI lider af skizofreni (det ene sted er det skrivebord og et andet noget fra 90erne)
- Udvalget af apps
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Set til 1.449,-