Trust har lanceret et gamingheadset, som kan bruges på tværs af platforme og har et over-ear design i fuld størrelse. Det hedder GXT 493 Carus og vi har testet det på en del gaming og musik for at bringe dig vores vurdering her.
Hvad er der i æsken?
Der er ingen plastik i æsken til GXT 493 Carus, som gemmer på selve headsettet, en USB-dongle til den trådløse forbindelse, et 3.5 mm kabel til en kablet forbindelse, en mikrofon, en vindhætte til at putte på mikrofonen og så et USB-C ladekabel.

Design
GXT 493 er et trådløst headset, med en kombination af hvidt og sort. I vores hvide udgave er den hvide farve dominerende, mens de overflader, der kommer i berøring med dig som bruger, er sorte.
Når man ser på, hvordan hvidt gamingudstyr over tid kan finde på at skifte farve når det er i konstant berøring med hud, så er det slet ikke en dårlig ting. Tværtimod så kan os der sveder meget godt relatere til at hvidt udstyr sagtens kan lide under netop dette.
Med GXT 493 Carus får du et headset, som hovedsageligt er udført af plastik. Det kan godt være der er nogle metaldele indvendigt, men udvendigt og det som du får mellem hænderne er ikke noget, der oser af premium. Hverken for såvidt angår design eller materialer.

Plastikdesignet gør at headsettet virker en smule skrøbeligt. Dem som kender mine tests ved at jeg vrider headsets mellem hænderne for at vurdere deres holdbarhed. Med GXT 493 var jeg en smule nervøs ved at skulle udføre netop denne test. Det viste sig dog at GXT 493 fint overlever lidt hårdere behandling, men man skal nok ikke lade det komme an på en prøve for ofte.
Trust GXT 493 Carus er trådløst, men der er på selve øretelefonen i venstre side også plads til et 3.5mm jack kabel, hvis du vil forbinde det til en kablet kilde. I den anden ørebøf er der også plads til et kabel, men denne USB-C port er blot til opladning af headsettet.

Der er også et hul til mikrofonen i GXT 493, fordi du kan tage denne af. Det gør headsettet lidt pænere at kigge på uden mikrofon, hvis du alligevel ikke skal bruge den. Så er mikrofonen heller ikke i vejen, så det synes jeg er en fin detalje.
Selvom Trust har forsøgt sig med at skabe lidt mønster i overfladen af den hvide plastik på GXT 493, så forbliver det ikke et designmæssigt vidunder af et headset. Vi må finde styrken i headsettets funktionelle værdier, som vi kigger nærmere på i de næste afsnit.
Funktionalitet
Det kræver ikke nogen software at sætte GXT 493 til. Faktisk er der ikke nogen apps tilknyttet så det er bare plug and play. Du kan forbinde GXT 493 til enten din PC eller PlayStation 5 med den medfølgende USB-dongle. Du kan også vælge at forbinde headsettet til via Bluetooth og slutteligt via et 3.5mm jackstik.

På den front har du altså en del muligheder og når nu GXT 492W kan forbinde via Bluetooth, så giver det også meget mere mening at du kan tage mikrofonen af, for det betyder at du også kan have GXT 493 på hovedet når du bevæger dig udenfor uden at mikrofonen er til gene. Derved er GXT 493 i bred forstand et multiplatform headset.
Jeg vil dog påpege at jeg ikke bryder mig om den måde Trust GXT 493 tænder på. Det er ved at holde tænd/sluk knappen inde i cirka tre sekunder og det samme skal ske når du vil slukke det igen. Her kunne jeg godt tænke mig de lavede det på samme måde som med nogle af dens anden knapper, hvor det er en skydeknap. På den måde ved man som bruger, hvis man har brug for at komme hurtigt videre om headset er tændt eller slukket.

Lyd
Jeg havde ikke de store forventninger til et headset, der kan forbinde til så mange forskellige platforme, er trådløst og ligger i den prisklasse som GXT 493 gør. Derfor skuffer det heller ikke. Nærmest med det samme man sætter lyden til via GXT 493 mærker man at den har en for høj mængde af bund og det påvirker temmelig meget hele lydoplevelsen.

Balancen er dermed skubbet mod de dybe toner, hvilket giver nogle kraftfulde eksplosioner i spil og film, men for mit eget vedkommende gør det at musik ikke bliver nogen fed oplevelse. Der er en meget diskret diskant, som man “glemmer” fordi mellemtoner og bund nærmest bliver slået sammen for det meste.

Lydmæssigt er GXT 493 dermed ikke noget godt headset, hvis man går meget op i lydkvalitet i musik. Til gengæld synes jeg det klarer sig okay når det kommer til min evne til at bestemme, hvor lydene i spil kommer fra. Jeg blev en smule forvirret omkring hvorvidt skridt i fx PUBG kom oppefra eller nedefra, men retningen havde jeg som regel ikke de store problemer med.

Mikrofon
Jeg blev mildest talt positivt overrasket over mikrofonen i Trust GXT 493. Den er meget tydelig og klar og så overrasker den også i evnen til holde støj ude. Min indspilning var mens en udluftningblæser kørte i baggrunden og relativt tæt på uden at man kan høre den i indspilningen. Derudover er tastaturet heller ikke så tydeligt som jeg har haft det med mange andre mikrofoner.
I øvrigt, så lyser der en ring omkring mikrofonens top når man slukker for mikrofonen via knappen på headsettet. Det havde jeg ikke forventet på en aftagelig mikrofon, men det er rart at man har den funktion så man ved om man er mutet eller ej uden at skulle have headsettet af eller tjekke knappen.
Komfort
GXT 493 er lette og vejer 280 gram og de føles endnu lettere end dét når man tager dem i hænderne. På hovedet mærker man meget lidt til dem og selv efter en times konstant gaming syntes jeg ikke at det var ubehageligt at have dem på hovedet.

De trykker ikke på hovedbunden eller ørerne på nogen måde. Selvom polstringen på ørerne er med stof på det stykke, der kommer i berøring med huden, så blev de en anelse varme, men ikke i en så høj grad at jeg havde lyst til at tage dem af hovedet. De var lette og behagelige at have på hovedet. De føltes ikke så lukkede som jeg havde forventet så lyden føltes til tider “forsvindende” udad. Alt i alt dog et behageligt headset at have på hovedet generelt set.

Batteritid
Producenten lover i dette tilfælde en batteritid på op til tyve timer på en opladning. Mine egne estimater kom nok på seksten timer, men jeg havde nok også skruet lidt højere op end producenten havde under sin test. Det er uanset hvad en acceptabel spilletid og man kan godt spille mens headsettet lader op så vidt jeg kunne teste mig til.

Konklusion
Det er ikke grundet de lydmæssige kvaliteter at man skal gå GXT 493 Carus’ retning når man kigger efter et nyt gamingheadset. Til gengæld, så har det til prisen en ganske fin funktionsliste, der giver masser af værdi. Du får et headset, der kan bruges til alle dine behov, såsom kablet, trådløs og Bluetooth og så er lyden i både mikrofon og hovedtelefoner ikke decideret skidt, men ved at du bevæger dig op ad prisstigen, så er det hér du skal forvente forbedring. De øvrige parametre klarer Trust GXT 493 nemlig helt fint. Det lette plastikdesign føles ret billigt, men til gengæld syntes jeg det var behageligt på hovedet så det opvejer det lidt.
Pris og tilgængelighed
Set til 508,-
- Køb Trust GXT 493