Trust har udstyret os med deres svar på en ergonomisk mus i form af Bayo II, som jeg har arbejdet med i nogle uger. Bayo II wireless byder på et oprejst ergonomisk design, trådløs forbindelse og kan fås i enten sort eller hvidt.
Hvad er der i æsken?
Trust har pakket mus og ladekbel i æsken sammen med en lap papir man kan kalde en manual. Mere er der ikke at finde, så der er sparet på miljøet i den forstand. Selve USB-donglen, der også medfølger er i selve musen.
Design
Trust Bayo II Wireless er en væsentligt anderledes mus end det man almindeligvis er vant til at se på et skrivebord. Designet er nemlig oprejst og kan ved første øjekast virke akavet at placere sin hånd på.
Når man dog gør dét, så finder man hurtigt ud af at det faktisk føles som en mere naturlig måde at placere sin hånd på. Det er i korte og grove træk hele formålet med ergonomiske mus, som er en kategori Bayo II Wireless tilhører.
Det er en type af mus, hvor man kigger mindre på udseende og traditionel form og derimod vender fokus på både hvor behagelig musen er at holde på og også hvor behagelig den er over længere tid.
Der er lavet undersøgelser, der påviser at vi anstrenger os meget mindre, eller rettere vores arme og hænder gør, når vores tommelfinger peger mere opad. Det er denne holdemåde at Bayo II Wireless så fordrer med sit lidt særlige design.
Derimod ikke sagt at Bayo II Wireless ikke er køn. Jeg synes faktisk det hvide og grå design er pænt at kigge på. Der hvor det bliver mindre kønt er ved nogle af samlingerne, som er skæve og viser tegn på manglende finish. Altså et tegn på at man får, hvad man betaler for.
Bayo II Wireless fås også i sort, hvor jeg tror de små mindre pæne detaljer er sværere at spotte.
Under musen har du et lille cover, som du kan fjerne og når du har gjort dét, så kan du gemme USB-donglen i bunden af musen. Jeg ved ikke om dette skyldes at man oprindeligt havde tænkt Trust Bayo II skulle være trådløs med batterier, men låget virker bare ret stort i forhold til at det bare er donglen man skal gemme væk. Den første udgave af Bayo musen gjorde nemlig dét at donglen var i et hul i bunden af musen.
Funktionalitet
Trust tilbyder med Bayo II Wireless ikke nogen form for opsætning og konfigurering af knapperne. Dette skal du eventuelt gøre gennem alternativ software til det operativsystem du anvender.
Selv testede jeg Bayo II Wireless med både Windows 11 og MacOS, hvor den virkede upåklageligt og virkede med det samme jeg satte USB-donglen ind i musens USB-port. Eller rettere i hubben til Macen, som ikke har en USB-A port.
Med Bayo II Wireless oplever jeg det samme som jeg gjorde ved tidligere tests af sammenlignelige, såkaldte vertikale, mus. Når jeg flytter min hånd fra tastaturet over mod musen så ender jeg med at vælte musen. Det skyldes min muskelhukommelse, som er vant til at musen er langt lavere og så rammer jeg toppen af Bayo II Wireless og vælter den. Det var ikke noget jeg endte med at vænne mig af med. Det var ret irriterende, men egentlig ikke noget jeg kan kritisere musen for. Det skyldes at jeg samtidigt med test af Bayo II Wireless også anvendte min daglige driver når jeg gamede og så var det svært at vænne sig af med dét.
Jeg nævner det egentlig blot for at du som læser kan få dig en fornemmelse af, hvordan denne mus er anderledes formet og hvordan den altså føles i hånden.
Sensoren på Bayo II Wireless er ikke noget jeg vil komme synderligt meget ind på. Den er ganske fin til kontorbrug, men ikke hvis du skal bruge den til gaming. Her kan jeg godt mærke at pludselige bevægelser ikke er dens ven. Med en top DPI på 2400 har den dog fin følsomhed også til at blive brugt på større skærme. Jeg selv testede den over to skærme på hhv. 27″ og 24″.
Ergonomisk vil man med Bayo II Wireless indiskutabelt kunne mærke en forskel. Det er efter min mening pænt uundgåeligt at kunne mærke den forskel i spændingen på ens muskler. Bare det at ligge hånden på en almindelig mus og flytte den over på Bayo II Wireless kan man mærke en forskel på. Efter at have siddet et par timer med Bayo II Wireless så synes jeg den er mega lækker. Den fylder fint i min hånd, men jeg synes godt den kunne være en smule bredere på bunden til min smag.
Bayo II Wireless har en vis vægt og det kan godt mærkes når man går fra en letvægts gamingmus der vejer næsten det halve. Til kontorbrug er det dog ikke hvad jeg bliver træt af. Det jeg på Bayo II Wireless synes er det eneste jeg på sigt kunne blive godt træt af er dets scroll hjul. Her har Trust noget at arbejde på for den føles simpelthen ikke på niveau med resten af musens funktionalitet.
Konklusion
Sidder du mange timer foran en computer og bruger en mus eller har du bare generelt oplevet gener ved anvendelse af en almindelig mus, så er Bayo II Wireless fra Trust værd at tage et kig på. Den er et billigt alternativ til de mere etablerede løsninger. Du giver afkald på noget software og kvalitet, men funktionelt fejler Bayo II Wireless bestemt ikke noget. Jeg kan med det samme føle at mine muskler spænder mindre og det er hele formålet med en ergonomisk mus, der er lavet til at være mindre smart i designet og derimod give en mere behagelig computeroplevelse og det synes jeg Bayo II Wireless leverer.