Vi har fået lov at lege med TP-Links seneste skud fra stammen I form af deres Deco BE25 Mesh system, der byder på WiFi 7, 2.5 Gigabit ethernet-porte, og hvad der umiddelbart ligner et ret lækkert design. Du kan læse med om vores oplevelser af dette relativt prisvenlige WiFi 7 system.
Hvad er der i æsken?
De tre enheder I vores 3-pak er at finde i en kvadratisk æske, som også gemmer på tre strømforsyninger, et kabel og en kort manual om hvordan du kommer i gang. Mere er der ikke I det egentlig og det hele er pænt pakket ned.

Design
Selvom den runde form på Deco BE25 enhederne er relativt genkendelig, så er designet nyt i forhold til forgængerne. Der er tale om en ren hvid farve på toppen og så en grålig bund, hvilket gør at den ikke fremstår så kedelig. Det er dog en netværksenhed, så helt sexet behøver den heller ikke være.

Det første jeg egentlig bemærkede med Deco BE25 enhederne var deres vægt. De virker ikke så store, så vægten føles relativt høj. Det er ikke fordi det generer på nogen måde, men det er nok værd at have in mente i forhold til, hvor man placerer dem.
De tre enheder er identiske og kan agere som hovedenhed eller satellit hver især. De har alle sammen to Ethernet porte hver på 2.5 Gbit, så selv til kablede opsætninger bør der være rigeligt med båndbredde. At hovedenheden kun har to porte kan så være et irritationsmoment for nogle, men hvis hastigheden er mindre vigtig på de kablede enheder, så kan man trods alt forbinde dem til nogle af satellitterne.

Det er ikke muligt at vægmontere Deco BE25 enhederne. Det har nok noget at gøre med at antennerne inde i er placeret på en måde, hvor dette ville påvirke signalet, men igen en ting at være opmærksom på i forbindelse med opsætningen.
Udover at de er relativt diskrete med deres hvide design, så er der ikke voldsomt meget at sige om designet af Deco BE25. Hver enhed er i øvrigt udstyret med en WPS-knap til tilslutning af nye enheder til netværket. Derudover er der en lille lampe i fronten, der fortæller dig om status på netværket og satellitterne, men du kan også slukke disse lys, hvis enhederne står et sted, hvor dette lys ville være til gene.

Funktionalitet
Deco BE25 tikker af på de rigtige steder for så vidt angår funktion. Det er et sæt med den seneste teknologi i form af WiFi 7, selvom den altså “kun” er Dual-Band og kører på henholdsvis 5 GHz og 2.4 GHz båndene, så lover den op til 3600 Gbps båndbredde sammenlagt.

En ting er dog hvad producenten lover og det kan være noget andet når det kommer til praksis, så det har vi naturligvis sat os i selen for at teste for dig, så du ved hvad du kan forvente, men før vi kommer til dét, så skal vi have systemet sat op.

Opsætningen er ret simpel. Rent ud sagt så går det ud på at du henter en app, scanner en QR kode, følger fire fem instruerede skridt og så er du oppe og køre. Satellitterne tilføjes automatisk og så er du ellers kørende. Dét er for så vidt standardindstillingerne, hvor de mere avancerede gemmer sig bag lidt mere kompleksitet, men for de fleste er de simple indstillinger nok.
Foruden de mere gængse features og betegnelser, såsom bånd og båndbredde, så praler TP-Link også af at Deco BE25 har noget der hedder Multi-Link Operation, også kaldet MLO. Denne teknologi skal sørge for at du kan sende og modtage data på tværs af bånd samtidigt og dermed øge hastighed og sænke latens. Det er svært at måle sådanne funktioner uden at sammenligne 1:1 med funktionen til og fra med ultrafølsomt udstyr, så jeg vil hellere sige at min oplevelse under brug var at Deco BE25 ikke gav anledning til frustration på disse punkter. Mine målinger på hastighed og signal kan du læse mere om længere nede.

Dernæst har TP-Link fulgt med samtiden og kalder nu Beam-forming for AI Driven Roaming, hvilket ud fra hvad jeg kan læse egentlig er det samme. Nu skal tingene bare hedde noget med AI for at være markedsførbare. Det gør ikke teknologien mindre interessant af den grund dog for det handler om at signalet bliver styrket dér hvor du har dine enheder for så vidt muligt og det giver fin mening. Igen dog noget, som er meget svært decideret set at måle på uden at skulle isolere alle andre faktorer fra eksperimentet.
Af de hastighedstests jeg fik lavet nogle stykker af så er nedenfor mine resultater med Deco BE25. Tallet er den hastighed jeg har fået i gennemsnit under tests, hvor jeg var alene hjemme og kunne styre at der ikke var andre downloads i gang eller større overførsler, så den burde være repræsentativ i forhold til andre routere og mesh-systemer jeg har testet. Desværre var jeg ikke i besiddelse af to enheder, der ikke ville være flaskehalse på netværket så jeg kunne teste BE25s fulde WiFi 7 potentiale og det afspejler sig i mine resultater. Dog vil jeg nævne at for det jeg fik testet, så er det ikke fordi Deco BE25 performer bedre end andre ikke WiFi 7 systemer der er testet.

Jeg forsøgte mig med to WiFi 7 enheder forbundet via det trådløse signal og fik også nogle ganske fornuftige resultater, men kom altså ikke op på dette netværks fulde båndbredde, som jeg kan se andre har haft succes med via det korrekte udstyr. De bekræfter mig dog I mine tests også ved at vise at BE25 er et ganske fornuftigt sæt, men også at det er en smule svagere hastighedsmæssigt end andre (givetvis) dyrere WiFi 7 systemer, selv fra producentens egne sæt, som sågar er ældre end BE25 (fx Deco X60). Det er naturligvis via begge bånd, hvilket er noget man som ny køber lige skal bide mærke i, for Deco BE25 er “kun” dual-band og vil altså naturligt have en begrænsning i forhold til mange øvrige WiFi 7 systemer derude, der også aktiverer 6 GHz båndet. Dette er relevant for dem af os med et stort hjemmenetværksbehov. For dem der konsumerer data på primært få enheder, så er dual-band og BE25 rigeligt.

Til gengæld, så kan jeg dog godt se på signalstyrken at der er en del forbedring. Hvorvidt det er tilfældigt eller reelt kan jeg have svært ved at vurdere, da jeg ikke har de øvrige routere at teste med på samme tid, da det at vi har flyttet møbler eller andet i hjemmet kan have indvirkning på resultaterne. Dog vil jeg sige at for så vidt angår stabilitet og signalstyrke, så har jeg ikke haft udfordringer med Deco BE25 overhovedet. Tværtimod så har den bare spillet og givet mig et stabilt netværk under hele testperioden.

Prikken over i’et for mit vedkommende er klart at jeg med Deco BE25 har et Mesh-system, hvor signalstyrken er stabil, hastigheden acceptabel på tværs af hjemmet og så har den samtidigt nogle hurtige LAN-porte, der giver mig dén fordel når jeg gerne vil have kablede enheder sat op på netværket såsom gaming, NAS og andet.
Der er rigtig mange indstillingsmuligheder med Deco BE25, som du kan nørde med efter behov. Du kan lave forskellige WiFi navne til dine forskellige netværk eksempelvis, så du har ét hovednetværk til dine primære enheder, mens du har et separat IoT netværk til dine mange enheder, der ikke kræver så meget båndbredde og slutteligt kan du også sætte et gæstenetværk op til dem, der kommer på besøg, men ikke skal have fuld adgang.

Apropos fuld adgang, så er Deco BE25 også udstyret med nogle basale familieindstillinger, der lader dig styre sikkerheden og trygheden for dine børns færd på internettet. Ønsker du flere indstillingsmuligheder på netop dette punkt, så tilbyder TP-Link også en abonnementsbaseret løsning, hvor du får mere kontrol.
Konklusion
I mit eget hoved har jeg for nuværende sat WiFi 7 ind i en kasse, hvor jeg har store forventninger til hastigheder på mit netværk, men med Deco BE25 blev den forestilling sat lidt på prøve. Her oplevede jeg en skuffende båndbredde i totalen når jeg testede med mit udstyr, men til gengæld var der tale om et utrolig stabilt system, der var hurtigt til at æde nye indstillinger og samtidigt oplevede jeg at jeg havde en stabil “lav” hastighed på alle enheder nærmest i hele hjemmet. Så som Mesh system synes jeg Deco BE25 gør det fint, men man skal ikke købe den for dens WiFi 7 markering. Se bort fra begreberne og stil dig tilfreds med et solidt Mesh-netværk med gode funktioner og til en fornuftig pris egentlig. Vi har for ikke så lang tid siden testet en router der ligger á pris med dette Deco BE25, men her får du altså en del andet med I æsken, så det er ikke helt ligegyldigt.
Positivt
- Simpelt
- God signalstyrke
- Stabil drift
Negativt
- Hastigheder kunne være bedre af WiFi 7