søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: TP-Link Archer TX3000E WiFi PCIe adapter

Test: TP-Link Archer TX3000E WiFi PCIe adapter

TP-Link TX3000E er til dig, som ønsker at bringe en hurtigere trådløs netværksforbindelse til din stationær computer. Vi har set nærmere på denne PCIe adapter.

Hvad er der i æsken?

Enhedens størrelse taget i betragtning, så er kassen til TP-Link TX3000E lidt større end det måske sågar er nødvendigt, men fred nu være med det. Selve kassen er ligesom produktet en blanding af sort og rød og er naturligvis “udstyret” med de gængse funktioner, som produktet besidder. I kassen finder man alle delene adskilt og lagt fladt ud bestående af to antenner, en modtager med kabler påmonteret, et PCIe kort og kabel til intern USB-opkobling af Bluetooth modtageren. Derudover er der i øvrigt en adapter til mindre kabinetter og en manual.

Design

Som nævnt i ovenstående så er farvesammensætningen af TP-Link TX3000E en kombination af rød og sort. Det er disse farver TP-Link (og mange andre) forbinder med gaming og denne adapter er også delvist målrettet gamere. Nok fordi denne brugergruppe kræver hastighed og mindst mulig lag, hvilket vi kommer ind på lidt senere.

Det ydre, som er modtageren med de to antenner, er dog helt sort og på den måde neutral. Antennerne skal dog lige skrues fast når man har taget dem ud af boksen, men det går relativt smertefrit. Dernæst er antennerne lavet således at de kan dreje og bøje for at man kan sætte dem op til den optimale signalmodtagelse.

Selve PCIe kortet, som monteres i kabinettet på computeren og en ledig PCIe port er med et rødligt skær i en lækker racing rød farve. Forbindelsen til antennekablerne, som ligeledes skal skrues på plads, er guldbelagte for optimal signal og mindst mulig interferens. I æsken fandt man monteringskit til både større og mindre kabinetter, så på den måde bør man være godt dækket af.

Antennerne er ret høje, så man skal finde lidt plads til dem, men det plejer at tegne godt for signalstyrken at de har lidt ekstra længde. Adapteren er dog ikke umiddelbart mulig at montere på væggen, hvilket jeg synes ellers kunne være et plus.

Funktionalitet

Opsætningen af TP-Link Archer TX3000E tager lidt ekstra tid i forhold til eksempelvis et USB-netværkskort, som vi også har testet her på siden. Man skal tage strømmen fra sin computer og montere PCIe kortet ind i selve kabinettet. Ønsker man Bluetooth 5.0 funktionaliteten, så skal man også finde en ledig intern USB-port hertil. Alternativt undlader man blot at koble kablet til og så har man bare kun WiFi.

Slutteligt vil det være nødvendigt at installere de seneste drivere og firmware, hvis man vil opnå den højest mulige hastighed. TP-Link Archer TX3000E er i øvrigt kun kompatibel med Windows 10 og drivere er ikke tilgængelige til Linux eller andre OS. Alt i alt er det dog en smertefri proces, som ikke kræver det store snilde.

Ved et trådløst netværkskort, som TP-Links TX3000E er der tre ting, som jeg mener er vigtige at få styr på og deraf kunne vurdere, hvorvidt det er anbefalelsesværdigt eller ej. Egentlig er der vel fire, hvis man tager ovenstående punkt om, hvor simpelt det er at sætte op med. For andre kan opsætningen dog være mindre vigtig, hvis bare hastighed, dækning og ping er som forventet.

Hvis vi indledningsvist kigger på selve dækningen, som er vigtig selvom den stationære computer sjældent er en man vil flytte rundt på. Derimod skal den jo kunne forbinde med routeren selv hvis man placerer den lidt væk fra denne. Umiddelbart manglede signalstyrken ikke noget med de kraftige antenner og det havde da også været en katastrofe andet. Eksempelvis har vi ret god isolation i vores vinduer herhjemme. Hvis jeg placerede min telefon udenfor kontoret så ville min hastighed på internettet falde med 25-30%. Det kan lyde af meget, men er egentlig meget normalt, men med TP-Link TX3000E udenfor samme vindue faldt hastigheden kun med 10-15%. Det bekræfter at signalet i de store antenner er ganske fint.

I ovenstående testede jeg internethastigheden fra min netværksudbyder. Disse hastigheder er ofte selve flaskehalsen på vores netværk og vores udstyr er i stand til at håndtere langt mere end de hastigheder det gennemsnitlige hjem i Danmark har (cirka 50 Mbits i 2019). Dog testede jeg også ping for at se om jeg ville kunne mærke noget nævneværdigt og mærkede med TP-Link TX3000E at min ping ved speedtest var på 13 ms, hvor jeg ellers får 10 ms via kabel. Det er ikke noget nævneværdigt eller noget vi kan mærke, men der er altså stadig en smule hastighedstab i forhold til kabel når det kommer til ping.

Den anden hastighed er så selve båndbredden, som TP-Link Archer TX3000E kan håndtere. Det er en WiFi enhed og understøtter den nye 802.11ax standard, som giver op til 2402 Mbps via ét bånd. Det er ikke ensbetydende med at en enhed kan komme op på denne hastighed, men i teorien jo. For at teste båndbredden satte jeg TX3000E sammen med TP-Link AX11000 routeren, som var i AP-mode med 2.5 Gbps porten aktiveret. Af alle netværkskort jeg har sluttet eksternt til computeren formår TP-Link TX3000E da også at opnå den højeste hastighed jeg har målt med imponerende 897 Mbps på WiFi båndet. Den peaker lige under 1 Gbps, men den stabile hastighed over et minut lander altså på ovennævnte.

Det er efter min vurdering en trådløs hastighed, som er sammenlignelig med en kablet forbindelse, hvad angår overførselshastighed og bestemt noget man kan være tilfreds med. Testen blev i øvrigt udført via en iPerf3 opsætning, hvor jeg dog havde en forventning om at hastigheden ville have været højere, men ikke desto mindre er den ganske fin til de fleste, der ønsker mere ud af deres nyeste router med WiFi 6.

Konklusion

Efter en lidt længere opsætning end et almindeligt USB-netværkskort, som jeg ellers selv har mere erfaring med når man vil have WiFi på sin stationære, så er man med TP-Link TX3000E klar til at udnytte den nyeste standard indenfor trådløse netværk navnlig WiFi 6. TP-Link TX3000E leverer en ganske fin hastighed og har en rigtig god dækning takket være de lidt store antenner. Selv havde jeg en højere forventning til både overførselshastighed og ping, men uden at man kan være helt utilfreds hellere. På toppen af dette har man også Bluetooth muligheden som en ekstra feature, hvor der sagtens kan være nogen derude, som netop savner at kunne slutte deres Bluetooth enheder til deres desktop. Prismæssigt er TX3000E en smule svær at vurdere, da den i skrivende stund ikke har mange konkurrerende produkter med WiFi 6, men det må man selv vurdere i henhold til den hastighed og dækning man så får.

Positivt

  • God hastighed
  • WiFi dækning
  • WiFi 6 opgradering
  • Justerbare antenner

Negativt

  • Ingen vægmontering
  • Ping var ikke bedre end andre WiFi enheder

Pris og tilgængelighed

Set til 538,-

Køb TP-Link Archer TX3000E

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

TP-Link TX3000E er til dig, som ønsker at bringe en hurtigere trådløs netværksforbindelse til din stationær computer. Vi har set nærmere på denne PCIe adapter. Hvad er der i æsken? Enhedens størrelse taget i betragtning, så er kassen til TP-Link TX3000E lidt større end det...Test: TP-Link Archer TX3000E WiFi PCIe adapter