onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: TP-Link Archer C2300 AC2300 trådløs router

Test: TP-Link Archer C2300 AC2300 trådløs router

I takt med at internethastighederne i hjemmene stiger og antallet af enheder, der sluttes til vore routere, ligeledes er stødt stigende, så er det nødvendigt at sikre sig med en god og kvalitetsfuld router. De fleste af vore internetudbydere benytter lettere forældet hardware, idet de naturligvis skal benytte gennemtestet udstyr for at være sikre på at det virker med deres protokoller og systemer, så det kan man ikke bebrejde dem for, men man vinder ofte lidt point ved at bridge udstyret man har fra udbyderen og smide sin egen router på. En sådan, der skal sikre god dækning, høj hastighed og sågar uden at springe budgettet mener producenten at levere med TP-Link Archer AC2300, som vi i denne omgang ser nærmere på og giver vores vurdering af.

Hvad er der i æsken?

Æsken til TP-Link Archer C2300 er ganske standard. Der en flot metallisk blå farve til at løfte det lidt, men ellers er det helt basalt. Inden i finder man de forskellige komponenter man sætter sammen og det består af følgende:

  • AC2300 Wireless MU-MIMO Gigabit Router
  • Archer C2300
  • 3 Detachable Antennas
  • Power Supply Unit
  • Ethernet Cable
  • Quick Installation Guide

Design

Jeg har fulgt mange af TP-Links produkter gennem tiden på det danske marked og er forbløffet over den udvikling de har været igennem både hvad angår æstetikken på det ydre såvel som det indre. Deres produkter er blevet utroligt flotte og softwaren til at styre og sætte dem op med er virkelig også fulgt med tiden må man sige.

Det er nu således at TP-Link Archer C2300 routeren ikke nødvendigvis er den kønneste, men den formår ganske fint at blende ind i omgivelserne grundet et ret diskret og neutralt design. Antennerne er slanke, enkle og der er kun tre af dem. Om det eventuelt har en indflydelse på dækningen vil vi kigge nærmere på senere, men i første omgang kan det nævnes at takket være sit design vil den ikke være iøjefaldende selv hvis den stod fremme et synligt sted i stuen.

For at gøre den endnu mere diskret har man mulighed for at slukke lyset for de LED-lamper, der ellers er at finde på toppen af den. Disse lamper viser status for forbindelsen og om det trådløse netværk er aktivt eller ej. Når man ikke har udfordringer på netværket kan man jo med fordel lade lamperne være slukket og gennem softwaren aktivere disse, hvis man vil benytte dem til fejlfinding.

Apropos software, så er der to måder, hvorpå man kan tilgå denne router. Den ene værende den klassiske forbindelse gennem browseren på en tilkoblet computer, men TP-Link stiller også en mobil app til rådighed kaldet Tether. Så bestemmer man selv om man vil bruge sin smartphone, tablet eller PC til at sætte forbindelsen op med. Efter man har lavet de nødvendige indstillinger, så er der dog ikke nær så mange muligheder gennem Tether appen, som der er i browseren skal man lige være opmærksom på. Til den almene bruger er TP-Link Tether app dog mere end rigeligt.

I venstre side af TP-Link Archer C2300 er der placeret knapper til reset, aktivering og deaktivering af WiFi, WPS-knappen til hurtig opkobling til en understøttet enhed, samt to USB porte hhv. en 2.0 og en 3.0. Det er meget kærkomment at der er to USB-porte på TP-Link Archer C2300 for dem af os der både gerne vil dele en printer og en harddisk med medlemmerne af husstanden.

På bagsiden finder man dog ingen overraskelser, idet der her blot er de gængse 4 LAN-porte, 1 WAN-port, strømstik og tænd og sluk knappen til enheden.

Funktionalitet

Det er sjovt at følge med i at vores smartphones for længst har overhalet hastigheden af en højtydende PC fra 90erne, men stærk hardware er efterhånden også almindeligt i andre produktkategorier, hvor man måske ikke på samme niveau har berøring med denne. Et af disse områder er routeren til styring af ens netværk i hjemmet. På den ene side skal denne være i stand til at fordele signalet mellem et stigende antal enheder, idet flere og flere forskellige apparater er koblet til netværket og på den anden side skal man håndtere højere hastigheder i takt med at vi nærmet får smidt 20Mbit hastigheder i nakken. Processoren i TP-Link Archer C2300 er med to kerner, hvor hver kerne har en clock frekvens på 1,8 GHz fra Broadcom.

Foretager man sig dog nogle større ændringer i indstillingerne gennem det ene eller det andet system kræver det fortsat en genstart og det betyder at de tilsluttede enheder for en stund mister forbindelsen. Dette er der som sådan ikke noget nyt i, men hvor man i “gamle” dage (man føler sig i øvrigt gammel når man skriver sådan) skulle vente minutter før routeren var klar igen går det en smule hurtigere med TP-Link Archer C2300. Det er ikke ligefrem ligeså hurtigt som vi har set nogle andre (igen, dyrere) routere, men ventetiden er medgørlig.

Menuen i ens browser ved opsætning har tre hovedmenuer og afhængigt af hvilken af disse man vælger har man også nogle undermenuer. Hovedmenuerne består af opsætning, basic indstilling og avanceret indstilling og uanset hvad man vælger er der en informations-boble i siden, der fortæller brugeren, hvad de enkelte indstillinger gør, så man kan indstille sit netværk selv uden den store kendskab til IT eller netværk som sådan. Hvis det skulle fejle er der også den tidligere nævnte reset-knap man kan ty til.

Dækning

De fleste af os benytter trådløse enheder til opkobling i dag og derfor er det vigtigt med en god dækning. Den kablede forbindelse er hovedsageligt ikke flaskehalsen når det kommer til hastighed eller stabilitet og jeg oplevede heller ingen udfald med TP-Link Archer C2300 i løbet af testen.

Det mindre hurtige, men mere dækkende trådløse bånd, 2.4GHz, oplevede jeg ganske fin dækning ved. Nu hvor jeg for nyligt er overgået til en Android enhed benyttede jeg også en app, der kunne fortælle mig styrken af det trådløse netværk diverse steder i hjemmet. Jeg fandt ingen dødspots, men rækkevidden var ikke lige god alle steder. Det skyldes at vi bor i et rækkehus på tre etager og netværket kan have svært ved at komme ud til alle hjørner. Routeren var placeret på første sal meget centralt så i den forstand, efter min mening i hvert fald, optimalt i forhold til at skulle afdække. Hastighedsmålingen kan der læses mere om i næste afsnit.

Det nyere bånd, som de fleste enheder efterhånden i dag understøtter er på 5GHz båndet og dette signal er mere kompakt med en højere hastighed til følge, men med en dårligere dækning. Denne kunne jeg heller ikke få til at være synligt alle steder i hjemmet, hvilket naturligvis ikke er optimalt, men et eller andet sted også at forvente. Det trådløse signal er nemlig hovedsageligt fladt så det kan være svært at nå stuen og 2. sal, men det lykkedes altså for det meste.

Til at øge signalets dækning benytter TP-Link Archer C2300 såkaldt RangeBooster teknologi og denne scanner netværket for trådløse enheder for derefter at forstærke signalet i disses retning i stedet for at signalet bare sendes jævnt ud fra det centrale sted.

Hastigheder

Som nævnt blev der også udført nogle tests til at teste de hastigheder vi kunne få igennem med TP-Link Archer C2300 og det som er vigtigt at holde in mente i den forbindelse er at et netværk kun er så hurtigt som den laveste fællesnævner. Jeg testede derfor forbindelseshastigheden mellem en bærbar workstation fra HP samt min egen desktop gennem et TP-Link AC-USB netværkskort.

LAN til 2.4 GHz 61,2 / 90,9 Mbps
LAN til 5 GHz 168,3 / 272,1 Mbps
2.4 GHz til 2.4 GHz 38,7 / 32,1 Mbps
5 GHz til 5 GHz 124,7 / 125,4 Mbps

Ovenfor listede hastigheder er ganske glimrende ydelse efter min mening og især når man tager routerens pris i betragtning. Det viser dog også, hvor meget teknologien har udviklet sig på denne front og der skal snart ske mere for at disse hastigheder bliver betydeligt hurtigere. De dyrere routere har oftest flere 5 GHz bånd til at yde hurtigere med flere enheder tilsluttet, hvorfor en samlet throughput på 2300 Mbps i de flestes tilfælde vil være mere end rigeligt.

TP-Link Archer C2300 understøtter MU-MIMO teknologien, som gør den i stand til at forbinde til adskillige enheder samtidigt. Traditionelt ville en router først sende information til én enhed for derefter at sende til en anden. Naturligvis skiftevis og så hurtigt at det ikke var noget man som bruger oplevede, men det betød lavere hastigheder generelt når der var flere trådløse enheder på samtidigt, der krævede data. Dette kommer man altså udenom med TP-Link Archer C2300 og det er perfekt til det moderne hjem, hvor alle har en smartphone og ofte en device mere til, såsom en computer eller tablet.

Konklusion

TP-Link Archer C2300 er routeren til det moderne almene hjem, hvor der ikke nødvendigvis er for mange brugere, men hvor netværkskvaliteten dog har en vigtig rolle. For nogle få år siden havde en router som denne været til de absolut mest krævende, men netværksudviklingen gør at den med sit AC2300 bliver overhalet af større og (vigtig detalje) dyrere routere.

TP-Link Archer C2300 er dog ualmindeligt nem at sætte op og vedligeholde, hvilket gør at jeg anbefaler den til det mellemstore hjem, hvor man gerne vil have en bedre stabilitet end det man får leveret af sin internetudbyder, men man gider egentlig ikke bøvle med diverse indstillinger i ny og næ. Det skal bare spille og når der endelig skal foretages nogle ændringer så skal disse være gennem en app og kunne gøres fra sofaen.

Dermed ikke sagt at TP-Link Archer C2300 er for simplificeret for den er spækket med smarte teknologier til at sikre et stærkt og hurtigt signal på det trådløse netværk samtidigt med at man kan bruge dens to USB porte til at dele printere og lager. Alt sammen til en overkommelig pris og i et diskret og elegant design.

[checklist]

  • Diskret design
  • Nem opsætning
  • Mobil app til opsætning og vedligeholdelse
  • God dækning og hastighed på 2.4 GHz båndet
  • 2 USB porte

[/checklist]
[badlist]

  • 5 GHz båndet (har set bedre)

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 1.198 kr.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

I takt med at internethastighederne i hjemmene stiger og antallet af enheder, der sluttes til vore routere, ligeledes er stødt stigende, så er det nødvendigt at sikre sig med en god og kvalitetsfuld router. De fleste af vore internetudbydere benytter lettere forældet hardware, idet...Test: TP-Link Archer C2300 AC2300 trådløs router