onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Tado smart radiator termostat

Test: Tado smart radiator termostat

Man har efterhånden vænnet sig til at der er en app til stort set al ting, men i denne omgang skal vi kigge på en smart home løsning, som både hjælper til, men også kan hjælpe med at spare nogle penge. Vi ser nærmere på tado, som er et smart termostat til dine radiatorer, så du kan styre dem via din smartphone. Læs med.

Hvad er der i æsken?

Vi har i vores test snydt lidt for at kunne give dig det bedste billede af tado, hvorfor vi både har fået et starterkit og yderligere to enheder. Forskellen er i bund og grund at der til startersættet kun følger en tado termostat til, men derudover er der en bridge til opkobling på din internetforbindelse, kabler til bridgen, adaptere til montering på din radiator og en manual. I den anden æske er der i stedet for bridgen en ekstra tado radiator termostat og dertilhørende adaptere.

Design

Alt er nærmest mælkehvidt i sættet for tado og når man tager det ud kan man nærmest tænke det er skabt til et hospitalsmiljø og ikke et hjem. Det ser og føles dog ret lækkert udført og det er bestemt et plus i denne henseende.

Monteringen foregår mere eller mindre smertefrit så længe man følger appens anvisninger, som man installere på sin smartphone. Her er der illustrationer afhængigt af hvilken nuværende termostat man måtte have på sine radiatorer. Af værktøj krævede det for mit vedkommende kun en skruetrækker og så var jeg ellers køreklar. Umiddelbart vil jeg påstå at det ikke er nødvendigt med en håndværker, men det kommer naturligvis hvor habil man er.

Når man har monteret tado på sine radiatorer og altså efter at have fjernet de forskellige klistermærker, som hjælper dig under monteringsfasen, så ligger man mærke til at selve enhederne stort set er helt hvide. Der er tale om en mat hvid overflade og for enden er der en krom-overflade, hvor tado monteres fast til din radiator. Der er altså ikke nogen tekst, som bryder med det meget rene design og det er først når du begynder at skrue på den øverste del at displayet lyser op for at fortælle dig, hvilken indstilling du er ved at sætte op.

På selve displayet får du oplyst temperaturen, som er indstillet og der er også et hus-ikon, som fortæller at du er ved at sætte den til standardindstillingen, som du har sat op via appen.

Tado radiator termostaterne fylder trods deres funktionalitet ikke meget mere end de almindelige termostater man måtte have haft på. De er blot 76 x 52 mm, så de burde være til at overse ligeså vel som de oprindelige du måtte have haft på. I mit tilfælde var de gamle termostater sorte og hvide, så de var i hvert fald mindre diskrete.

Funktionalitet

Når man har fået nok af det flotte design og den hvide tekst, som skinner igennem plastikken uden at man kan mærke noget display under fingrene, så er det tid til rent faktisk at få tado i brug og kigge på de funktioner den byder på. På nedenstående billede ser man i øvrigt den bridge, som man skal forbinde til sin router for at give tado internet-opkobling.

Fjernkontrol

Det ret så smarte er i øvrigt at tado er understøttet af både apple homekit, amazon alexa og google assistant. Derudover understøtter tado også IFTTT, som er en platform, der gør dig i stand til at lave forskellige regler afhængigt af handlinger. IFTTT står også for If This Then That og du kan fx sætte det op således at hvis du sender dig selv en email med et bestemt emne, så kan den sørge for at slukke dine radiatorer i hjemmet, hvis du nu skulle være endt et sted uden din tado app.

Det lykkedes mig sågar at indstille temperaturen via stemmestyring gennem google assistant, selvom det nogle gange tog nogle forsøg, men jeg tror nu bare det er mig, som snakker utydeligt eller også er jeg for ihærdig og robotten forventer at jeg er mere naturlig.

Indstillingsmuligheder

Du vælger selv om du styrer tado via din app eller direkte på selve enhederne. Du er gennem appen lidt mere fleksibel da du derved også direkte kan sige om indstillingen skal vare for evigt eller blot til næste cyklus som du har indstillet. Det er nemlig sådan at du gennem appen kan sætte forskellige temperaturer op for forskellige tidspunkter på dagen og gennem ugen. Det vil sige du kan slukke for dem helt henover natten, hvor der ikke er behov for at de varmer et tomt hjem og så kan du sætte dem til langsomt at varme op lige inden familien plejer at stå op.

Hvis radiatoren i rummet befinder sig på et uheldigt sted, så kan du indstille den til at kompensere for den varme, som den selv tror rummet har og hvad det i virkeligheden har. Der skal du så bare selv måle i midten af lokalet, eller der hvor du ønsker at den ønskede temperatur skal opnås så vil tado arbejde hen imod dette.

Besparelser

Hvis det bare var at tado kunne styre temperaturen i dit hjem, så var der tale om en meget basal løsning. Til prisen for sættet og udvidelserne ville det slet ikke være dét værd, hvis jeg selv skulle vælge og så kan det flotte design kun bære en del af merprisen i forhold til andre smarte termostater. Der hvor tado adskiller sig er ved at bruge din lokalitet til aktivt at fortælle om, hvilken indflydelse vejret udenfor også har på dit indeklima og kommer med forslag til tilpasning.

Derudover er du med tado og dens app også hele tiden orienteret om hvad du i virkeligheden sparer eller kan spare, hvis du sætter den op korrekt og bruger appen aktivt til at tilpasse temperaturen ved helt at slukke dine radiatorer, hvis du fx ikke er hjemme en dag, weekend eller ferie.

Ved slutningen af en måned giver tado appen dig en oversigt over det den har regnet ud at du har sparet ved at have denne smarte termostat sammenlignet med at du ikke havde. Da den af gode grunde ikke kan vide, hvordan du ellers har brugt dine, lad os kalde dem, analoge termostater, så laver den udregningerne ud fra algoritmer ud fra hvor ofte den har mindet dig om at slukke for termostaterne når den har opdaget at et vindue har været åbent eller de cyklus du har indstillet, vejrforholdene osv. Du kan som bruger slå Auto-Assist til, hvis du vil slippe for at skulle gøre for meget manuelt, men blot forholde dig til de annbefalede indstillinger, som tilpasser sig efter vejr og vind og dine initiale indstillinger. Denne sidstnævnte service koster dog penge at bruge og så begynder den opnåede besparelse at blive lidt ædt.

Konklusion

Tado kan virke som en ret voldsom investering, idet hverken sæt eller de enkelte dele ligefrem er billige og smarte termostater findes også i billigere udgaver end netop tado, mén… det lækre design og fantastiske funktionalitet er også bare der, hvor jeg vil påstå at de fint kan bære prisen. Du får nem styring af dine radiatorer og det kan nemt blive til at tado køber sig selv hjem i de besparelser du kan begynde at lave. Vores hjem er temmelig godt isoleret, hvorfor vi ikke har mange månedlige omkostninger til varme, men selv småt er godt, hvis det samtidigt også betyder at man eksempelvis hjælper til på miljøsiden. Det flotte design og nemme opsætning er blot et plus på toppen af de mange fede features.

Positivt:

  • Flot design og nemt at sætte op
  • Mange features
  • Understøtter alexa, google og siri

Negativt

  • Pris

Pris og tilgængelighed

Set til 799,- for starterkit og 1.118,- for sæt med yderligere to termostater.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Man har efterhånden vænnet sig til at der er en app til stort set al ting, men i denne omgang skal vi kigge på en smart home løsning, som både hjælper til, men også kan hjælpe med at spare nogle penge. Vi ser nærmere...Test: Tado smart radiator termostat