søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Suunto Race ur

Test: Suunto Race ur

Vi har set nærmere på det nye Suunto Race ur til den aktive bruger. Der bydes på et AMOLED display, GPS og efter sigende en utrolig lang batteritid, men lad os se, hvordan det hele spiller sammen i en aktiv hverdag.

Hvad er der i æsken?

Kassen som Suunto Race kommer i står egentlig på højkant og når du begynder at åbne op fra toppen af, så står selve uret i toppen uden rem på. Der er en pil, der fortæller dig at du skal starte et andet sted efter at du har fået nok af at kigge på selve uret. Nedenunder finder du så rem, ladekabel og manual alt sammen pakket ned oppefra pænt og nydeligt.

Design

Vores eksemplar af Suunto Race er titanium udgaven, som er lidt mere grålig i designet og så vejer den lidt mindre med sine 69 gram mod de 83 for den helt sorte udgave i rustfrit stål.

Der er designtræk, som afslører at Suunto Race er et sportsur, ved at der for eksempel er lidt tykkere riller omkring kransen og urkassen har et to-tonet design med titanium i toppen og så er den sort på midten.

I højre side har du to knapper på hver deres side af kronen. Knapperne er dejligt store uden at fremstå store. Det vil sige de fylder ikke synet eller ødelægger designet, men de er ret nemme at ramme med fingerne.

Kronen derimod har jeg selv lidt sværere ved at gribe omkring fordi mine lidt tykkere fingre ikke har nok frihøjde mellem kronen og min arm, men til gengæld er kronen nem at rulle og trykke på fra toppen, så det løser sig.

Da Suunto Race er et digitalt ur, så undrer det mig egentlig at jeg ikke kunne finde en indstilling, der vendte uret på hovedet, således at jeg kunne bruge det på højre hånd. Blasfemi ville urelskere (inklusive mig selv) sige, men det ændrer ikke ved at der kan være folk, der har det nemmere ved at betjene deres ud med venstre hånd af flere årsager og så har man med et digitalt ur trods alt lidt nemmere ved at lade dette være muligt.

Remmen på Suunto Race er af silikone og med masser af huller og en mekanisme, der sikrer uret forbliver på din hånd selv ved mere ekstreme sportsgrene. Du kan dog også efter ønske skifte rem til en anden 22mm, hvis du ønsker dette. På den måde kan du måske give uret et lidt mere klassisk look når du er ude og ikke træner eksempelvis. Det synes jeg dog selv kassen er for “sporty” til.

Skærmen, som vi kommer til, er beskyttet af sapphire crystal og selv efter de mange bump jeg allerede har haft med dette ur, så virker det til at være ret så ridse- og stødsikkert. Jeg siger ikke det ikke kan gå i stykker, men jeg har ramt overflader af forskellige materialer uden at uret indtil videre har taget skade.

Dermed er AMOLED skærmen på 1,43″ og en vanvittig opløsning på 466×466 ganske fint beskyttet. Altså opløsningen lyder ikke af særlig meget, men på et så lille areal, så er det en PPI på 460 og det er slet ikke skidt. Den fremstår i hvert fald knivskarpt.

På den modsatte side af uret har du så til gengæld en puls- samt iltmåler, som er med til at give dig mange af de resultater du får løbende når du enten er aktiv eller sover sågar. Hvis du lader Suunto Race følge din søvn i to uger kan den også give dig en såkaldt HRV, Heart Rate Variability, eller hjertefrekvensvariation på dansk. HRV kan give dig endnu mere indsigt i dit helbred og ud fra det kan du også skræddersy din træning mere optimalt til netop dine behov.

Suunto Race er vandtæt så du også kan svømme med det på. Til en vis grad stoler jeg også på at man kan dykke nogle meter ned med det, da det jo er Suunto, men det er altså ikke hvad dette ur er lavet til, som mange af deres andre modeller ellers.

Funktionalitet

Suunto Race er udstyret med Suuntos egen software – på godt og ondt – som giver en relativt simpel brugerflade. Står du med uret foran dig og swiper nedad (eller ruller på kronen) så kommer du ned til indstillingsmuligheder og dine mange widgets. Swiper du derimod opad så får du adgang til de mange sports-modus du kan aktivere.

Widgets på på uret er ret smarte og der er mange af dem. Disse giver dig indsigt i dit nuværende niveau af puls, ilt, aktivitet, vejrforhold, men går du ind i de forskellige widgets kan du få endnu mere detaljerede informationer, så du eksempelvis kan se, hvordan ugen er gået eller hvor langt du er fra dit mål osv. Der er et hav af widgets og du kan gennem appen indstille, hvilke du ønsker at se på for det kan være en ret lang liste at skulle igennem hver gang.

Du kan også tilføje én enkelt widget til højre for selve uret, som du kun kan swipe til og denne giver dig så hurtig adgang til den information du oftest ønsker at kunne tracke. Det smarte ved navigationen af Suunto Race er i øvrigt at den nederste knap oftest betyder at man går tilbage. Med mindre man er midt i en sportsaktivitet, hvor knapperne kan have forskellige funktioner og det kræver lige lidt tilvænning inden man ved, hvad man gør.

Apropos sport, så er det disse du finder når du scroller opad. I øvrigt synes jeg at Suunto Race til tider har det med at lagge en smule når man scroller i menuen. Det er dog ikke voldsomt, men man har altså ikke en ligeså smooth oplevelse, som ved et Apple Watch. Det har dog ikke været et irritationsmoment for mig, da det ikke er så slemt, men jeg tænkte det var nævneværdigt.

Du kan også tilpasse de forskellige aktiviteter så de mere passer til dig og din måde at bruge dem på. Eksempelvis kan du vælge hvad du ønsker at se på skærmen mens du træner i stedet for det som Suunto folket har valgt. Denne gemmer du så blot som din egen sportsaktivitet og når du starter den er det dine valg som er aktive.

Mens du træner kan du også få bragt et kort frem på skærmen, så du kan se din rute eller hvor du er på vej hen. Du kan også sætte baner op så du får at vide, hvor du skal løbe og uret så kan tracke dine laps og tider. Du kan også selv tracke laps så du kan træne dine intervaller osv.

Maps downloades i øvrigt så de er tilgængelige offline på uret, som har knap 32 GB at gøre godt med af intern hukommelse. Det er mig dog en gåde at man ikke har anvendt denne interne hukommelse til at kunne gemme offline musik på også for Suunto appen kan faktisk forbinde til dit bluetooth Suun, men det er altså ikke muligt at gemme musik på den interne hukommelse af uret og så afspille derfra.

Du kan udvide dit ur med et hav af apps. For eksempel kan du adde “Ghost Runner” som giver dig din tid og den hurtigste tid hidtil, så du ved, hvad du skal slå hele tiden. Få hjælp til at vælge sko ud fra dit belastningsniveau. Få en app der tracker dine bevægelser mere nøje så sportsgrene som tennis eller paddle giver dig hurtigere indsigt.

Apropos tennis så kan du også installere en app, så du direkte på uret kan holde styr på scoren i det spil du er i gang med og altså ikke behøves nogen til at holde score da du dermed får et digitalt resultat.

Det handler her for mig egentlig ikke om at komme ind på alle de muligheder, der er med de apps, som Suunto stiller til rådighed, men mere at synliggøre, hvor alsidigt Suunto Race er eller kan blive for dig som individ. Vi har alle vores forskellige aktivitetsniveauer, sportsgrene og behov. Suunto Race understøtter stort set det hele virker det til og giver dig mulighed for at du kan tracke din fremgang på en nem måde.

Du kan også via uret indstille din urskive til at være mere eller mindre klassisk eller sporty. De forskellige såkaldte Watch Faces giver dig forskellige informationer og så kan du vælge den urskive der giver dig den information du mest ønsker. Det er dog ikke umiddelbart muligt at installere eller downloade yderligere watch faces fra storen eller appen, hvilket jeg synes er en anelse ærgerligt for de fleste skiver er for moderne til at bruge som “ur”.

Læderremmen passer ikke helt til urets titanium sportsdesign men man kan altså skifte rem om man vil

AMOLED skærmen gør dog at detaljerne fremstår knivskarpt og så er det også muligt at sætte lysstyrken både op og ned afhængigt af dit behov. Det har en betydning for batteritiden, så det er ikke helt uvæsentligt. Den høje opløsning giver i hvert fald plads til at der kan være mange detaljer på skærmen. Ser man på sin søvn-oversigt for natten får man et meget detaljeret billede af, hvordan man har sovet.

Jeg bemærkede lidt ved et tilfælde at når uret er i standby og blot viser klokken og detaljerne er dæmpet, så rykkede det sig ud af position fra tid til anden. Det slog mig at AMOLED-displays stadig døjer lidt med burnin problemer, hvis de viser det samme i alt for lang tid og det må nærmest være dette man undgår ved at uret både flimrer og skifter position.

Der er med Suunto Race ikke tale om et smart watch, så det må man ikke forveksle det med. Alligevel får du notifikationer og beskeder direkte på telefonen og kan selv styre, hvilke notifikationer (til en vis grad) du får på uret. Du kan også sende korte beskeder til modtagere, men altså ikke skrive lange SMS. Det som dog nager mig er at Race mangler muligheden for at jeg kan betale kontaktløs i butikkerne.

Batteritid

Batteritiden for Suunto Race er meget afhængigt af hvordan du anvender uret. Suunto fortæller på deres hjemmeside at uden træning og med pulsmåling slået fra, så kan du få op til 26 dages batteritid på én opladning, hvilket jeg tog med et gran salt. Det var ikke muligt for mig at teste så længe, med og uden sportsaktivitet, men Suunto informerer at med aktiv træning flere timer ugentligt, så kan du få op til en uges batteritid.

Uret bruger en del mere strøm når du træner fordi den aktivt tracker dig men også det kan du sætte ned for at forlænge batteritiden hvis du hellere vil det

Min egen erfaring med pulsmåling aktiveret og hvor jeg brugte uret dagen lang og sov med det på, så kunne jeg sagtens presse mere end en uge ud af uret. Det skal i den forbindelse siges at jeg i perioden havde mindre tid til træning end normalt, så jeg tror at en uges batteritid for den aktive bruger og næsten en måned for dem der bare har det som ur nok ikke er helt ved siden af.

Som det fremgår af kassens indhold benytter Suunto Race en speciel lader

Uanset hvad synes jeg at batteritiden i Suunto Race er ganske glimrende. Det er ikke nødvendigt at lade op flere gange ugentligt nærmest uagtet hvor aktiv man er, hvilket er en klar fordel over eksempelvis Apple Watch. Min test blev i øvrigt lavet med lysstyrke på mellem.

Komfort

For mig er Race uret ret let at have på hånden og det er ikke noget jeg mærker til mens jeg træner. Det er kun når jeg laver armbøjninger eksempelvis at jeg skal huske at rykke uret en smule op ad min arm så det ikke stikker mig på hånden.

Silikoneremmen er jeg måske heller ikke helt fan af at have på længe ad gangen fordi min hud sveder under den og begynder at blive irriteret, men der har man jo så den fordel med Suunto Race at man kan skifte rem til noget, der passer en bedre.

Konklusion

Det er mit første møde med denne type af produkt fra Suunto, men de lever op til forventningerne om høj kvalitet. For mit vedkommende overrasker de sågar positivt i forhold til, hvor alsidigt Race uret er og hvor mang muligheder det giver mig i forbindelse med min træning. Det er både muligt at tracke adskillige forskellige sportsgrene og så også gøre uret individuelt og personligt, hvis du koncentrerer dig om at optimere til lige nøjagtig din træning. Suunto Race har derudover et flot design, en smul AMOLED skærm og batteritiden er helt i top. Jeg ville selv ønske der var mere at vælge mellem for rent visuelt at ændre udseendet på uret, men til gengæld kan jeg vælge den rem jeg har lyst, til. Race er et ganske funktionelt ur med masser af muligheder, som jeg er sikker på vil understøtte de fleste brugere i deres træning. Jeg fristes til at sige at hvis bare Race havde kontaktløs betaling, så var det et perfekt ur med meget få down sides som i øvrigt nærmest er ubetydelige.

Positivt

  • Flot design
  • Fås i to udgaver og begge prisniveauer er fair
  • Mange indstillingsmuligheder
  • Batteritid er sublim
  • Offline kort
  • HRV og generelt gode målinger
  • Detaljeret skærm og detaljeret indsigt via app

Negativt

  • Ikke muligt at betale med kontaktløst
  • Silikone-rem kan stramme til tider

Pris og tilgængelighed

Suunto Race: 3349,-
Suunto Race Titanium: 4099,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi har set nærmere på det nye Suunto Race ur til den aktive bruger. Der bydes på et AMOLED display, GPS og efter sigende en utrolig lang batteritid, men lad os se, hvordan det hele spiller sammen i en aktiv hverdag. Hvad er der i...Test: Suunto Race ur