søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserComputer tilbehørTest: Sennheiser GSX 1000 audioforstærker

Test: Sennheiser GSX 1000 audioforstærker

At Sennheiser befinder sig på gaming markedet kommer måske som en overraskelse for nogen, men eftersom kravet og behovet for god lyd i spil er i konstant stigende efterspørgsel er det da helt naturligt at en af de helt store spillere på audio også blander sig. Deres evne til at gøre netop dette har de bevist ved deres gaming headsets vi også har testet her på siden, men nu er turen kommet til en særlig audioforstærker, Sennheiser GSX 1000, udviklet til gamere. Den kan give dig fordel i dine spil over modstanderne, blandt andet, læs med hvordan når vi bryder denne forstærker ned i vores test.

Hvad er der i æsken?

Foruden brugsmanualen, USB-kablet og selve Sennheiser GSX 1000 audioforstærkeren er der ikke meget andet at hente i den lille kompakte æske. Det er nu mere unboxing som er interessant og sætter audioforstærkeren i fokus som det første man ser når man åbner op som om der var tale om noget langt mere luksuriøst man havde erhvervet sig. Det er der dog heller ikke noget i vejen med, for man kan vel ind imellem godt føle man forkæler sig selv uanset hvad det er.

Design

Hvis man har haft højtalersystemer med dertilhørende fjernbetjening, hvor man kan styre musikkens volumen direkte derfra, så kan man nogenlunde også forestille sig, hvordan det føles at have Sennheiser GSX 1000 stående på skrivebordet. Det ligner mest af alt en sådan forvokset fjernbetjening, men med en del flere knapper og funktioner.

Som indikeret i forestående fylder Sennheiser GSX 1000 audioforstærkeren en smule på skrivebordet og det skyldes at den i midten har en ring til justering af volumen i aluminiumsfarve, mens der i midten af denne cirkel er et blankt panel, der dog under brug lyser op med diverse touch-sensitive knapper. På ydresiden har man ligeledes touch-knapper, som lyser rødt når de er inaktive og hvidt når man har aktiveret dem.

De røde knapper på ydresiden er profilknapper, som lader brugeren hurtigt indstille Sennheiser GSX 1000 audioforstærkeren til prekonfigurerede indstillinger, der passer til behovsscenariet. Når en profil er aktiveret skifter farven til hvid så længe man ikke piller ved nogle indstillinger, for således ændres lysene igen til rødt og man er selv herre over, hvordan lydprofilen skal være. Man kan overskrive de forudindstillede profiler til sine egne præferencer og dermed have fire profiler klar afhængigt af behov. For eksempel er der foruddefinerede profiler til skydespil, musik og dem kan man ændre til sine egne måder at vil have tingene på for så at gemme dem.

De touch-følsomme taster i indercirklen er i hvid og rød for at bevare farvevalget og det er ganske fint efter min mening at der ikke er for mange farver, der spiller ind. Lysene bluser op når man rører ved indstillingerne, men falmer hurtigt så øjnene ikke bliver irriteret af lyset mens man sidder ved computeren.

Sennheiser GSX 1000 forbinder til computeren via et rødt mikro-USB kabel i bagsiden af den. Her på bagsiden finder man ligeledes tilslutning til 3.5mm jack til hhv. lyd og mikrofon, samt en AUX til højtalere. Det er fint at disse tilslutninger befinder sig på bagsiden for forventningen er at man ikke skal pille ved dem så ofte.

I siden af audioforstærkeren har man en skrueknap til justering af lydbalance mellem chat og game/musik. Dette giver dig som bruger mulighed for hurtigt at justere om du vil fokusere på lyden fra spillet eller dine holdkammeraters kommunikation. Det er nemlig således at når man slutter Sennheiser GSX 1000 til computeren så dukker den op som to separate lydenheder.

På undersiden kan man finde en lille fod som man kan vippe op og få en vinkel på, lidt ligesom man kan det med sit tastatur og det gør Sennheiser GSX 1000, i mit tilfælde om ikke andet, nemmere at betjene, da vinklen bedre passer til min hånd.

Afslutningsvist vil jeg nævne at jeg (subjektivt) synes Sennheiser GSX 1000 er en fin tilføjelse til skrivebordet takket være et design, der ikke fylder voldsomt samtidigt med at man har benyttet en farvekombination, som ikke er iøjefaldende, men ret lækker at kigge på.

Funktionalitet

Opsætningen af Sennheiser GSX 1000 burde være mere eller mindre plug and play, men hvis man vil have den digitale 7.1 surround skal man huske at indstille dette under lydenheder. Dette viste sig dog ikke at være helt problemfrit for begge mine computere. Den ene havde ingen udfordringer, mens den anden, hvor jeg har mange flere lydenheder forbundet havde lidt udfordringer med at få Sennheiser GSX 1000 til at virke problemfrit. Jeg fandt ud af at mens Razer surround var aktivt så kunne Sennheiser GSX 1000 med surround ikke virke, selvom de ikke havde noget med hinanden at gøre. Når dette var konstateret og problemet elimineret gik det som smurt.

Når opsætningen så er ude af verden kan man styre resten af indstillingerne direkte på Sennheiser GSX 1000 audioforstærkeren via det trykfølsomme panel i midten af den. Her er det muligt at justere alt fra lydoutput, equalizer, surround, talk back (sidetoner) niveau og lydens sammensætning ellers.

Der er eksempelvis indstilling for hvor surround skal fokuseres fra, således at man fokuserer på lyden bag fra eller forfra. Det kan være denne indstilling er afhængig af det headset man smider på hovedet for jeg følte ikke at lyden var fra for eller bag, men derimod oppe eller nedefra. Det har dog en tydelig effekt og lige meget imponerer det mig at man kan tricke de menneskelige sanser til at tro lyden har en retning, selvom man har et sæt stereo-hovedtelefoner på hovedet.

Volumen-indikatoren i midten er det største der lyser op på Sennheiser GSX 1000 under brug og den bliver ved med at lyse når resten af indikatorerne dæmper og slukker helt når man ikke anvender den. Så snart man rører audioforstærkeren, hvad enten det er for at skifte indstillinger eller blot skrue på lydniveauet, så lyser de andre lamper også op og også volumenlampen lyser kraftigere op.

Man kan lytte til sin egen stemme i det headset man har slutte til via denne indstilling på Sennheiser GSX 1000 displayet. Det lyder måske for nogle overflødigt, men talk back funktionen er en man vænner sig til og en funktion man ikke vil af med når først man har lært at spille multiplayer med den. Altså, hvis man som jeg er vant til at snakke med dem man spiller med. Talk-back giver dig som spiller mulighed for at høre din egen stemme og på denne måde ved du, hvad det er din medspiller hører og du behøver ikke råbe for at det kommer igennem. Rulleknappen i siden lader spilleren styre balancen mellem spillyd og chatlyd, som er en feature, der går fint i hånd med talk-back til justering af ens kommunikationslyd med vennerne.

Den virtuelle 7.1 surround algorytme i Sennheiser GSX 1000 er blevet udviklet med professionelle gamere for øje. Der er altså fokus på at man både får og kan justere lyden i en spilsituation. Jeg synes nu det gik meget godt i de film jeg fik det testet med. I hvert fald med at opleve en virtuel surround og en god en af slagsen faktisk. Ganske vist forventer man af Sennheiser en god lydoplevelse, men jeg ved nu også at Sennheiser fremfor alt står for præcis lydproduktion, hvorfor en virtuel surround til gaming, føles som nye boller på suppen for denne tyske virksomhed. De gør det nu meget godt og er i stand til at simulere en virtuel surround således at jeg trods et stereo-headset på hovedet føler at jeg kan mærke, hvor lydene i spillet kommer fra.

Lydkvalitet er som så meget andet et resultat af den laveste fællesnævner, hvorfor lydkvaliteten fra Sennheiser GSX 1000 vil være afhængig af det headset man sætter på hovedet. Under test af selve lyden valgte jeg at anvende et par hovedtelefoner, som jeg kender bedst og kender lydkvaliteten i. På denne måde kunne jeg danne mig et indtryk af, hvordan audioforstærkeren regulerer og gør ved. Ganske vist var lyden en smule anderledes end uden filtrer, men det var også at forvente. Man kommer temmelig tæt på når man slukker for alle forstærkningerne og virtualiseringerne på Sennheiser GSX 1000, men jeg føler fortsat den bærer præg af at den er designet til gamere, med lidt fokus på dybe toner, om end ellers krystalklar lydgengivelse. Sennheiser GSX 1000 var fint velegnet til både musik og spil, men jeg ville nok anbefale den til dem der foretrækker sidstnævnte mere.

Det er naturligvis afhængigt af det tilsluttede headset eller hovedtelefoner, hvor højt disse kan spille, men Sennheiser GSX 1000 skal nok sørge for at de kan spille så højt som det er muligt. Når det er sagt så er det jo ikke vigtigst at noget kan spille højt, men korrekt, og igen her er Sennheiser GSX 1000 ikke den der skuffer. Lyden er klar og tydelig selv når der spilles højt. Det er mere den anden vej at man har udfordringen føler jeg for der er tilsyneladende ikke en muteknap på selve audioforstærkeren, så man kan skrue helt ned for en stund, når man har behov for at snakke med nogen.

Dæmpet rødt lys betyder at den ikke forstyrrer mens man sidder ved sin PC, men den går relativt hurtigt også i endnu mere dæmpet belysning, når den ikke bliver brugt. Det betyder at man skal røre ved den og aktivere den når man vil vide, hvilke indstillinger man for tiden har kørende.

Da jeg læste at Sennheiser GSX 1000 er udstyret med touch knapper var jeg ærligt talt en smule skeptisk, for det plejer aldrig at være godt nok til en gamer, som har helt særlige krav til sit udstyr. Det skal virke hver gang for i kampens hede har man ikke tid til at rode med ting, der ikke hver gang reagerer som man ønsker det. Sennheiser GSX 1000 både overrasker og skuffer på dette punkt. Det touch-følsomme LED-panel er utrolig skarpt og reagerer fint reagerer relativt præcist på berøring. De fire profiltaster i ydrepunkterne er dog nogen man nemt kan komme til at trykke på ved en fejl

Softwaremæssigt havde jeg udfordringer med at lydkilden Sennheiser GSX 1000 slog ud og ikke virkede overhovedet når det var sat op med surround. Hvad dette helt nøjagtigt skyldes var jeg ikke i stand til at identificere for jeg forsøgte med at slå nogle af de andre lydkilder fra og til uden effekt. Det hjalp når jeg kørte en genstart på Windows Audio servicen.

De røde aflange touch-knapper i hjørnerne, som er beregnet til skift og lagring af profiler var også med til at give lidt udfordringer. De viste sig simpelthen at være for følsomme ofte og jeg kom tit til at aktivere dem ved en fejl blot når jeg ville skrue på volumen eller ændre en indstilling. Lidt ligesom touchpadden på ens bærbar computer nogle gange fanger tommelfingeren, som hviler på den og så aktiverer noget uhensigtsmæssigt. Tasterne her skal naturligvis heller ikke være svære at trykke på når man endelig skal bruge dem, men det gælder om at finde den hårfine balance, som jeg ikke mener man har her. Hvis man holder knapperne nede i tre sekunder så overskriver man den eksisterende profil med de gældende indstillinger i øvrigt så måske aktiveringen blot skulle være et enkelt sekund og ikke første berøring.

Sennheiser GSX 1000 giver tilslutning for både hovedtelefoner og mikrofon, så hvis man har et headset er det bare at slutte den til en og samme enhed. Mikrofonkvaliteten testede jeg til at være ganske fin, men intet prangende. Naturligvis afhænger dette også af den tilsluttede enhed, men nævneværdigt er det at audioforstærkeren ikke forvrænger denne lyd sammenlignet med at man slutter det selvsamme headset direkte til computeren. Det kan jeg dog ikke helt vinge af som værende tilfældet for ved to lejligheder melder mine holdkammerater tilbage at de hørte et irriterende smæld når jeg snakkede bare en smule højere end hviskende nærmest. Jeg forsøgte at genstarte enhed og PC uden hjælp. Jeg skal ikke kunne sige om det skyldes en driver, der manglede en opdatering, men det var et problem som kom igen som sagt, om end det blot var to gange på næsten en måned med daglig brug.

Konklusion

Jeg kan rigtig godt lide at man tager den virtuelle surround ud af PC’en og gør den til en hardwareløsning, således at man har styringen lige ved hånden og ikke skal tabbe ud af sit spil for at justere på nogle parametre. Hertil har Sennheiser GSX 1000 en ganske fin størrelse, så den er nem at betjene og ikke fylder alverden på skrivebordet. Der er tænkt på detaljer som at lysene dæmper efter ganske kort tid så de ikke forstyrrer mens man spiller og derudover er det muligt for spilleren selv at justere på balancen mellem spillets og kammeraternes lyd. Det er ganske vist muligt at indstille forskellige profiler, men jeg føler fortsat at bassen er lidt højere end jeg ellers synes Sennheiser gør den til og det kan naturligvis være et ganske fint valg for målgruppen af gamere, hvor det naturligvis er vigtigt at mærke skuddene og eksplosionerne. Alt i alt en fin lille tilføjelse til skrivebordet og lydoplevelsen med nem tilgang og indstillingsmulighed.

[checklist]

  • Design
  • Lydindstillingsmuligheder
  • Justering af game/voice separat

[/checklist][badlist]

  • Ingen mute knap
  • Mikrofon driller til tider

[/badlist]

 

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

At Sennheiser befinder sig på gaming markedet kommer måske som en overraskelse for nogen, men eftersom kravet og behovet for god lyd i spil er i konstant stigende efterspørgsel er det da helt naturligt at en af de helt store spillere på audio også...Test: Sennheiser GSX 1000 audioforstærker