torsdag, december 26, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Sennheiser GSP 550

Test: Sennheiser GSP 550

For alle de gamere der ikke har et ordentligt dedikeret lydkort har Sennheiser lanceret deres GSP 550 hovedtelefoner, der udvider deres sortiment yderligere og altså er et headset med indbygget Dolby Digital surround kort i kablet og som vi ser nærmere på i denne test.

Hvad er der i æsken?

Selve indpakningen til Sennheiser GSP 550 adskiller sig ikke voldsomt fra de to andre produkter i serien, navnlig GSP 500 og GSP 600, som vi også har testet her på sitet. Der er tale om en stilfuld æske uden for mange farver. Når man så løfter låget så mødes man først og fremmest af headsettet og dernæst finder man kablerne til headsettet samt manual i en pap-æske i bunden.

Design

Ligesom de andre headsets i serien er Sennheiser GSP 550 med et ret stort design, hvor øretelefonerne går over ørerne. Vægten er derfor også på hele 358 gram, hvilket ikke er lidt. Det er dog bestemt heller ikke det tungeste headset i klassen og føles egentlig ikke så tungt i hånden, som forventet når man tager størrelsen i betragtning.

Når man dog nærstuderer designet, så ser man at der er temmelig meget “luft” i designet og det bevirker at det ikke bliver tungere end det kunne have været havde man valgt et mere fyldigt design.

Materialerne i Sennheiser GSP 550 er hovedsageligt plastik med en smule metal. Indvendigt får vi dog at vide at der er en kraftig konstruktion og plastikken er også en der virker temmelig robust. Tager jeg Sennheiser GSP 550 gennem min obligatoriske vridetest, så er der tale om et headset, der ikke viser nogen som helst tegn på at det skal til at knække under for presset. Dermed har du altså et headset der kan holde til at blive brugt.

Det nævnte luftige design skyldes også at man i toppen af hovedbøjlen har to skydere i hver side, som man kan justere på og dermed justere, hvordan headsettet strammer om hovedet. Det er for at du kan vælge den indstilling, som bedst passer dit hoved og form. Det er et ekstra lag komfort, da man kan tilpasse headsettet mere eller mindre individuelt. Der er tale om meget små ryk i stramningen, så forvent ikke drastisk mærkbar forskel.

Der er i øvrigt tale om et åbent design, hvilket betyder at der er luft igennem øretelefonerne således at luft og dermed også lyd slipper ud af headsettet. I de varme måneder er det helt sikkert en feature du vil sætte pris på, men det betyder også at du ikke har den der isolerende lydeffekt, som eksempelvis forstærker bassen og den type af musik/lyd. Selv ørepuderne er af stof og ikke kunstlæder eller anden materialeart netop af samme åbne tanke for øje.

Det som i designet af Sennheiser GSP 55 bestemt ikke bidrager til at headsettet skulle føles som værende mindre er dens ret så store mikrofon og mikrofonarm. Denne stikker temmelig langt frem og har i øvrigt meget lidt fleksibilitet at byde på. Den kan dog løftes og indstilles så den ikke er i vejen for ens syn når man spiller. Mikrofonarmen har en indbygget switch, som gør at man kan mute sin mikrofon ved blot at løfte den i en oprejst stilling. Dermed kan du føre en samtale med den roomie, mor eller kæreste uden at vennerne i den anden ende behøver være med.

Mikrofonen i den venstre ørebøf er ikke til at tage af, men er nogenlunde diskret når man løfter den op. Dog er Sennheiser GSP 550 grundet denne store mikrofon et headset man ikke vil gå med i det offentlige. De fleste ville ikke i hvert fald. På den højre ørebøf har man en anden funktion indbygget og det er sådan at der kan man også dreje en knap, men denne styre volumen af lyden i stedet, så det man ikke har på fjernbetjeningen har man altså på selve headsettet.

Fjernbetjeningen til Senhheiser GSP 550 er meget simpel. Der er hverken knap til at justere lydniveau med eller andre ting. Det eneste den har til formål er at du kan tænde og slukke for Dolby Digital surround effekten. Dermed er denne funktion lige ved hånden så man kan skifte nemt mellem det at game og høre musik. Surround effekter og musik går nemlig aldrig godt hånd i hånd. På fjernbetjeningen er der en lille LED-lampe. Lyset lyser rødt eller hvidt, men man ved ikke hvad der betyder hvad og jeg synes heller ikke at kunne finde denne information i manualen. Man kan så lytte sig frem til at hvidt betyder tændt, men i nedenstående vil vi se på, hvorfor det også kan være en udfordring.

Fjernbetjeningen ender ud i et microUSB kabel i øvrigt og det gør at du kan slutte et længere kabel til headsettet hvis du skulle have behov for det end det som medfølger. Det er sådan at det kabel på selve headsettet, som i øvrigt også kan tages af, er på 1,7 m og microUSB kablet er på 1,2 m. Det burde være rigeligt for de fleste, men jeg giver plus point for fleksibiliteten alligevel.

Funktionalitet

I de næste par afsnit ser vi lidt nærmere på, hvordan det er at leve med Sennheiser GSP 550. Vi ser på hvad dette headset kan byde af lyd, specielle features og komfort, hvilket må siges at være nogle af de vigtigste elementer i et headset. Udseende er naturligvis også vigtigt når man har så meget at vælge imellem, men for mange er det noget som kommer i anden række og den lyd man får er vigtigst.

Lydkvalitet

Hvis man slukker for alle tilpasningerne i form af equalizer og Dolby Digital, så lyder Sennheiser GSP 550 mest af alt som et HiFi sæt hovedtelefoner, som man dermed kan bruge til sin musik ligeså meget som til gaming. Der er tale om en meget klar og tydelig lyd med fantastisk balance mellem bund, mellem og top. Det gør at Sennheiser GSP 550 er yderst velegnet til at afspille al type musik.

Når det så kommer til gaming, så afhænger det af om man vil spille single-player eller multiplayer. Hvis man spiller alene så er det min egen opfattelse at man skal lade lyden nærmest være uberørt, men hvis man foretrækker surround-effekten kan man altså aktivere Dolby Digital 7.1 virtuel surround og få denne benefit med. Der er i dette tilfælde tale om et mindre fordybelsesvniveau end jeg har set mange andre headsets skabe. Dog betyder dette dog at den klare lyd forbliver og det er bestemt ikke dermed sagt at man ved aktivering af surround ikke kan høre at tingene kommer fra forskellige vinkler for det kan man.

Den indstilling jeg dog syntes mest om var esport indstillingen i softwaren, som gjorde at de små lyde i CSGO blev endnu mere tydeligt adskilt fra resten, såsom skridt og zoom. Det kan gøre en verden til forskel at man kan høre ordentligt mens man spiller spil som er meget konkurrencepræget, såsom netop CSGO.

Hvis man alligevel skal finde nålen i høstakken og kommentere noget negativt når det kommer til lyden i Sennheiser GSP 550 så er det at den er sat til ikke at spille voldsomt højt. Om det skyldes at producenten har en begrænsning for at beskytte brugerens ører eller om det var min indstilling herhjemme med et ikke så kraftigt lydkort kan jeg ikke sige, men det spillede lavere end jeg kunne få andre headsets til i hvert fald.

Mikrofon

Mikrofonens lydkvalitet har Sennheiser GSP 550 også på plads og det er faktisk rart at se der stadig er nogle derude, som synes det er en vigtig del af ethvert gaming headset. Især i dag gælder det mest af alt om kommunikation i multiplayerspil, hvor det er gjort væsentligt nemmere at kunne snakke med sine holdkammerater. Vi har teamspeak, discord, in-game chat i de fleste multiplayer spil og jeg skal komme efter dig. Denne service havde vi ikke i samme grad for bare ti år siden for ikke at snakke om tyve år siden da jeg startede med at game online første gang.

Lyden er helt i top og føles nærmest helt klar uden meget digitalisering af stemmen. Mikrofonen er stadig en smule følsom overfor støj ude fra, men den tager ikke og overføre lyden fra mit mekaniske tastatur i det mindste så det er i hvert fald godt.

Software

For at få den optimale ydelse ud af Sennheiser GSP 550 så er der en software man skal installere, som giver dig adgang til nogle få indstillinger. Her er der igen problematikken med den røde og hvide farve, som fortæller dig om tingene er det ene eller det andet uden at der er mærkater på som siger om tingene dermed er tændt eller slukket.

Du kan bruge softwaren til mere end blot at aktivere equalizer, men det er altså ikke verdens mest featurrige software, men i dette tilfælde gør det dog heller ikke noget. Simplicitet vinder over kompleksitet og tingene skal jo være nemme at bruge. Det synes jeg Sennheiser GSP 550 er i både headset og software.

De forskellige lydmodifikationer man kan tilpasse via Sennheiser softwaren er meget moderate og altså noget man ikke kan høre voldsomt meget. Det er virkelig noget for audiofile, men helt personligt synes jeg også det er den rette måde at gøre det på og Sennheiser går også altid ind for at lyden helst skal være så ren fra kilden som muligt. Store ændringer i dette kan ende galt og det er dette mantra man følger her. Det betyder at surroundfordybelsen er mærkbar, men ikke voldsom og det gør at lyden ellers ikke bliver forvrænget til fordel for surroundeffekten.

Komfort

Det helt essentielle når det kommer til komforten med Sennheiser GSP 550 er at det trods sine 358 gram ikke føles særlig tungt på hovedet. Noget af dette skyldes at man kan justere stramningen i toppen. Man skal her bemærke at det stramningen gør ikke blot er intensiteten af stramningen. Det er nemlig også sådan at dette bevirker om headsettet dermed passer til den ene størrelse og form af hoved.

Det åbne design er den anden feature, som gør at Sennheiser GSP 550 føles ret rart at have på hovedet. Huden og ørerne kan ånde og jeg er overbevist om at dette headset ikke vil føles varmt at have på hovedet selv i sommermånederne, selvom det altså var vinter da jeg testede det.

Konklusion

Hvis man virkelige skal bryde det op så synes jeg at Sennheiser GSP 550 rammer plet i tre ud af fire eftersom vi har med et headset at gøre, hvor lyden er helt i top og komforten ligeså. Softwaren kan der arbejdes en smule videre på, men med denne lydkvalitet er der helt sikkert noget man kan arbejde med og måske kan vi forvente videreudvikling i form af opdatering af softwaren. Det er dog de vigtige elementer, som virkelig er på plads og her snakker vi også om et headset, hvor man ikke har glemt kommunikationsvigtigheden og mikrofonkvaliteten er dermed også helt i top. Der er tale om et ikke så billigt kablet headset, så du skal vide at du køber dette headset for dens rene og detaljerede lyd samt komforten, mens kønheden af designet og funktionaliteten af softwaren kan diskuteres. Alt i alt penge godt givet ud, men personligt ville jeg måske hellere parre et GSP 500 med en GSX lydforstærker eller anden, om end det springer os op på et helt andet budget vel og mærke.

Positivt

  • Lydkvalitet helt i top
  • Kvalitetsfornemmelse og design
  • Komfort
  • Mikrofon

Negativt

  • Softwaren
  • Surround-effekten er moderat

Pris og tilgængelighed

Set til 1.890 kr.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

For alle de gamere der ikke har et ordentligt dedikeret lydkort har Sennheiser lanceret deres GSP 550 hovedtelefoner, der udvider deres sortiment yderligere og altså er et headset med indbygget Dolby Digital surround kort i kablet og som vi ser nærmere på i denne...Test: Sennheiser GSP 550