søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Sennheiser GSP 500 akustisk åbent gaming headset

Test: Sennheiser GSP 500 akustisk åbent gaming headset

Ganske som sidst lancerer Sennheiser to produkter i deres gaming serie, således at du kan vælge, hvilken type af lyd, der passer dig bedst. Tidligere testede vi her på sitet den lukkede GSP 600, mens det i denne omgang er blevet tid til at kigge nærmere på Sennheiser GSP 500, der med et åbent akustisk design bør byde på den samme gode komfort og kvalitetsfulde lyd. Der er sket en smule i designet siden Sennheisers G4ME serie, så det vil der også komme nogle ord på. Læs med når vi analyserer dette headset i vores test.

Hvad er der i æsken?

Ligesom sin storebror, så leveres Sennheiser GSP 500 i en relativt tung æske, der selv efter at headsettet er taget ud vejer en del. Indholdet er dog bestående af selve headsettet, to kabler og en masse papirer. Unboxing processen er lækker og det er til dels takket være den tunge æske.

Design

Sammenligner man Sennheiser GSP 500 med andre produkter fra de tyske audiofiler, så vil man hurtigt være klar over at dette er et produkt, der hører til en bestemt kategori, hvilket også er helt rigtigt, for det er ikke så lang tid siden at Sennheiser faktisk begyndte at bidrage med deciderede gaming produkter.

Sennheiser GSP 500 og i og for sig også GSP 600 er begge headset, der skiller sig en del ud fra Sennheisers øvrige produktportfolio. Selv med G4ME serien, som disse to headset nu erstatter, var der tale om et ret skarpt design i forhold til den elegance vi ellers har været vant til fra Sennheiser. Sennheiser GSP 500 er nærmest futuristisk i sin udseende og har sågar unødige design-detaljer for at fylde på det skarpe design. Det er et af de designs, efter min mening, der vil splitte folk i at man enten elsker det eller fuldstændig afskyr det. Det bliver svært at placere sig midt imellem, da det er en smule specielt.

Der er ligeledes tale om et ret stort headset, der både fylder fysisk, men også vejer hele 358 gram, hvilket må siges at være en del for et kablet headset, der ikke har batterier eller anden elektronik indbygget, såsom fjernbetjening, LED-lys og hvad man ellers kan tænke sig frem til. Jeg har ikke været i stand til at finde ud af om vi har med 40 eller 50 mm drivere at gøre, men de er tilpas store til at ørebøfferne omkring dem også sagtens kan være omkring mine relativt store ører. Sennheiser GSP 500 er altså et over-ear headset, hvis du skulle være i tvivl.

Selve hovedbøjlen på Sennheiser GSP 500 er ret bred, men der er også i toppen gjort plads til to slidere. Disse har til formål at give dig mulighed for at justere, hvor meget bøjlen spænder om hovedet. Tanken er at man kan tilpasse det på en sådan måde at det passer til ens hoved og den måde man ønsker at det strammer. Enten med et løst eller mere fast greb.

De nævnte ørebøffer er faktisk den store forskel mellem Sennheiser GSP 500 og dens navnebror GSP 600. I denne omgang har vi med Sennheiser GSP 500 stofovertrukne ørebøffer, mens GSP 600 var med kunstlæder. Dette har den fordel at Sennheiser GSP 500 giver mere luft til huden og det slipper også mere lyd ud. Det er der nogle der foretrækker, mens andre foretrækker mere lukket lyd. Personligt for mig hænger det sammen med det jeg lytter til. Musik vil jeg helst lytte til i et åbent og akustisk headset, som Sennheiser GSP 500, mens spil og eksplosioner er mere intense i et mere lukket design. Om dette også gør sig gældende med Sennheiser GSP 500 kan du læse om i afsnittet omkring lyden.

På den venstre af disse ørebøffer er der gjort plads til en mikrofon af hvad jeg vil kalde rimelig størrelse. Denne er af samme kaliber som på den anden udgave og er altså meget lidt fleksibel i armen, som dog er lang nok til at den ikke kommer i vejen for ansigtet. I hvert fald ikke i mit tilfælde. Mikrofonen er med støjreduktion, hvilket opnås med et specielt design og altså uden brug af elektronik.

Den højre ørebøf er dog ikke uden funktion hellere. Der er nemlig en stor skrueknap gemt i designet, som man justerer lydniveauet med. Denne detalje kan jeg især godt lide ved designet for uden at pille ved det overordnede design har man en skrueknap tilgængelig.

De to medfølgende kabler, som kan skiftes ud gør at du skiftevis kan benytte Sennheiser GSP 500 til henholdsvis PC og de nyere konsoller, der understøtter 4-pin mini-jack til tilslutning, så du får både lyd og mikrofon tilsluttet konsollen. Det gør Sennheiser GSP 500 til et multi-platform device, hvilket dog ikke er nyt for tiden, men det fede er at der medfølger to kabler, så man ikke har en lille adapter ved siden af, der nemmere bliver væk.

Funktionalitet

Idet Sennheiser GSP 500 er et analogt headset, så er der ikke mange ekstra features at analysere. I nedenstående tager vi hånd om de væsentligste faktorer i denne type headset, nemlig lydkvalitet og komfort. Man vil naturligvis have en god lyd samtidigt med at man kan spille i lang tid uden at føle ubehag. Et gaming headset skal naturligvis også være nemt at anvende, men den del er man nemt udover med Sennheiser GSP 500, idet antallet af funktioner er begrænset.

Lydkvalitet gaming

Eftersom vi har med et gaming headset at gøre, så er det naturligvis her vi starter. Selve lyden i Sennheiser GSP 500 er ret detaljeret og utrolig klar. Man fristes til at sige at det forventer man også fra tyskerne i denne prisklasse, men ikke desto mindre er det nævneværdigt at man altså har med en lydproducent at gøre først og fremmest. Gaming er det som er kommet sidenhen, hvorimod rigtig mange andre gaming produkter brands er startet med gaming i det hele taget og så har de taget lyden med sekundært. Det kan i den grad mærkes på Sennheiser GSP 500 at lyden er en vigtig parameter.

Udover at have en høj detaljegrad, så kan Sennheiser GSP 500 også spille rigtig højt. En del af dette afhænger naturligvis af ens lydkort og dets formåen, men et lydkort kan på den anden side heller ikke tvinge mere lyd ud af et headset end dets lyddrivere er i stand til at præstere. Frekvensområdet i Sennheiser GSP 500 er 10-30.000 Hz, hvilket er en tand mere end mange andre gaming headset, men det er mindre end den Hi-Res lyd der er begyndt at dukke op forskellige steder. Om man savner det eller mangler det vil jeg lade dig vurdere, men i min optik er Sennheiser GSP 500 fint i stand til at levere både dybde og detalje som jeg vil have det. Spillene føles meget levende takket være detaljen og kvaliteten af lyden, så her ville jeg ikke pille ved noget.

Sennheiser GSP 500 har ikke indbygget surround, da det som nævnt er et analogt headset. Dermed ikke sagt at den ikke til en hvis grad sagtens kan lade dig føle at du er midt i det hele og tingene sker til højre og venstre når du fx spiller Battlefield, CSGO eller andre spil, hvor stedsans er vigtig. Her kommer lydkortet ind i billedet igen, mens detaljegraden og den rummelige lyd i Sennheiser GSP 500 sørger for at man godt kan fornemme, hvilken retning lydene kommer fra.

Lydkvalitet musik

Den nævnte rummelige lyd er noget, der efter min mening, især gør sig gældende når man vil lytte til musik på dette headset. Dette skyldes de luftige ørepuder og det akustiske design, der både lader mere lyd komme ud som ind. Hvis man spiller ved siden af konen i stuen, mens hun laver noget andet kan det godt være lidt for meget lyd, der slipper ind. Til gengæld synes jeg at musik bliver langt bedre at nyde når lydene ikke er lukket inde. Det skyldes måske den type musik jeg lytter til generelt er med mindre bass end moderne og elektrisk musik. Til sidstnævnte er det nok stadigvæk bedre at gå med Sennheiser GSP 600, som får bunden lidt bedre frem.

Jeg smed naturligvis min test-spilleliste efter Sennheiser GSP 500, hvor jeg har musik fra mange forskellige genrer, som jeg efterhånden kender rigtig godt. Her lyttede jeg efter de små detaljer, der skiller gode headset fra dårlige og må sige at Sennheiser GSP 500 bestemt ikke skuffer. Musikken er klar og med tydelig balance mellem de forskellige toner. Dog er Sennheiser GSP 500, ligesom GSP 600, en smule atypisk i forhold til tysk lyd generelt og lyden er mindre lys end jeg kender Sennheiser for i deres andre produkter. Det har nok noget at gøre med at man har tilpasset lyden til gameren eller blot det amerikanske marked. Dermed ikke sagt at lyden på nogen måde er dårligere end den burde være, men blot at der er denne forskel.

Mikrofon

Sennheiser er en af de gaming producenter, der har forstået vigtigheden af kommunikation når det kommer til spil. Enten dét, eller også bibeholder de bare en høj kvalitet for denne også for de er kendte for at lave gode mikrofoner også. Mikrofonen i Sennheiser GSP 500 er relativt stor og armen er nogenlunde fleksibel.

Kvaliteten af det talte er meget tydelig og meget lidt mekanisk. I hvert fald kommer man tydeligt igennem til modtageren. Støjreduktionen syntes jeg ikke at kunne bekræfte. Mine holdkammerater er vant til at jeg bruger en decideret mikrofon når jeg spiller og de påpegede at også med Sennheiser GSP 500 kunne de høre mine tastaturklik tydeligt. Den støj har den altså svært ved at fjerne. I dens forsvar spiller jeg på et mekanisk tastatur, så det kan naturligvis være svært at tone ud, selvom tastaturet er med “silent” switche. Anden støj udefra syntes de at mikrofonen var nogenlunde god til at screene ud og kunne eksempelvis ikke høre fjernsynet i stuen, selvom mit kontor er en dør fra.

Komfort

Det store headset har dog en ret stor overflade grundet sin størrelse, hvilket gør at vægten fordeler sig på et større areal på ens hoved. Det gør faktisk at du ikke kan mærke de knap 360 gram, som headsettet vejer. Det hjælper også en del at man kan justere slideren i toppen sådan at det tilpasses ens hoved. Eksempelvis kunne konen og jeg konstatere at vi hver især havde det bedst med headsettets to ydrepunkter.

Ørepuderne er ligeledes med en stor overflade og da de formår at komme hele vejen ud over ørerne så hviler de også på hovedet uden at trykke for meget imod, forudsat man har justeret slideren korrekt. Helt igennem en fantastisk komfortabel oplevelse. Trods størrelsen mærker man sjældent at man har headsettet på hovedet og det er lige sådan det skal være.

Konklusion

Sennheiser GSP 500 er for mig et headset, der påviser at man ikke behøver en masse ekstra features, der et eller andet sted bare kan være med til at ligge skjul på at de væsentligste parametre ikke nødvendigvis er udført så godt. De væsentlige elementer i et gaming headset er lydkvalitet, komfort og kommunikation. I alle tre synes jeg at Sennheiser GSP 500 klarer sig rigtig godt. Især lydkvaliteten er tilfredsstillende, men her må du gøre op med dig selv om du ønsker den akustiske lyd i dette headset eller den mere lukkede version i form af GSP 600.

Generelt kan jeg godt lide designet af Sennheiser GSP 500, da det er råt og stilet på samme tid. Det er naturligvis ikke et design, der gør sig egnet til at man går med det på gaden som var det et Hi-Fi sæt, men til gaming værelset er det tilpas af begge verdener.

Komfortmæssigt synes jeg ikke at jeg har stødt på headsets, der klarer sig ligeså godt som Sennheiser GSP 500. Dette kan sagtens skyldes min opfattelse og formen af mit hoved, men det er virkelig behageligt at have på hovedet samtidigt med at huden kan ånde og vigtigst af alt – man mærker det nærmest ikke.

Hvorvidt Sennheiser GSP 500 kan bære sin relativt høje pris er naturligvis altid til diskussion, men værdsætter man lydkvalitet og komfort, så ville jeg ikke være i tvivl.

[checklist]

  • Lydkvalitet
  • Akustisk lyd velegnet til musik
  • Komfort
  • Design

[/checklist]
[badlist]

  • Stor og lidt fleksibel mikrofon

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 1.549,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Ganske som sidst lancerer Sennheiser to produkter i deres gaming serie, således at du kan vælge, hvilken type af lyd, der passer dig bedst. Tidligere testede vi her på sitet den lukkede GSP 600, mens det i denne omgang er blevet tid til at...Test: Sennheiser GSP 500 akustisk åbent gaming headset