For få år siden var termiske kameraer noget der var forbeholdt de få. De var kostbare og store. Det er de ikke nødvendigvis mere, vi skal nemlig se nærmere på Seek Thermal Compact der er et lille termisk kamera der sluttes til mobiltelefonen.
Hvad er der i kassen?
I kassen finder vi selve Seek Thermal Compact pakket i en solid vandtæt kasse.
Design og funktionalitet
Seek Thermal Compact kobles til mobiltelefonen, og findes både i en USB udgave til Android telefoner, og en Lightning udgave til iPhones. Jeg har modtaget iPhone versionen til test, som jeg har brugt sammen med min iPhone 7. Man skal hente Seek Thermal app’en, og så slutter man kameraet til telefonens bundstik, og så er man klar. Et termisk kamera fungerer på en anden måde end et almindeligt kamera. Hvor et almindeligt kameraet opfanger lys og laver det om til billeder, så opfanger et termisk kamera kun varmestråling og laver det om til et billede.
Som man kan se, så er selve objektivet også dækket med en spejllignende overflade som forhindrer lys i at komme igennem.
Selve kameraet er ret lille og kompakt, og har ikke noget indbygget batteri, det bruger strømmen fra mobiltelefonen. Og her fandt jeg ud af at det faktisk bruger en del strøm når det er aktivt, så man skal helst bruge det i korte perioder hvis man ikke skal aflade sin telefon helt på forholdsvis kort tid.
Den brede gummiring omkring objektivet kan drejes, og bruges til at fokusere kameraet. Det er derfor muligt at bruge det meget tæt på hvis man skal måle temperatur i små områder, og ligeledes hvis man fokuserer det i den modsatte retning, så kan man nemt få skarpe billeder af f.eks. en husfacade.
For ganske få år siden var termiske kameraer specialudstyr der var stort og kostede rigtigt mange penge, og som kun blev brugt i industrien og i redningstjenesterne. Nu er priserne og størrelserne blevet meget mindre. Seek Thermal Compact har en opløsning på 206 x 156, det er altså meget langt fra f.eks. mobiltelefonens kamera. Men nu optager Seek Thermal Compact jo heller ikke lys, men usynlig varmestråling, så hvert billede består faktisk af over 32.000 individuelle temperaturmålinger. Det synes jeg faktisk er ret imponerende. Fordi at det opfanger varmestråling, og ikke lys, så virker det lige så godt i dagslys som i totalt mørke. Da varmestråling ikke har nogen farve, så oversætter Seek Thermal app’en varmeværdierne til farvekoder så man let kan se hvor der er varmt og hvor der er koldt i billederne. Her har jeg taget et billede at to uisolerede varmerør i mit hus.
Her kan man se at væggen bag ved rørene er 22 grader, mens det ene rør er 51 grader varmt. Man kan også se hvordan røret varmer loftet og væggen op med strålevarmen.
Hvis man ikke bryder sig om farveskalaen, så har Seek Thermal app’en adskillige farvepaletter indbygget. Her har jeg taget 4 billeder af min medieafspiller som faktisk bliver lidt lun når den er slukket. Her har Seek Thermal Compact altså afsløret en strømsluger.
Når man bruger Seek Thermal Compact så vil man høre en klik-lyd fra kameraet hver gang der er store temperaturskift i billedet. Det er helt normalt, og skyldes at kameraet kortvarigt skyder en blænde ind foran temperatursensoren så den kan justere sig til de nye temperaturer. Det er især synligt når man optager videoer da det også betyder en kort pause i videoen. Seek Thermal Compact kan opfange temperaturer fra -40 grader til +330 grader. Jeg har bl.a testet ved at filme en kogeplade og en brødrister, og som man ser på filmen så bliver temperaturmålingerne altså noget flakkende, og billedet overmættet så snart temperaturen kom over de 200 grader. Så hvor brugbar den er ved 330 grader vil jeg gerne sætte spørgsmålstegn ved.
Men i området op til 200 grader så virker det rigtigt godt, og det er nok også indenfor det område de fleste vil bruge Seek Thermal Compact. En af de praktiske ting man kan bruge det til, er til at finde varmerør i væggene. Her har jeg taget et billede af hjørnet i mit badeværelse hvor jeg ved at der går et varmerør over til håndklæderadiatoren.
Det samme billede taget med Seek Thermal Compact og så er det ret tydeligt at se hvor i væggen røret kommer ind, og hvor det går hen.
Her har jeg taget et billedet af brusearmaturet efter et varmt bad.
Når man ser det samme billede taget med Seek Thermal Compact så ser man tydeligt at bruseslangen stadig er varm, og at venstre side af armaturet er varmt da det er den side det varme vand løber ind. Man kan også skimte vandrøret med varmt vand inde i væggen der fører op til venstre side af armaturet.
Konklusion
Seek Thermal Compact er et fantastisk værktøj hvis man vil undersøge sit hjem for f.eks. dårlig isolering, apparater med højt standby forbrug eller farlige el-installationer der bliver for varme. Jeg har endda set eksempler på at folk har brugt det til at finde efterladenskaber i en mørk have hvis man lige har lukket hunden ud en tur inden natten. Når de er varme så lyser de ganske markant op i forhold til den kolde jord. Man kan også bruge det til at undersøge hvordan kølingen er i ens computer er, ja der er masser af anvendelsesmuligheder. Selve kameraet er virkelig kompakt og nemt at have med i den solide æske. Dog bruger det en del strøm, så hvis man bruger det i længere tid så kan det altså ses på telefonens batteri. Seek Thermal app’en har en masse muligheder for at måle temperaturer, og vise dem i forskellige farvepaletter. Det er dog ikke den mest intuitive app jeg har brugt, så der skal klikkes lidt rundt for at finde den indstilling man har behov for i den givne situation. Og så oplevede jeg nogle få gange at den startede op med sort skærm. Det løste jeg dog ved at tage kameraet fra og genstarte app’en, og så tilslutte kameraet igen. Med en pris på knap 2.000 kroner, og en forholdsvis lav opløsning, så skal man vide hvad man kan bruge det til, og ikke mindst hvilke begrænsninger det har. Men når man er klar over det, så finder man hele tiden på nye ting det kan bruges til. Når det bliver rigtigt godt koldt til vinter, skal jeg da lige en tur rundt om huset og undersøge hvor godt det er isoleret.
Pris og tilgængelighed
Set til 1.995,-