Det har længe været argumenteret at en opgradering til SSD er den bedste boost man nærmest kan give sin PC, især hvis man kommer fra en traditionel og langsom harddisk. Årsagen til at det alligevel ikke er alle som er hoppet med på denne vogn er prisen på SSD generelt set har været højere per gigabyte. Hvis man dog vænner sig til at ligge filer i skyen, som man ikke benytter så ofte, så er en opgradering til en SSD, som den SanDisk Ultra II på 480 GB vi har testet her, ikke så fordyrende alligevel. Læs med når vi kigger nærmere på netop denne disk og hvad den giver dig af ydelse.
Hvad er der i æsken?
Jeg kan huske da man i tidernes morgen var early adapter når man købte en SSD, så fulgte der en del udstyr med til for at man kunne montere den i sin computer, for de fyldte lidt mindre end traditionelle diske, men med SanDisk Ultra II får man disken og en lille spacer til montering i 9mm kabinetter.
Funktionalitet
De er ikke så meget at sige om det design, som SanDisk Ultra II gemmer på. Desuden er det tanken at denne skal placeres inde i en computer på den ene eller den anden måde, hvorfor de fleste nok alligevel er ligeglade. Der er dem med gennemsigtige kabinetter, som måske ville værdsætte en mere diskret top, men det er langt fra det vigtigste ved et device som dette.
Helt banalt er der tale om en plug-and-play enhed, som forbinder via SATA til ens PC, hvad enten der er tale om en bærbar eller stationær. Den fylder ganske lidt og sammenlignet med en traditionel 3,5″ harddisk er den faktisk ret så meget mere praktisk. Den vejer også mindre end en traditionel 2,5″ harddisk, hvis det skulle have nogen betydning.
Fordelen ved en SSD som SanDisk Ultra II er dog ikke blot det der gør sig gældende på vægten og formen, men tværtimod er det mere ydelsen som man får ud af en sådan. En SSD er nemlig baseret på flash hukommelse som man kender det fra sine RAM, basalt set og det betyder bedre hastighed og faktisk er en SSD typisk også mindre strømkrævende. Dermed kan man forøge batteritiden en smule ved at skifte til denne løsning.
Faktisk vinder man på nærmest alle leder og kanter ved at overgå til en SSD. De koster en smule mere per GB lagringsplads. For at eksemplificere dette så koster en HDD cirka 0,5 kr. per GB, mens en SSD koster lidt mere end 2 kr per samme mængde af plads.
Det der dog er mest fair er naturligvis at sammenligne GB-prisen blandt andre SSD mærker og modeller, hvor SanDisk Ultra II placerer sig mellem konkurerende Crucial og Samsung for at nævne to populære eksempler. Sammenligningen er dog måske i denne optik så heller ikke helt fair, idet Crucial MX300 og SanDisk Ultra II begge benytter TLC NAND teknologi og Samsung Evo benytter MLC. Forskellen ligger i, hvordan cellerne inde i flashen er bygget op og hvilke fordele og ulemper disse så har. TLC er en billigere løsning, hvorfor prisen også afspejler dette, men det giver desværre som effekt også en mindre ydelse, som man efter min mening bestemt bør have i betragtning, især hvis man går meget op i ydelsen på sin maskine og skal til at presse denne maksimalt. Hvis man er en mere gængs bruger, så er det ikke nødvendigvis noget man vil se den store forskel i og nogle opgaver vil rigtigt nok tage nogle få minutter mere med SanDisk Ultra II end den ville med en anden disk, der benytter en hurtigere teknologi, men i bund og grund vil man opleve nedenstående overførselshastigheder, som bestemt ikke er dårlige.
Sandisk Ultra II er en indbygningsdisk, som er beregnet til at være inde i en maskine, hvad enten stationær eller bærbar, hvorfor der ikke er et etui eller USB-tilslutning med, men alligevel havde jeg en USB til SATA converter liggende, så hastigheden på den skulle naturligvis også testes, hvis den blev brugt som ekstern harddisk. Sammenlignet med ovenstående hastighedsresultat, så er der her tale om en væsentlig nedgradering.
Hvis man gerne vil nørde lidt omkring sin SSD og den ydelse den præsterer, så giver SanDisk Ultra II dig muligheden gennem SanDisk SSD Dashboard softwaren, som går ud på at give dig et (meget) detaljeret overblik over din SSDs ydelse, tekniske specifikationer osv. Derudover kan du diagnosticere drevets “helbred” og finde ud af om det yder optimalt eller om den er ved at være ved vejs ende. Derudover kan du også rydde op på den, som generelt kan sammenlignes med defragmentering af en traditionel HDD, selvom det tekniske bag er noget ganske andet.
Konklusion
Hvis man skal til at opgradere ydelsen på sin computer så er SanDisk Ultra II et rigtigt godt sted at starte, da den for nogle fornuftige penge giver en god ydelse både med hensyn til at skrive og læse. Den er nem at håndtere, installere og derefter vedligeholde takket være Dashboard softwaren, som altså er noget der skiller den fra rigtig mange andre brands, som blot kan levere hardwaren. Dermed er SanDisk Ultra II en fuldendt løsning med nem tilgang og bestemt et boost til din computers ydelse, især hvis du kommer fra en traditionel harddisk.
Pris og tilgængelighed
Set til 1.029,-
Se aktuel pris hos PriceRunner