SSD betyder Solid State Disk, og er en ren elektronisk harddisk løsning. Vi har tidligere set på mange forskellige SSD opgraderinger til computeren. Her skal vi se på noget forholdsvist nyt, nemlig en ekstern USB3 SSD.
Hvad er der i kassen?
I kassen finder SanDisk Extreme 500, et kort USB3 kabel og en brugervejledning.
Design og funktionalitet
Vi kan allesammen få brug for en transportabel disk til enten backup, eller transport af store mængder data. Normalt har man haft valget mellem en traditionel USB harddisk eller en USB-stick. Ingen af delene har kunnet yde en særlig imponerende hastighed. SanDisk Extreme 500 griber problemet an på to fronter, de har udskiftet den mekaniske harddisk ud med en lynhurtig SSD, og USB interfacet er det hurtige USB3.
SanDisk Extreme 500 er en lille og let enhed lavet i plastik, med en gummikant til at tage slag og stød. Den måler 7,5 cm x 7,5 cm x 1 cm. Det er altså en forholdsvis lille enhed. I den ene ende er der et øje så man kan spænde den fast i tasken eller til andet.
I modsatte ende kan man løfte en flap i gummikanten, og her finder vi USB3 stikket.
Mere er der ikke i det, der er ingen lysdioder eller andet. Det er bare en lille, solid og let enhed. Den laves pt i kapaciteter på 120 GB og 240 GB. Jeg har haft 240 GB versionen til test.
Slutter man til sin computer, enten via USB2, eller mere optimalt, via USB3, så dukker SanDisk Extreme 500 op som en flytbar harddisk på systemet.
På selve SanDisk Extreme 500 finder vi en folder med sikkerheds software, SanDisk Secure Access, så man kan lave et krypteret område på disken. Det kalder Secure Access for en Vault. Med en private Vault, så kan man holde sine private data sikre, selv hvis man låner SanDisk Extreme 500 ud eller mister den.
SanDisk Extreme 500 benytter USB3, og har opgivet en læsehastighed på op til 415 MB/s og en skrivehastighed på op til 340 MB/s. Det er selvfølgelig under optimale omstændigheder. På min lidt ældre Windows 7 computer, der er opgraderet til USB3 med et indstikskort, så er hastigheden noget lavere. Den gennemsnitlige læsehastighed for en stor fil var på ca 101 MB/s
Den gennemsnitlige skrivehastighed var på ca 75 MB/s
Det er et stykke fra de opgivne specifikationer, men jeg er sikker på at en nyere computer hvor USB3 er integreret på bundkortet vil give hurtigere hastigheder. Men dermed sagt, så er hastighederne bestemt imponerende!
Konklusion
SanDisk Extreme 500 er et lækkert produkt, uden unødige funktioner. Det er et produkt der har fokus på hastigheden, og prisen, dog uden at konstruktionen på nogen måde virker billig, tværtimod så gør den lave vægt og gummikanten at den sagtens kan tåle nogle ture på gulvet uden problemer. Har man behov for at have forholdsvist store mængder data med sig, så ønsker man også ofte at de kan skrives og læses hurtigt. Her skuffer SanDisk Extreme 500 bestemt ikke, ikke engang på mit lidt ældre system. Prisen er fornuftig, hastigheden ligeså og sammen med en kompakt størrelse så er SanDisk Extreme 500 et glimrende produkt. 240 GB som største kapacitet er måske lige i underkanten hvis man vil bruge den til backup, men der skulle gerne komme en model med 480 GB på markedet snart.
Pris og tilgængelighed
- 120 GB set til ca. 650,-
- 240 GB set til ca. 1025,-