onsdag, juli 3, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Sandberg USB-C All-in-One Docking station

Test: Sandberg USB-C All-in-One Docking station

Med computerproducenternes stigende implementering af USB-C porten som den nye standard for både data og strøm, så er det nærliggende at der også dukker universelle produkter op til at understøtte denne teknologi. En af de producenter for især universelt tilbehør er danske Sandberg, som vi i denne omgang har fået en Sandberg USB-C docking station til test fra. Vi ser her nærmere på, hvad denne kan og om den er svaret på alle vores bønner, som man siger.

Hvad er der i æsken?

Æsken er egentlig ikke så rig på hverken indpakning eller indhold, men det vælger jeg ikke at bebrejde Sandberg for, idet de netop altid har fokuseret mere på funktion end lækker indpakning. Hvis man kan spare der og dermed også nogle penge, så er det helt fint med mig.

Design

Sandberg har nok ladet sig inspirere af de lidt mere premium laptops, som der er på markedet når man tager deres farvevalg i betragtning. Sandberg USB-C Docking stationen er nemlig af aluminium og med hvide elementer. Mest af alt mindre den om Apples gamle farver på dres MacBooks og det gør også at denne docking station fremstår som værende en smule eksklusiv.

Det hjælper også på det at designet er i metal og på den måde forstærker indtrykket af robusthed og kvalitet, om end selve dockingstationen er en smule tung af samme årsag og vejer 329 gram. Tyngde i en sådan enhed er dog ikke kun en skidt ting, for man vil vel egentlig også helst have at den forbliver på det sted man efterlader den på skrivebordet. Dertil hjælper de små gummifødder som den er udstyret med også. De sørger for at Sandberg USB-C Docking ikke rykket så nemt rundt på bordet.

Personligt er jeg ikke vild med at docking stationen skal være af metal, idet mange af de lækre maskiner i dag også er af metal, såsom HP EliteBook, ASUS Zenbook og Apple Macbook, hvilket kan bevirke at de to metaller mod hinanden kan resultere i nogle ridser man helst vil være foruden. Eftersom Sandberg USB-C Docking også er designet således at man kan hvile sin PC på denne så kan det have et uheldigt resultat. Selv oplevede jeg ikke dette ske, men hvis man er mindre påpasselig er det nok uundgåeligt når vi snakker metal mod metal.

Det kileformede design, som dog gør at man kan stille sin laptop op på Sandberg USB-C Docking er en smart detalje for på den måde kan man stille computeren op og de to enheder kan samlet set fylde mindre på skrivebordet på den måde. På samme tid vender stort set alle porte også bagud på Sandberg USB-C Docking så disse tilslutninger ligeledes ikke fylder på hele skrivebordet.

Apropos porte, så er der rent faktisk et hav af disse på bagsiden af Sandberg USB-C Docking. Startende fra venstre så har vi to slots til hukommelseskort af forskellig art (TF/SD), ethernet-port, tre USB 3.0 porte, VGA, HDMI, DisplayPort og USB-C strømindgang.

I højre side har Sandberg USB-C Docking en lydudgang til headset og i venstre side er der et sikkerhedsslot så du kan låse docking stationen fast. Ved USB-portene er der også nogle huller, som jeg ikke helt kender funktionen af og det kan enten være æstetik eller til at docking stationen skal skille sig af med lidt varme.

I venstre side finder man i øvrigt også det USB-C kabel som skal kobles ind i computeren og hvis man gerne vil slutte alle sine enheder til docking stationen her og så gemme den væk, så er det ærgerligvis sådan at kablet er på knap 20 cm. Det kunne jeg godt tænke mig var lidt længere selvom det nok også vil fylde mere på skrivebordet. På denne måde forudsætter man dog (1) at man vil placere computeren oven på docking stationen og (2) at computeren har USB-C porten i venstre side.

Funktionalitet

I nedenstående afsnit har vi sat Sandberg USB-C Docking gennem nogle få tests i hverdagen for at se, hvordan den vil fungere og te sig ved brug. Egentlig foregår tingene ganske simpelt og denne docking station er plug and play.

Skærmtilslutning

Eftersom Sandberg USB-C Docking ikke er udstyret med DisplayLink teknologi, så er det sådan at dens tre videoporte kun understøtter brug af to eksterne skærme samtidigt og derudover så er det ikke muligt at udnytte computerens kraft fuldstændigt, hvilket bevirker at maskinen kun vil virke med én 4K skærm eller to Full HD skærme sat til. Man kan godt få 2 x 4K til at virke, men det vil så være med 30 Hz opdateringshastighed og det vil jeg fraråde enhver, der har sine øjne kært. Det er ikke en fed oplevelse at sidde ved en skærm med blot 30 Hz.

Dette kan være en begrænsning for dig, der anvender to 4K skærme, men her er de fleste af os bare ikke endnu. Jeg vil ikke lade dette være et større kritikpunkt, men man burde måske have fremtidssikret Sandberg USB-C Docking stationen en smule. Problemet er bare at så havde prisen nok også været en anden og hvis man ikke bruger to 4K displays kan man vel ligeså godt spare de penge.

USB hastighed

Jeg var lidt spændt på om USB portene ville leve op til forventet hastighed eller om man måske havde sparet på komponenterne her. Det interessante var at ved en test i USBFlashSpeed så var min ADATA harddisk hurtigere via Sandberg USB-C Docking stationen end ved at jeg sluttede harddisken i en af computerens almindelige USB 3.0 porte. Denne forskel kan sagtens skyldes at den USB-C port i maskinen er på en separat controller og dermed understøtter mere båndbredde. I hvert fald blev harddisken målt til 131 MB/s læse- og 115 MB/s skrivehastighed via Sandberg USB-C docking og det er mere end fint for det er faktisk harddisken som er flaskehalsen og ikke selve USB-porten, som i virkeligheden bør kunne klare meget mere. Testen blev i øvrigt udført på en HP EliteBook 1050 G1.

Strøm

Det smarte ved USB-C porten på bagsiden af Sandberg USB-C Docking er at den er strømførende op til 87 Watt. Det vil sige man kan slutte sin computers USB-C oplader til dockingstationen her og lade den overføre strømmen videre til computeren. Med 87 Watt bør det være rigeligt for de fleste bærbare computere i dag, men altså ikke hvis man skulle sidde med en mobil Workstation eller lignende.

Konklusion

Før i tiden var det nærmest umuligt at finde docking stationer til de bærbare computere med mindre det var af PC producentens eget varesortiment. Med USB-C er denne del blevet langt nemmere og her kommer Sandberg USB-C Docking fint ind i billedet. Der er tale om et universelt produkt med mange tilslutningsmuligheder og en god kvalitet. Jeg kan især lide at der er strømgennemgang i USB-C porten. I modsat fald havde det også været synd at kalde det en dockingstation egentlig. Personligt ville jeg foretrække et andet materiale end aluminium, men det ser lækkert ud. Det må man give det.

[checklist]

  • Masser af porte
  • USB-C strømførende
  • Lækkert design
  • Fin hastighed på USB
  • Kortlæser indbygget

[/checklist]
[badlist]

  • Kort USB-C kabel
  • Metal (kan potentielt ridse andre metalliske enheder)
  • Item #3

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 1.299,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Med computerproducenternes stigende implementering af USB-C porten som den nye standard for både data og strøm, så er det nærliggende at der også dukker universelle produkter op til at understøtte denne teknologi. En af de producenter for især universelt tilbehør er danske Sandberg, som...Test: Sandberg USB-C All-in-One Docking station