lørdag, januar 18, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Samsung Galaxy Z Flip4

Test: Samsung Galaxy Z Flip4

Vi har fået lov at lege lidt med en af Samsungs lidt utraditionelle formfaktorer i form af Galaxy Z Flip4, som er på sin fjerde generation af sammenklappelige smartphones. Du kan læse med om vores oplevelser i denne test.

Hvad er der i æsken?

Den ret så slank kasse, som Galaxy Z Flip4 kommer i er måske nemmere at definere ved at fortælle, hvad der ikke følger med længere. Samsung har valgt at strømforsyningen er en miljømæssig belastning og noget som de fleste købere i dag alligevel besidder, så den er udeblevet og det samme er headsettet. Personligt synes jeg om det for jeg har masser af strømforsyninger i hjemmet, om end kablet til Galaxy Z Flip4 er med USB-C i begge ender og gør udvalget en smule begrænset for nuværende. Hovedtelefoner tror jeg aldrig jeg har brugt af dem der følger med en telefon og tænker mange andre har det på samme måde. Så hellere have mulighed for at spare nogle penge og købe det som passer mig og mine ører. At prisen på Galaxy Z Flip4 så ikke helt afspejler en besparelse er noget helt andet.

Design

Samsung har valgt at levere telefonen i en aflang æske og telefonen er heller ikke klappet sammen under transport. Tanken er enten at det miljømæssigt fylder mindst på denne måde eller at du som bruger skal have fornøjelsen af at klappe den sammen første gang. Jeg tror personligt mest på førstnævnte for det havde for mig nok været mere fedt at skulle åbne telefonen op for at få gang i den.

Når Galaxy Z Flip4 står sådan foldet ud, så minder den egentlig om enhver anden telefon i virkeligheden. Kanten omkring skærmen er i siderne måske en anelse tykkere end man efterhånden er vant til. Mit indtryk heraf skyldes måske at telefonen føles så smal i forhold til dens højde og så er selv tynde rammer mere iøjefaldende.

Du kan købe Galaxy Z Flip4 i fire forskellige farver, mens jeg kommer til at tage udgangspunkt i den graphite sorte som vores testudgave er af. De øvrige farver er “Bora Purple” (lilla), “Pink Gold” (rosa guld) og Blue (lyseblå). Selvom min udgave nok er den mest neutrale af de nævnte farver, så er den bestemt ikke kedelig. Indersiden af telefonen er nok den med mindst wow-effekt for der har man “bare” skærmen, mens ydersiden føles utroligt lækker både at se og mærke på.

Der er to halvdele og med et hængsel i midten på bagsiden. Når man folder den sammen har man den nederste del, hvor der ikke foregår så meget med hængslet i midten, som er pyntet med et Samsung logo. Toppen er den mere interessante og besidder en glas-overflade i toppen, som beskytter den 1,9″ store skærm. Ved siden af denne skærm har man to kameralinser og en flash.

Siderne gemmer på fingeraftrykslæser og volumentaster. Disse er alle placeret i højre side når telefonen er foldet ud og på den øverste halvdel af telefonen. Jeg synes helt klart om denne placering sammenlignet med fingeraftrykslæseren, som er på midten af skærmen og virker halvdelen af gangene. Du kan så med Samsung Galaxy Z Flip4 bruge fingeraftryksknappen til også at registrere når du swiper på den og et har givet lidt anledning til frustration, men ellers er det en fin placering.

Du kan også bruge knapperne i siden når telefonen er foldet sammen, så du lynhurtigt kan tage billeder, tænde for lommelygtefunktion og andre ting. Det er meget smart at Z Flip4 på den måde er funktionel også når den er “lukket”.

Der hvor skærmen folder sammen i midten kan man godt ane med fingeren. Det er måske sågar en underdrivelse at sige ane for det kan tydeligt mærkes at der er et bump og dermed er den inderste skærm ikke helt flad. Det forestiller jeg mig godt kan være et irritationsmoment for nogle. For mig gjorde det ikke så meget og jeg mærker det kun når jeg scroller gennem hjemmesider.

De to halve på den inderste skærm kommer i øvrigt ikke i berøring med hinanden. Der er små gummidutter i bunden af telefonen, som sørger for at holde de to skærme adskilt. Hvorvidt man tidligt lærte at de går i stykker ved at blive slået sammen eller om det er måden man opnår den lidt tilfredsstillende klap-sammen-lyd ved jeg ikke.

Det obligatoriske billede af reviewers i en tilstand man aldrig efterlader denne telefon

Funktionalitet

Når man så lige har brugt nogle dage på at lege med det foldbare design og begynder at bruge telefonen, som den er tiltænkt, så begynder man at opdage dens fordele og såmænd også ulemper. Det er disse elementer jeg går lidt i dybden med her.

Det sammenfoldede design på Samsung Galaxy Z Flip 4 gør for mig at jeg mærker meget mindre til min telefon, når jeg har den i lommen. Dette er til trods for at den naturligvis er tykkere, men det er åbenbart højden man mærker mere til. Jeg sammenligner med min Note 10 +, som også er en af de større telefoner i sig selv. Samsung Galaxy Z Flip 4 formår at flytte sig til bunden af min lomme og især når jeg har bare lidt løst siddende tøj, så mærker jeg ikke at jeg har den i lommen, hvilket ikke helt er tilfældet med den noget højere Note 10 +.

For mit eget vedkommende så forsvandt lækkerhedsfaktoren for Galaxy Z Flip 4 allerede efter få dage. Det med at telefonen kunne klappes sammen og “knækkes” på midten var noget som jeg synes var vold lækkert i starten, men den følelse af nyt og lækkert forsvandt som nævnt efter ganske kort tid. Der sker dog så efterfølgende to ting. Den ene værende at man bliver mindet om lækkerheden hver gang nogen spotter ens telefon og spørger ind til den. Den anden var at efter et par uger, hvor lækkerhedsfaktoren var forsvundet, så begyndte den at komme tilbage. Det er lidt mærkeligt at forklare, men det at telefonen er anderledes og jeg bruger den anderledes end jeg brugte min tidligere telefoner bliver med tiden lækkerheden i sig selv og ikke så meget det at kunne.

Min oplevelse med foldefunktionen (klapfunktionen om man vil) i Galaxy Z Flip 4 var at jeg nok havde en højere forventning til, hvor nemt det ville være at åbne den. Jeg kunne med lidt træning formå at åbne den op med en hånd, men det skabte lidt nervøsitet for folk omkring mig, idet jeg skulle flippe med en lettere hurtig bevægelse for hængslet har ikke nogen indbygget flipop funktion. Der er også tilpas nok modstand i hængslet til at telefonen ikke bare bøjer utilsigtet, hvilket gør at du netop har lidt svært ved at flippe telefonen åben med én hånd. Hvis min anden hånd var optaget i øvrigt af for eksempel en kop kaffe, så var det svært at jonglere med Galaxy Z Flip 4 i en hånd og det tror jeg er noget man skal være klar til før man skifter til en telefon som denne, som ikke er så funktionel før du får den åbnet op, modsat eksempelvis Z Fold serien fra Samsung.

Det sammenklappede design har dog også sine andre fordele i dagligt brug, som ikke kun indebærer at den er nemmere at have med rundt i lommen, hvor den især fylder meget lidt i jakkelommen. Alene det at din primære skærm er beskyttet fra skader og ridser kan være god grund nok for nogle brugere. Der har man så den mindre eksterne skærm, der skal stå imod og denne skærm er ret funktionel for den gør at du kan tjekke om du har nogle vigtige notifikationer du skal tage dig af uden at du behøver åbne hele telefonen op og risikere den tager din opmærksomhed. Jeg føler eksempelvis at mit eget skærmforbrug med Z Flip 4 er mere begrænset end med tidligere telefon.

Det jeg i øvrigt også oplevede med Galaxy Z Flip 4 var at når jeg skulle se en video på fx YouTube og ikke ønskede at holde telefonen i hånden, så var det langt nemmere at få telefonen til at stå på et bord eller andet uden at jeg skulle finde noget den skulle støtte sig op af. Det var noget jeg var glad for selvom skærmen er lidt lille og videoen derfor også når den stod halvvejs foldet på bordet. Bekvemmeligheden i at kunne stille telefonen fra sig og følge instruksen til en opskrift eller andet er noget jeg blev rigtig glad for dog.

Det kompakte batteri på 3700 mAh kan man godt mærke ikke har ligeså meget juice som mange af de andre telefoner på markedet. Det kan skyldes designet med flipskærmen og at der simpelthen ikke er plads til mere. Til gengæld er skærmen også mindre, så det går nærmest lige op. Jeg kan godt mærke at batteritiden er en smule dårligere i Z Flip4 end den var på min Note 10+, men det er til at overkomme. Der er til en hel dag, men så heller ikke mere end det.

Samsung Galaxy Z Flip4 er med sin Snapdragon 8+ ikke en langsom telefon. Jeg havde i hvert fald ikke udfordringer med at den ikke kunne følge med mine opgaver eller at den var langsom i spil. Det hele klarede den ganske fint, om end den blev lidt varm når jeg gamede, men også det er normalt. Min Geekbench test viste nedenstående resultat og det er bestemt godtaget.

Samsung har som bekendt deres eget One UI interface, som ligger på toppen af Android som launcher og den er ret fed på mange punkter. Den er blevet langt mere justerbar end den har været tidligere og så er den utroligt hurtig. Jeg er dog bare ikke fan af at Samsung stadig ikke har forstået at jeg ikke skal trykke på søgefeltet i toppen af skærmen når jeg vil søge efter en app, som jeg ikke har en genvej til på min skærm. Det fede er så ved Android at du kan installere din egen launcher og få en mere skræddersyet og personlig oplevelse med din Flip4. Snapdragon 8+ processoren i telefonen sørger i hvert fald for at det hele føles flydende og hurtigt.

Konklusion

Jeg tror Samsung Galaxy Z Flip4 vil være i stand til at dele vandene for den har i hvert fald formået at dele mig og min holdning til den en hel del. På den ene side synes jeg det er en super lækker telefon, der bringer noget nyt med sig ved at den kan klappe sammen og på den måde fylde mindre i lommen. Derudover så synes jeg at “besværet” med at få den op af lommen og åbnet op med én hånd gør at jeg bruger den mindre, hvilket jeg er positiv overfor. At tage selfies er blevet en del nemmere grundet at man kan se sig selv på den lille skærm, mens man bruger de to bedre kameraer til opgaven. Samtidigt så er jeg ikke helt begejstret overfor batteritiden og så føles telefonen ikke helt så lækker på den indre skærm som designet ellers udenpå antyder. Min største skuffelse med en premium telefon som Galaxy Z Flip4 er dog at kameraet ikke har fulgt med udviklingen. Alt andet kan man vænne sig til nærmest og jeg kan især vænne mig til at telefonen fylder så lidt i min lomme. Det at skulle åbne den for at bruge den bliver jeg nok ikke fan af, så det er et kompromis man må gøre op med sig selv om er dét værd. Så, kort opsummeret, hvis du ønsker dig noget anderledes end den velkendte rektangulære telefon, så er Flip4 et ganske glimrende bud med få kompromiser.

Positivt

  • Lækkert design
  • Flip funktionen har fordele
  • Lækker skærm
  • God ydelse

Negativt

  • Kamera
  • Batteri

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi har fået lov at lege lidt med en af Samsungs lidt utraditionelle formfaktorer i form af Galaxy Z Flip4, som er på sin fjerde generation af sammenklappelige smartphones. Du kan læse med om vores oplevelser i denne test. Hvad er der i æsken? Den ret...Test: Samsung Galaxy Z Flip4