onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Samsung Galaxy Note 8

Test: Samsung Galaxy Note 8

Det er en smule atypisk at et mobiltelefonfirma har to topmodeller de kan prale med, men det er altså tilfældet for Samsung. Den vi skal til at kigge nærmere på i denne omgang er én, som har et lettere plettet ry kvag sidste års flop, hvor batterierne brød i brand, nemlig Note serien. Vi er nået op til Samsung Galaxy Note 8 og producenten synes selv ikke man skal glemme at de lavede en fejl sidste år, men de vil nu med denne nye generation gerne vise at de er klar til at ligge udfordringerne på hylden og endnu en gang vise at man er i stand til at lave en funktionel phablet til folket. Samsung Galaxy Note 8 byder på mange features som både gemmer sig i softwaren såvel som i hardwaren og det går vi mere i dybden med her.

Hvad er der i æsken?

Det er faktisk længe jeg har set en æske til en mobiltelefon indeholde så meget, som der følger med til Samsung Galaxy Note 8. Det har naturligvis kvag dens multifunktionalitet været tilfældet før at den bare indeholder flere komponenter, men i denne omgang har man bestemt ikke sparet på noget. Selve unboxing er ganske standard efterhånden og telefonen er den man ser som det første når man løfter låget af og der er strøm til at man kan starte den op med det samme. Indholdet består af følgende (ikke i kronologisk rækkefølge):

  • Mobiltelefon med S Pen indbygget
  • USB-adapter til strøm
  • USB-C kabel
  • MikroUSB til USB-C adapter
  • USB-A til USB-C adapter
  • AKG øretelefoner
  • Pen til at trække SIM-kort ud
  • Ehed til at skifte S Pen tips ud
  • S Pen tips

Specifikationer

6,3″ skærm med buede kanter (160,5mm)
Opløsning på 2960×1440 Quad HD+ Super AMOLED
2,3 GHz 1,7 GHz Octa-Core processor
2 x 12 Megapixel kamera bag (optisk zoom x2)
8 Megapixel kamera front
6 GB RAM
Intern hukommelse på 64 GB (kan udvides med microSD op til 256 GB yderligere)
DualSim design (erstatter mulighed for microSD når der bruges to SIM-kort)
USB-C tilslutning
NFC
Mål: 162,5 x 74,8 x 8,6 mm
Vægt: 195 gram

Design

Ser man umiddelbart på målene på Samsung Galaxy Note 8, så får man med det samme indtryk af at der er tale om en temmelig stor telefon. Det er som sådan heller ikke helt ved siden af, for med 6,3″ skærm er det uundgåeligt at den fylder en del i hånden og samtidigt er kampvægten på næsten 200 gram ikke at spøge med. Dog må jeg indledningsvist sige at den overrasker på denne front, for den føles slet ikke så kluntet i hånden som man kunne frygte.

Om det er de buede kanter eller bare at skærmen går helt ud til kanten (næsten), der gør at telefonen føles håndterlig kan jeg ikke helt sætte min finger på. Ganske som S8 før den, så er Samsung Galaxy Note 8 udstyret med en såkaldt Infinity-skærm, som altså næsten går helt ud til kanten. I siderne gør den også det stort set, men der er stadig en smule top og bund på, uden at der dog er nogle knapper at finde her. Der er kamera og scanner i toppen og det er alt.

Samsung Galaxy Note 8 fås i to farver bestående af Midnight Black og Maple Gold, og eftersom dette er en smagssag er det ikke noget jeg vil nærmere ind på. Dog vil jeg pointere at en Maple Guld-farvede er sort på fronten og det kan der være delte meninger omkring naturligvis, idet telefonen får denne to-farvede tonesammensætning.

 

Fra bunden af telefonen trækker man S Pennen ud, som egentlig er den, der skiller Note serien ud fra mange andre telefoner. Selvom der er understøttelse for pen på andre mobiltelefoner og har været det længe, så er der ikke en anden telefon på markedet, mig bekendt, som gør det til en aktiv del af softwaren også, således at man føler der er en klar synergi og korrelation mellem de to.
Apropos software, så er Samsung Galaxy Note 8 naturligvis baseret på Googles Android OS og vi er på 7.1 versionen på vores testenhed. Enten er man til det ene eller det andet. Microsoft har mere eller mindre meldt sig ud af kampen om det mobile marked og lige pt er der enten Apples iOS eller Android at gøre godt med. Der er en masse ting som Android nu en gang kan og skiller sig ud med, men designmæssigt har man fra Samsungs side lavet en fejl efter min vurdering. Når nye applikationer bliver installeret på enheden så vil der standard blive lavet en genvej på en af ens home-skærme på enheden. Disse ikoner bliver placeret i toppen af rækken og ellers derhen af hvor der er plads. Årsagen til at jeg synes dette er lettere uhensigtsmæssigt er fordi man har med en så stor skærm at gøre og så er det langt mere intuitivt at ikonerne eksempelvis skulle blive placeret i bunden af skærmen til at starte med, hvorefter man naturligvis kan flytte dem efter ønske og behov. Det er jo netop en af de fordele man har som Android bruger og så vælger man ikke at udnytte det. I samme ombæring kan det nævnes at der ikke ligesom på nyere iOS devices er en mulighed for at trække ikoner eller genveje fra toppen af skærmen ned hurtigt, hvilket er ret vigtigt når man forsøger at betjene telefonen med blot en hånd.

At betjene den knap 16,3 cm høje telefon med en hånd er ikke helt umuligt dog. Det kræver en smule tilvænning, men jeg synes bestemt det er muligt. Der hvor dette glipper en smule er dog ved ovennævnte adgang til ikoner i toppen af skærmen, men dertil hører det også at nævne at fingeraftrykslæseren på Samsung Galaxy Note 8 er placeret bag på ved dual-kameraet. Selve placeringen bag på og ved siden af kameraet er som sådan intet nyt og noget vi er vant til. Faktisk har man også oplevet løsninger, hvor denne placering spiller ganske glimrende, men på Samsung Galaxy Note 8 er det en noget nær umulig opgave at gøre med en hånd grundet enhedens størrelse.

Funktionalitet

Personligt var jeg en smule spændt på at se, hvor godt jeg ville kunne vænne mig til den store skærm og i sig selv store telefon, som Samsung Galaxy Note 8 jo er, idet jeg i det forgangne år har haft en langt mindre primær telefon, nemlig en iPhone 7 i almindelig størrelse. Der er naturligvis langt mellem de to telefoner og det ikke blot størrelse, men ligeledes OS, som gør at de to produkter virker helt forskellige. En direkte sammenligning af Android og OS synes jeg vil være overflødig i denne omgang, men det hænder at jeg sammnenligner enkelte features, hvor jeg vurderer det relevant.

Selvom skærmen er stor nok til at der er masser af plads til at have de digitale menuknapper aktive konstant, så synes jeg det er meget rart at man er i stand til at deaktivere disse og få apps til at fylde hele skærmen. Det som jeg til gengæld havde svært ved at finde ud af var hvorfor Android (eller også er det Samsung) bliver ved med at sende mig opdateringer fra apps, hvor jeg har ryddet disse.

Effektivitet med Samsung Galaxy Note 8 er et af de vigtigste punkter efter min mening. Derfor er det også glædeligt at man kan låse den op på forskellige måder afhængigt af hvad man foretrækker. Dette indebærer ganske simpelt mønster eller PIN på skærmen, ansigtsgenkendelse eller fingeraftryk. Problemet er når den primære aktiveringsmetode glipper så er det svært at overbevise telefonen om at man gerne vil bruge en anden midlertidigt for at komme ind til sin telefon. Ansigtsgenkendelsen og fingeraftrykslæseren var jeg ikke umiddelbart i stand til at snyde, men jeg vil dog også sige at jeg ikke gjorde et ihærdigt forsøg, for jeg tænker det er worst-case-scenario at nogen vil bryde ind på ens telefon. Ansigtsgenkendelsen var ikke i stand til at genkende mig med briller og headset på hovedet vil jeg dog gerne pointere.

Da jeg skiftede til Samsung Galaxy Note 8 var jeg nervøs omkring, hvor længe jeg ville være om at vænne mig til en stor skærm igen, da jeg i lang tid nu har haft en skærm, der er mindre end fem tommer, men jeg indså hurtigt at det slet ikke var det rigtige spørgsmål jeg stillede mig selv, for i virkeligheden opdagede jeg med det samme, hvor meget jeg egentlig savnede den store skærm.

S Pen

Det som i virkeligheden gør at Samsung Galaxy Note 8 skiller sig ud er dens S Pen. Denne funktionalitet mindes jeg glædeligt fra den tid jeg gik rundt med en Note 2 og 3 i sin tid. Mange vil spørge sig selv, hvad en sådan dog overhovedet kan bruges til og sandsynligheden for at svaret er ingenting, hvis man skal stille sig selv dette spørgsmål er efter min mening stor. Man vil i så fald tvinge sig selv til at anvende denne og det er ikke hensigten. Samsung Galaxy Note 8 er efter min mening en smartphone til en bestemt type af brugere, der netop savner den funktionalitet, som S Pen stiller til rådighed.

Når S Pennen bliver trukket ud af enheden er skærmen med det samme klar og modtagelig for dens input. Selv når man blot har pennen til at svæve henover skærmen uden berøring, så får man en lille prik på skærmen, der fortæller, hvor det er man er ved at aktivere. S Pen giver adgang til nogle genveje i siden af skærmen. Disse genveje kan man selv tilpasse både hvad de gør, men også hvor på skærmen de bliver aktiveret. Der er mulighed for at aktivere notetagning i forskellige apps og mulighederne er egentlig rigelige. Det handler om at S Pen giver brugeren mere produktivitet ved at man har mulighed for anvendelse af et mere præcist værktøj på skærmen end man nødvendigvis kan med en finger, hvilket især gør sig gældende for os med lidt tykkere fingre, og dette klarer Samsung Galaxy Note 8 ganske fint. At dele noget fra en skærm har jeg i hvert fald ikke oplevet værende nemmere med en anden telefon.

S Pennen trækkes ud af bunden på selve Samsung Galaxy Note 8 ved at man trykker den ind og den så popper ud tilstrækkeligt til at man kan få fat i den med en negl. Jeg kunne egentlig bedre lide den måde det foregik på de ældre modeller, hvor det var muligt bare at trække ud ved hjælp af neglen direkte, da jeg føler det var nemmere. Pennens top krakelerede dog og mistede farve på de ældre modeller og det var ikke særlig kønt, så hvis det er årsagen er det ganske forståeligt.

Kamera

Værende en essentiel del af en smartphone for mange af os, så er det naturligt at man sætter forventningsbaren temmelig højt for hvor godt kameraet er i en topmodel. Med det sagt så er Samsung Galaxy Note 8 udstyret med hele tre kameraer. At der er kameraer på både front og bag er og bør ikke komme som en overraskelse. Samsung Galaxy Note 8 er heller ikke den første telefon til at have to kameraer på bagsiden, men en feature, som er relativt unik er disse to kameraes evne til at udnytte Dual Focus til at skabe nogle helt enestående billeder, hvor det objekt man tager et billede af bringes helt frem. Det illustreres med nedenstående billede ret godt, hvor kontormiljøet i baggrunden er sløret og personen er i absolut fokus.

Der er adskillige indstillinger for at tage billeder med Samsung Galaxy Note 8 og jeg vil ikke komme ind på dem her, idet disses anvendelse og relevans er relativt individuel. Jeg vil dog nævne at der er temmelig meget at vælge mellem for at man kan sætte et personligt præg på de billeder man tager.

Billedkvaliteten med Samsung Galaxy Note 8 er efter min mening ganske glimrende. Sammenligner man med andre topmodeller, så er der både positive og negative sider. Min egen erfaring er at min iPhone 7 er hurtigere til at tage et billede, men samtidigt har Samsung bedre aftenbilleder. Igen kan der være en tilfældighed grundet de settings man har valgt, men umiddelbart er det min læring.

Batteritid

En normal arbejdsdag for mig er fyldt med skærmtid så at sige. Det betyder både opkald, mail, surf og brug af diverse apps. Når man tager skærmens størrelse i betragtning, så er det imponerende at jeg kan komme hen til min oplader om aftenen og stadig have en tredjedel af batteriet tilbage. I weekenden, hvor min telefon bliver mindre flittigt brugt, idet jeg spenderer mere tid med familien, da var jeg sågar ude for at batteriet sagde 55% ved midnat.

På pauseskærmen er man med Samsung Galaxy Note 8 i øvrigt i stand til at have notifikationer synlige for bestemte apps selv når telefonen blot står på bordet. Trods denne rigtig fede feature følte jeg ikke at batteritiden blev forværret.

Konklusion

Samsung Galaxy Note 8 er ikke den smukkeste telefon på markedet. Når man dog tager dens størrelse i betragtning, så synes jeg dog at den er tilstrækkeligt elegant til at man kan leve med dens små uperfektheder eller hvad man skal kalde dem.

De små procesoptimeringer, der stilles til rådighed gennem S Pen og en software, der er bygget op omkring effektivitet, gør at jeg i højere grad gøres mindre afhængig af min PC når jeg skal arbejde på farten. Det er denne egenskab som Samsung Galaxy Note 8 har i forhold til andre smartphones for mit vedkommende i hvert fald. Denne telefon er jeg i stand til at anvende til “større” opgaver. Derned ikke sagt at Samsung Galaxy Note 8 kan erstatte mit personlige behov for en PC, men den kan i hvert fald i høj grad erstatte behovet for en tablet, idet jeg kan opnå så meget med en 6,3” skærm og en smart pen.

Samsung tager sig dog også godt betalt for disse semi-unikke features og prislejet for Samsung Galaxy Note 8 er også i den ret høje ende. Hvis den dog er i stand til at erstatte to devices så man slipper for at have en tablet med sig også, så er prisen måske for nogen også retfærdiggjort og så er det bare at hoppe ud i det, for Samsung Galaxy Note 8 har temmelig mange gode ting kørende for den.

[checklist]

  • Skærmen er utrolig flot og lys
  • S Pen er en god addering
  • Fremragende batteritid

[/checklist][
badlist]

  • Design en smule kedeligt

[/badlist]

 

Pris og tilgængelighed

Set til 7365,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Det er en smule atypisk at et mobiltelefonfirma har to topmodeller de kan prale med, men det er altså tilfældet for Samsung. Den vi skal til at kigge nærmere på i denne omgang er én, som har et lettere plettet ry kvag sidste års...Test: Samsung Galaxy Note 8