mandag, december 23, 2024
ForsideAnmeldelserComputer tilbehørTest: ROCCAT Isku+ Force FX gaming tastatur

Test: ROCCAT Isku+ Force FX gaming tastatur

Hvis det står til tyske ROCCAT, som er en af de helt store tilbehørsproducenter på spilprodukter, så skal det være slut med at controllere med svampe stiks skal være de eneste input enheder med analoge knapper, hvor spilleren kan justere intensiteten af et tastetryk og at det så slår igennem i spillet. Nu bringer de nemlig nyt liv i deres ROCCAT Isku tastatur i form af det nye Force FX, som går ud på at almindelige taster, som vi kender dem fra et tastatur, skal være analoge, således at man skal kunne justere hvor hårdt man trykker dem ned og det har vi glædet os til at teste efter med ROCCAT Isku+ Force FX, som vi har fået til test.

Hvad er der i æsken?

Der er ikke meget at komme efter i æsken foruden selve tastaturet og et lille hæfte med brugervejledning samt klistermærker.

Design

For dem af os, der kender ROCCAT Isku serien, så er der ikke meget nyt under solen på ydresiden af ROCCAT Isku+ Force FX. Der er stadig tale om et forholdsvist stort tastatur, der fylder en del på skrivebordet, og det skyldes primært den fikserede håndledsstøtte, som har en vis størrelse.

ROCCAT Isku+ Force FX er helt sort i sit design, om end man har forsøgt at skabe lidt forskellige nuancer ved at lade noget være med en mat overflade og resten med en piano-sort. Det er en mindre del af tastaturet, som nu er med den blanke overflade, men det er alligevel nok til at man nemt efterlader fingeraftryk og smuds på disse og man bliver stadig lige irriteret.

Selve konstruktionen af ROCCAT Isku+ Force FX er rent plastik, men det til trods har man faktisk formået at lade tastaturet være ganske robust, således at det aldeles ikke føles billigt eller skrøbeligt. Naturligvis skal man ikke sammenligne det med et mekanisk tastatur med en metalplade ind under overfladen eller sågar ydresiden, men det er ikke nemt at tviste og bøje, hvilket jeg synes er en vigtig del af et godt tastatur.

Noget som man til tider kan savne ved rigtig mange tastaturer er genvejstaster på de rigtige ting. Hvad enten et tastatur skal have deciderede makro-taster er en smagssag, som den enkelte bruger må vurdere i henhold til sit individuelle behov og præference. På ROCCAT Isku+ Force FX finder man så begge dele og makrotasterne er placeret til venstre på tastaturet, hvilket gør at man til tider kommer til at aktivere disse frem for de taster man ellers har yderst. Det gjorde sig i hvert fald gældende for mit vedkommende og det siger måske mere om mig.

Foruden makrotasterne har ROCCAT Isku+ Force FX også i toppen en del medietaster og genvejstaster, som giver nem adgang til ens foretrukne funktioner. Mens resten af tastaturets taster er med baggrundsbelysning er disse medietaster det dog desværre ikke. Det gør dem lidt svære at se i mørke, hvis man først har vænnet sig til funktionaliteten.

Ved siden af makroindspilningstasten i øverste venstre del af ROCCAT Isku+ Force FX tastaturet finder man også seks LED-indikatorer. Den ene står lidt for sig selv og indikerer om man er i gang med at optage en makro, mens de andre fem har to funktioner. De kan enten fortælle hvilken profil man har aktiveret eller også kan de være indikatorer for hvor meget Force FX man aktiverer på tastetrykket, som vi kommer nærmere ind på.

Under mellemrumstasten har ROCCAT Isku+ Force FX også gemt tre taster og disse bruges som standard til at skifte mellem de profiler man måtte have sat op gennem softwaren. Disse taster er ikke så nemme at ramme da de er nede i et hul nærmest, men det er måske også meget godt at man ikke trykker på disse ved en fejl. Foruden disse taster er der også to yderligere knapper på hver sin side af medietasterne og den til venstre bruges til at optage makroer, mens den anden knap bruges til at justere intensiteten af belysningen i tasterne on the fly.

Apropos tidligere nævnte baggrundsbelysning, så er ROCCAT Isku+ Force FX udstyret med RGB belysning, hvilket vil sige at man på tasterne kan vælge, hvilken farve belysning de skal have. Dette kan enten være for show til diverse LAN, men det kan også bare være fordi man ønsker at have den samme farve på alt sit udstyr når det nu alligevel godt kan.

Fødderne på undersiden af ROCCAT Isku+ Force FX kan naturligvis bruges til at justere vinklen på selve tastaturet, men personligt synes jeg faktisk at fordi tastaturet har en så stor håndledsstøtte så er det rarest at bruge i en flad tilstand, hvor fødderne er slået ned, men jeg kan godt forstå at der også her kan være tale om personlige og subjektive holdninger.

På undersiden af ROCCAT Isku+ Force FX finder man også ud af at der er lavet kanallignende udhulinger, som kan bruges til at styre kabler fra kablede enheder ned under tastaturet uden at disse påvirker tastaturets hældning eller stabilitet. Det er for eksempel meget smart, hvis man bruger et kablet headset, som nemt kan komme til at stå i vejen ellers.

Funktionalitet

Det er blevet tid til at kigge lidt nærmere, hvordan ROCCAT Isku+ Force FX er at anvende i dagligdagen. Vi kommer også her nærmere ind på netop dette tastaturs særlige funktioner. Man kan naturligvis benytte ROCCAT Isku+ Force FX som det er ud af boksen, men det giver efter min mening ikke mening at betale de penge dette tastatur koster og så ikke udnytte dets potentiale.

Software

Først og fremmest skal man installere ROCCAT SWARM softwaren, som giver brugeren adgang til tastaturets funktioner og indstillinger. Min egen erfaring med ROCCAT SWARM er den samme, som den var ved en tidligere test og det er at hvis ikke jeg opdaterer driversoftwaren til en tilsluttet enhed, så påvirker softwaren min netværksforbindelse negativt hvert 3-5 sekunder, hvor den simpelthen flooder mit netværk.

Når det er på plads bliver man i softwaren mødt med flere forskellige indstillingsmuligheder. I toppen får man en oversigt over de kompatible hardware komponenter man kan udføre indstillinger for og bunden præsenterer en liste af de profiler, der er tilknyttet produktet, hvilket i dette tilfælde gælder for tastaturet vi er i gang med at teste. Forskellige profiler giver rigtig god mening, da man kan have forskellige præferencer og indstillinger afhængigt af de spil og programmer man anvender. De tre taster under mellemrumstasten kan så bruges til at skifte mellem disse uden at man skal ind i SWARM og gøre dét.

//media.ereviews.dk/#!album-250

Når det er på plads har man fire faner tilbage i midten, hvor de forskellige indstillinger er tilgængelige og dem gennemgår vi nu kort enkeltvis.

General features indeholder alle de gængse indstillinger man måtte ønske at sætte op. Det gælder både ting som hvor hurtigt taster skal gentage aktivering når de bliver holdt nede, men også noget som “Sound feedback”, hvor man kan få softwaren til at afspille en lyd for hver tast man trykker ned. Lyden kommer ud af ens lydenhed på computeren og man kan få sit ROCCAT Isku+ Force FX til at lyde som en gammel skrivemaskine eller futuristisk pistol nærmest. Nogle funktioner i denne fane er mere relevante end andre.

Key assignment giver adgang til at man kan sætte forskellige genveje op på sine knapper og det kan også være makrofunktioner, således at én tast ude i siden aktiverer en hel tastekombination. Det er også her man kan indstille ROCCAT TALK funktionen og denne er mildest talt genial. Den går ud på at kompatibelt ROCCAT udstyr kan snakke sammen gennem softwaren, således at man ved at holde Easy-Shift knappen nede kan aktivere helt andre funktioner på hhv. ens mus eller tastatur der måtte være tilsluttet. Det vil sige at genvejene kan være nogle helt andre og på denne måde fordobler man i virkeligheden nærmest antallet af knapper man har tilgængeligt på sin mus eller tastatur.

Key illumination er hvor man kan justere tasternes belysning og der er et hav af forskellige muligheder. En af de smartere er en heatmap, som man kan bruge til at finde ud af, hvilke taster man bruger mest intenst, skulle man ikke være bevidst herom. Lysstyrken er blevet ganske fin og hvis jeg husker rigtigt også en smule mere intens end det var på det almindelige FX. Belysningen kan bruges praktisk også, således at man ved hvilken profil man har aktiveret, da det nemlig grundet Force FX funktionen ikke nødvendigvis er synligt i LED-indikatorerne i toppen.

Den sidste fane er nyheden, Force FX Setting, som i sin enkelthed går ud på at et udvalg af tasterne på dette tastatur har en analog vandring og det betyder man som bruger kan vælge, hvor hårdt man vil trykke ned på dem. Egentlig går dette ud på at tasterne på QWEASD er analoge og giver altså styring. Denne funktion gælder kun QWEASD tasterne på tastaturet, som også er dem man oftest bruger til styring i diverse spil (i hvert fald, hvis man er højrehåndet). Man har her to måder at udnytte denne funktionalitet på og den går ud på at man enten kan være tasten fuldstændig analog således at man i bilspil eksempelvis kan simulere man har med en controller at gøre og på denne måde selv styre, hvor meget man trykker på speederen, bremsen eller hvor meget man styrer. Denne funktion giver ikke så meget mening i skydespil, men her kommer den anden funktionalitet ind i billedet og denne åbner op for at man på de forskellige intensitetsniveauer kan have forskellige tastekombinationer, således at man i skydespil som Counter Strike Global med W kan vælge at når man trykker ligeså stille så croucher man frem, mens et mellemniveau tryk aktiverer almindelige gang. I nogle spil kan man også styre det på den måde at det ved et hårdt tryk giver et sprint, altså det der i CSGO svarer til at man tager en kniv i hånden.

Taster

Med ROCCAT Isku+ Force FX er der tale om et membrant tastatur, hvilket vil sige at alle taster er forbundet gennem den samme plade og det vil måske skræmme nogle brugere væk, især dem, der er blevet rigtig glade for de fordele, som et mekanisk tastatur i dag giver. Jeg kan ikke selv se, hvordan man ville kunne implementere en funktion som Force FX i mekaniske switche, men lad os se om vi på et eller andet tidspunkt ikke kan blive overrasket.

Tasterne på ROCCAT Isku+ Force FX har en fin størrelse og afstand til at man kan have hænderne på behageligt. Vandringen er dog ret blød og det er jeg personligt ikke den store fan af. Det er en smagssag, så man skal ikke tage disse ord for mere end den subjektive holdning jeg nu engang har. Desuden falder jeg under netop den førnævnte gruppe, som er glad for sine mekaniske switches.

Heldigvis føles alle taster ensartet at skrive og arbejde på til trods for at QWEASD er udstyret med Force FX så er denne funktionalitet gemt under tasterne og ikke i selve følelsen af tasten.

Konklusion

ROCCAT viser med  at de stadig kan være med i toppen og eliten inden for udvikling og produktion af gaming udstyr. Der er tale om det første tastatur af sin slags og funktionaliteten med Force FX er ret brugbar i mange forskellige spil og situationer. Personligt er jeg ikke den store fan af de membrane taster og det skyldes ikke kun at de er membrane, men vandringen er efter min smag også en smule for bløde. Alt andet synes jeg spiller rigtig godt og jeg vil også kunne lære at leve med de ekstra makrotaster man har i siden. ROCCAT SWARM softwaren gør tastaturet nemt og overskueligt at indstille og generelt er der tale om en rigtig god løsning til gamere, der gerne vil have et alsidigt tastatur med analoge taster.

[checklist]

  • Force FX funktionalitet
  • Genvejstaster
  • God og overskuelig software SWARM

[/checklist]
[badlist]

  • Taster bløde

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

 

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Hvis det står til tyske ROCCAT, som er en af de helt store tilbehørsproducenter på spilprodukter, så skal det være slut med at controllere med svampe stiks skal være de eneste input enheder med analoge knapper, hvor spilleren kan justere intensiteten af et tastetryk...Test: ROCCAT Isku+ Force FX gaming tastatur