Der er kommet gang i nye lydprodukter fra ROCCAT siden de har slået sig sammen med Turtle Beach og vi har fået deres Elo 7.1 headset til test i denne omgang. Et semi-premium produkt med surround og som vi ser nærmere på i denne test.
Hvad er der i æsken?
ROCCAT har valgt at deres headset skal pakkes simpelt ind og det virker også til at man har tænkt på miljøet for der er foruden headset, en aftagelig mikrofon og den obligatoriske manual intet at finde i den beskedne æske. Det er heller ikke fordi selve æsken oser af detaljer, men er holdt simpelt sort og med de tekniske detaljer på bagsiden.
Design
Med ROCCAT Elo 7.1 er der tale om et relativt stort headset også I sin klasse. Selve ørebøfferne går bredt ud fra hovedet og det skyldes både et designvalg, men også de 50 mm store lyddrivere, som Elo 7.1 altså er bestykket med. Det ligner nærmest de der headsets som piloter anvender i designet lidt mens man har det på hovedet.
Med den voldsomme størrelse og de mange skarpe linier i designet er man dog ikke i tvivl om at ROCCAT Elo 7.1 er et gaming headset. En sidste detalje, som også kan være afslørende er at det har to store ROCCAT logoer, der i øvrigt kan lyse i RGB, på siden af ørebøffernes yderside.
Mikrofonen er aftagelig, men det er nok kun til transportmæssige formål, for headsettet forbinder via USB og kan altså ikke bruges udendørs på mobilen eller andre mobile platforme. ROCCAT Elo 7.1 virker dog med PlayStation som et USB headset, men uden sine surround funktionaliteter.
Ørebøfferne på ROCCAT Elo 7.1 er på et over-ear design og omslutter altså dine ører når du bruger det. De er bevægelige i alle sider stort set, så de burde tilpasse sig de flestes hoveder når det kommer til stykket. Hovedbøjlen er endnu mere dynamisk, idet der er tale om et “heaven” system, hvor bøjlen er på en tråd, som tilpasser sig hovedbunden og -formen mens du tager headsettet på. På denne måde skal du ikke justere den i størrelse fra gang til gang.
ROCCAT Elo 7.1 har et ret robust look og designet er ikke skrøbeligt umiddelbart, men jeg synes dog at plastikken føles en anelse billigere end jeg have ventet det. Det ødelægger dog ikke kvalitetsindtrykket voldsomt, men jeg synes at det er nævneværdigt, for dem der går op i æstetikken, men i den forbindelse skal man også huske at ROCCAT Elo 7.1 ikke er et premium headset af hverken design eller pris.
Funktionalitet
I de næste afsnit snakker vi dog om det rent funktionelle, hvortil det er nødvendigt at installere ROCCATs SWARM software til indstilling af headsettet, ligesom alt andet nyt ROCCAT udstyr. SWARM er et af de bedre gaming software derude efter min mening fordi det bare virker og er nemt at arbejde med. At det så indeholder nogle ligegyldige funktioner til tider, såsom en digital lyd på tastaturtasterne i ROCCATs tastaturer, men det snakker vi ikke om.
I SWARM kan du indstille ROCCAT Elo 7.1 med temmelig mange funktioner, såsom equalizer, belysning, mikrofonen og mere til. Det kan du så også gøre på tværs af profiler og lade disse profiler være afhængige af hvilke spil du har kørende. Dermed kan du aktivere sidetone i ét spil uden at gøre det i et andet. Sidetone er mængden af lyd, hvor du hører dig selv gennem din egen mikrofon. For mange hjælper det til at de ikke råber for højt når de gamer. Det hjælper ikke ragere så meget, desværre.
Lydkvalitet
Det er et gaming headset, så lad os få den musikalske del ud af verden først, da den er kort. Jeg smed min liste af testsange efter ROCCAT Elo 7.1 gennem Tidal, hvor jeg har adgang til høj kvalitetsstream. ROCCAT Elo 7.1 har en meget afbalanceret lyd, hvor den hverken er for lys eller for mørk. De enkelte dele kan man tilpasse med equalizer, men bassen er en anelse savnet i forhold til, hvad jeg forventede ud fra min erfaring med tidligere produkter fra både ROCCAT og Turtle Beach. Med ROCCAT Elo 7.1 får man en god surround til prisen, om end jeg havde en smule svært ved at differentiere om lyd kom bag fra eller fra siden til tider. De kan dog spille ret højt og nok højere end sundhedsmyndighederne vil anbefale det.
Mikrofon
Mikrofonen i ROCCAT Elo 7.1 er lydmæssigt den, som nok kan bruge mest kærlighed. Den er ikke andet end middelmådig. Misforstå mig ikke for den kan sagtens bruges, men jeg har set bedre mikrofoner, selv i denne relativt lave prisklasse, hvor man lød mindre digital. Den største udfordring Elo 7.1 har er dog håndtering af luft, idet den ofte skaber støj.
Komfort
Jeg kan forestille mig at Roccat Elo 7.1 er ret komfortable til det rette hoved, for det har alle facetterne med store og luftige hovedpuder, samt en fleksibel hovedbøjle, der selv tilpasser sig hovedformen. For mit eget vedkommende var det dog et headset, der efter blot en halv times brug begyndte at irritere mig på undersiden af mine ører fordi det simpelthen klemte. Om det skyldes min hovedstørrelse og form kan sagtens være. Knægten på 8 følte ikke det samme ubehag, men fra mit hoved til hans er der også en del størrelser til forskel. Det fede er dog at Roccat Elo 7.1 umiddelbart ikke gjorde at mine ører svedte til trods for at det er kunstlæder, som ørebøfferne er betrukket med.
Konklusion
Hvis du er på udkig efter et solidt og robust gaming headset med en god lyd, der også har et fedt design med RGB, så er ROCCAT Elo 7.1 bestemt et kig værd. Komforten behagede ikke mig, men det er en individuel sag og det eneste problem jeg egentlig har med ROCCAT Elo 7.1 er kvaliteten i mikrofonen. Alt andet er til prisen ganske fornuftigt og især SWARM softwaren udvider dette headsets muligheder.
Positivt
- Afbalanceret og god lyd
- Design og RGB
- ROCCAT SWARM softwaren
Negativt
- Mikrofon
- Komfort omkring ørerne
Pris og tilgængelighed
Set til 549,-