tirsdag, november 5, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Roborock S7 robotstøvsuger

Test: Roborock S7 robotstøvsuger

Lanceringen af Roborock S7 har uden tvivl været den største for kinesiske Roborock og mange har ventet på denne nyhed, da den kommer med nogle (for Roborock) helt nye features, stadig til en skarp pris!

Med Roborock S7 har man taget alt det bedste fra S6’erne og forbedret den på en lang række punkter, bl.a. har den nu fået en vibrerende moppe som giver endnu bedre rengøring af gulve, moppen kan endda løftes hvis den møder et tæppe! Dernæst en ny og mere effektiv børste/valse i gummi og understøttelse af automatisk tømmestation der kommer senere på året.

Indhold i kassen

I den pæne emballage finder man følgende:

  • Roborock S7
  • Ladestation samt 220 strømkabel
  • Moppe + vaskbar moppeklud
  • Vejledninger

Den kvikke vil måske bemærke at der modsat S6 MaxV‘eren hverken er plastmåtte til beskyttelse af eksempelvis trægulve eller ekstra filtre. Men der er alt det du skal bruge for at komme igang, hverken mere eller mindre.

Opsætning

Som de fleste andre robotstøvsugere på markedet i dag, så er Roborock S7 udstyret med Wi-Fi og app-support, i praksis betyder det at både opsætningen og den daglige betjening nemmest styres via app’en på din smartphone.

Man henter blot “Roborock” app’en, vælger at tilføje en ny enhed og herefter guides man, trin for trin, igennem opsætningen af enheden så den kan tilgå dit Wi-Fi og dermed styres via app’en. Den indledende opsætning tager kun ganske kort tid, hvorefter man faktisk er klar til at rengøre. Det eneste man skal være opmærksom på, er at der kræves et 2,4GHz Wi-Fi (Nogle kører både 2,4 og 5GHz, mens andre kører én af delene…)

Skulle man ikke ønske at bruge app’en, så må man undvære en frygtelig masse funktionalitet, men det er dog stadig muligt at starte/stoppe Roborock S7 via knapperne på toppen, starte en spot-rengøring og bede den køre retur til docken.

Design og specifikationer

Roborock S7 er lanceret i 2 farver, en sort og en hvid udgave. Dermed får man som forbruger mulighed for at vælge den farve der passer bedst sammen med ens indretning. Vælger man den hvide model er risikoen for sorte striber på fodpanelerne også lidt mindre, selvom robotstøvsugeren helt generelt er meget skånsom mod hjemmet.

Set oppefra så har S7’eren 3 knapper, hjem, spot-rengøring samt start/stop (eller on/off…) Det er også her man kan aktivere børnelåsen, som er noget nyt på S7’eren, så undgår man at børn eller kæledyr får sat den i gang, eller slukket for den.

Løfter man låget finder man støvbeholderen der er udformet lidt anderledes end tidligere. Beholderen er stor og rummer hele 470 ml., den har indbygget vaskbart filter som nemt kan fjernes hvis det skal rengøres. Støvbeholderen er samtidig nem at tømme, uden at indholdet ender ud over det hele.

Det er også på toppen man finder LiDAR sensoren, der sikrer hurtig og effektiv navigering – også når det er mørkt. Ift. Roborock S6 MaxV så må man undvære kameraet her og “nøjes” med LiDAR sensoren.

Bagpå Roborock S7 sidder vandtanken der rummer 300 ml., den sidder seperat og ikke koblet sammen med moppemodulet som på andre modeller – det gør den en kende hurtigere at tømme og fylde.

Under bunden ser man den ene sidebørste i gummi, den holder længere og risikoen for ridser er mindre end ved nylonbørster. Den nye valse/børste er i gummi, som vi kender det fra de større modeller fra iRobot, det giver en bedre opsamling, særligt på tæpper, end tilsvarende børste i kombineret gummi med nylonbørster. Selve børstemodulet kan bevæge sig ganske fint, for bedre at understøtter ujævne underlag. Sugestyrken er opgivet til 2500 Pa, hvilket er i den gode ende af skalaen.

Bagpå er VibraSinse “modulet” placeret, det giver mulighed for op til 3000 vibrationer i minuttet, altså en mere dybdegående og effektiv mopning af gulve. Selve moppen kan klikkes af, og moppekluden ligeså. Moppen har også den feature at den løfter sig når den kører på tæpper, for at undgå at gøre dem våde – derudover løfter den også moppen når den kører i docken, så man undgå at en våd moppe står på gulvet. Moppen kan løfte sig op til 5 mm. Udover en kraftig forbedring i moppens funktionalitet, så er selve moppekluden også blevet meget tykkere og mere “lækker” i kvaliteten. Sæbe og lign. i tanken er stadig et kæmpe no-go, men man kan med fordel vride kluden op i sæbevand inden den monteres på moppemodulet.

Batteritiden for S7 er opgivet til op til 3 timer på én opladning, i praksis betyder det at man vil kunne rengøre op til 200 m2 på én opladning – det er altså godkendt! Skulle man have et større hus, eller et behov der gør at det ikke kan nås på én opladning, så er Roborock udstyret med “Auto Top-Up” funktionen, så den kører tilbage til docken og kun lader det der er nødvendigt for at færdiggøre den rengøring man har igangsat.

S7 i daglig brug

Roborock S7 styrer man primært fra sin smartphone, via Roborock app’en. App’en er ret nem at gå til, men indeholder samtidig en række avancerede funktioner som man dog selv vælger om man vil gå i dybden med eller ej.

Det første man skal have gjort, er at have “mappet” hjemme, altså lavet et detaljeret kort over hjemmet. Den bedste løsning er at åbne alle døre i hjemmet, fjerne eventuelle forhindringer så der er fri adgang til gulvene og så lade S7’eren kører én eller to komplette rengøringer. Herefter bør den have dannet et kort og måske har den også allerede inddelt kortet i rum, er man ikke tilfreds med inddelingen eller ønsker det anerledes, så kan man via app’en selv ændre på rum-inddelingen. Det er også muligt at lave virtuelle vægge, no-go/no-mop zoner og specificere for hvert enkelt rum hvilken suge og vandstyrke man ønsker – det er altså genialt! Sidstnævnte betyder at man kan benytte maksimal sugestyrke og højeste vandstyrke på gulve i eksempelvis køkken og entre, mens stue og værelser bliver på nedsat sugestyrke og med knap så stort vandforbrug – alt efter hvor man har mest behov. Det optimerer battetiden og gør at man måske slipper for at skulle fylde vandtanken op undervejs.

Har man et hus i flere etager, så understøtter S7’eren (Som de fleste andre Roborock robotstøvsugere…) også kort med flere etager – det skal blot aktiveres i app’en.

Rengøring kan startes på flere forskellige måder, man kan starte en fuld rengøring hvor alle tilgængelige rum rengøres, alternativt kan man vælge de rum der skal rengøres. Sidstnævnte er uden tvivl den metode jeg bruger og har brugt mest, da hele huset sjældent har været “tomt” til en komplet rengøring. Det er også muligt at lave en såkaldt “Zone” rengøring hvor du på kortet laver en zone der skal rengøres, det kan være praktisk hvis en del af køkkenet eksempelvis er beskidt, mens resten ikke behøver rengøring. Sidst kan man lave det der kaldes “pin n go” hvor man vælger et specifikt sted på kortet hvor S7’eren så vil undvære en spotrengøring, praktisk hvis man har smidt en pose havregryn på gulvet eksempelvis!

Støjniveauet bestemmer man lidt selv, jo højere sugestyrke – jo mere støj. Til daglig vil de fleste nok alligevel ikke være hjemme når robotstøvsugeren kører, men ellers er den sugestyrke de kaldes “balanced” faktisk rigeligt til daglig brug og her er støjniveauet bestemt acceptabelt. Er man ikke hjemme ville jeg personligt bare kører på turbo, så man får den bedst mulige opsamling i første kørsel.

Hvis man er den strukturerede person, så kan der opsættes tidsplaner så den støvsuger og mopper på specifikke dage og tidspunkter, men ellers tror jeg de fleste vil være fint tilfredse med at sætte den igang når det er nødvendigt.

I app’en kan man løbende følge med og se historik over rengøring, altså hvor i hjemmet den har kørt – samt se hvornår de forskellige dele trænger til udskiftning eller rengøring. Det er ret praktisk at man ikke selv skal holde styr på om filtret har kørt i 10 eller 50 timer eksempelvis.

Sådan klarer S7 forhindringer

Møbler: Hvis S7 møder et stole eller bordben, vil den køre stille frem og let berører det, inden den kører udenom. Enkelte af de knap så smarte robotstøvsugerer kører med fuld fart ind i tingene, men her er Roborock S7 langt mere skånsom mod både møbler, vægge og fodpaneler.

Dørtrin/niveau-forskelle: Jeg har “desværre” ingen rigtige dørtrin i hjemmet, men vi har til gengæld et par brusenicher med en flise/metalkant som mange robotstøvsugere har svært ved at komme op af. Kanten er omkring 15mm og S7’eren kan godt komme op herfra igen, efter et par forsøg. De fleste gange har den faktisk løftet moppen, formentlig for at få lidt mere frigang og det har virket helt perfekt – jeg har endnu ikke oplevet den har siddet fast og er stoppet fordi den har ment den sidder fast.

Mindre ting, ex. en sok: Sokker og mindre legetøj registre S7’erne ikke som en forhindring, hvilket betyder at ligger der et par sokker på gulvet, så vil de blive trukket med rundt, indtil den vender – så mangler sokkerne, skal man lige tjekke i hjørnerne! Det samme gør sig gældende med mindre stykker legetøj og lign., de vil også blive skubbet med rundt da de ikke yder nok modstand til at blive opfanget som en forhindring som den skal køre udenom.

Tæpper: Møder S7’eren et tæppe, så vil den løfte moppen automatisk så tæppet ikke bliver vådt, ydermere kan man aktivere “carpet boost” så sugestyrken boostes når den rammer et tæppe. Det er også på tæpper man får glæde af den nye valse/rulle i gummi som er bedre til at rengøre tæpper i dybden. Det er muligt at bede den om konsekvent at kører udenom alle tæpper, eller ignorere dem og moppe alligevel hvis den kører et sted hvor dette er en mulighed. Dette indstilles i app’en.

Konklusion

Roborock S7 blev lanceret som en stor nyhed og indeholder nogle af de features som der har manglet, både ift. konkurrenterne og det markedet efterspørger. Muligheden for at kunne tilkøbe en tømmestation er ét af de punkter hvor iRobot og Ecovacs har stået stærkt i lidt tid, mens den vibrerende moppe er set før fra bl.a. Zaco. Nu er det hele kombineret i ét produkt fra Roborock som er nemt at betjene og har alle de smarte features som folk elsker.

S7’eren er en potent robotstøvsuger med god sugestyrke, en rigtig god moppe der nemmere får løsnet gammel skidt der sidder fast og så rengør den systematisk og hurtigt. Via kortet kan du nemt udvælge de rum der skal støvuges og/eller moppes og du har hele tiden mulighed for at følge med i hvor langt den er. Robotten er hurtigt til at danne kort og navigerer kvikt rundt, den er også udemærket til at klare forhindringer og ret god til at komme fri, hvor andre måske hurtigere giver op og melder fejl. Opsamling af støv og skidt i hjørnerne er som altid lidt en udfordring for robotstøvsugere grundet formen, men jeg synes at S7’eren her er på niveau med konkurrenterne. Med den vibrerende moppe som automatisk genkender tæpper har man også mulighed for at rengøre hele hjemmet i én arbejdsgang, uden at skulle være bekymret for at få “moppet” tæpperne, eller behov for at oprette no-mop zoner rundt omkring i huset.

Med S7 får man med andre ord en robotstøvsuger der er smartere end gennemsnittet, rengør gulvene rigtig fint og som er skånsom mod hjem og møbler. Ydermere får du senere på året mulighed for at tilkøbe en automatisk tømmestation så du slipper for manuelt at skulle tømme støvbeholderen – det glæder vi os til at prøve!

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Brugervenlighed
Design
Pris
Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Lanceringen af Roborock S7 har uden tvivl været den største for kinesiske Roborock og mange har ventet på denne nyhed, da den kommer med nogle (for Roborock) helt nye features, stadig til en skarp pris! Med Roborock S7 har man taget alt det bedste fra...Test: Roborock S7 robotstøvsuger