onsdag, december 25, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Roborock Q8 Max robotstøvsuger

Test: Roborock Q8 Max robotstøvsuger

Roborock har for nylig lanceret Q8-serien som er de naturlige afløser for Q7-serien. Min kollega Goran har tidligere testet og anmeldt Q7 Max+ som denne model er en direkte afløser/efterfølger til.

Q8-serien er en mere prisvenlig serie end S8-serien, dog får man stadig mange af de samme features og en yderst attraktiv der i skrivende stund er under 5000,- for en robotstøvsuger med automatisk tømmestation.

Vi tester her Q8 Max+ udgaven, eneste forskel på Q8 Max og Q8 Max+ er at sidstnævnte er udstyret med en automatisk tømmestation – selve robotstøvsugeren er den samme!

Hvad er der i kassen?

Med i kassen til Q8 Max+ får man:

  • Roborock Q8 robotstøvsuger
  • Automatisk tømmestation
  • Ekstra pose til støvbeholder (Der sidder én i forvejen)
  • Moppe + 2 moppeklude (Der sidder én på moppen fra start, samt én ekstra)
  • Strømkabel

Nogle vil måske bemærke at der ikke er gulvbeskytter med som til nogle af de tidligere modeller, men da tømmestationen har indbygget beskyttelse – er det ikke strengt nødvendigt når den placeres på trægulv, dog ville jeg nok selv sørge for at beskytte det for at undgå fugtskader.

Én ting der undrer mig er at strømkabel er gråt og ikke sort som tømmestationen – det kan dog være det er valgt udfra at et gråt kabel er mere diskret end et sort, men lige umiddelbart ser det lidt fjollet ud og hvorfor har man så ikke valgt et hvidt kabel?

Udvalgte specifikationer

  • PreciSense LiDAR navigation
  • 5500Pa sugestyrke
  • Kombineret støvbeholder og elektrisk vandtank
  • DuoRoller børste
  • Automatisk tømmestation (Q8 Max+) med 2,5 liter støvsugerpose

Funktioner og design

Q8 Max fås i 2 farver, hvid og sort – som de fleste andre Roborock modeller. Designmæssigt er der ikke de store afvigelser ift. tidligere modeller, der er 3 knapper på på toppen (Hjem, spotrengøring og “start”). LiDAR sensoren sidder ovenpå om vanligt og sammen med Reactive Tech Obstacle Avoidance skulle det give en effektiv og skånsom rengøring – skånsom ift. ens møbler! LiDAR sensoren giver hurtigere og mere præcis mapping af hjemmet, ligesom det gør at rengøringsrutinen er så effektiv som mulig. Roborock siger selv at mapping sker 6x hurtigere ved brug af “Quick mapping” fremfor “Clean & Mapping” mode og det tror jeg nu nok skal passe, for som vi kommer tilbage til – så går det meget stærkt at danne kort!

Den største og måske vigtigste nyhed finder man hvis man vender Q8 Max på hovedet – nemlig introduktionen af DuoRoller. DuoRoller består af to kraftige gummibørster der nemt og effektivt får samlet skidtet op – uden at ridse og uden at hår ol. sætter sig i de små nylonbørster man så på tidligere modeller. DuoRoller er ikke en helt ny ting fra Roborock, men det er nyt at det er introduceret i mellemklassen. Der er stadig den klassiske sidebørste – med nylonhår, ikke gummi – som sørge for at skubbe skidtet ind til DuoRollerene der suger skidtet op.

Sugestyrken er på hele 5500 Pa hvilket kun er marginalt mindre end S8’erens 6000 Pa. I praksis har dette nok ikke den store betydning – jeg kan i hvert fald ikke umiddelbart se eller mærke forskel.

Q8 Max er naturligvis også udstyret med en moppe, så gulvet kan tørres over ifm. rengøring. Her er der dog “sparet” ift. de dyrere modeller, da den ikke vibrerer som i ex. S8’eren, og den kan heller ikke løfte hvis når den ikke er i brug, eller den møder et tæppe. Det er altså “bare” en klassisk moppefunktion som vi har set på tidligere modeller.

De fleste andre robotstøvsugere fra Roborock har et låg der kan åbnes på toppen, herunder gemmer støvbeholderen sig normalt. I Q8 Max er den dog flyttet om bagpå – og sidder nu sammen med den elektriske vandtank, altså er der kun én kombineret enhed. Det gør det nemmere at fylde vand på og evt. tømme støvholderen – i én arbejdsgang. Støvbeholderen rummer 470 ml. og vandtanken 350 ml. – hvilket er noget mere end både S8 og S8 Pro Ultra.

Batteritiden er opgivet til op til 4 timer, hvilket skulle gøre det muligt at rengøre op til 300 m2 i én omgang. I min lavpraktiske test rengøres ca. 1 m2 i minuttet (støvsugning samt mopping) og da den kører tilbage til dock med ca. 20% strøm tilbage vil omkring 192 m2 være mere realistisk at forvente på én cyklus. Her det er dog også vær at bemærke at støvbeholderen måske ville skulle tømmes undervejs, ligesom der kan være brug for at påfylde vand på vandbeholderen.

Vælger man max + modellen får man den automatiske tømmestation (Kaldet RockDock Plus) i stedet for en almindelig dock. I praksis betyder det at robotten selv kører retur til docken og tømmer støvbeholderen, men man skal dog stadig selv påfylde vand og skifte moppen. I docken sidder en traditionel støvsugerpose på 2,5 liter, der kan indeholde støv og skidt fra op til 7 ugers brug – under normale forhold. Når posen er fyldt, udskiftes denne bare som i en traditionel støvsuger.

Opsætning

Man er heldigvis kommet langt siden de første robotstøvsugere og det går derfor som en leg at sætte Q8 Max op. Men henter blot Roborock app’en på sin smartphone, vælger at man vil tilføje en ny robotstøvsuger og bliver så guidet igennem en kort installationsprocess som primært drejer sig om at få den på Wi-Fi netværket.

Efter installation kan man lave de indledende ændringer i opsætningen, eller man kan lave et hurtigt kort – så man kan få inddelt hjemmet i rum og få tilpasset alle disse.

Jeg lod Q8 Max’en køre en “quick mapping” hvor den tager en runde i huset og får lavet det indledende kort, det betyder at man skal åbne døre til alle rum og gøre det tilgængeligt for robotstøvsugeren. Til gengæld får man i løbet af ganske kort tid, et brugbart kort med mulighed for at inddele i rum via app’en – noget der i “gamle dage” kunne tage flere rengøringscykluser. Men hvorfor er det vigtigt at få inddelt i rum? Fordi man så kan vælge at ét rum af gangen skal rengøres, istedet for robotstøvsugeren tager det hele, på nær hvor den ikke kan komme til, hver gang. Dette er langt mere effektivt og i min optik uundværligt i hverdagen.

Udover at få hjemmet opdelt i rum, kan man nu lave no-go zoner, virtuelle vægge eller bestemme præcist hvordan der skal rengøres i de enkelte rum. Nogle skal måske kun støvsuges, mens andre skal både moppes og støvsuges.

Q8 Max i daglig brug

Som nævnt tidligere, kan man i app’en indstille præcist hvor Q8 Max må køre, det sker via oprettelse af no-go zoner, virtuelle vægge eller simpelthen ved at undlade rum i rengøringscyklusen. For hvert enkelt rum kan man vælge hvor kraftigt der skal støvsuges – og moppes, noget der giver sindssygt god mening i dagligdagen. Eksempelvis kan man vælge at rum med klinker skal have en mere grundig mopning, mens trægulvene skal skånes. Samtidig kan rum med høj trafik støvsuges med højere sugestyrke, mens man i rum der ikke bliver beskidte på ramme måde, kan spares lidt på sugestyrken og dermed både støj og batteri! Én praktisk “Roborock” feature, er muligheden for at indstille gulvets retning, så det rengøres i den rigtige retning, istedet for at køre på tværs af alle samlingerne eksempelvis.

Støjniveauet generelt er ikke generende, men naturligvis vil man nok foretrække den kører når man ikke er hjemme og så betyder det knap så meget. Man er dog selv med til at bestemme hvor meget den skal larme, da man blot kan indstille sugestyrken.

Støvbeholderens kapacitet er forøget ift. tidligere og det samme gælder vandtanken. Støvbeholderens kapacitet er måske knap så vigtig hvis man vælger Q8 Max+ modellen med den automatiske tømmestation, da den så kører retur og tømmer efter behov. Vandtankens kapacitet er derimod ret væsentlig, da det betyder færre opfyldninger af denne under rengøring.

LiDAR sensoren synes jeg fungerer rigtig godt, mapping sker hurtigt og den er skånsom ved fodpaneler, møbler og andet – den “ser” (større) forhindringerne istedet for at køre ind i dem – så kæmpe tommel op her. Med “Reactive Tech Obstacle Avoidance” teknologien skulle den gerne kunne se og undgå eventuelle forhindringer – og det fungerer også udmærket, dog har jeg bl.a. lavet den helt klassiske test med et løst ladekabel på gulvet og her endte den med at køre over kablet og slæbe det med rundt i huset, samme test og samme kabel med S8 Pro Ultra viser samme resultat. Har man derimod en oplader med kablet i, er sagen en anden – så kan den godt registrere som en forhindring.

Konklusion

Q8 Max er på mange måder en ret attraktiv pakke, særligt grundet den ret lave pris. Du får en robotstøvsuger med rigtig mange gode features, ex. DuoRoller, LiDAR sensor og en kombineret støv og vandtank med ret høj kapacitet. Den er super nem at opsætte via app’en og får hurtigt mappet dit hjem, så du er klar til at inddele i rum, zoner eller lign.

Sugestyrken er høj, men ift. andre “topmodeller” må man undvære VibraRise moppen. VibraRise er moppen der vibrerer under brug mopning og derfor giver en dybere rengøring, samtidig er den i stand til at løfte moppen når den ikke skal bruges, eller man kører over tæpper, hvilket kan være praktisk hvis man har rum med forskellige gulvtyper.

Helt overordnet set imponerer Q8 Max ift. prisen og med muligheden for at vælge Q8 Max+ til lige over 4000,- i skrivende stund, vil jeg sige det er et ret godt køb hvor du får meget for pengene!

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Brugervenlighed
Design
Pris
Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Roborock har for nylig lanceret Q8-serien som er de naturlige afløser for Q7-serien. Min kollega Goran har tidligere testet og anmeldt Q7 Max+ som denne model er en direkte afløser/efterfølger til. Q8-serien er en mere prisvenlig serie end S8-serien, dog får man stadig mange af...Test: Roborock Q8 Max robotstøvsuger