torsdag, november 21, 2024
ForsideAnmeldelserRobotstøvsugereTest: Roborock E4 robotstøvsuger

Test: Roborock E4 robotstøvsuger

Roborock har virkelig taget markedsandele det sidste år og fylder fra det ene øjeblik til det andet enormt i markedet. Opskriften har nok i virkeligheden været ret simpel og alligevel svær at eksekvere: innovative produkter med nye features, pænt design og så nogle rigtig skarpe priser.

E4’eren er én af nyhederne fra Roborock, og her finder man ikke nogle nye spændende features, men til gengæld får man robotstøvsuger med moppefunktion, Wi-Fi/app og kort funktion til under 2000,-

Lad os se hvordan den klarer sig!

Indhold i kassen

Roborock E4 kommer i en klassisk papkasse hvori kan finder følgende:

  • Roborock E4 robotstøvsuger
  • Dock/ladetstation med strømforsyning
  • Beskyttende plastik-måtte til dock/ladestation som beskytter trægulve mod vand
  • Moppe-modul med vandtank
  • Moppe-klud
  • Manual

Opsætning

Roborock E4 er med indbygget Wi-Fi, så det nemmeste er at opsætte den via ens smartphone. Hvis man, som jeg, undlader at læse manual, så bliver man nok lidt frustreret når ikke man kan finde E4 i Roborock app’en – det skyldes at man skal downloade og benytte den app der hedder “Xioami Home” istedet.

Her vælger man at tilføje en ny enhed og derefter guides man igennem opsætningen via app’en, det er nemt og brugervenligt og kræver blot at din smartphone er tilsluttet det samme Wi-Fi som E4’eren også skal tilsluttes.

Ønsker man af en eller anden årsag ikke at benytte den sammen med app, kan den også “bare” startes og stoppes via knappen på toppen, men så går alt det smarte af den og man har ingen indstillingsmuligheder.

Design og detaljer

Roborock E4 er den billigste i nuværende line-up og det afspejler sig også i designet. Det er lidt små-kedeligt med mat sort plast og der er ikke meget “bling” over E4 – hvilket også er helt OK. Enheden virker solid, dog er låget der dækker for støvbeholderen en anelse tyndt efter min mening. Åbner man låget finder man støvbeholderen på 640 ml. med vaskbart filter.

På toppen er der to knapper en “on/off” knap og en hjem knap, derudover sensorer der sørger for at den ikke støder unødvendigt hårdt ind i forhindringerne.

Vender man E4’eren om finder man en gummi-valse med børster, det er en super effektiv måde at få støv og snavs opsamlet op og noget man ofte kun ser ved de dyrere modeller fra konkurenterne. Det er nemt at skille ad, så børsterne kan rengøres for hår og skidt.

Der er også én sidebørste, som nemt skrues af hvis der er filtreret for meget hår omkring denne. Sidebørsten er med gummi-børster der er mere holdbare end tilsvarende nylonbørster.

Hjulene klarer forhindringer op til ca. 2 cm., dvs. dørtrin i ældre huse kan være et problem, det er dog ikke anerledes end for langt de fleste anbdre robotstøvsugere på markedet.

På den bagerste del er der plads til moppen der blot klikkes på. Moppen består af en vandtank der rummer 180 ml vand og så monteres en moppeklud herpå. Moppekluden er af mikrofiber og kan vaskes i vaskemaskinen efter brug. På selve vandtanken kan man vælge mellem to “styrker”, altså hvor meget vand der kommer ud ved mopning. Her må man lige prøve sig lidt frem og finde den løsning der passer bedst til ens hjem og gulve, så de får en tilpas mængde vand og vandet samtidig rækker længst muligt. Man får desværre ingen push-besked eller lign. når vandtanken er tom, så man må holde øje og genopfylde løbende under rengøring, alternativt vælge at der skal komme knap så meget vand ud, så det rækker længere.

Docken er helt klassisk og tilsluttes med 220 volt til stikkontakten. Udlad at placere docken i et hjørne eler andet med vægge til begge sider, men lad den stå så der er lidt luft i begge sider, så har den nemmere ved at finde hjem og komme ind/ud af docken. Med til docken hører et plast-underlag som monteres hvis den står på et trægulv, det beskytter gulvet mod fugtskader som en våd moppeklud ellers potentielt kunne give.

Sådan virker E4 i dagligdagen

Roborock E4 er lavet til at blive betjent via app’en, du kan godt starte/stoppe den via knapperne på toppen, men du får ikke adgang til nogle af indstillingerne – så uden en smartphone og app’en installeret er den ikke ret “smart”.

Via Xiaomi Home app’en kan man på hovedskærmen se aktuel batteristand, vælge “sugestyrke” eller sende den tibage til dock’en.

Det er også fra app’en man tilgår indstillingerne og eksempelvis opsætter timere så den automatisk kører på bestemte tidspunkter, eller man kan fjernstyre robotten som var det en fjernstyret bil – og kører den derhen hvor man gerne vil have den til at gøre rent. Det er måske mest lir, for personligt vil jeg nok altid bare flytte den rent fysisk.

I app’en er der også adgang til rengøringshistorik hvor du kan se hvor robottern har rengjort, den danner et kort efter hver rengøring. Kortet gemmes dog desværre ikke, så det er ikke muligt at “sende den afsted” til et bestemt sted på kortet, ligesom der ikke er mulighed for opdeling og navngivning af rum, så man kan bede den rengøre specifikke rum – her skal man op i en af de større modeller, og det er helt fair – man kan ikke få det hele!

En smart funktion i app’en er at den også giver dig overblik over hvornår de forskellige dele skal rengøres eller udskiftes, eksempelvis filter, sidebørster og lign.

Betjeningen af robotten via app’en er super simpel, start den direkte fra docken eller flyt den til der hvor den skal rengøre, tryk “start” og lad den køre. Hvis du flytter den vil du også skulle “bære” den tilbage til docken, da den så blot vil slutte samme sted som den er begyndte.

Det er muligt at bruge robotten både med og uden moppe-modulet – men har man hårde gulve giver det god mening at få dem tørret over efter støvsugning. E4’eren støvsuger skidtet op og moppen vil derefter tørre gulvet over med hvad der svarer til en let fugtet klud. Det er vigtigt at understrege at det ikke er en “gulvvasker”, men blot en let fugtet klud der tørrer gulvet over. Har man primært hårde gulve giver moppen rigtig god mening, men har man tæpper i store dele af huset er funktionen måske knap så anvendelig. Moppefunktionen aktiveres automatisk når moppe-enheden monteres på støvsugeren, hvilket så også betyder at man skal være opmærksom på at den også vil “moppe” eventuelle tæpper, så her skal man sørge for den ikke kører med moppe-modulet monteret. Selve moppe-kluden kan tages af og vaskes i vaskemaskinen sammen med snavsetøjet og beholderen fylder man blot med rent vand. Beholderens størrelse gør dog at man ved rengøring af hele huset, vil skulle “toppe op” undervejs.

På de større og mere avancerede modeller fra Roborock kan der oprettes en “no-mop” zone, hvilket betyder at robotstøvsugeren vil køre uden om dette område, for netop at undgå “våde tæpper”.

Roborock E4 gør rent i “lige linier” og ikke vilkårligt som mange andre robotstøvsugere. Der er delte meninger om hvad der er mest effektivt, men her er det i hvert fald nemt at se hvor langt den er kommet! De indbyggede sensorer og gyroskoper sikrer at den automatisk sætter hastigheden ned før den møder en forhindring, og når den er færdig med rummet, tager den kanterne med sidebørsten så det sidste skidt kommer med.

Sugestyrken vurderer jeg til rigtig fin, og i testperioden har jeg ikke oplevet problemer med snavs den ikke fanger. Kører E4 over et tæppe, eller en måtte, vil “carpet boost” funktionen aktiveres for ekstra stærk sugestyrke. Bruger man moppemodulet kan man vælge mellem to styrker alt efter hvor meget vand man ønsker på moppen – bruger man “maks” funktionen vil man dog løbende skulle fylde vandtanken op undervejs.

E4’eren er angivet til at kunne rengøre ca. 200 m2 på én opladning og det passer fint, for jeg har rengjort vores hus på ca. 150 m2 uden behov for mellemladning. Skulle den løbe tør for strøm på kører den automatisk tilbage i docken, lader og fortsætter hvor den slap!

Konklusion

Roborock’s E4 er ikke den mest avancerede eller smarte robotstøvsuger på markedet, men man får godt nok ualmindelig meget for pengene. For under 2000,- får man en robotstøvsuger med gummi-valse under bunden, mulighed for at moppe gulvet, app og simpel kortfunktion. Derudover har den faktisk en ret god batteritid og rengør nemt et klassisk parcelhus på én opladning.

Støvsugningen har jeg intet at udsætte på, og vrider man lige moppen op inden man smider den på, så får man også pæne aftørrede gulve – det er i hvert fald min oplevelse i vores hus hvor vi har hårde gulve i hele huset. Den er også ret skånsom mod paneler, møbler og lign., da hastigheden nedsættes når den nærmer sig en forhindring, hvor andre billigere robotstøvsugere vil kører ind i forhindringerne med fuld fart…

App’en er ret nem at gå til – og er rimelig simpel, da E4’eren ikke indeholder de helt vilde og avancerede funktioner.

Er man på udkig efter en simpel robotstøvsuger, der skal kunne moppe og stadig være rimelig intelligent, så mener jeg bestemt man bør overveje E4 fra Roborock.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1990,- / Set til ca. 1500,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Brugervenlighed
Design
Pris
Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Roborock har virkelig taget markedsandele det sidste år og fylder fra det ene øjeblik til det andet enormt i markedet. Opskriften har nok i virkeligheden været ret simpel og alligevel svær at eksekvere: innovative produkter med nye features, pænt design og så nogle rigtig...Test: Roborock E4 robotstøvsuger