Razer kommer nu igen med en relancering af et af deres mest populære gaming tastaturer og nok et af de produkter der for alvor relancerede mekaniske switche, som definitivt definerer gaming genren for tiden. Der er naturligvis tale om Razer Blackwidow og vi har fået lov at lege med det her op til officiel launch.
Hvad er der i æsken?
Det handler om tastaturet, så derfor er der i æsken heller ikke rigtig andet. Der er naturligvis en manual og så et klistermærke med Razers logo, men ellers er der ikke rigtig noget at komme efter. Kassen er de obligatoriske sorte og grønne nuancer med hul igennem til tasterne så man kan prøve de mekaniske switche af inden man køber sit nye tastatur.
Design
For det meste ligner Razer Blackwidow sig selv og det er der som sådan heller ikke noget i vejen for. Selvom der er en del ting, som designmæssigt ikke har ændret sig, så er der også nogle nævneværdige elementer, som ligeledes er væsentlige, der dog trods alt har ændret sig.
Den nye Razer Blackwidow har eksempelvis et meget mere simplificeret design og rækken af makrotaster i venstre side af tastaturet er eksempelvis væk. Det er måske til stor ærgrelse for mange, mens jeg personligt ikke kommer til at savne det miss-click jeg ofte lavede ved at holde den ene makro-tast nede i stedet for CTRL. Det er der nok andre, der også kan nikke genkendende til.
Razer Blackwidow ligner i 2019 mindre et gaming tastatur end de første udgaver gjorde for næsten ti år siden. Eksempelvis er lysene for Gaming og Macro-indspilning nu meget mere subtile og ikke med farvet lys, som det var tilfældet førhen. Lysene er desuden nu flyttet til at være henover piltasterne, som det også er tilfældet med mange andre Razer tastaturer lanceret for nyligt.
Det nedtonede gaming design er efter min mening den rigtige retning at gå for rigtig mange af os gamere er med tiden nu blevet mere voksne og har brug for et produkt, der også afspejler en smule mere seriøsitet fremfor bling og lir. At Razer Blackwidow (naturligvis) kan lyse tasterne op i alle regnbuens farver er naturligvis helt i orden dog. Det er også helt i orden at området under tasterne bevidst er lavet hvidt, således at lyseffekten bliver ekstra kraftig. Forskellen ligger bare i at hvis man slukker for belysningen på det nuværende Razer Blackwidow så kunne det næsten gå under dække som et hvilket som helst andet tastatur til kontoret, hvilket jeg ikke just mener er tilfældet for modellen for ti år siden.
Et af de punkter, som også adskiller det nye Razer Blackwidow fra dens oprindelige forgænger er skrifttypen på selve tasterne, som Razer dog ændrede allerede tilbage i 2016. Denne mere elegante skrifttype er nemlig også en effekt som giver et mere nedtonet look.
Razer Blackwidow fylder også mindre end sin forgænger foruden at makrotasterne i siden er væk for der er heller ikke den kant som ryger udover siden, som der var i den tidligere model. Derimod er tastaturet også en smule mere kompakt og om det er denne kompakthed der gør at det også vejer cirka 250 gram mindre er nok en del af svaret i hvert fald. Razer Blackwidow vejer nu nemlig “kun” 1248 gram og det er stadig temmelig meget for et tastatur, hvis man er vant til et membrant et af slagsen. Man skal dog huske at mekaniske tastaturer vejer mere grundet både switche og behovet for at tastaturet simpelthen er mere robust bygget. Razer Blackwidow er ingen undtagelse og tastaturet er tydeligvis af metal og metalelementer indeni også for det er ikke til at bøje eller vride i.
Tyngden på Razer Blackwidow sammen med dens relativt store gummifødder gør i øvrigt også at tastaturet her står som støbt fast på ens skrivebord og det rykker sig nærmest kun, hvis man virkelig har en intention om at flytte det. Det er rart for man vil meget gerne have at tastaturet ikke flytter sig under intense fights. Det fede ved Razer Blackwidow er at det så heller ikke flytter sig nedad. Det vil sige tastaturets konstruktion er tilpas robust til at det ikke flekser når man trykker ned på det. Der skal i hvert fald meget kraft til førend det rykker sig bare en smule.
Funktionalitet
I de nærmeste afsnit ser vi nærmere på Razer Blackwidow og brugen af det i dagligdagen. Designmæssigt har vi nu fået det afdækket og nu skal vi se på de elementer, der gør sig gældende når man rent faktisk bruger tastaturet. Uden at det stråler frem af selve tastaturet, så er Razer Blackwidow naturligvis optimeret til gaming. Dette er eksempelvis ved at tastaturet her er udstyret med anti-ghosting og N-key-rollover (NKR), hvilket er to teknologier, der sørger for at man ikke kommer til at aktivere taster uhensigtsmæssigt fordi man fx holder for mange taster nede samtidigt.
Software
Først og fremmest er det essentielt at få styr på softwaren til Razer Blackwidow. Det er naturligvis Razer Synapse 3 som nu er på tale og jeg var til at starte med lidt skeptisk om, hvorvidt softwaren ville genkende mit produkt når nu vi fik det til test inden launch, men det var ikke noget problem. I udgangspunktet var jeg ikke særlig vild med den nyeste version af Synapse må jeg ærligt erkende, men jeg må også tilstå at den er vokset på mig med tiden. Det er noget nemmere at gå til for nye brugere og jeg har til tider følt mig en smule ny når jeg i perioder slet ikke er kommet i berøring med det af den ene eller den anden grund.
Synapse 3 er relativt simpelt bygget op og man tager funktionerne i små bider så at sige. Det vil sige man bliver præsenteret for et element ad gangen. Applikationen og Razer Blackwidow er dog mere dybdegående end man umiddelbart ser på overfladen. Der er nemlig mange muligheder, som man bare lige skal grave sig frem til. Eksempelvis er det muligt at gemme op til 4 profiler på selve tastaturet og således have disse med sig rundt uden at skulle installere softwaren på den computer man vil bruge dem på.
Det er også muligt at tildele hver enkelt tast en speciel funktion afhængigt af den profil eller spil man har kørende og tasterne kan også have makroer tildelt. Makroer gør det muligt for dig at indspille en serie af taster, som bliver aktiveret ved at du blot trykker på én tast. Razer Blackwidow understøtter også den såkaldte Razer Hypershift funktionalitet, som muliggør interaktion mellem fx en Razer mus og en tast aktiveret på tastaturet aktiverer en anden tast på musen end normalt.
Det er også igennem Synapse softwaren at man kan pille ved de forskellige lyseffekter og indstille lys som man vil have det med Razer Blackwidow, som naturligvis understøtter det som Razer kalder deres Chroma lys. Chroma kan lade dig indstille lyset for hver enkelt tast, men det er også muligt at indstille nogle forskellige spil og applikationer til at styre lyst for dig med fede effekter til følge. Denne del føles dog til tider som værende lidt i en beta-test for det virker ikke altid. Når det dog virker så er det ret lækkert at tastaturet fx lyser op i takt med hvor meget ammo eller liv man har i spillet.
Taster
Razer Blackwidow tastaturet som vi fik til test var udstyret med Razer Green switche, som er et par taktile switche med clicky lyd-feedback også. Selve hætterne kan nemt tages af på Razer Blackwidow, hvis man vil smide et par gummiringe ind under for at dæmpe noget af lyden, men det kan også bruges til at skifte hætterne i tilfælde af at det bliver nødvendigt eller man bare ønsker nogle andre.
Selve tasternes overflade på Razer Blackwidow er ret konkave, hvilket gør at ens fingerspidser fint hviler i denne udhuling uden at de glider for meget på overfladen. Det er små ting du måske slet ikke vil ligge mærke til i farten, men det kan være det netop betyder den lille forskel.
Apropos små forskelle så er de grønne Razer switche blot 1,9 mm fra aktiveringspunktet så de aktiveres ret hurtigt, men har en samlet vandring på mulige 4 mm. De skal bruge 50 gram for at blive aktiveret og det ligger på et mellemniveau vil jeg mene, selvom der er nogle jeg kender til, der ikke kan få nok af denne modstand og helst skal op på 90 gram før det er sjovt. Personligt vil jeg mene at 50 gram er helt passende og det gør at man til både gaming og skriveri ikke oplever træthed i fingrene.
Razer Blackwidow tasterne performede ganske glimrende under min test af både skrive og gaming. Hele denne anmeldelse er naturligvis skrevet på Razer Blackwidow og det var en sand fornøjelse, om end den høje kliklyd ikke var noget, som var gået, hvis jeg stadig delte rum med konen når jeg skulle spille og hun skulle se fjernsyn. Det er vores nye hjem heldigvis ud over, men dét skal man altså være opmærksom på når man kigger på et mekanisk tastatur. Uanset hvordan du vender og drejer det vil et Razer Blackwidow med Razer Green Swich larme en del.
Konklusion
Razer har efterhånden en del tastaturer på hylden man kan vælge mellem. Dét er sågar uden at man tæller farveversionerne med og dette nye Razer Blackwidow må siges at være et af de mere simple af slagsen. Der er ikke så meget ekstra påsat, men der er derimod fokus på at det bare virker. Det føles som værende i stand til at modstå de fleste tæsk og det er jo en kvalitetsparameter i sig selv. Tasterne er formidable og de er både præcise og nemme at have med at gøre. Razers egen switch er ret unik at spille og skrive på, men det er på ingen måde en skidt ting for det bringer blot endnu et valg blandt mængden, hvor der her er tale om et af de bedre alternativer. Jeg kan godt lide at man har holdt Razer Blackwidow ret simpelt og at man har tænkt på brugeren ved at lade det være muligt at føre kablet ud i alle sider. Det skal dog nævnes at Razer Blackwidow også bæres af en stærk Synapse software i stor stil for det ville rent faktisk bare være endnu et tastatur i mængden, hvis det ikke var for softwaren også. Med al respekt, så er Razer Blackwidow et fantastisk produkt med en solid byggekvalitet, men det er der også meget andet, der er, dog har ikke alle producenterne også ligeså godt styr på softwaren.
Positivt
- Solid byggekvalitet
- Simpelt om end flot design
- Gode og præcise taster
Negativt
- For simpelt
Pris og tilgængelighed
- Vejledende pris: 129,99 EUR / Ca. 1000 DKK