søndag, november 24, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Razer Anzu smart brille

Test: Razer Anzu smart brille

Nu er Razer også kommet på banen med et par smarte briller, som går på at de har indbyggede højtalere og mikrofon for at du kan føre en samtale eller høre musik på farten. Glassene i brillen er også med beskyttelse af det skadelige blå lys, så det bliver spændende at se Razer Anzu i aktion.

Hvad er der i æsken?

I vores test-sample fulgte der briller med klare glas samt ekstra solbrilleglas. Foruden rammen og glassene er der et lækkert læderetui med samt en mikrofiberklud, USB-ladekabel og manual.

Det man lige skal være opmærksom på er at rammen ikke er helt samlet ved levering og instruktionen siger ikke noget om, hvordan denne påmonteres. Det burde manualen dog for jeg fandt også ud af under brug at da jeg kom til at smide Razer Anzu ned i etuiet og brillen blev klemt, så løsnede de sig også fra hinanden.

Design

Razer har gjort Anzu tilgængelig i to forskellige former, hvor det ene har afrundede glas og det andet er mere rektangulært i designet. Vores testeksemplar var de runde briller, som det fremgår af billedet og udover det så findes begge modeller i to størrelser, SM og L.

Brillens stel kan skilles ad og det gør at der ikke er nogle kabler mellem de to sider, hvilket så endegyldigt betyder at opladekabel man får med er splittet i to. Kablet er i øvrigt USB-A i den ene side og så et særligt stik i den anden side, hvor der også er magneter, som holder kablerne fast til brillen under opladning.

Foruden at Razer Anzu er en anelse (lettere underdrivelse) tykkere end almindelige plastik-solbriller, så ligner de et sådant par på afstand når man sætter de medfølgende solbrille-glas i. Det er først når man begynder at se brillerne nøje efter at man ligger mærke til de har lidt flere detaljer end som så. På indersiden har man et indikationslys til at fortælle om brillen er forbundet. Der er også mikrofoner og højtalere samt de nævnte porte til opladning.

Lysindikationerne tænker jeg egentlig Razer kunne have gjort mere ud af for når nu det er en smart brille, som alligevel er forbundet til ens telefon, så kunne det da også være rart, hvis lyset eksempelvis kunne lyse svagt i en selvvalgt farve (RGB Chroma hosthost*) så man vidste, hvis man havde fået en mail eller besked eksempelvis.

Razer Anzu understøtter også touch funktion på ydersiden af rammen, som jeg erfarede man skulle ramme en smule mere præcist end, hvad jeg synes er hensigtsmæssigt fordi man skal touch-trykke noget, som man reelt skal føle sig frem til. Det giver rigtig god mening at det er touch og ikke knapper, da man ellers ville trykke sig selv ind på siden af hovedet og det gider man jo reelt ikke. Dog kunne touch-funktionerne godt være en anelse mere responsive, om end jeg blev bedre til det efter en del træning.

Vores udgave af Razer Anzu vejer de 48 gram på køkkenvægten, som Razer også oplyser at Large modellen burde veje, mens den mindre udgave er nede på 43 gram. Det er procentuelt en del mere end min kones briller med styrke, som vejer 30 gram, men det er stadigvæk ikke noget, som er voldsomt tungt og det skyldes at Razer Anzu er lavet af plastik – “glassene” også.

Apropos styrke, så har Razer også et samarbejde som gør det muligt for brugere i USA og Canada at bestille brilleglas med styrke, men vi mangler en sådan mulighed i EU for nuværende, så dem der bruger styrke må vente lidt endnu og håbe at det kommer.

Selvom det medfølgende etui til Razer Anzu er ret lækkert og udført i kunstlæder, så er det relativt stort i forhold til almindelige etuier, men jeg føler stadig at det skulle være en anelse dybere stadig for det kræver lidt at skulle pakke både brille, mikrofiberklud og kabel ned i uden at det kræver noget mere end blot at smide det hele ned og lukke det magnetiske låg.

Razer har gjort Anzu IPX4 sikre, hvilket ikke er verdens højeste sikring mod vand, men det er nu heller ikke tanken at man skal ud og svømme med disse briller. Det som IPX4 dog sikrer dig mod er at du ikke behøver at tage brillerne af, hvis du er udenfor og det begynder at regne. En tilstand, som er os så velkendt herhjemme.

Funktionalitet

Hvad ender disse designvalg fra Razer så med at give os for en oplevelse? Det er brugen af Razer Anzu vi kigger nærmere på i de næste par afsnit, hvor jeg har gået så ofte som det var mig muligt med brillen på i et par uger.

Indledningsvist var jeg ærligt talt skeptisk om jeg ville kunne vænne mig til at gå med briller, da jeg ikke bruger briller normalt. Jeg har et par GUNNAR, som jeg bruger foran computeren når jeg arbejder og spiller. For dem som ikke kender GUNNAR så er det “gamer-brillerne”, hvor glasset er gulligt og altså beskytter mod det skadelige blå lys, der kommer fra vores digitale skærme.

Kort fortalt så har adskillige studier påvist at det blå lys fra skærme potentielt set er skadelige for vores nethinde i øjet. Koncentrationen af det blå lys fra skærmene er simpelthen højere end det er i naturen, hvor farven også findes i lysspektret, men hvor man altså ikke er nær så udsat.

En anden detalje omkring det blålige lys er at det også grundet menneskets evolution påvirker os på den måde at den fortæller vores hjerne at det er dag og vi skal holde os vågne. For mange tusinde år siden var der jo ikke el og lys alle steder, så mennesker skulle jage og samle føde, når det ikke var mørkt. På den måde kan man sige at blåt lys holder os vågne og det anstrenger øjnene mere. Det er også derfor man er begyndt i højere grad at indføre et gulligt skær i farverne når man sætter sin computer eller mobil hertil fx inden man skal sove om aftenen.

Det jeg med Razer Anzu derfor kiggede efter var om denne effekt var ligeså god, som det jeg oplevede med GUNNAR brillen. For dem af jer, der har læst min anmeldelse af GUNNAR, så var min oplevelse således at jeg både efter en lang dag på arbejdet havde mindre tilbøjelighed til at få ondt i hovedet og samtidigt havde jeg nemmere ved at falde i søvn om aftenen når jeg gamede sent. Razer Anzu har et filter, som er langt mindre kraftigt end GUNNAR, så jeg var spændt på om de ville leve op til den tidligere erfaring. Razer Anzu formår ganske fint at holde mig hovedpinefri efter en dag med zoom-møder hele dagen og foran skærmen. Uden briller på hovedet kan jeg sagtens mærke en forskel baseret på en fuld dag på kontoret.

Det jeg til gengæld ikke oplever i samme grad, som med de gule glas fra GUNNAR, er at Razer Anzu ikke hjælper mig gevaldigt med evnen til at falde i søvn, hvis jeg har siddet oppe sent og arbejdet eller kigget på en skærm. Om det skyldes at filteret “kun” er på 35% eller at glasset i Razer Anzu er helt klart og uden farve kan jeg ikke gøre mig ekspert på.

Det at Razer Anzu er designet med indbyggede højtalere gør i øvrigt at ens ører er fri og du kan høre, hvad der sker omkring dig. Det er naturligvis en smagssag om man helst vil lukke af for omverdenen, men i det mindste behøver du ikke tage brillen af, hvis du vil snakke med nogen, så længe du husker at slukke musikken.

En lille detalje, som irriterede mig ved Razer Anzu var dog at jeg ikke havde mulighed for at slukke for dem, mens de var på hovedet. Det kan virke underligt at man skulle ønske det, men hvis man blot vil bruge brillen til at holde det blå lys (eller solen ved hjælp af solbrilleglassene) ude og spare på batteriet til når man skal bruge dem til musik eller snak, så er det altså ikke muligt. Hvis man derimod kobler Bluetooth fra på telefonen, så blinker det blå lys i siden til de slukker af sig selv, så det er en mulighed, men jeg føler bare ikke det er så holdbart.

Når vi nu er i gang så lad os da endeligt få irritationsmomenterne frem. Den tykke ramme på Razer Anzu gør sjovt nok ikke noget negativt for komforten. Jeg havde slet ingen ubehag ved at have dem på hovedet dagen lang. Der hvor jeg oplevede ubehag var ved brug af et headset på toppen af Razer Anzu. Det er for eksempel på kontoret, hvor jeg har et andet headset sat til computeren end til min mobiltelefon, at dette scenarie kunne dukke op. Ved brug af mit Plantronic Voyager Focus fik jeg decideret ondt i hovedet under brug. Hvis jeg derimod ønskede at game med Razer Anzu på for at holde det blå lys ude, så var den tykke ramme med til at skubbe mit gaming headset væk fra mine ører, således at jeg slet ikke kunne høre ligeså godt, som hvis jeg tog Anzu brillen af.

Den tykke ramme bevirkede også at jeg i trafikken havde lidt sværere ved at orientere mig, fordi mit perifere syn blev begrænset og jeg skulle derfor dreje hovedet ekstra for at kigge efter cyklister når jeg skulle dreje. Det samme gør sig eksempelvis ikke gældende når jeg har mine almindelige solbriller på i bilen.

Foruden dét er der ikke meget andet negativt om Razer Anzu for de spiller rigtig godt. Selv til musik kunne jeg godt bruge dem til, selvom de ikke kom i nærheden af et rigtigt headset, så var det bekvemmeligheden i at have dem på hovedet til flere formål.

Solbrilleglasset i Razer Anzu er i øvrigt med polaroid og det gør dem yderst velegnede til at bruge i bilen eksempelvis når det er solskin udenfor. Konen nævnte at lyden fra bilen var tydelig og klar og hun kunne sagtens høre og snakke med mig selv når jeg kørte på motorvejen. Under brug af Razer Anzu er mine ører fri til at kunne høre trafikken omkring mig, hvilket gør at brillen egner sig temmelig godt til bilen.

Razer Anzu har i øvrigt et low-latency Bluetooth codec, hvilket gør at der næsten ikke er nogen forsinkelse i lyden. Dette er godt af to årsager. Først og fremmest er Razer jo en gaming virksomhed, så når du gamer med Anzu på din mobil eksempelvis, så kommer lyden når den skal og ikke et halvt sekund efter du er død fordi du ikke hørte dine fjender. Det andet er at når du snakker på Zoom eller Teams via Bluetooth forbindelsen så følger lyden også billedet og gør på den måde samtalen en smule mere behagelig.

Razer lover os 5 timers batteritid på en enkelt opladning på Anzu. Min oplevelse var dog en lidt anden. Jeg kunne være på kontoret med Razer Anzu i en hel dag næsten uden at tage dem af og de ville stadig have over 50% når jeg var på vej hjem. Det skal så siges at jeg sjældent brugte dem til musik mens jeg var på kontoret, så det var kun til de opkald jeg foretog, men jeg tog det altså meget sjældent af. Det er lige før jeg kunne gå to dage før jeg skulle oplade Anzu i mit brugsscenarie, men det er nok mere realistisk at det er hver dag. Når man lytter til musik så er batteritiden på de 5 timer nok ikke helt ved siden af, så det er hverken imponerende eller skuffende. Derimod så er det med at sætte dem til at lade op en smule mere besværligt end jeg ville ønske det, især fordi man skal sætte to kabler til og de skal vende på en bestemt måde.

Konklusion

At rammen på Razer Anzu er lidt tyk og gør det nærmest umuligt for mig at anvende et andet headset samtidigt med brillen, er nok det eneste negative jeg kan sige om brillen. Alt andet har Razer ramt plet på, hvad angår en simpel og smart brille. Om jeg ville ønske at der var notifikationer når jeg fik beskeder og mails ind er klart, men vigtigst af alt følte jeg intet ubehag ved at have brillen på hele dagen og jeg kunne nemt snakke med folk uden hele tiden at skulle sætte et headset på. At glassene er med filter på det blå lys er naturligvis et plus og de medfølgende solbrilleglas gør at jeg kan bruge dem en smule mere alsidigt er også en klar fordel, men mest af alt var jeg imponeret over at de for mit vedkommende kunne holde til en hel dags snak.

Afslutningsvist vil jeg gerne nævne at jeg ikke troede jeg ville kunne vænne mig til at gå med briller når det nu er at jeg ikke normalt går med et par, men Razer Anzu motiverede mig på en eller anden måde til at gøre det. Dels på grund af at de beskytter mine øjne fra de mange timers skærmtid jeg har, men også fordi jeg ikke behøvede tænke på at huske og tage et headset på, så på den måde blev hverdagen en smule nemmere. Jeg ville ønske jeg kunne få mere end opkald ind på en eller anden måde, såsom ved notifikationer, men det må komme når teknologien måske er mere moden på det punkt.

Positivt

  • Blåt lys filter
  • God batteritid
  • Solid lyd (mangler bass dog)
  • Flotte

Negativt

  • Mangler bass
  • Tykke og gør det svært at bruge et gaming headset ovenpå

Pris og tilgængelighed

Set til 1.649,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Test: DJI Neo drone

Test: Logitech Ergo M575S

Test: Logitech MX Ergo S

Reklame

Seneste kommentarer

Nu er Razer også kommet på banen med et par smarte briller, som går på at de har indbyggede højtalere og mikrofon for at du kan føre en samtale eller høre musik på farten. Glassene i brillen er også med beskyttelse af det skadelige...Test: Razer Anzu smart brille