onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: QPAD MK-5 Pro Gaming keyboard

Test: QPAD MK-5 Pro Gaming keyboard

Et gaming tastatur defineres af mange forskellige ting, men flere af disse kan være baseret og vurderet på individuelle behov. De fleste vil dog hurtigt kunne blive enige om at hastigheden og responstiden på et tastatur er afgørende for ens mulighed for succes og det er netop dét, som svenskerne har sørget for spiller med deres nye QPAD MK-5, som er et tastatur med mem-kaniske taster og et yderst simpelt og kompakt design. Det har vi fået lov at lege med for en stund og kommer her med vores dom over det.

Hvad er der i æsken?

Foruden at æsken og selve produktet er en del tungere end et almindeligt membrant tastatur, så er der ikke noget i kassen ellers.

Design

Dette nye tastatur fra QPAD er med et interessant design. Umiddelbart ligner den rent faktisk noget man tidligere har set fra billige kinaprodukter, men dette indtryk ændrer sig hurtigt når man får QPAD MK-5 lagt på skrivebordet og mellem fingrene. Her mærkes det nemlig med det samme at der er tale om noget, der er mere gennemtænkt end som så. Der er tale om et robust og solidt produkt med en plastik top og en metallisk bund. Det kan i den grad mærkes.

Årsagen til at jeg indledningsvist fik en anden reference i hovedet er den måde som QPAD MK-5 er støbt. Der er tale om et kompakt design uden alt for meget udenom og uden en kant omkring tasterne. Selve mellemrumstasten fylder så mere i tykkelsen end de andre taster, hvilket bevirker at den stikker ud i bunden og det er denne effekt jeg personligt ikke er så vild med. Den gør på en eller anden måde at QPAD MK-5 virker en smule billig uden at det er et retfærdigt indtryk, idet det som nævnt er ret robust og veludført.

Tasterne på QPAD MK-5 er såkaldte mem-kaniske og det kan der være delte meninger omkring. Selv har jeg dem også, idet jeg mener der enten er mekaniske eller membrane switche på et tastatur. At man monterer fysiske switche oven på en gummiplade gør jo ikke tastaturet til mekanisk. Af et membrant tastatur at være er tasterne på QPAD MK-5 ret høje og med en høj vandring, og hvis man skal sammenligne dem med en mekanisk switch af noget vi kender så er det noget a la Cherry MX RED. En mekanisk linæer switch, der er relativt stille og uden taktil feedback.

QPAD MK-5 er trods sin kompakthed dog et tastatur i fuld størrelse med numeriske taster i siden og alt det man kender. Der er dog ikke nogle dedikerede medietaster og genveje gemmer sig dermed bag FN-tasterne. Bag disse genveje finder man også ikke-gaming relaterede genveje, såsom lommeregner, mail og browser. Det er ikke ligefrem genveje man normalt ser på et gaming tastatur, men ikke dermed sagt at en gamer ikke kan anvende dette. Kompaktheden mærkes kun ved at selve backspace knappen er temmelig lille og egentlig på størrelse med de andre taster. Det er jeg personligt ikke den store fan af og det kræver en del tilvænning.

Det er (desværre) også på selve tasterne man mærker at kvalitetsfornemmelsen af QPAD MK-5 daler en smule. Når man bevæger fingrene henover tasterne så rasler disse som om de sidder løst og ikke fast til “switchen”. Det er en anelse belastende synes jeg for man hører den lidt raslende lyd når man blot hviler fingrene på tastaturet og disse rykker sig det mindste.

Bag tasterne finder man en rød, lilla eller blå baggrundsbelysning, som hjælper med brug af tastaturet i mørke. Belysningen er kraftig nok til at det føles ordentligt og ikke billigt, som det ellers kan være tilfældet i membrane gaming tastaturer. Der er ikke de store belysningseffekter på QPAD MK-5 og man kan enten vælge tændt eller i “breathing” effekt.

Funktionalitet

Folk stiller forskellige krav til deres udstyr afhængigt af deres præferencer, men i særdeleshed også i forhold til de spil, som de spiller og måden de spiller dem på. Nogle benytter makroer til at udføre de oftest anvende tastekombinationer, hvor andre ikke ønsker at benytte sig af disse hjælpemidler.

Med QPAD MK-5 har man ikke lige dét dilemma, idet der ganske enkelt ikke er nogle makroer man kan indspille og anvende. Det som til gengæld er vigtigt nærmest uagtet hvilken spilgenre man gamer, er hastigheden, hvorpå ens tastatur reagerer. Det samme gør sig i og for sig gældende for andet hardware man måtte have. Helt almindelige tasaturer har en såkaldt polling rate på 125 Hz. Oversat til dansk betyder det hvor ofte tastaturet og computeren snakker sammen for at tjekke om der har været ændringer, altså tastetryk. QPAD MK-5 arbejder med en otte gange så hurtig polling rate på 1000 Hz, hvilket dog efterhånden er standard for rigtig mange gaming tastaturer. Det sætter en belastning på computeren, men denne er ubetydelig lille, hvis bare man har det mindste overskud i maskinen.

Det betyder dog at QPAD MK-5 er hurtigt til at registrere ens tastetryk og operer dermed med 1 ms responstid kontra de almindelige 8 ms. Dertil er QPAD MK-5 udstyret med anti-ghosting, så tastaturet ikke aktiverer andre taster end dem man har trykket ned selv, hvis man skulle aktivere adskillige taster samtidigt. Et almindeligt kontortastatur er ikke bygget til at imødekomme denne problematik og man kan sagtens risikere at nogle tastekombinationer udløser utilsigtede kommandoer i gaming. Det testede jeg med QPAD MK-5 og var fint tilfreds med resultatet. Der var ikke nogle “ekstra” aktiverede taster så at sige.

Grundet sit lidt specielle design synes jeg at QPAD MK-5 kræver en del tilvænning før man sådan rigtigt kan udnytte det. Det skyldes til dels den store mellemrumstast, men mest af alt det kompakte design. Her er det backspace tasten, som jeg ikke er den store fan af og desuden er alle tasterne en smule tættere på hinanden end jeg er vant til det fra andre tastaturer. Jeg har relativt store hænder og måske også lidt tykke fingre, som gør at jeg synes de nærmest overlapper ved brug af QPAD MK-5.

QPAD kalder selv tasterne på MK-5 for virtuelle mekaniske taster og de føles såmænd også mere som mekaniske end membrane, men det ændrer ikke ved at man har en membranplade under tasterne, som styrer showet. Dog er de meget behagelige både at skrive og arbejde på. Jeg kan ikke helt sætte en finger på hvad jeg synes de minder mig om af de mekaniske switche jeg har prøvet, men nok allermest blå Cherry MX uden klikket.

Konklusion

Jeg kan rigtig godt lide QPAD MK-5 for det robuste design, som virkelig virker kvalitetsfuldt til trods for at vi snakker om et tastatur til nærmest brøkdelen af prisen på de helt store og mere etablerede brands. Der er ganske vidst tale om et membrant tastatur, men tasterne er ikke desto mindre en del mere gamervenlige grundet deres feedback og vandring. Det ærgrer mig en smule at det kompakte design går ud over brugsoplevelsen for jeg er generelt ikke imod kompakthed, men det skal blot udføres på en sådan måde at jeg som bruger ikke bliver generet af det. På QPAD MK-5 mangler jeg grundet kompaktheden eksempelvis mere plads mellem tasterne og en backspace i “rigtig” størrelse. På nær det er der faktisk tale om et solidt gaming tastatur med lys i tasterne og en hurtig og præcis aktivering.

[checklist]

  • Robust
  • Gode taster
  • Simpelt opbygget
  • LYS i forskellige farver

[/checklist]
[badlist]

  • Lille backspace
  • For lidt plads mellem tasterne

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 336,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Et gaming tastatur defineres af mange forskellige ting, men flere af disse kan være baseret og vurderet på individuelle behov. De fleste vil dog hurtigt kunne blive enige om at hastigheden og responstiden på et tastatur er afgørende for ens mulighed for succes og...Test: QPAD MK-5 Pro Gaming keyboard