Denne gaming monitor fra Philips, som vi har fået til test er hvad man må kalde den nye generation indenfor skærme for den understøtter HDMI 2.1, VRR og op til 144 Hz, så vi har sat den gennem testbænken her på redaktionen for at bringe dig vores vurdering.
Hvad er der i æsken?
Indledningsvist havde jeg en lille frustration med Philips 279M1RV for den var nærmest umulig at få ud af æsken. Jeg formoder det skyldes at jeg ikke var den første til at have den oppe af æsken, men svært var det. At hive i den indre kasse af flamingo var ikke helt hensigtsmæssigt fordi flamingo ikke er et holdbart materiale. Inde i selve kassen finder man dog Philips 279M1RV skærmen, strømforsyning (af en vis størrelse), HDMI kabel, DisplayPort kabel og USB-C kabel foruden lidt papirværk.
Design
Philips og AOC er egentlig del af samme moderselskab og derfor er det faktisk (for mit vedkommende) fedt at se at man har ladt AOC-siden af forretningen om det lidt mere edgy og iøjefaldende design, mens Philips 279M1RV er holdt meget neutral. Selv æsken til den er ikke prangende og med masser af “gamingfarver”.
Når man får Philips 279M1RV frem på skrivebordet, så ligner den mere eller mindre enhver anden moderne kontorskærm. Det ville være synd ikke at nævne at den samtidigt fremstår utrolig lækker grundet et clean look på fronten og nogle meget tynde rammer omkring skærmen. Det er kun lige bunden, som er lidt tykkere, men det er heller ikke meget.
Foden er metallisk og føles også ret lækker. Nu er det ikke fordi jeg ikke er fan af Xbox. Jeg ejer også en selv og har brugt utallige timer på den, men jeg er ikke fan af at der er et grønt Xbox klistermærke synligt på foden. Da det er et testeksemplar fra Philips, som jeg sender retur efter test ville jeg ikke pille klistermærket af, men jeg prøvede kort med neglen og det er ikke bare lige til at pille af. Herregud, Philips har nok fået nogle penge for at nævne Xbox på denne måde og så ved man som køber også at den understøtter den nye konsol fra Microsoft. Andet end det klistermærke er der faktisk ikke til at fortælle os at vi har med en gaming skærm at gøre – og det er jeg stor fan af.
Desværre betyder denne stilrene tilgang til designet at man modsat AOC-gamingserien heller ikke har en holder til sit headset, som jeg ellers ér fan af, men hvis dét er prisen, så ville jeg personligt også kunne leve med det.
På bagsiden bliver Philips 279M1RV en smule mere plastikagtig at kigge på. Det er intet problem, hvis man vender skærmen så bagsiden vender mod væggen, hvilket de fleste nok gør alligevel, så man ikke ser denne side af skærmen, men sidder man til LAN er det altså en smule en tårn i øjet designmæssigt. Igen en af de ting man nok kan lære at leve med.
På bagsiden finder man tre vigtige punkter dog. Der er først og fremmest det lille joystick som er at finde yderst til højre (set fra fronten af skærmen). Med dette joystick får man adgang til skærmens funktioner og indstillinger. Det er tanken at man kan nå dette joystick når man sidder foran skærmen, men fordi joysticket er placeret en smule højt, så skulle selv jeg med mine lange arme altså række mig væsentligt ind mod skærmen. Så selvom jeg er fan af et joystick fremfor knapper, så er placeringen ikke helt heldig på Philips 279M1RV.
På bagsiden finder man også en masse små LED-lys, som sørger for at give dig en Ambiglow effekt, som nogle måske kender fra deres Philips TV i stuen. Det som teknologien gør er at den projekterer lys bag skærmen, så billedet får en større dybde. Du kan også vælge farven selv, hvis du hellere vil det, men det klart smarteste er at lade lyset blive styret af de farver, som der er på selve skærmen, da det således udvider billedet en smule og giver en rigtig fed effekt. Denne del virker faktisk ganske glimrende, selvom jeg har haft erfaring med Ambiglow / light for lang tid siden sidst.
Det sidste man finder på bagsiden af Philips 279M1RV er dens porte og her brillierer denne skærm virkelig meget. Der er nemlig hele 3 x HDMI porte, som alle er 2.1 og så er der 1 x DisplayPort 1.4 samt USB-C med PowerDelivery og DP. Dertil er der en opstrøms USB-B og fire USB 3.2.
Det som lidt overrasker mig (skuffer) med Philips 279M1RV er at den på bagsiden afslører to af sine mangler, som jeg ellers ville mene skulle være essentielle. Den ene værende at kabelstyring bliver ført om bag foden og løfter man skærmen højt så kan kablerne ses. Det havde været smartere med hul i selve foden for at man kunne bevare det lækre design. Det er dog en mindre detalje og der hvor jeg synes problemet bliver større er ved at man ikke kan dreje skærmen. Den kan vippe og hæves og sænkes, men ikke drejes. Det er måske begrænset, hvem der kunne finde på at vende den på højkant når nu den har de features den har, men jeg synes at manglende mulighed er lidt en mangel.
Funktionalitet
Den førnævnte Xbox One sidder i stuen hos mig, så jeg valgte at teste Philips 279M1RV med en PlayStation 5 og PC for at se hvad den kunne hamle op med. På samme tidspunkt som jeg havde Philips skærmen på besøg var jeg også så heldig at have en OMEN desktop med masser af power, så jeg kunne virkelig presse skærmen her.
Det som er værd at nævne indledningsvist er dog at Philips 279M1RV virkelig har mange indstillingsmuligheder. Nogle af disse giver ikke så meget mening for gamere, men er mere til dem, der også gamer udover at de skal bruge en skærm med gode farver og indstillingsmuligheder. Her er det muligt at vælge forskellige farveprofiler. Philips 279M1RV understøtter sRGB 133%, Adobe RGB 110,1% og DCI-P3 98%, hvilket alt sammen er solide tal for en skærm af denne kaliber uden at jeg desværre har udstyret til at efterteste dette. Dog ligger der en kalibreringsrapport i æsken når man pakker skærmen op glemte jeg vist at nævne.
Farverne står i hvert fald skarpt og ønsker man at aktivere HDR så understøttes HDR 600, hvilket giver en bredere dybde i farver og kontraster. Det kræver at dit spil og hardware understøtter dette, men når det er aktivt, så bliver spil og video især bare mere levende at kigge på. Jeg satte eksempelvis Spider-Man Miles Morales på min PlayStation 5 op med to skærme for at se forskellen, hvor den anden skærm i min test, Samsung 34″ ikke understøtter HDR (eller så meget andet af det Philips byder på) og forskellen var bare enorm. Spillet blev nærmest et andet at spille på Philips 279M1RV og next-gen teknologien kom virkelig til udtryk.
En anden frustration jeg havde med Philips 279M1RV var at den ikke altid vågnede når jeg tændte for PlayStation. Jeg kunne vente op imod et par minutter, hvor jeg febrilsk trykkede på dens knapper bagpå, men blev fortsat mødt med beskeden om at der ikke var noget input-signal på HDMI 1. Jeg fandt desværre ikke ud af, hvad dette skyldtes, men frustrerende var det.
Når det er sagt, så er Philips 279M1RV efter min vurdering relativt nem at sætte op og gå til. Menuen man åbner op via OSD-knappen på bagsiden er ikke irriterende kompleks. Den dukker derimod op midt på skærmen og går ikke væk af sig selv relativt længe. Det kan lyde forstyrrende, men jeg ville langt hellere have det sådan end at jeg skal stresse over om den forsvinder mens jeg leder efter den funktion jeg skal bruge.
Philips 279M1RV understøtter noget nyt gjort muligt med HDMI 2.1 som hedder VRR og står for Series X og PlayStation 5 understøtter af de nye konsoller. Det går ud på at Philips 279M1RV understøtter og synkroniserer sin opdateringshastighed med konsollens FPS for at forklare det simpelt. Endnu mere simplificeret betyder det at billedet opleves som værende meget mere flydende end man måske er vant til. Også dette testede jeg efter bedste evne med det blotte øje med PS5 og om det var VRR eller bare det at Philips 279M1RV er utrolig hurtig kan jeg ikke sætte fingeren på, men Spider-Man Miles Morales føltes langt mere flydende når jeg svang gennem byen end det samme gjorde sig gældende via den førnævnte 100 Hz Samsung monitor.
Hvorvidt det er øjet, der bedrager eller om det reelt sågar er rigtigt, så følte jeg også at Philips 279M1RV var en anelse mere flydende end når jeg satte PS5 til en Alienware monitor med 240 Hz. Det kan være det var det pænere billede i 4K med HDR som gjorde effekten for Alienware skærmen er “kun” QHD.
På min PC blev Philips 279M1RV sat til DisplayPort med 144 Hz og G-Sync, hvilket også resulterede i en virkelig skarp oplevelse uden hverken screen tearing eller ghosting. Du kan sågar bruge Philips’ skærmens indbyggede “motor” til at fokusere på hastighed i endnu højere grad og ja det gav mere respons, men det var ligefør det ikke var nødvendigt med mindre man spiller kompetitivt.
Et fantastisk flot billede med flotte farver, dybt spektrum med HDR og en utrolig flot opdateringshastighed som giver et flydende billede, så tænker man at Philips 279M1RV snart ikke har mere at byde på. Sagen er bare den at netop fordi (formoder jeg) det er en skærm fra Philips, så har de også udstyret den med USB-C tilslutning. Det er altså på toppen af at den har 3 HDMI og DisplayPort og en USB-hub, så kunne jeg samtidigt forbinde min laptop med USB-C og bringe billedet over på skærmen. Det var dog eksempelvis nødvendigt at aktivere funktionen på skærmen i OSD menuen at den skulle fokusere på højere opløsning via USB-C førend jeg kunne vælge 120 Hz på min MacBook Pro M1, så det skal man lige have in mente. Med USB-C funktionen synes jeg dog at Philips 279M1RV er en mere alsidig skærm end dens konkurrenter, såsom Gigabyte M32U, ASUS TUF VG280UQL1A og Samsung Odyssey G7, hvoraf de to førstnævnte altså koster mere end Philips 279M1RV.
Philips 279M1RV slutter ikke engang der og tilbyder også Picture By Picture, så du netop kan sidde på nævnte USB-C laptop og arbejde ved siden af at du har en HDMI eller DisplayPort enhed sat til at køre en anden instans. Du kan arbejde med to computere samtidigt eller hvad du nu finder på. Indstillingen af Picture by Picture er i hvert fald nem.
For at toppe det hele, så lagde jeg mærke til at Philips nævner “Forbedret lyd med DTS Sound” på featurelisten af Philips 279M1RV. Jeg blev nysgerrig fordi jeg tit ser navne blive slynget ud og så de ikke leverer (nævner ingen navne), men det gjorde at mine forventninger til lyden i Philips 279M1RV var lave i udgangspunktet. De ender heller ikke med at spille koncert på mit kontor, men de overrasker i hvert fald positivt. Så meget at jeg sagtens kunne finde på at bruge dem i stedet for hovedtelefoner, hvis jeg en sjælden gang kan spille mens jeg er alene hjemme. Det er ikke så meget at de kan spille højt, men derimod at lyden er af acceptabel klarhed og kvalitet til at det er til at holde ud og høre på, hvilket jeg ofte har oplevet ikke er tilfældet med skærme.
Konklusion
Det er ikke underligt at Philips 279M1RV har formået at få Red Dot designprisen i sin kategori, for der er tale om en skærm, der virkelig er beskeden i sit design til trods for at den er pakket med features. Jeg er ikke selv fan af foden, selvom jeg kan se fordele i den, men det tynde design med tynde rammer er jeg helt sikkert fan af. Funktionsmæssigt er der ikke rigtig noget at sætte fingeren på for den understøtter de fleste moderne features og er yderst velegnet til gaming på både PC og de nyeste generationer af spillekonsoller fra Microsoft og Sony. Den har også fantastisk flotte farver og HDR hjælper på at man kan bruge den til andet end blot gaming. Den klarer sig godt med hensyn til farvegengivelse, hurtig opdatering og respons uden at efterlade spor af ghosting (for det meste). Så slutteligt er Philips 279M1RV en diskret og flot skærm, der er mere end god nok til gaming også.
Positivt
- USB-C med PowerDelivery
- Masser af porte (3 x HDMI 2.1 fx)
- Ambiglow udvider billedet med farver
- Højtalerne spiller godt
- Flot billede og farver
Negativt
- Kan ikke stå på højkant
- Fodens design er jeg ikke personlig fan af