søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Orbi RBK353 Mesh

Test: Orbi RBK353 Mesh

Endnu en gang er vi blevet begunstiget af et Mesh system og i denne omgang er vi tilbage til Orbi fra Netgear, hvor vi ser på RBK353 sættet med AX1800 og et hvidt design. Læs med om vores vurdering her.

Hvad er der i æsken?

De tre enheder bestående af en router og to satellitter er suppleret med tre relativt store strømforsyninger dertil. Derudover er der en quick guide til at komme i gang og sætte Orbi RBK353 op sammen med noget garantipapirværk. Den store instruktionsmanual finder man på nettet og ikke i æsken.

Design

Selvom jeg har testet en del af Netgears nyere produkter i deres Orbi serie, så synes jeg det er nævneværdigt på designsiden lige at pointere, hvor stor en designmæssig udvikling deres produkter har undergået. Orbi serien er hvid og elegant, hvor mange af Netgears øvrige produkter, som jeg har haft i hænderne, har båret præg af lidt kedeligt og råt netværks-produkt-design for at kalde det noget.

Orbi RBK353 Mesh systemet er ingen undtagelse fra denne nye designtrend og de mælkehvide satelliter er ret beskedne i designet. De er en anelse højere end det tidligere Mesh system jeg testede fra Orbi, navnlig RBK13, og så er det nye design endnu mere afrundet. Derfor er det svært at sige, hvad der fylder mindst eller mest, men jeg føler umiddelbart at Orbi RBK353 fylder mere overordnet set fordi det fylder så meget mere i højden. Hvorvidt den ekstra højde har indflydelse på signalstyrken vil vi så se nærmere på lidt længere nede i funktionalitetsafsnittene.

De tre enheder, som er med i denne pakke af Orbi RBK353 har tre umiddelbart identiske enheder. Router-delen er dog en anelse anderledes på bagsiden, mens det på fronten ikke er til at kende forskel på dem. På bagsiden har routeren nemlig fire Ethernet porte, mens satellitterne “kun” har to hver. Uanset hvad, så er der altså rig mulighed for både trådløs og kablet opkobling. Sammenlignet med min nuværende router fra TP-Link er der altså færre porte på selve routeren, men sammenlagt er der de otte jeg er vant til og det er ikke helt så skidt. Faktisk er de fleste af de kabelforbundne enheder jeg har nogle som bruger meget lidt båndbredde, så at sætte dem til satellitterne er ikke noget problem.

Selve enhederne i Orbi RBK353 sættet er trods størrelsen flotte og stilrene at kigge på, men jeg bliver nødt til at sige at det samme ikke ligefrem gælder de medfølgende strømforsyninger. Det virker simpelthen som om de ikke er designet af samme team. Ganske vidst plejer man ikke at have strømforsyninger stående fremme, men ikke desto mindre, så er de ret klodsede og fylder en del, så man skal da også finde plads til dem.

Et andet lidt uheldigt designvalg er at Netgear har valgt at smide klistermærke med SSID og password på fronten af routeren. Jeg formoder dette er for at motivere folk til at få koden ændret og/eller flyttet et mere sikkert sted, men for dem, der ikke ønsker at følge denne skjulte instruks er det lidt uheldigt den er så tydelig på RBK 353 fronten.

I bunden af hver af de tre enheder er der et lille lys, som lyser op ved opkobling, så man ved at det virker. Det er dog ikke aktivt hele tiden og er faktisk slukket når alt er som det skal være, hvilket er rart for så behøver man ikke bekymre sig om dét eller at det skulle forstyrre om natten, når man vil sove, hvis man skulle have været nødsaget til at placere enhederne åbent og i samme rum, som man sover.

Bagtil på enhederne i Orbi RBK353 sættet har man foruden de nævnte Ethernet-porte også Sync- og reset-knapper. Hvis alt skulle fejle kan man bruge reset knapperne til at sætte det hele tilbage til fabriksindstillinger og ellers bruges Sync knappen til at parre enhederne sammen, så de snakker sammen via det samme netværk.

Specifikationer

  • WiFi standarder: IEEE 802.11ax/ac/n/a 5 GHz + IEEE 802.11ax/n/b/g 2.4 GHz
  • Hastigheder: 5 GHz: 1200 Mbps (802.11ax) + 2.4 GHz: 600 Mbps (802.11ax)
  • Antenner: 2 interne antenner per satellit
  • Opsætningsmåder: Router eller Access Point
  • Hardware: 1,8 GHz Quad Core CPU, 2 x Gigabit Porte (per satellit) og 4 x Gigabit porte på router
  • Mål: 5,7 in. × 7,0 in. x 2,4 in. (145 mm × 178 mm x 61 mm) og 662 gram per enhed cirka

Funktionalitet

Orbi RBK353 sættet er nemmest at sætte op ved hjælp af Orbi appen, som er tilgængelig til iOS og Android. Jeg anvendte Android udgaven og kan derfor kun udtale mig om brugen af denne. Det tager omtrent 5-10 minutter at sætte Orbi RBK353 op i hjemmet fordi der mellem nogle af de skridt man skal tage er lidt ventetid, hvor systemet lige skal komme op og køre.

Selve opsætningen er dog mere end simpel og man er guidet gennem alle skridtene til det hele er på plads. Dernæst får man instruktion om at måle netværkets hastighed og signalstyrke, hvilket man også kan gøre gennem applikationen. Her kan man sågar også måle netværkets hastighed for de enkelte rum i huset og så have oversigt over, hvor man eventuelt kan arbejde på at placere enheden bedre afhængigt af, hvor man har brug for optimering.

Orbi RBK353 appen har også en sikkerhedsfeature, som jeg synes er ret smart. Den fortæller dig, hver gang, der er en ny enhed, som logger på netværket. På den måde kan man være opmærksom, hvis nu nogen kommer på, som ikke skulle have adgang. Det næste skridt er nemlig også nemt fordi man gennem appen også kan blokere adgang for enheder.

Som et ekstra lag sikkerhed tilbyder Netgear også Armor abonnement, som giver dig en række muligheder og funktioner. En af disse er eksempelvis at de enheder du har koblet til dit netværk kan identificeres på andre netværk, hvis de bliver stjålet eksempelvis. For dem, der ønsker at gå med livrem og seler er det en fin mulighed, men jeg har ikke de fornødner ressourcer til at teste, verificere eller vurdere denne service.

For dem der ikke har behov for at gå helt med livrem og seler, men ønsker en vis grad for sikkerhed, så er appen ganske overskuelig at arbejde med. Den giver dig som administrator et fint overblik over netværket og hvilke enheder, som er koblet til både kablet og trådløst. Derudover er det muligt at lave et gæstenetværk, som giver gæsterne adgang til internettet, men ikke på tværs af enheder i dit netværk, såsom en NAS eller andre delbare medier.

Når nu NAS er nævnt, så skal man være opmærksom på at Orbi RBK353 Mesh sættet ikke har en USB-port på hverken router eller satellitter, hvilket betyder du ikke kan dele en printer eller anden netværksenhed, som måtte være afhængig af en sådan port.

Hvis du føler dig en smule doven så kan du også koble Orbi RBK353 til din google assistant eller Alexa og styre nogle ting gennem stemmen. Det jeg legede lidt med var at få tilsendt password til gæstenetværk, men så kommer det via mail og så er det nærmest nemmere bare at åbne appen på telefonen. Dog kan du tænde og slukke for gæstenetværket via google assistant og det er faktisk helt fint.

Dækning

Selvom Orbi appen har en indbygget scanner til analysering af WiFi signalet, så valgte jeg at bruge den app jeg altid har brugt på min Android telefon for at sikre homogenitet i resultaterne. Gik jeg gennem hjemmet, hvor jeg både havde min TP-Link Archer AX11000 kørende og så Orbi RBK353 sættet, så opdagede jeg at signalstyrken på RBK353 var fænomenal uanset, hvor jeg gik rundt henne.

Signalet faldt kun når jeg vovede mig udenfor vores rækkehus, hvor signalet fra TP-Link routeren stadig havde en vis styrke. Desværre betyder dette at den samme oplevelse jeg havde med RBK13 gik igen med RBK353 og at signalet har svært ved at dække langt i forhold til en router med eksterne antenner.

Rundt i huset, som det fremgår af resultaterne, var styrken i signalet dog ganske fin. Det betød i min dagligdag at enhederne jeg brugte rundt omkring i huset ikke gik i baglås og mistede signalet fra tid til anden, hvilket jeg må indrømme sker til tider med de fleste routere jeg har testet i vores hjem. Om det skyldes de tre etager ved jeg ikke, men Orbi RBK353 håndterede altså dette ganske fint.
Hastighed

Når det kommer til hastighed, så er der to slags jeg udsatte Orbi RBK353 for. Den ene af testene er min internethastighed i hjemmet, hvor vores YouSee forbindelse er med 300/60 Mbit og denne hastighed kunne jeg snildt opnå med Orbi RBK353 når mine enheder var på 5 GHz båndet. Jeg opnåede lidt over 150 Mbit med 2.4 GHz båndet hvor der var god dækning vel at mærke.

Det jeg dog forventede af Orbi RBK353 var at den ville kunne opnå samme hastigheder i hele hjemmet når nu det var Mesh netværk, hvilket i bund og grund netop bør betyde at hastighederne er stabile og ikke faldende, som det er tilfældet ved et Range Extender sæt. Jeg oplevede at sammenlignet med den nævnte router, så var signalstyrken på Orbi RBK353 stærkere i hele hjemmet, men Orbi mistede cirka 40% hastighed på 2. sal (routeren fra Orbi og TP-Link stod begge ved siden af hinanden på 1. sal) mens min router “kun” mistede 30%. I stueetagen altså under begge routere oplevede jeg dog noget helt andet og TP-Link mistede 60% på internethastigheden, mens Orbi kun mistede 30%. Jeg var alene hjemme under testen og intet andet kørte, hvortil der blev foretaget tre tests og ovennævnte tal er gennemsnit fra disse tests.

Den anden type af test jeg lavede med Orbi RBK353 var gennem iPerf server/software, hvor man ikke tester internethastighed, men derimod netværkets mulige hastighed ved dataoverførsel på hjemmets netværk. Det kræver dog i udgangspunktet at man ikke har nogle flaskehalse på netværket, som understøtter WiFi 6 båndets maksimale hastighed og det er i de fleste hjem altså teoretiske hastighed, men sammenlagt er det meget rart ikke at være begrænset, når flere enheder er på samtidigt og begynder at tære på overførslerne, streams og hvad man ellers kunne finde på.

Hastighed via WiFi 6: 808 Mbps

Summen af dette er dog at Orbi RBK353 af et Mesh netværk til denne pris er fint habil også som router i hjemmet og ikke blot som netværksforbindelse ud mod det store internet. Den har sine begrænsninger i farten ved dataoverførsel inde i hjemmet, men det er ikke helt skidt.

Konklusion

Med Orbi RBK353 kunne jeg godt tænke mig en anelse mere kontrol over appen, især som forældre, men det er tydeligvis et system, som er udviklet med simpelhed for øje, hvor det skal være nemt at bruge og svært at “ødelægge” noget. Dækningen er fortrinlig i vores hjem på 115 m2 og tre etager, men så snart vi bevæger os ud på legepladsen døjer systemet lidt. Det skal i den forbindelse nævnes at det er isolerende vinduer vi har med at gøre, hvilket naturligvis har indflydelse på ydeevnen fra antennerne. Dog må jeg sige at Orbi RBK353 er et af de nemmeste netværk at sætte op, det spiller bare og så har man (i hvert fald i vores hjem) pludselig ingen sorte huller uden internet eller stabilitetsproblemer. Så må man leve med den lidt lavere hastighed på AX1800, men det tænker jeg nu også de fleste hjem godt kan.

Positivt

  • Super nem opsætning
  • God dækning
  • Simpel brug og design
  • God hastighed

Negativt

  • App giver ikke mange muligheder (avancerede indstillinger via browser)
  • Store strømforsyninger

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Endnu en gang er vi blevet begunstiget af et Mesh system og i denne omgang er vi tilbage til Orbi fra Netgear, hvor vi ser på RBK353 sættet med AX1800 og et hvidt design. Læs med om vores vurdering her. Hvad er der i æsken? De...Test: Orbi RBK353 Mesh