Et af de produkter jeg havde glædet mig til at prøve kræfter med var OnePlus’ tastaturet, som jeg i øvrigt ikke havde de store forventninger til eftersom det er en producent af mobiltelefoner, men ikke desto mindre byder Keyboard 81 Pro på mekaniske taster, forbindelse til flere enheder og en temmelig hidsig kampvægt.
Hvad er der i æsken?
I æsken finder du selve tastaturet, ekstra taster og et (naturligvis) rødt USB-C/-A kabel til kablet opkobling og opladning. Kassen i sig selv er i OnePlus’ en temmelig neutral grå og rød indpakning, som dog alligevel formår at fremstå lækker. Det er dog tyngden af den, som overrasker mest, men det skyldes altså at tastaturet i sig selv vejer 1,9 kg, hvilket nok er det tungeste jeg mindes at have testet.
Design
Der er lidt retro vibes over Keyboard 81 Pro, da den er udstyret med to forskellige grå farver taster (keycaps), som så også er toppet med enkelte røde taster. Uden at farverne helt kan sammenlignes, så minder det mig alligevel om commodore tiden og deres gamle tastaturer.
Keyboard 81 Pro er dog langt mere moderne i udtrykket og så er det i det såkaldte Ten Key Less (TKL) design, hvor de numeriske taster i højre side er sparet væk så man får mere plads på skrivebordet. Faktisk er tastaturet her udstyret med 81 taster i alt, hvoraf navnet også stammer i øvrigt.
Der er dog blevet plads til nogle få taster i siden samt en drejeknap i toppen, som du bruger til at justere lydniveau med. Denne drejeknap er til dels gennemsigtig og også højere end de øvrige knapper, så den burde være nem at ramme. Jeg synes dog selv at den er med en anelse for meget modstand, men der er vi i småtingsafdelingen for ellers er selve følelsen og konstruktionen af OnePlus’ tastatur ret fin. Man får følelsen af at der er kælet for detaljerne.
På bagsiden er tastaturet udstyret med en stang som du flipper op og ned. Det er en meget utraditionel måde at gøre tastaturet højdejusterbart på den bagerste side, men det giver til gengæld mulighed for indstilling i lige den vinkel du ønsker det. Der er nok modstand i stangen til at denne ikke vipper ned af sig selv mens man skriver, men om det holder i mange år kan man jo så frygte. Umiddelbart virker den dog ret solidt bygget, såvel som resten af tastaturet.
Selvom OnePlus Keyboard 81 Pro er ret tungt og føles bygget som en mursten, så er det ikke helt tilfældet. Selve tasterne er nemlig mulige at trykke ned, hvis man presser hårdt nok. Om det er grundet en konstruktion der er lidt svagere end forventet eller om det er en feature så tasterne netop får den bløde vandring, som jeg kommer nærmere ind på senere, vides ikke.
Fra fronten ser OnePlus Keyboard 81 Pro ret lækker og samtidigt klassisk ud. Klassisk på den gode måde og der er ikke umiddelbart nogen genvejstaster at gøre godt med dedikeret. Der er genveje gemt bag FN-tasten, som gør at tastaturet er muligt at bruge produktivt, men uden at det er på bekostning af designet og det kan jeg godt lide.
De ekstra taster man har findes til gengæld på bagsiden, hvor man ikke kan se dem. Disse er til at skifte mellem de to forbindelsestyper og så at fortælle tastaturet om det er brugt med en Windows eller Mac computer, så de respektive OS-genveje virker som de skal. Selvom disse knapper i øvrigt er relativt skjult, så er de gjort flotte, men diskrete.
Helt overordnet føles Keyboard 81 Pro derfor ret gennemført og designmæssigt som et mesterværk man godt kan være glad for at have stående fremme på sit skrivebord. Det er måske ikke så underligt, når det er resultatet af et partnerskab med Keychron, som netop er kendte for at lave nogle af de bedste tastaturer på markedet. Hvis man søger på Q1 Pro vil man se en stor lighed til 81 Pro. OnePlus brandingen er holdt relativt diskret, men stangen til højdejustering er en unik feature, om end det er diskutabelt om 81 Pro i sig selv ikke er høj og måske um sonnst at vippe endnu mere opad.
Funktionalitet
OnePlus har fortalt os at de i højere grad kommer til at lytte til deres fællesskab og dettes ønsker til nye produkter og features, som de skal lancere i form af enten nye produkter eller funktioner i deres smartphones. Tastaturet er et af de første af et sådant produkt, så selvom det for mange af os, der har kendt OnePlus fra start kan virke mærkeligt at de også laver noget som tastaturer, så kan vi altså i fremtiden forvente flere “afstikkere”.
Opsætning
Da OnePlus Keyboard 81 Pro er baseret på et tastatur fra Keychron, så er det med endnu én stor lighed og det er softwaren. Eller rettere mangel på samme, for du har ikke en dedikeret app til at programmere dit tastatur med. Derimod skal du via en webbrowser tilgå VIA appen og derigennem programmere dit tastatur, hvis standardindstillingerne ikke er tilstrækkelige.
VIA er ikke den mest brugervenlige interface til opgaven, men det giver da de nødvendige muligheder, selvom det kan være en smule omstændigt og uoverskueligt for den gængse bruger. Selv er jeg efterhånden “trænet” i mange apps og systemer, men jeg kan forestille mig at andre foretrækker noget mere simpelt til opsætning af deres udstyr.
På proucentens hjemmeside kan du i øvrigt se et tværsnit af tastaturet og dets forskellige lag. Det billede er meget sigende om, hvorfor Keyboard 81 Pro føles og lyder som det gør samt hvorfor det vejer et ondt år og med stor sandsynlighed giver rygskade, hvis du tager det med i rygsækken ofte.
Forbindelse
Som nævnt forbinder Keyboard 81 Pro både via Bluetooth og kabel om man vil. Hvis du vil progammere tastaturet, så skal du have det forbundet til comptueren via kabel når du går til VIA appen.
De to forbindelser er til at finde ud af, men læs for nemhedens skyld manualen for processen for parring af tastaturet med nye enheder er ikke selvsigende. Der er ikke dedikerede knapper, men man bruger i stedet genveje.
Taster
Switchene i Keyboard 81 Pro er udviklet i samarbejde med OnePlus’ brugere. Generelt har OnePlus meldt ud at de vil involvere deres brugere i flere beslutninger, såsom hvilke produkter eller features de skal gå videre med. Udover det er tasterne udviklet i samarbejde med Keychron, som netop laver disse switche, og resultatet er ret unikt for mit vedkommende. De blå switche, også kaldet Summer Breeze, er utroligt bløde dog med en fast vandring, der ikke vakler. Det gør tastaturet ret behageligt at skrive på og det giver ikke meget modstand i fingrene, hvilket gør at man kan skrive i længere tid uden at blive træt.
Derudover så er disse blå switche de mest stille mekaniske switche jeg har skrevet på før. De er sågar mere stille end mange af de membrane tastaturer man finder derude, hvilket gør at jeg sagtens ville kunne se mig selv anvende OnePlus Keyboard 81 Pro på et åbent kontor sågar. Der ville nok være nogen, der kiggede for det er et ret stort og iøjefaldende tastatur, men i det mindste ville jeg ikke blive bedt om at pakke det væk, som det var tilfældet med et gammelt mekanisk Cherry keyboard jeg testede af på arbejde.
Jeg følte ikke helt den samme begejstring med OnePlus Keyboard 81 Pro ved gaming dog, fordi tasterne er så bløde og uden feedback, så manglede jeg lidt af denne mens jeg spillede. Det kan skyldes at jeg normalt spiller med et larmende clicky tastatur fra Cooler Master og at jeg derfor savner følelsen, for hastighedsmæssigt synes jeg ikke at OnePlus tastaturet underperformer. Tværtimod synes jeg fint den fulgte med mine evner i gaming så længe jeg forbandt den via kabel. Bluetooth er bare ikke godt til gaming (i hvert fald ikke endnu).
Da jeg kun har haft den ene af Keyboard 81 Pro versionerne til test kaldet Summer Breeze, så er ovenstående baseret på de switche, som er sat i dén udgave. Jeg kan læse at der er væsentlig forskel så man skal være opmærksom på at vælge den type switch man ønsker. Resten af tastaturet er dog ens.
Overfladen af tasterne på Keyboard 81 Pro er af såkaldt Marble-Mallow materiale. Det virker utrolig blødt og fleksibelt i forhold til andre keycaps jeg har leget med. Om det er noget man vil kunne lide er virkelig svært at sige. Det er i hvert fald særligt og jeg kunne ikke selv helt vænne mig til det, for selvom materialet føles rart og blødt, så føler jeg det ikke hører til i en tasteoplevelse når jég skriver.
Tilpasning
Det som er fælles for begge versioner af Keyboard 81 Pro er dog at både keycaps og switche er udskiftelige. Både toppen af tasten og den underliggende switch kan trækkes op med det medfølgende tilbehør.
Det vil eksempelvis for nogen give rigtig fin mening at skifte keycaps ud med nogle nye, hvis man vil skifte farve eller design på tastaturet og så kan man måske også vælge nogle med hul igennem, så lyset også skinner selve teksten op på tasten, så det er nemmere at læse i mørke. Som det er nu er Keyboard 81 Pro ikke så nemt at se teksterne på selvom det altså har lys i alle regnbuens farver, så lyser det ikke igennem teksten på tasterne.
Det vil altså sige at selvom Keyboard 81 Pro er et tastatur med et temmelig heftigt prisskilt, så køber du dig altså også til en skal, som du selv kan tilpasse og gøre helt personligt i forhold til, hvad du foretrækker. Du kan jo så sælge enten de switche eller keycaps du ikke skal bruge. Fleksibiliteten er i hvert fald der om man vil det eller ej. Hvis ikke betaler man muligvis en smule overpris dog for tastaturet er med moduleringsmuligheden udviklet med henblik på at give dig optionen og det har tydeligvis en pris.
Konklusion
Afstikker-produkt eller ej, så har OnePlus formået at lancere et ret fedt tastatur i min optik. Den udgave vi fik til test har solide taster, som er behagelige at skrive på og giver ganske fin feedback, men samtidigt så er det også det første mekaniske tastatur jeg ville turde tage med til et åbent kontorlandskab uden at frygte andre end Karen ville brokke sig. Faktisk vil jeg påstå at havde Keyboard 81 Pro numeriske taster så kunne det sagtens have fundet vej til mit kontor. Selvom det kan være lidt trægt at opsætte taster og genveje gennem VIA appen på web, så er det de få, der indstiller makroer, genveje, om end det nok er de selvsamme få, der kunne finde på at betale den premium-pris, som Keyboard 81 Pro trods alt har. Alt i alt et ganske glimrende tastatur til entusiasterne, der vil have mange tilpasningsmuligheder, nem adgang til switche og er villige til at betale prisen.
Positivt
- Design
- Vippefod
- Forbinder til flere enheder på samme tid
- Gode og anderledes mekaniske taster
- Nemt at skifte både keycaps og switch
Negativt
- Lidt tung software til opsætning
- Drejeknappen er god, men designmæssigt skiller det sig ud
Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: Fra 1899,-