Det er blevet tid til den nye flagskibsmodel fra OnePlus, som vi igen har fået lov at lege med her på redaktionen. Det er endelig blevet tid til at implementere AI elementer, så den del har vi også leget med på OnePlus 13, som udover dét også byder på hurtigere hardware, bedre kamera og mere til.
Hvad er der i æsken?
I denne omgang får du i æsken til OnePlus 13 en telefon og et rødt ladekabel, så det med at der medfølger en højhastigheds SUPERVOOC lader er desværre ikke tilfældet i år. Her har OnePlus sparet eller også tænker de at du er i besiddelse af en sådan.
Vores test-eksemplar blev dog udstyret med både et magnetisk cover, såvel som en AIRVOOC trådløs oplader, som vi også har haft under testmøllen her i samme omgang. Du kan læse med om dem forneden.
Design
Ved første øjekast er det ikke som om OnePlus 13 har ændret sig voldsomt i forhold til sin forgænger. Der er stadig den store ring om kameraet på bagsiden, der er det mest udtryksfulde ved denne smartphone.
Modsat sidste års model, så er OnePlus 13 ringen omkring kameralinserne dog en som står selvstændigt, så at sige, og trækkes altså ikke fra fronten. Til gengæld er der en streg fra midten og ud, således at bagsiden alligevel er brudt og ikke monoton.
Vores hvide udgave af telefonen har en metallisk bagside, der skinner en smule i lys og ser ret lækker ud. Du kan på nuværende tidspunkt erhverve OnePlus 13 i tre forskellige farver, som hver har deres forskellige overflader. Den blå er vegansk læder eksempelvis, uden at jeg dog kan udtale mig om den da jeg kun har haft denne hvide udgave i hånden indtil videre. Dens overflade ser ikke ud af meget fra afstand, men er ret fast og lækker når man får den i hånden.
OnePlus 13 er med en tykkelse på blot 8,5 mm relativt slank, uden at det er den slankeste i klassen. Vi har dog heldigvis med en flad skærm at gøre, så selvom telefonen føles en smule tykkere end de telefoner med buede skærme, så er jeg personligt mere glad for det nu flade design. Tykkelsen er i øvrigt målt uden at måle kamera-bumpet med.
Trods tykkelsen, eller mangel på samme, så er OnePlus 13 ikke nogen letvægter med sine 210 gram, der altså placerer sig under S24 Ultra, men lidt over fx Motorola Edge 50 Ultra. Vægten kan mærkes i hånden, men ikke i lommen så det er ikke fordi det er en for tung telefon. Det er nu en gang, hvad en telefon med en skærm på 6,82″ ender med at veje.
Skærmen på OnePlus 13 er nogenlunde kant til kant og det får skærmen til at fremstå større. Især når skærmen bliver tændt og der kommer liv i den fremstår den ret lækkert og får designet til også at virke ret premium.
Funktionalitet
Selvom jeg har haft OnePlus 13 i hånden i nogle uger i skrivende stund, så har jeg ikke fyldt den til randen med alle de apps jeg plejer at have på min daglige driver. Derfor kan det være at min oplevelse snyder en smule, men umiddelbart må jeg sige at det er den hurtigste telefon jeg har haft i hænde. Måske ikke grundet hardwaren alene, der i øvrigt består af en Snapdragon 8 Elite processor og 16 GB RAM. Det skyldes måske den optimerede OxygenOS 15, som føles så fantastisk smooth og hurtig. Du kan også udvide RAM ved at låne fra lageret op til 12 GB for at gøre telefonen endnu mere smooth og det kan varmt anbefales for det kan godt mærkes (Bemærk at der kun er 12 GB RAM i 256GB udgaven af telefonen).
Apps er bare klar når du trykker på ikonerne. Kameraet starter øjeblikkeligt nærmest og samtidigt med at animationen får den på skærmen. For så vidt angår ydelsen er OnePlus 13 hurtig – punktum. Det fremgår både af de benchmarks jeg har lavet, men også af det jeg har lavet med telefonen. Den føles bare mere klar end andre telefoner jeg har haft i hænderne. Det kan være at der kommer andet på markedet, der gør det endnu bedre, det er ikke utænkeligt, men jeg kan ærligt sige at jeg med OnePlus 13 ikke tænker det behøver være hurtigere. Med nye OS kommer der naturligvis nye funktioner på sigt som vil kræve mere af hardwaren, men det som Android umiddelbart har at smide efter OnePlus 13 for nuværende, det æder den råt.
OnePlus har dog også været en smule bagud i forhold til rivaler, som fx Samsung, for så vidt angår interface. Jeg tænker her på AI-elementer, som skal være med til at gøre din hverdag lidt mere smooth og nemmere. Dette savnede man i OnePlus 12. Måske ikke brugerne så meget som os anmeldere, der gerne så de store producenter op imod hinanden, selvom AI kan være en smule søgt. Jeg har ganske rigtigt prøvet det på en Samsung S24 Ultra, men det var ikke fordi det hang ved i længden. Det er fedt, men før der kommer endnu mere dansk support så forbliver det en gimmick for de fleste. I Notes får jeg man blot at vide at sproget ikke er understøttet.
Du kan bruge AI på OnePlus både til nemmere at søge efter billeder på din telefon, men også til at redigere dine billeder. Det har nogle blandede succesrater, men jeg synes det er fint at man har et værktøj ved hånden. Jeg har dog ikke fundet en funktion, som ikke krævede at jeg havde forbindelse til internettet for at anvende AI på OnePlus 13. Så en forbindelse til skyen har den altså trods den kraftige hardware, som telefonen selv er udstyret med.
Du kan også via AI søge filer på din telefon, hvis du som jeg aldrig kan finde det du søger efter. Nu var OnePlus 13 relativt ny for mig så jeg smed forskellige filer på den for at kunne lede efter dem via AI senere og må sige at det virker overraskende godt. Det er dog et kunstigt scenarie og alle mine filer blev lagt på telefonen stort set samtidigt, så det kræver nok at man leger lidt mere med den feature. Idéen bag synes jeg dog er god.
Du kan også få AI til at hjælpe dig med at skrive dine tekster. Eller blot omskrive dem med et andet tonefald end den skabelon du har lavet eksempelvis. Du kan også benytte AI i din noteskrivning. Så hvis du døjer med struktur når du skriver noter, så kan du få hjælp der. Hvor meget AI er OnePlus og hvor meget stammer fra Google har jeg ikke nok viden om, men det virker hovedsageligt efter hensigten, såfremt dine opgaver er på engelsk. Det virker ikke til at virke på dansk rigtigt (endnu?).
Skærm
OnePlus har udstyret deres nye flagskibsmodel med et fladt display. Selv er jeg fan af dette designvalg, selvom jeg ved at dem der foretrækker buede skærme nok vil være skuffede. Selvom et buet display har sine fordele, så synes jeg ikke at nogen har fundet en løsning på de småudfordringer de bringer med sig, såsom at man aktiverer dem ved en fejl osv. Ydermere er OnePlus 13 også udstyret med Aqua Touch 2.0, så du kan bruge telefonen i regnvejr uden at skærmen registrere fejltryk grundet regndråberne. Jeg synes helt klart at funktionen virker bedre end på andre telefoner, hvor jeg har prøvet at skrive mens skærmen har været våd. Vi fik også udleveret et par handsker til test med en funktion kaldet Glove Mode, som jeg ikke var ligeså imponeret af som med Aqua Touch.
Mens Aqua Touch så ud til at have færre fejltryk i vådt vejr, så skulle Glove Mode gøre mig i stand til at bruge telefonen med et par handsker på. Modsat Aqua Touch, som er aktiveret standard, så skal du i indstillinger for at aktivee Glove Mode. Det hjælper på følsomheden når man har tynde handsker på, men det er ikke helt så nemt som man kunne håbe. Det er dog bedre end at skulle have sine hænder ud af handskerne og i kulden når man skal bruge sin telefon, så meget kan jeg da godt stå inde for.
Det flade display i OnePlus 13 er næsten helt ude til kanten og telefonen fremstår derfor en smule mindre end den er. OnePlus 13 er nemlig ikke nogen lille telefon. Displayet står utrolig skarpt og lysstærkt. Jeg havde desværre ikke mange solrige dage at teste dens evner på, men selv under stærkt indendørs lys så var det nemt at se, hvad der foregik på skærmen. Skærmen på OnePlus 13 kører i øvrigt med op til 120 Hz og har en QHD+ opløsning på 3168×1440.
Kamera
OnePlus fortsætter deres samarbejde med Hasselblad for så vidt angår kamerasystemet i telefonen. Der er nu tale om femte generation af Hasselblad Camera for Mobile, som er et kamera, der foruden at kunne bolstre sig med et hav af imponerende specifikationer også er utrolig hurtigt og nemt at anvende. Om hastigheden i kameraet skyldes den hurtige indmad eller optimeret software kan være svært at sige, men jeg synes det er en vigtig del af en telefon, især i denne klasse.
Teknologisk bryster OnePlus 13 sig med et 50MP Sony LYT-808, 50MP ISOCELL JN5 og slutteligt et telefotokamera med triprism design. Alle sensorer i sig selv imponerende, men en teknisk mundfuld. Det som dog er slutresultatet er et fantastisk kamera, der virkelig brillerer i både lyse og mørke.
OnePlus 13 tager kort fortalt fantastiske billeder og den er hurtig til at fokusere på det, som giver mening. Samtidigt er den hurtig når du ændrer indstillinger og går fra den ene linse til den anden afhængigt af hvad du tager billeder af osv.
Du kan se nogle eksempler på de billeder jeg har taget med OnePlus 13 og selv vurdere. For mig at se lever den fint op til at være en flagskibstelefon med et kamera, der cementerer at det at rende rundt med et separat digitalkamera kun er for dem, der virkelig går op i det.
OnePlus 13 benytter i billedtagning noget OnePlus kalder Dual Exposure Algorithm. Det går ud på at telefonen tager billeder med forskellig eksponering og sammensætter med denne algorytme så det optimale billede. Indtil videre har jeg oplevet ret fede billeder så det må vurderes til at virke efter hensigten.
Umiddelbart kæmpede den lidt med helt at leve op til Samsungs 100x zoom, hvis jeg skulle sætte fingeren på noget, men hvor ofte bruger man reelt denne funktionalitet er vel det rigtige spørgsmål at stille. Op til 10-20x zoom kan jeg ikke umiddelbart kalde nogen vinder, da jeg synes OnePlus 13 virkelig har noget at byde på og især hastigheden og nemheden i at tage billederne er imponerende. Her halter Samsung en smule efter.
Selv efter du har taget billederne har du en del muligheder for at redigere dem med de AI værktøjer som du bliver stillet til rådighed. Jeg synes ikke nødvendigvis de alle sammen virker helt så perfekt, men du får da nogle muligheder for at få et ekstra forsøg så at sige, hvis et billede ikke skulle lykkedes. Jeg forsøgte at lave billeder, hvor jeg bevidst fik genskær på billedet. AI skulle kunne fjerne dette, men i de adskillige forsøg jeg lavede lykkedes det mig kun at fjerne en mindre del af genskæret på billedet. Så AI virker delvist og blot som en support og ikke noget vidunderværktøj for billeder hellere.
Batteri
OnePlus 13 har et massivt batteri på 6000 mAh, hvilket i sig selv er imponerende nok. Der medfølger dog ikke nogen oplader med til OnePlus 13 i kassen, så den skal du selv sørge for. Batteriet understøtter opladning med op til 100 Watt så du kan få en fuld opladning på lidt over en halv time. Det betyder at hvis du har en kompatibel oplader så kan du nøjes med at lade op kort og ikke henover natten. Jeg kunne lade op mens jeg var i bad og holde strøm i den periode jeg havde OnePlus 13 til test.
Under vores test fik vi også en AIRVOOC trådløs oplader. Det der er særligt ved den er at den har en indbygget blæser, så den køler din telefon ned mens den lader op med 50 Watt. Med den kunne jeg få 8-9% strøm på blot ti minutter, hvilket er den hurtigste trådløse opladning jeg har set en telefon præstere. Hvor nødvendig blæseren er ved jeg ikke, men uanset hvad så taler man jo om at varme er noget af det værste for hardware. Så på den måde er det ikke en skidt ting i hvert fald.
AIRVOOC laderen er dog temmelig larmende mens den lader din telefon op og det holder ikke op når telefonen rammer 100%, så den tænker jeg kun man kan bruge når man ikke vil blive generet af blæserens støj. Der medfølger i øvrigt ikke nogen lader med til AIRVOOC laderen, så den skal du selv sørge for. Måske ville opladningen også være hurtigere med en “rigtig” OnePlus lader, men eftersom en sådan hverken følger med til telefonen eller AIRVOOC, så havde vi ikke mulighed for at teste dette.
Softwareopdatering
Noget af det som kan være vigtigt for brugere, der beholder deres telefoner i længere tid og ikke blot skifter når den seneste nye flagship bliver lanceret er hvor længe den enkelte telefon får software- og sikkerhedsopdateringer. Her har OnePlus oppet sig sammenlignet med tidligere og tilbyder fire OS opdateringer samt seks års sikkerhedsopdateringer til OnePlus 13, hvilket gør OnePlus ret konkurrencedygtigt på dét punkt.
Konklusion
Jeg har fulgt med OnePlus siden det kun var muligt at købe deres telefoner, hvis man havde en invitation fra en eksisterende ejer. De har altid leveret telefoner, der gik direkte til kernen og leverede god ydelse, et fint kamera og value for money. OnePlus har udviklet sig og deres OnePlus 13 er ikke længere så tilgængelig for masserne grundet en højere pris og på niveau med Apple og Samsung. Til gengæld får du i OnePlus 13 en fantastisk ydende telefon, med et kanon godt kamera og et lækkert design, der alt sammen kan måle sig med de nævnte konkurrenter og sågar slå dem på visse punkter.
Min tid med OnePlus 13 som den daglige driver de sidste få uger har været en ren fornøjelse. Selvom jeg har fyldt telefonen med apps, billeder og generelt har brugt den aktivt, så har den på absolut intet tidspunkt været langsom, laggende eller på anden vis sløv. Hverken i spil, apps, kamera eller andet har jeg oplevet at telefonen har været præget af en flaskehals, så hardwaren er i hvert fald i orden.
OnePlus 13 byder på en rigtig fed mobiloplevelse og det skyldes at producenten har tænkt på at sætte brugeren i fokus. Du har en skydeknap i siden af telefonen til hurtigt at indstille lydprofiler, du har et hurtigt OS der gør dine ting nemt og hurtigt tilgængelige. På toppen af dét har du et rigtig godt kamera knyttet til. Dog er kamera-bumpet et som vi nu har set siden OnePlus 11 og designet har ikke just ændret sig voldsomt siden, så måske det til næste år er tid til at OnePlus laver et designmæssigt refresh?
Positivt
- Ydelse
- Kamera
- Lækkerhedsfaktor i design
- Sikkerhed og OS opdateringer i lang tid
Negativt
- AI er stadig “ung” i danske termer
Pris og tilgængelighed
Vejledende udsalgspris 8.999,- for 512/16 model og 7.999,- for 256/12 model
- Køb OnePlus 13