Vi skal her se på en ismaskine fra Ninja. Deres CREAMi Deluxe der kan lave de fleste flydende ingredienser til lækker blød is.
Hvad er der i kassen?

I kassen finder vi selve CREAMi Deluxe, inkl 3 bøtter til is, og en stor opskriftsbog.
Design og funktionalitet
At kalde CREAMi Deluxe for en ismaskine er måske lidt misvisende. Den kan ikke fryse ingredienser ned og lave dem til en is. Den kræver at man blander sine ingredienser i en af de medfølgende bøtter, og fryser dem ned i 24 timer inden man sætter bøtten i maskinen og laver den til blød og lækker is. Den virker ved at den “fræser” den frosne klump i bøtten, og slår iskrystallerne i stykker så man ender med en fløjlsblød is.


De tre bøtter der følger med, kan hver indeholde 700 ml, og kommer med låg.

Der er to markeringer på bøtten, øverst en ring der viser hvor meget man må fylde i hvis man laver is, og længere nede hvor meget man få fylde i hvis man vil lave en frossen drik.

Man sætter bøtten ind i beholderen, og låser det hele fast i maskinen.


Låget er låst og kan åbnes ved at man trykker på knappen og drejer det. Selve beholderen er låst fast i maskinen, og kan ligeledes tages ud ved at man trykker en knap ned og drejer hele beholderen.

I låget til beholderen sidder et kraftigt blad som spinner hurtigt (som en blender) og som kører langsomt ned igennem den frosne blandingen i bøtten.

Bladet er nemt at tage ud af låget og rengøre. Alle delene kan gå i opvaskemaskinen, men jeg valgte dog at vaske det hele af i hånden efter brug. Det var rimelig nemt.

Når man har frosset sin isblanding ned og monteret bøtten i beholderen, så har man forskellige valgmuligheder, som vælges med drejeknappen øverst på maskinen.

Som det ses er der indstillinger for “scoopable” og “drinkable”. Scoopable er til is der kan kugles op og serveres, mens drinkable er til frosne drinks og slushice. Når man laver en drinkable så skal man tilsætte ekstra væske inden man starter maskinen.
Øverst er der trykknapper til at vælge om det er hele bøtten der skal fræses, eller kun toppen. Når man spist toppen, så kan man fræse resten ved at vælge “bottom”. Det er en process der støjer en del når man fræser en bøtte is, og alt efter indstillingen tager der mellem 2 og 4 minutter. Tiden bliver vist på det runde display øverst. Jeg har lavet en video så man kan få et indtryk af processen.
Når man har fræset en bøtte, og isen lige kommet ud af fryseren og har været meget kold, så kan man godt risikere at resultatet ser sådan her ud:

Men så skal man bare vælge det samme program, og trykke på “re-spin” knappen, så bliver isen mikset en gang til og så får den den rigtige konsistens.
Jeg prøvede nogle opskrifter fra den medfølgende opskriftsbog, og lavede ananas/kokos sorbet, en Frozen yoghurt, og endelige en kakaois med Oreo kiks. Skal man lave en is med fyld som f.eks. kiks, nødder eller andet, så skal man først fræse isen som normalt, og derefter lave et hul i midten af isen, tilsætte sit fyld, og vælge “mix-in” knappen. Så bliver fyldet blandet rundt i isen uden at blive slået helt til pulver.

Resultaterne var helt fantastiske! Silkeblød is med en lækker smag! Og forberedelserne med at blande ingredienserne sammen og stille bøtterne i fryseren var der ikke mange udfordringer ved.
Jeg forsøgte også med gin/tonic “sorbet”, jeg valgte at blande i forholdet 20% gin og 80% tonic og ikke andet, og så frøs jeg det ned. Da jeg fræsede det blev det til en slags fast slush-ice, og da der ikke var noget fedt i, så blev det selvfølgelig ikke en glat is, men mere som små velsmagende gin-snebolde 🙂

Så det er faktisk kun fantasien der sætter grænser for hvilken type is og smag man vil prøve at lave. Opskriftsbogen har mange gode idéer, og så kan man altid tage udgangspunkt i en opskrift og så give den sit personlige præg hvis man har lyst.
Konklusion
Ninja CREAMi Deluxe er en ret specialiseret køkkenmaskine. Er man glad for is eller for at eksperimentere i køkkenet er det en sjov maskine. Men den er ikke billig, man kan købe meget færdiglavet is for prisen. Der er bare noget tilfredsstillende ved at lave is selv. Og jeg har intet at udsætte på resultaterne maskinen kunne lave! Nogle gange skulle jeg lige “re-spinne” et par gange for at få den rette, bløde konsistens. Men husker man at tage bøtten ud af fryseren nogle minutter før brug så minimerer man det problem. Under brug så larmer den som en blender, men jeg hørte ikke på noget tidspunkt at den lød anstrengt, eller på anden måde virkede overbelastet, selvom den skulle fræse en solid klods is i stykker. Så konklusionen må være at hvis man synes det er sjovt at “lege” i køkkenet, så er CREAMi Deluxe en fantastisk maskine, selvom man må vente 24 timer på at ens is fryser i fryseren først.