onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: NETGEAR Orbi RBKE963 Mesh WiFi 6E

Test: NETGEAR Orbi RBKE963 Mesh WiFi 6E

Så er det også blevet tid til en test af et af de mest omdiskuterede MESH systemer til hjemmet for tiden i form af NETGEAR Orbi RBKE963 (963). Omdiskuteret fordi den bringer WiFi 6E med utroligt høje hastigheder, men hvor prisskiltet er på niveau med en all-inklusive ferie i skrivende stund. Vi ser på om prisen er retfærdiggjort gennem testen.

Hvad er der i æsken?

Man skulle tro vi havde fået en mikroovn leveret ind ad døren, da kassen til Orbi 963 bliver pakket op. Den er ret stor, men designet af æsken er holdt neutral og i hvid, så den er ikke så iøjefaldende. Indholdet er adskilt med nok luftrum omkring enhederne, så de ikke kommer til skade, men når sættet er ret stort i sig selv så er en stor kasse uundgåelig. Indholdet består af de tre enheder i MESH systemet, tre strømforsyninger, adskillige instrukser til opsætning og både EU samt UK strømstik til adapterene.

Vi lånte også en WiFi 6E USB adapter fra Netgear for at kunne teste udstyret herhjemme

Design

Hvis man kender Orbi serien fra NETGEAR, så er der ikke voldsomt meget nyt eller friskt i Orbi 963 sættet, som dog er hvidt og champagnefarvet. For ikke kendere ville det måske ikke være første indskydelse at der er tale om en router/et MESH system, men NETGEAR har forstået at det for nogle af os er nødvendigt at routeren står fremme synligt og dermed helst ikke skal tiltrække sig for meget opmærksomhed.

Hver eneste af de tre enheder i Orbi 963 sættet er ret store i sig selv. De måler 28 x 19 x 7,6 cm og er derfor større end de fleste routere på markedet og når man sætter dem ved siden af hinanden, så er de jo massive. De er derfor ikke nemme at skjule, så selvom designet er ret clean og pænt, så er det noget at have in mente.

Selvom router og satelliter i Orbi 963 er pæne så er de også ret store

Selvom jeg egentlig ikke oplevede et fald i min hastighed ved at placere Orbi 963 inde i mit TV-skab, så er det aldrig noget jeg vil anbefale, fordi det kan potentielt give stabilitets- og hastighedsudfordringer, selvom jeg godt kan forstå man kunne få lyst hertil grundet enhedernes størrelser. Vi er i år flyttet i hus og for at være ærlig er jeg ikke sikker på at jeg ville kunne finde plads til alle tre enheder kompromisløst i vores gamle hjem, som heller ikke decideret var småt.

Modsat mange andre MESH systemer, så er Orbi 963 udstyret med adskillige ethernet-porte. Dette både på hovedenheden, men også på satelliterne, som altså gør dig i stand til at forbinde nogle af dine enheder “remote”, hvor du også gemmer satellitten eksempelvis.

Du kan ikke montere Orbi 963 på væggen, hvis du havde den plan for at komme størrelsen til livs ved at placere den et sted, den ikke står i vejen. Ikke at jeg selv ville have noget så stort hængende på væggen, men nok om størrelsen som en negativ ting for måske er det netop størrelsen, der gør at den har de i alt tolv ethernetporte at gøre godt med. Derudover kigger vi i de næste afsnit på dens ydelse og rækkevidde, som måske også kan give en indikation af, hvorfor den er så stor som den er.

Funktionalitet

Egentlig har jeg været ret glad for Orbi systemer i den tid jeg har testet dem. Nu virker det dog lidt som om tiden har indhentet dem for Orbi 963 var ikke særlig hurtig at få sat op sammenlignet med mindre og dyrere enheder jeg har leget med. Derudover så er Orbi appen ret begrænsende når man anvender den på sin smart device. Det er sikkert meget rart for dem, der ikke ønsker at tweake og pille ved indstillingerne på deres router, men selv skulle jeg eksempelvis sætte VLAN-tagging op for at få fuld udnyttelse af min fiber-forbindelse fra Hiper og dette kunne jeg ikke gøre via appen.

Man får ganske enkelt langt flere muligheder når man logger ind på sin router via en webbrowser fremfor at anvende appen til formålet. Jeg synes dog at “advanced” delen i appen bør åbne op for og gøre det nemt at pille ved – netop – de avancerede indstillinger for dem, der har mod herpå.

Det skal i øvrigt nævnes at hver enhed er udstyret med ethernet-porte, men disse er ikke på almindelige hastigheder, men derimod på 10 Gbit WAN port på router-delen og så yderligere én 2.5 Gbit samt tre 1 Gbit porte. Satelliterne er “lidt” moderate og har så ikke 10 Gbit porten, men derimod 2.5 Gbit og tre 1 Gbit portene.

Sammen med MESH systemet lånte vi også en USB WiFi 6E adapter fra NETGEARs Nighthawk serie af produkter. Der var en væsentlig hastighedsforøgelse på min desktop, samtidigt med at ping under test var skrabet af med 20%, hvilket i ren ms ikke er voldsomt, men i en gamers verden tæller alt mod eliminering af flaskehalse. Jeg havde i hvert fald intet problem med at game trådløst.

Samtidigt med at jeg skulle lege med Orbi 963, så var der launch på Diablo IV, som jeg inviterede nogle venner over til LAN for at vi kunne spille sammen. Normalt trækker vi et kabel fra den primære router og i en switch for at få den optimale hastighed. Det var jeg også opfordret til i denne omgang, men jeg valgte at starte med at sætte kablet i en af satelliterne i kælderen, hvortil jeg fik grønt lys til at vi gjorde det, idet testen viste 800+ Mbps og ping under 10 ms ved speedtest.

Du kan se vores test med Orbi 963 i nedenstående, hvor tallene taler for sig selv. Jeg kunne ikke få de optimale forhold ud af netværket da jeg ikke havde det fornødne udstyr til at teste med 10 Gbit porten, men over WiFi fik jeg nedenstående resultater og et i øvrigt kraftigt signal, som det fremgår af WiFi styrken.

Ved tidligere tests af Orbi produkter fra NETGEAR, så har jeg nævnt at du kan tilkøbe dig ekstra services hos producenten i form af deres forældrekontrol-muligheder samtidigt med at du kunne koble dig til Armor-programmet, der sikrede din router og dit netværk mod udefrakommende. NETGEAR samarbjeder med Bitdefender og du kan sikre dig langt hen ad vejen, men begge services er noget, som koster ekstra. Når man giver cirka 15.000 for et routersystem tænker jeg dog at man i private øjemed burde få disse services med gratis i produktets levetid. Det ville sågar bidrage til at retfærdiggøre prispunktet bare en smule.

Konklusion

Med Orbi RBK963 er man en early adopter. Kort sagt så er der en del, der skal være opfyldt, hvis Orbi 963s pris skal give mening for dig. Du skal enten have eller have plan om at have en del WiFi 6E enheder i dit hjem og derudover skal hastigheden på dette netværk være noget du udnytter på adskillige enheder på samme tid. Det er ikke tilstrækkeligt bare at have en hurtig internetforbindelse ude fra, men dit hjemmenetværk skal være med fuld udnyttelse af den seneste teknologi. Hvis du til gengæld har store og nærmest vanvittige krav til dit netværk, så kan det godt være at prisen på Orbi RBK963 er høj, men der er tale om et kompromisløst produkt, hvor der er tænkt design (flot dog lidt stor), funktion (masser af ethernetporte) og hastighed (hurtigst testede router til dato for mit vedkommende).

Positivt

  • Hastigheder og generel performance
  • Nem opsætning (om end langsom)
  • Rækkevide
  • Masser af porte

Negativt

  • Pris
  • Størrelse

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Så er det også blevet tid til en test af et af de mest omdiskuterede MESH systemer til hjemmet for tiden i form af NETGEAR Orbi RBKE963 (963). Omdiskuteret fordi den bringer WiFi 6E med utroligt høje hastigheder, men hvor prisskiltet er på niveau...Test: NETGEAR Orbi RBKE963 Mesh WiFi 6E