onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Netgear Orbi RBK13 Mesh system

Test: Netgear Orbi RBK13 Mesh system

Før man kigger sig om efter en ny router eller lignende med henblik på at optimere netværket i hjemmet, så bør man overveje, om et Mesh system måske bedre ville løse udfordringerne. Sådan et Mesh system har vi netop testet fra Netgear i form af deres Orbi RBK13, som du kan læse med om her.

Hvad er der i æsken?

Æsken til Orbi RBK13 sættet er ikke så overraskende lidt stor da der i sættet er tre satellitter med dertilhørende strømforsyning, et netværkskabel og en manual. Selve kassen er hvid med illustration af de produkter denne gemmer på samt en illustration på bagsiden af de features man får ud af lige netop dette sæt.

Design

De tre enheder, som man får ud af æsken, ligner temmelig meget hinanden. Fra forsiden er de ikke at skelne mellem, men Netgear har dog været så venlige at smide små plastikbånd omkring hver, hvorpå der står om det er routeren eller en af de to satellitter. Derudover er der QR-koder, som man kan scanne for hurtigere og nemmere opsætning, hvilket vi ser på i et af de næste afsnit.

Orbi RBK13 sættet er hvidt og enhederne har, hvad jeg ville kalde, et kompakt design, da de ikke fylder alverden og det mælkehvide design gør også at man kan placere dem et synligt sted uden at de nødvendigvis er iøjefaldende. Der er på bunden af hver gummifødder, således at de står stabilt, men der er altså ikke huller til vægmontering skulle man have lyst til dét.

Mens routeren er udstyret med to Ethernet porte til henholdsvis indgang og altså kun én udgang, så er de to satellitter uden nogen som helst af denne slags porte. Ganske vidst er de fleste hjem i dag meget trådløse, men mange kommer ikke udenom at have en gamer, der kræver LAN, eller en Philips Hue bridge, der gør det samme. Et enkelt stik er bare ikke nok.

Foruden Ethernet er der på Orbi RBK13 sættet heller ikke andre porte at finde, såsom USB eksempelvis. Det vil sige at du ikke kan tilslutte en ekstern harddisk, printer eller lignende på setuppet, hvilket kan være en begrænsning for nogle, hvorimod vi i vores hjem eksempelvis ingen printere har. Hvis det endelig var så skulle denne nok også være på WiFi’en som næsten alt andet.

Selve enhederne er som nævnt ret små og relativt flade i højden med mål på 10,4 x 10,4 x 6,8 cm. Det gør dem ret nemme at placere forskellige steder, hvor de skal smide noget trådløst signal af sig uden at fylde for meget. De har alle tre små LED-lys i fronten, som umiddelbart ikke ser ud af særlig meget, men jeg ville alligevel ikke placere dem i soveværelset da de i tusmørke alligevel lyser lidt op og de er ikke mulige at slukke.

Funktionalitet

Før vi kan gå i gang med at lege med Orbi RBK13 kræver det naturligvis lidt opsætning. Denne er lavet således at det nemmeste er at hente Orbi appen ned til sin telefon, hvor man bliver guidet igennem de forskellige skridt. Man skal passe på med at sige at der ikke findes noget nemmere, men det er virkelig en nem opsætning der er tale om. Man slutter først routeren til sit modem eller netværksstik og venter til appen fortæller at man sætter strøm til satellitterne, som automatisk kobler til routeren og hvis ikke er det bare at trykke på én knap.

Dernæst anbefales man at sætte navn og kode på sit netværk og her skal man ikke forholde sig til hverken 2.4 GHz eller 5 GHz bånd, hvilket betyder at de to deler navn og så er det netværket selv som bestemmer den optimale forbindelse til den enhed man kobler på. Password og SSID (navn på netværk) er altså det samme.

Jeg så ikke umiddelbart nogen måde at skifte netværkets frekvens på, men når tingene spiller er det måske heller ikke nødvendigt. Når man dog bor i rækkehus, hvor der ikke er så langt til naboerne, så kan man dog komme ud for lidt forstyrrelser, som man ikke nødvendigvis kan mærke i dagligdagen.

Orbi appen er en smule for simpel til min egen nørdede tilgang til tingene, men til gengæld kører det lidt efter Apple designprincippet at det skal være nemt for alle at finde ud af og at man ikke skal kunne ødelægge noget.

I softwaren medfølger også nogle basale indstillingsmuligheder for dig som forældre, hvis du ønsker at begrænse nogle adgange på de enheder, som er forbundet med Mesh systemet. Hvis du ønsker meget detaljeret overblik og langt mere kontrol, så kræver dette dog et abonnement på circle, som koster penge udover. Dog burde de basale indstillinger være rigelige for de fleste vil jeg mene.

Dækning og ydelse

Værende et Mesh setup så er forventningerne til dækning fra min side skudt i vejret fra tidligere erfaring. For dem som ikke kender Mesh så er der tale om et node-system, hvor hver enkelt satellit opretter et selvstændigt nyt netværk og har en “backdoor” til den oprindelige forbindelse, hvilket i teorien bør betyde meget mindre hastighedstab end ved en traditionel range extender eksempelvis.

Med Orbi RBK13 fik jeg også i vores 3 etagers rækkehus også langt bedre dækning end hvad routeren kunne håndtere. Der var flere streger i WiFi forbindelsen på både telefon og laptop når jeg testede, hvilket ikke er så overraskende. Der hvor Orbi RBK13 dog skuffer en smule er så den hastighed jeg får ud af systemet. Vores modem/router står på 1. etage og i køkkenet har jeg normalt med routeren, som er en Netgear R8500, et hastighedstab på 70%. Dette tab blev givetvis mindre med Orbi RBK13, men det var alligevel i omegn af 45% og der havde jeg blot en anden forventning når der nu var tale om et Mesh. Jeg oplevede eksempelvis også et mindre tab ved andre Mesh systemer jeg har haft til test.

Jeg havde under test af Orbi RBK13 ikke nok enheder til at teste mit lokale netværks hastighed, men generelt oplevede jeg en smule mindre hastighed ved overførsel af større filer til og fra min NAS i forhold til den nævnte Netgear R8500. Det ses også af min test til forbindelsen til min NAS, som med R8500 var over 250 Mbps på både læse og skrive, mens jeg altså fik nedenstående lidt slående resultat med Orbi RBK13.

Generelt spillede Orbi RBK13 meget godt med mine enheder i hjemmet og forbindelserne blev etableret relativt nemt. Enhederne havde kun et WiFi-navn at forholde sig til og systemet styrede så selv om den skulle smide enhederne på det ene bånd eller det andet med henblik på optimal hastighed og/eller dækning.

Konklusion

I helhed er Orbi RBK13 et ganske fornuftigt Mesh sæt, som takket være et kompakt og elegant design blandet med en utrolig simpel opsætning gør Mesh tilgængeligt for alle stort set. Den performer ikke helt til den pris, som sættet koster efter min mening, men der må jo så være lidt down-sides ved al den simplicitet man får gennem det. Hastighed og dækning er ikke ligefrem skrækkelige, men der er set bedre resultater og sågar for færre penge.

Positivt

  • Nem opsætning
  • Flot og kompakt design
  • Forældrekontrol på enheder
  • Ok ydelse og hastighed

Negativt

  • Dækning
  • Ingen USB-porte og få porte generelt

Pris og tilgængelighed

Set til 2.999,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Før man kigger sig om efter en ny router eller lignende med henblik på at optimere netværket i hjemmet, så bør man overveje, om et Mesh system måske bedre ville løse udfordringerne. Sådan et Mesh system har vi netop testet fra Netgear i form...Test: Netgear Orbi RBK13 Mesh system