Hvad kan et Mesh system, der koster det samme som en nysynet lidt ældre bil i skrivende stund? Forhåbentlig en masse og det lover Netgear også at deres Orbi 970 med WiFi 7, 27 Gbps, 10 Gig LAN, Quad-Band og et års Armor bringer. Vi har set nærmere på sættet.
Hvad er der i æsken?
Afhængigt at dit behov så kan du erhverve Orbi 970 i forskellige pakker og du kan også udvide netværket med yderligere satellitter, hvis det viser sig at være for lidt. Vores testpakke var deres Black Edition 3-pack, hvor der følger en router og to satellitter med.
Æsken er både enorm og tung og så er der en kasse inde i en kasse. Jeg bliver aldrig fan af at skulle pakke Netgear Mesh systemer ud har jeg efterhånden lært. Indholdet består af de tre hovedenheder som nævnt og så er der strømforsyning til dem hver med henholdsvis EU og UK plugs samt ét enkelt Ethernet-kabel og en del papirer.
Design
Først og fremmest vil jeg rose Netgear for at huske at gøre dette system tilgængeligt i både sort og hvidt. Det er et system, som for de fleste kommer til at stå relativt synligt fremme og så er det rart at kunne vælge noget, der mere eller mindre passer ind i resten af hjemmets design. De sorte er mere eller mindre helt sorte med lidt nuanceforskelle, mens de hvide har en bronze-farvet kant og fælles for dem er at de ikke ligner en netværksenhed i traditionel forstand. På den måde kan de dog godt “gemmes” i hjemmet.
Synligt er i særdeleshed noget, der gør sig gældende for Orbi 970, idet der er tale om det største Mesh system til private hjem, som jeg har set. De er hver 30 cm i højden og mellem 13-14 cm i bredde og dynde med deres semi-ovale form (set fra oven).
Kort fortalt så er det noget, der fylder og hvis ikke du smider det bag en væg eller i et skab, så vil det være synligt. Jeg fraråder at man smider enhederne bag noget som helst, hvis man vil have den optimale dækning og hastighed i øvrigt.
Router og satellit adskiller sig en smule i designet, men det er ikke meget. Det er på bagsiden at den største forskel gør sig synlig, idet routeren har en 10 Gig WAN port, en 10 Gbps LAN port og fire 10/100/1000/2500Mbps Multi-Gig LAN porte. Satellitterne har “kun” en 10Gbps og to 10/100/1000/2500Mbps Multi-Gig LAN porte. Dermed sagt altså ingen USB-porte, hvilket for mig er en gåde, hvorfo man har fravalgt at tage med.
Udover størrelsen så er Orbi 970 egentlig et pænt sæt og man kan godt se at Netgear er bevidste om at det er noget, som skal stå fremme i folks hjem. Derfor er der også kun lys, der peger ned mod gulvet, hvor de står og dens forskellige farver fortæller dig om status på dem. Lyset slår fra efter noget tid, hvis alt er som det skal være. Derfor kan man godt komme i tvivl om hvorvidt enhederne er tændt eksempelvis, men jeg synes egentlig mere om den løsning Netgear har valgt.
Funktionalitet
Selvom Orbi 970 er et ret avanceret system og dét kraftigste til hjemmenetværk jeg har været i berøring med, så er det ikke fordi opsætningen af det er gjort besværlig. Tværtimod, så er man guidet igennem relativt nemt og hele opsætningen kan tage under ti minutter. Jeg brugte min smartphone til at sætte Orbi 970 op med og det krævede nogle få gange at jeg skulle koble af og på netværket, men så havde jeg også sat det op med et navn og et password jeg havde valgt.
Du kan også sætte Orbi 970 op via en computer gennem en browser om du vil. Gennem browseren har du så efterfølgende lidt flere indstillingsmuligheder end du har i appen. Eller også er de så godt skjult i appen at jeg ikke kunne finde dem, men det er hvis man vil nørde med avancerede indstillinger. Fælles for både hjemmeside og app er at de er ret nemme at finde rundt i.
Du får automatisk adgang til nogle af Netgears mange sikkerhedsfeatures også, men hvis du ønsker at anvende den meget mere dybdegående beskyttelse i form af Neagear Armor, så kræver det et abonnement. Du får et års Armor-abonnement ved købet af Orbi 970, men derefter er det næsten tusind kroner om året for at holde abonnementet ved lige. Det er ikke en høj pris at betale for sikkerhed og Armor hjælper dig også med tips og tricks til optimering af sikkerheden, så du også beskytter dine børn i endnu højere grad, selvom “forældre” indstillinger er tilgængelige uden Armor.
Inden jeg kommer til selve testene jeg fik lavet med Orbi 970, så synes jeg det er relevant at nævne, hvad der egentlig muliggør de høje hastigheder og hvad der til dels også ligger til grund for den høje pris man må punge ud med. For en del år siden vel at mærke, så var de fleste af os ude og kigge på routere og det sidste nye var at de skulle være Dual-Band for at være noget værd. Antallet af bånd betyder hvor mange lag af netværk man reelt har ud af routeren og med Orbi 970 har vi endnu engang fordoblet det, idet der er tale om et Quad-Band system. Det betyder groft oversat at man har flere bånd at falde tilbage på og fordele netværksbyrden henover. Samtidigt så kører systemet med det sidste nye offentligt tilgængelige WiFi 7, så du får op til 27 Gbps i WiFi dataoverførselshastighed sammenlagt.
Udover WiFi, så får du altså også en relativt unik Ethernet-mulighed med Orbi 970, som altså byder på ret mange fysiske porte, der samtidigt ikke bare er “almindelige” 1Gbit porte, men som nævnt altså går fra 10G til 2.5G. Hvis dét ikke er at have et fremtidssikret netværkssystem så ved jeg ikke hvad er. Det er ret få af os der på nuværende tidspunkt kan udnytte den mængde af data, som Orbi 970 kan spytte igennem er jeg villig til at vædde om på nuværende tidspunkt.
Kigger du på de målinger jeg har været i stand til at foretage, så er der egentlig ikke meget, der taler for at man skal ud og investere i så dyrt et netværkssæt til hjemmet. Det hører dog til ovenstående at mit testudstyr ikke er op til dato, som man siger, og jeg har ikke kunne teste Orbi 970 til fulde. Det er så at sige mine enheder, der er flaskehalsene og ikke Orbi 970.
Til gengæld viser Orbi 970 de absolut bedste værdier når det kommer til den oplevede signalstyrke i vores hjem. Jeg har placeret enhederne de samme steder som ved andre tests og de har simpelthen kunne give mig WiFi 7 på min Samsung stort set alle steder i huset jeg var. Når jeg bevægede mig udenfor faldt den til WiFi 6, men generelt var hastigheden stadigvæk høj.
Konklusion
I takt med at vi har flere og flere enheder der skal snakke enten sammen eller på tværs af det vide web, så stilles der større krav til vores netværk. Netgear leverer med Orbi 970 Mesh systemet løsningen og er det absolut hurtigste netværk jeg har testet til dato, men du får så sandelig også lov at betale for det. Udover at det er masssivt i størrelse, så har jeg dog heller ikke noget konkret negativt at sige om Orbi 970, som har været en tur forbi vores testbænk her på sitet. Det har både 10G og 2.5G forbindelse til at supplere den ufatteligt godt dækkende og hurtige WiFi forbindelse med, så der er både tænkt på kabel og trådløs forbindelse det næste lange stykke tid. Du er godt sikret mod teknologisk udvikling samtidigt med at du for nuværende har et netværk jeg tvivler på de færreste kan udnytte til fulde. Til prisen synes jeg dog at Netgear godt kunne smide levetidsabonnement på deres forskellige sikkerhedsservices da de er ret smarte, men jeg kunne ikke under min testperiode sætte netværket ude af spil uanset hvor meget jeg forsøgte. En klar anbefaling herfra, forudsat man kan leve med designet, og ja, prisskiltet.
Positivt
- Hastigheder
- Rigeligt med Ethernet-porte på både router og satellitter
- Dækning
- Signalstyrke
- Opsætning og indstillinger gjort nemt med app
- WiFi 7
Negativt
- Ingen USB-porte? Come on
- Pris
Pris og tilgængelighed
Set til 24.084,-