onsdag, januar 22, 2025
ForsideIkke kategoriseretTest: Netgear Nighthawk X8 R8500 Tri-Band AC5300 router

Test: Netgear Nighthawk X8 R8500 Tri-Band AC5300 router

Der er sket meget på markedet for routere og især siden vi har fået AC-båndet, som har givet brugerne langt højere overførselshastighedsmuligheder, hvis behov netop nu og i stigende grad er relevant med streamingtjenester i høj opløsning osv. For det hjem, der næsten ikke kan få nok båndbredde på det interne netværk og kapacitetsmuligheder på det trådløse netværk, så kommer Netgear Nighthawk X8, også kaldet R8500, til at være svaret på deres bønner. Dette monstrum af en router er Tri-band og formår at give en samlet trådløs datagennemstrømning på hele 5300 Mbps. Vi lader lige det tal sive ind og når du er klar kan du ellers læse med på vores test og vurdering af denne router.

Hvad er der i æsken?

En stor router kræver naturligvis en stor æske og da ZyXEL kom frem med deres Armor Z1 og kassen til denne var der adskillige der trak på smilebåndet for den var da afsindig stor, men det skulle vise sig ikke at være det største indenfor routere til hjemmet. I hvert fald er kassens størrelse og i særdeleshed også routerens lige blevet dét større. Netgear Nighthawk X8 er med sine fire store antenner en moppedreng, mildest talt, og selv antennerne er højere end hvad jeg har set andre routere være. Indholdet er dog beskedent og antennerne er fikseret på routeren, hvorunder man finder ethernetkabel og manual.

img_3515

Design

Nu hvor vi har fået elefanten ud af lokalet, altså størrelsen på Netgear Nighthawk X8, så er det tid til at beskrive denne lidt i detaljer. Det er en stor router, hvilket vi har konstateret, men det er også interessant hvad man får ud af denne store kasse.

De fire eksterne antenner på Netgear Nighthawk X8 er synlige og man kan ikke gøre meget andet ved dem end at bøje dem bagud og dreje lidt på deres hældning hvis man ikke ellers har plads til routeren grundet dem. Min gamle router plejede at stå inde på en hylde og trods det gav den fint signal, men der skal noget af en høj hylde førend man finder plads til denne Netger Nighthawk X8. Heldigvis er der i bunden af routeren plads til to skruer for at man kan montere den på en væg. Husk dog at bruge relativt lange skruer for at den ikke skal hive dem med ud. Der er nemlig knap 1,7 kg af tyngde i routeren.

img_3525

Det overordnede design af Netgear Nighthawk X8 er ganske moderat og det tror jeg man har set sig nødsaget til grundet størrelsen. Desuden er det en router til et almindeligt hjem og sammenligner man den med et andet flagskib fra producenten, deres gaming router X4S, så er der stor forskel. Det er dog ingen forklaring på det konservative design efter min mening for man kunne sagtens have gjort en smule mere ud af det der mest af alt ligner noget fra forrige årti med lidt bølger og streger og det er så det.

I toppen af venstre side har Netgear Nighthawk X8 sine mange LED-lamper, som indikerer status for diverse tilkoblede enheder, men der er også blå ringe omkring toppen af antennerne. Skulle man som jeg være træt af alt for meget unødigt lys kan man også ved klik på en tast på fronten slukke disse lys helt eller blot få dem til ikke at blinke. Der er yderligere to knapper på fronten og den ene er til at tænde og slukke WiFi-signalet, mens den sidste knap er til WPS. WPS står for WiFi Protected Setup, som gør brugeren i stand til at forbinde kompatible enheder ved hjælp af blot at trykke på to knapper og uden at skulle indtaste lange og måske komplicerede adgangskoder.

img_3523

Lige til højre for de tre knapper og altså i højre side af Netgear Nighthawk X8 så er der en flap man kan slå ned og der få adgang til hhv. en USB 3.0 og en USB 2.0 port. Diskret gemt væk i resten af designet og uden at man skal bruge denne funktion så forbliver den også relativt usynlig. Disse porte kan bruges til at skabe en netværksprinter eller også at forvandle en almindelig harddisk til en netværksharddisk som hele hjemmet kan drage nytte af. Takket være ReadySHARE så kan man også nyde adgang til denne andre steder fra end derhjemme.

Nu ved jeg godt at jeg kommer tilbage til den efterhånden fluekneppede størrelse igen, men denne gang er der faktisk mening med galskaben, for vender man bagenden af Netgear Nighthawk X8 til sig, så erfarer man også at denne på denne bagside, foruden tænd/sluk knap, strømindgang, WAN-port og reset-knap også har seks Gigabit ethernet-porte. En feature, jeg selv har ventet længe på en router ville komme med. To af disse er sågar med såkaldt link aggregation, som gør at kompatible enheder kan udnytte to Ethernet-portes hastighed, ikke til at få en hurtigere internet-hastighed, men for at give kompatible enheder mere throughput, altså op til 2 Gigabit, hvilket naturligvis kræver at resten af udstyret understøtter dette, for som i ethvert netværk, så er hastigheden altid bestemt af laveste fællesnævner. Man kan naturligvis også bare “nøjes” med at anvende de to ekstra porte individuelt.


img_3521

Mere er der sådan set ikke at sige om designet på Netgear Nighthawk X8 og en gennemgang af dens opsætning, menuinterface osv. vil følge i sektionen om funktionalitet og anvendelse.

Funktionalitet

En router i dag er mere end blot en gateway til internettet, men mere et samlingspunkt for hjemmets netværksenheder, hvor det at disse også er stærkt forbundet til hinanden er mindst ligeså vigtigt som at de er forbundet udadtil. Man er i stand til at forbinde en almindelig harddisk til USB-porten på Nighthawk og så har man pludselig en netværksharddisk at gøre godt med, som alle i hjemmet har adgang til.

Der er tilfælde, hvor smart ny teknologi er med til at gøre ens hverdag nemmere og mere flydende, hvilket jeg også tror at Netgear Nighthawk X8 har til hensigt, men det første møde og opkobling med denne router var ikke helt så smertefri. Jeg sidder med en internetforbindelse fra YouSee og har forvandlet den medfølgende router til et modem, som egentlig blot skal sende signalet videre. Dette kunne ikke umiddelbart lade sig gøre så nemt, for Netgear Nighthawk X8 opsætnings-wizarden blev ved med at fejle, fordi YouSee kræver at man godkender en ny router ved opkobling. Efter nogle forsøg lykkedes det dog og man var koblet op. Jeg kunne dog ikke lade være med at tænke på at en løsning som skulle gøre det nemt for mig i sidste ende fejlede, fordi min ISP har en særlig opsætning, men det så ikke ud som om man kunne komme udenom dette på Netgear Nighthawk X8, hvilket var mindst ligeså irriterende.

img_3522

Når man dog har fået koblet sig på internettet og ellers til sin Netgear Nighthawk X8 router, så har man tre muligheder for at styre dennes indstillinger så disse passer med ens behov og ønsker for det netværk man har i hjemmet. Enten kan man på ganske traditionel vis følge 192.xxx linket via sin browser og tilgå routeren eller også kan man vælge at installere Netgears genie app, som fås til både PC og mobile enheder. På de mobile enheder er det stærkt begrænset, hvilke funktioner man kan pille ved, men for de fleste vil der ikke forekomme ændringer efter man har sat netværket op og det virker, så det er måske ganske fint bare via telefonen at kunne teste og tweake enkelte indstillinger.

//media.ereviews.dk/#!album-214

Netgear Nighthawk X8 anbefaler producenten til større hjem og det skyldes at denne router med sine fire eksterne og fire interne antenner giver en fantastisk rækkevidde. En test jeg har svært ved at foretage da vores termovinduer simpelthen blokerer for trådløse signaler. Hele det interne areal har dog fantastisk dækning fra Netgear Nighthawk X8 og det er til trods for hjemmets tre etager, hvor routeren befinder sig på den midterste. Selv det kortere AC-signal har fin dækning hele vejen rundt og med en god båndbredde også, hvilket vi kommer til senere. Derudover er Netgear Nighthawk X8 udstyret med branchens første aktive antenner, som forstærker signalet både mod og fra dine trådløse enheder.

img_3519

Selvom Netgear Nighthawk X8 ikke er en egentlig gaming router, så besidder den rent faktisk Dynamic QoS (Quality of Service) featuren. Denne gør brugeren i stand til at definere sin båndbreddes kapacitet og herefter lade en smart software sikre at ens streaming og gaming devices bliver prioriteret båndbredde i travle perioder, hvor man er adskillige brugere på nettet samtidigt. Dette betyder, hvis softwaren ellers virker rigtigt, at man vil opleve mindre lag og forstyrrelser på sit netværk når man gamer eller ser Netflix. Der skal helt særligt udstyr til for at kunne måle disse små forskelle, da det ikke er sikkert man kan genskabe det nødvendige miljø førend en sådan teknologi kommer til sin ret, hvorfor jeg blot kan håbe at det er hvad der kan være med til at gøre mit game og streaming ikke bliver forstyrret af at konen er i gang med at lede efter opskrifter, tøj og lignende.

img_3516

Dataoverførselshastigheder

Der er ganske vidst tale om en af de hurtigste routere på markedet og dette er også takket være en 1,2 GHz Dual Core processor, som driver hele molevitten, men overførselshastighederne jeg opnåede var nu ikke de bedste per enhed. Der er naturligvis mange ting, der spiller ind på en sådan måling og nedenstående er egentlig også indikativt og blev målt med en anden bærbar computer end vi testede lillebroren X4S med, som gør testernes sammenligning svær. Dermed ikke sagt at nedenstående hastigheder ikke er høje, for det er de, og tager man i betragtning at der er to separate bånd som kan håndtere disse hastigheder, så er der lige pludselig meget båndbredde til ens enheder i hjemmet og det må man ikke se bort fra hellere.

Den første test blev lavet på 2,4 GHz N-netværket og vi fik følgende resultat ved at simulere en dataoverførsel fra en NAS, som er koblet til en Gigabit port på routeren:

  • Læse: 98,99 Mbps
  • Skrive: 69,48 Mbps

2016-10-07-09_27_37-lan-speed-test

Dernæst testede vi på AC-netværket med følgende resultater:

  • Læse: 304,98 Mbps
  • Skrive: 269,92 Mbps

2016-10-07-08_52_38-lan-speed-test

Konklusion

Netgear Nighthawk X8 er tiltænkt det store og krævende hjemmenetværk, og her skuffer den bestemt heller ikke. Der er rigelig båndbredde at dele ud af på de trådløse enheder og desuden har den seks ethernetporte til de kablede enheder. Især hvis man har en kompatibel NAS vil man drage nytte af link aggregation muligheden. Dét og USB-portene kan gøre Netgear Nighthawk X8 til hjemmets netværksknudepunkt uden de store flaskehalse. Hastigheden på det trådløse netværk er ganske glimrende, om end ikke den bedste jeg har set, hvilket er den eneste lille skuffelse denne router i virkeligheden gav mig. Selv lillebroren, Nighthawk X4S, formåede en højere hastighed på AC-netværket. Routeren her præsterer dog ganske glimrende og med en god dækning i hele hjemmet takket være store og aktive antenner. Summa summarum er at Netgear Nighthawk X8 er en bundsolid løsning til dig, der har mange enheder på samtidigt og hvor belastningen på netværket også er høj. Prisen er en anelse høj, men man får altså hele 5300 Mbps at dele ud af og så slutter vi også af med et tal.

Positivt:
Gode hastigheder takket være Tri-Band
Seks LAN-porte
Link aggregation til NAS
Mange indstillingsmuligheder

Negativt:
Størrelse og design
Størrelse og design

[checklist]

  • Gode hastigheder takket være Tri-Band
  • Seks LAN-porte
  • Link aggregation til NAS
  • Mange indstillingsmuligheder

[/checklist]
[badlist]

  • Størrelse og design
  • Prisen

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 3.030,
Se aktuel pris hos PriceRunner

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Der er sket meget på markedet for routere og især siden vi har fået AC-båndet, som har givet brugerne langt højere overførselshastighedsmuligheder, hvis behov netop nu og i stigende grad er relevant med streamingtjenester i høj opløsning osv. For det hjem, der næsten ikke...Test: Netgear Nighthawk X8 R8500 Tri-Band AC5300 router