søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Netgear Nighthawk SX10 Gaming switch

Test: Netgear Nighthawk SX10 Gaming switch

Om man har adskillige gaming enheder i hjemmet eller blot er host til en del LAN-events så er der sandsynlighed for at man har oplevet at mangle en ethernet port eller to. Trådløse forbindelser er stadig ikke helt in når det kommer til gaming, hvorfor en switch oftest er ens valgte våben til at forbinde flere kablede enheder til det samme netværk. Netgear har med Nighthawk SX10 taget dette skridtet videre og udviklet en gaming switch, der er lavet til at give både hurtig forbindelse til alle tilsluttede og samtidigt et højt niveau af kontrol. Vi ser nærmere på om der er noget ved en gaming switch eller om det “blot” hedder gaming for differentieringens skyld i denne test af Netger Nighthawk SX10.

Hvad er der i æsken?

Æsken til Nighthawk SX10 er overraskende tung når man tager dens størrelse i betragtning. I æsken er der dog foruden manualen og et klistermærket rent faktisk ikke andet end selve switchen og en strømforsyning at finde. Dette er egentlig ikke ualmindeligt for en switch er for så vidt et ganske simpelt produkt. At der kan foregå en masse komplekst inde i selve enheden er jo så noget helt andet. Klistermærket er Nighthawk, som er Netgears premium serie af netværksprodukter.

Design

Vægten på kassen kommer der hurtigt en forklaring på når man tager Nighthawk SX10 ud af æsken. Den er nemlig lavet i metal og det kan mærkes på både kvaliteten og vægten naturligvis. Til at starte med kan man måske undre sig over valg af metal som materiale, men for dem af os, der har været til hjemmelavede LAN-events så er det nærmest en kendsgerning at netop switchen er den enhed, der bliver smidt på gulvet og så ellers glemt. Der bliver så hevet lidt i kablerne og switchen får sig en lidt hårdfør behandling. Dette, og andet, skal de kunne holde til så det er yderst betryggende at Nighthawk SX10 er konstrueret lettere hårdført.

Vægten er muligvis også trukket lidt op af det faktum at af en 10-port switch at være, så er Nighthawk SX10 relativt stor i størrelsen. I bredden og dybden (hhv. 195 x 149 mm) er den ikke så voldsom, men den har altså 40 mm i højden at gøre godt med og det bringer altså, sammen med metallet, dens kampvægt op på 0,74 kg.

Nighthawk SX10 er kileformet og ret spids, hvilket i virkeligheden får mig til at tænke at dens dybde også sagtens kunne være på niveau med andre switche, men det gør den trods alt nem at holde på når man skal flytte den rundt eventuelt. Det kileformede design får Nighthawk SX10 til at ligne et rumskib mest af alt efter min mening. LED-lysene i midten, som er v-formet og LED-indikatorerne i toppen, som der er 10 stykker af, hjælper på denne tese. Med lysene i forskellige farver, hvilket vi kommer nærmere ind på senere, så ligner den endnu mere et rumskib nemlig.

LED-lysene i toppen er tildelt de forskellige LAN-porte, som man finder på bagsiden og på den måde kan man altså tildele hver enhed en bestemt farve. På bagsiden af Nighthawk SX10 finder man ti ethernet-porte. Otte af disse er Gigabit porte, mens to kan agere som 10 Gigabit i Aggregation, altså hvor man sætter to porte sammen om en enhed for at øge båndbredden. Sidstnævnte funktionalitet kræver at man har en enhed, der understøtter denne funktionalitet. Samme funktionalitet kan man også bruge hvis man ønsker at sikre en enhed mod nedbrud i fald at en af portene taber netværksforbindelsen så virker den anden som backup.

Funktionalitet

Netgear har gjort et stort nummer ud af at markedsføre Nighthawk SX10 som værende en gaming switch. I virkeligheden erfarer vi at der er tale om en ret så kompleks managed switch med et strejf af gaming på toppen.

Hvis du ikke ved hvad en managed kontra unmanaged switch er så er det sandsynligvis fordi du kun har stiftet bekendtskab med sidstnævnte. Unmanaged switche er mere eller mindre plug-and-play enheder, der ikke kræver det store netværkskendskab at kunne håndtere. De forbinder ens enheder til en fælles hub (router) og så kan man ellers gemme den væk og glemme alt om den.

En managed switch er derimod en, der giver ovennævnte fordele, men derudover også giver dig som bruger langt mere kontrol over dit netværk. Det vil sige du selv kan styre de forskellige portes funktionalitet. Dette gælder både hastighedsallokering, skabelse af VLANs, Port Mirroring og mere til.

Alt dette er nemlig noget som man kan med Nighthawk SX10 og mere til faktisk. Hver port på bagsiden har en LED-lampe tildelt, som du har kontrol over gennem browseren når du logger ind på Nighthawk SX10. Den interface man bliver mødt med kunne rent faktisk ikke være nemmere efter min mening. Tingene er med store ikoner og er stort set selvforklarende for de habile brugere og der står også en beskrivelse for dem, der skal have lidt guidance.

De nævnte LED-lamper kan lyse i forskellige farver og med forskellige takter. Det gør at man til en LAN-party hurtigt kan se, hvem der eventuelt har udfordringer på netværket eller er den der trækker det hele ned i tilfælde af at netværket er belastet.

Den samme nemme interface kan man tilgå gennem en app på sin smartphone, men her er tingene naturligvis lidt mere kompakte og mindre nemme at arbejde med end på computeren, men dermed ikke sagt umulige. Det er bestemt at foretrække at man kan styre indstillingerne på forskellig vis. Nogle gange kan man måske have behov for at slukke for en forbindelse midt under et spil som man ikke kan tåle at minimere og så er det godt telefonen kan bruges til samme formål.

Ved opsætning af Nighthawk SX10 kan man vælge at læse manualen, hvori der står at uplink porten bør være port nummer 10. Uplink er den port man forbinder til sin router. Når man dog kommer ind i den nævnte interface så er det anbefalet at uplink porten bliver nummer 1. Det er i øvrigt port 1 og 2 man kan bruge til link aggregation (LAG), hvor man altså samler én forbindelse med to kabler. Det er desværre ikke en funktion jeg var i stand til at teste da det kræver to enheder der understøtter dette og her var det altså kun denne switch jeg havde med denne mulighed.

For at teste den maksimale hastighed som kunne sendes igennem portene enkeltvis brugte vi iPerf og server og klient kørte på Windows 10 maskiner. Det er sådan at når man tester netværkshastigheder så er den maksimale hastighed altid afhængig af det svageste led, så om det i dette tilfælde var vores switch eller de testede maskiner er svært at sige. Hastigheden blev dog målt til 942 Mbit/s og må siges at være på et forventeligt niveau. Det er usandsynligt at man får 1 Gbit igennem til trods for at det er hvad kabler i denne kategori da der altid vil være tab det ene eller det andet sted.

Netgear Nighthawk SX10 lader dig styre hastigheden på de enheder, som er forbundet til den. Det vil sige man kan sørge for at mindre vigtige enheder kun får en del af båndbredden uanset hvor meget de skriger efter den. Dette kan være for at minimere forsinkelser på de enheder, som der games på, hvor hastighed er altafgørende, mens det kan være mindre vigtigt om man streamer netflix med 10 eller 5 Mbit. Ud over dette er Nighthawk SX10 udstyret med QoS, således at mere vigtig data bliver prioriteret. Man kan også forfordele nogle prioritetsgrader på diverse porte efter eget ønske.

Foruden kontrollen som den grafiske interface giver dig, så er der også grafer, der viser den data der bliver sendt til de forskellige porte og på den måde kan man også have indsigt i hvilke enheder der bruger mest data på et givent tidspunkt. Det vil sige man får nem kontrol og oversigt over sine netværksenheder.

Konklusion

Foruden sti iøjefaldende design adskiller Netgear Nighthawk SX10 sig fra andre switche ved dens ret så intuitive grafiske interface, som giver dig masser af kontrol over de netværksenheder, som er forbundet til den. Det er muligt at styre hastigheden per enhed og samtidigt allokere prioritering per port. Det giver rigtig god mening og man får dyb kontrol over netværket, hvilket kan være en fordel, især hvis man holder LAN og ønsker at de gaming enheder som er forbundet har den bedste forbindelse fremfor alt muligt andet.

Det er helt klart niveauet af kontrol, som er Nighthawk SX10s stærkeste attribut og så at det er så nemt at gå til med en nem brugerflade, der er til at forstå. Designet af selve enheden er en diskussionssag for ja, den er anderledes, men om det er lidt unødigt stort kan man nok ikke diskutere for længe om.

Alt i alt en meget solid switch, der dog også har en heftig pris med sig, men du får til gengæld kontrol, hastighed og ved hjælp af Aggregation portene er der en af dine enheder som kan tilsikres en både hurtig og stabil internetforbindelse, forudsat man har en enhed, der understøtter dette naturligvis.

Positivt:
Link Aggregation (LAG)
God og nem styring/opsætning
Kontrol
Featurrig
Rigeligt med porte

Negativt:
Ret stor
Pris

[checklist]

  • Link Aggregation (LAG)
  • God og nem styring/opsætning
  • Kontrol
  • Feature-rig
  • Rigeligt med porte

[/checklist]
[badlist]

  • Ret stor
  • Prisen

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 1.851 kr.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Om man har adskillige gaming enheder i hjemmet eller blot er host til en del LAN-events så er der sandsynlighed for at man har oplevet at mangle en ethernet port eller to. Trådløse forbindelser er stadig ikke helt in når det kommer til gaming,...Test: Netgear Nighthawk SX10 Gaming switch