torsdag, november 21, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Netgear Nighthawk RAX40 router

Test: Netgear Nighthawk RAX40 router

Netgear, som nok er et af de mest kendte netværksproducenter, har været os behjælpelige med et eksemplar af en prisvenlig WiFi router i form af deres Nighthawk RAX40, som sågar kan købes for penge på niveau med WiFi 5 routere, så det er spændende om den lever op til ydelsen også.

Hvad er der i æsken?

At Nighthawk RAX40 er en entry-level WiFi router ses sågar også i indpakningen, som er med en del luft og ingen wauw effekt. Ydersiden “fejler” ikke noget så at sige og illustrerer fint produktet man har i hænde og så de features som den er spækket med. Det er mere internt at der er lidt tomt og indholdet består “blot” af router, strømforsyning, ethernet-kabel og manual.

Design

Når man tænker på at Nighthawk RAX40 gemmer på noget af den seneste WiFi teknologi tilgænglig, altså WiFi 6, så er der tale om en ret beskeden router. Den fylder måske en del mere end, hvad man måske har vænnet sig til, men i virkeligheden er Nighthawk RAX40 en lille spiller på netop WiFi 6 markedet.

Nighthawk serien er kendte for at være designmæssigt inspireret af amerikanske bombefly og den del er såmænd også på plads med Nighthawk RAX40. Derimod føles den bare ikke ligeså veludført, som de øvrige Nighthawk produkter jeg har haft fornøjelsen af. Hele konstruktionen føles simpelthen mere let og mindre robust end jeg er vant til fra producenten. Nu er der jo også tale om en WiFi 6 router på budget, så forventningen burde heller ikke være højere. Dog er der jo heller ikke tale om en decideret billig router overhovedet.

På midten har Netgear placeret routerens LED-lys, som fortæller om status på netværket og lige syd for disse lys er der to knapper. Disse er henholdsvis for WPS-knappen og så for at tænde og slukke for WiFi. Så kan man sikkert diskutere længe om det hensigtsmæssige i at placere netop disse to knapper lige ved siden af hinanden i sort på en sort baggrund.

Antennerne på Nighthawk RAX40 er placeret helt ud i siden og de kan så vippes afhængigt af dit behov for at sende signalet i forskellige retninger. Ved at antennerne er i siden på denne måde gør at routeren fylder lidt mere, men fleksibiliteten for antennerne er større.

Undersiden af Nighthawk RAX40 gemmer på at du kan hænge den op ad væggen, hvis det hjælper dig med placeringen i hjemmet. Antennerne kan naturligvis flippes både til siden og opad i så fald. Her kommer kvalitetsfornemmelsen så endnu en gang til udtryk også for fra undersiden er det muligt at se direkte ind i routerens printplade og indmad, hvilket for mig bare ikke sender et særlig fedt designindtryk.

Bagtil har vi alle routerens tilslutningsmuligheder og disse består af de gængse 4 LAN-porte, USB 3.0 og så WAN og strøm. Til højre for knapperne er der en reset-knap og lige ved siden af denne er der en skydeknap til at tænde og slukke for LED-lysene på fronten. Denne feature er ret vigtig da man på den måde kan undgå lys unødigt. Personligt ville jeg dog have placeret denne knap mellem de to knapper på fronten for at undgå potentielle fejl-klik, hvor man slår WiFi fra.

Funktionalitet

Før vi kan gå i gang med at koble husets mange enheder til netværket, så skal man igennem en opsætning naturligvis. Denne kan du vælge at lave via browseren eller ved at installere en app til din smartphone eksempelvis. Netgears app findes til både Android og iOS.

Uanset hvad så er processen ret lige til og man bliver guidet igennem hele processen. Jeg satte Nighthawk RAX40 op gennem en browser på en computer med svensk Windows, hvorfor menuen til opstart automatisk også var på svensk og jeg kunne ikke umiddelbart ændre menusproget før jeg var logget ind i routeren. Som konsekvens heraf tog det mig lidt ekstra tid at sætte routeren op og den initielle opstart tog også lidt ekstra tid fordi jeg skulle sætte nyt admin password med genoprettelsesindstillinger. Derefter skulle jeg så lave mit WiFi netværk med navn og adgangskode som jeg ville have det og hele processen endte med at tage lidt over ti minutter.

Netgears app er ret så nem at arbejde med. Den giver store ikoner med nogenlunde selvforklarende funktioner, så det burde for de fleste være meget lige til. Husk blot at det ikke umiddelbart virker til at alle funktioner er tilgængelige via appen, som ellers er i menuen på webbrowseren, såsom eksempelvis aktivering af QoS og andet avanceret.

Eftersom Nighthawk RAX40 er udstyret med den seneste WiFi 6 standard, så er der klart også nogle forventninger til båndbredden på netværket i hjemmet. Før vi går til test af samme og resultater vil jeg lige komme lidt nærmere ind på.

Den nye klassificering eller navngivning af WiFi standarder er blevet simplificeret med henblik på at gøre det nemmere for den menige forbruger at købe det rigtige udstyr. WiFi 6 svarer også til 802.11ax, som er den seneste tilgængelige teknologi og giver potentielle 2400 Mbps per bånd. Da Nighthawk RAX40 er udstyret med to bånd, hvoraf det ene er 2.4 GHz, så giver den samlet set en båndbredde på 3000 Mbps i hjemmenetværket. Dét til trods for at det blot er en dual-band router. Det er blandt andet dér at Netgear har sparet for at gøre Nighthawk RAX40 til en WiFi 6 budgetløsning.

Udstyret med en processor, som er kraftigere end hvad man har set i computere før i tiden er denne router bygget til et moderne hjem med mange enheder. Det er også dét båndbredden på 3000 Mbps er til for den er delt på flere bånd og én computer kan dermed ikke få den fulde hastighed. Det gør dog at du kan slutte flere enheder på netværket og ikke opleve en hastighedsmæssig begrænsning. Det betyder flere streams af Netflix, YouTube, fildeling på tværs af hjemmet og meget mere uden at opleve flaskehalsen.

Alt sammen godt på papiret og i teorien, men nu var det også blevet tid til at sætte det på prøve. Til at starte med ville jeg kigge på den maksimale hastighed jeg kunne få presset igennem på WiFi’en gennem RAX40. Dette gjorde jeg ved at bruge iPerf 3 og en kompatibel WiFi 6 computer. Da LAN-portene på Nighthawk RAX40 er 1 Gbit er der naturligvis denne begrænsning på og nedenstående er resultaterne der kom igennem.

Hastighed på 5 GHz (WiFi 6): 613 Mbps
Hastighed 2.4 GHz: 162 Mbps

Af en budget WiFi 6 router at være giver Nighthawk RAX40 egentlig ganske fine resultater.

Jeg valgte også at teste WiFi styrken i hjemmet, hvilket er mindst ligeså relevant som hastigheden. Vores udfordring i hjemmet er at vi har tre etager og WiFi signalet har dermed udfordring med at give os en stabil og god dækning i hele hjemmet. I nedenstående graf kan du se test af målingerne, som blev udført på en Android telefon. Et lavere tal er bedre og generelt var der en fin dækning i routeren, men som man kan se er den slået af en ældre Netgear R8500, som dog også var topmodellen dengang og har en del flere antenner at gøre godt med.

Konklusion

Hvis du har nogle WiFi 6 enheder i hjemmet og ønsker at udnytte dens potentiale, så er Nighthawk RAX40 fra Netgear et udmærket valg til relativt billige penge. I hvert fald når det kommer til WiFi 6, men husk at du for pengene kan få routere med en endnu bedre ydelse og design, især hvad angår dækning. Den er nem at sætte op og takket være Netgears app så kan den også styres nemt. Den er et godt valg til prisen, men om man får udnyttet WiFi 6 allerede i dag er nok begrænset.

Positivt

  • Prispunkt for WiFi 6
  • Design føles billigt
  • Solid hastighed og båndbredde

Negativt

  • Kun dual-band
  • WiFi styrke

Pris og tilgængelighed

Set til 1.499,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Netgear, som nok er et af de mest kendte netværksproducenter, har været os behjælpelige med et eksemplar af en prisvenlig WiFi router i form af deres Nighthawk RAX40, som sågar kan købes for penge på niveau med WiFi 5 routere, så det er spændende...Test: Netgear Nighthawk RAX40 router