torsdag, november 21, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Netgear Nighthawk M1 mobilt modem

Test: Netgear Nighthawk M1 mobilt modem

Med et stigende behov for at være forbundet overalt, hvor man er, så er det ikke altid at mobiltelefonen rækker eller datamængden på et sådant abonnement. En løsning til dette er en mobil router og netop et af disse har vi fået til test af Netgear i form af deres Nighthawk M1.

Hvad er der i æsken?

I den tætte og kompakte æske, som Nighthawk M1 leveres i, er elementerne adskilt, idet batteriet ikke skal være monteret i ab fabrik. Det vil sige man skal sætte det hele sammen og det giver også god mening for du skal have dit SIM-kort ind under batteriet og dækslet. Derudover er der en strømforsyning med både EU og UK adapter og naturligvis en brugermanual.

Design

Netgear Nighthawk M1 (MR1100) er af kvadratisk design med buede kanter set oppefra. I midten har den en cirkulær skærm og rundt om denne en blank overflade med to lysbjælker. Udover dette er overfladen på toppen med et knuppet design, så at sige, og siderne er blanke og titaniumfarvede.

De nævnte lysbjælker ved siden af skærmen er til henholdsvis at fortælle dig om status på batteriet og hvor meget data du har forbrugt. Begge meget rare informationer at have lige ved hånden.

Selvom hele designet af Nighthawk M1 er af plastik, så føles det ret så veludført og robust at man ser bort fra materialevalget. I forhold til min Huawei 4G modem fra arbejde, så er Nighthawk M1 væsentligt større og tungere med sine 240 gram. Den er med 10,5 cm i bredde og dybde samt 2 cm i højden også et mobilt modem, der fylder en del i tasken. Om det betyder at den så også har en bedre funktionalitet, som opvejer den ekstra byrde det er at bære rundt på den vil vi også se på i de senere afsnit.

I den nævnte titaniumfarvede kant finder man også Nighthawk M1s porte og tænd-sluk knap. Portene består af 1 x USB-A, 1 x USB-C og 1 x RJ45 Ethernet stik.

Det cirkulære display i midten af fronten er ikke just af højeste opløsning, men det er det til trods nemt at se, hvad der står og det er sågar en farveskærm. Man “cykler” gennem informationerne på skærmen ved at klikke på tænd-sluk knappen i toppen og på skærmen ser man så enten hvor meget data man har brugt, hvor mange enheder som er forbundet og hvad password er for henholdsvis 2.4 GHz og 5 GHz båndet. Nighthawk M1 er nemlig et dual-band mobilt modem.

Når man vender Nighthawk M1 på hovedet så kommer man til dækslet med et Netgear logo i midten. Dette skubber man så af, hvor man få adgang til det nævnte batteri og SIM-kort slot. Derudover er der også et microSD-kort slot, hvilket vi dækker lidt senere. Undersiden af Nighthawk M1 er i øvrigt også gummibelagt, som sørger for at den ikke glider så nemt rundt på et bord eller andre steder man måtte finde på at placere den. I kanten er der også gummi-fødder til samme formål skulle man stille routeren på højkant. Generelt synes jeg at designet af Nighthawk M1 er ret gennemtænkt og funktion møder et ganske pænt design af en router/modem at være.

De to gummifødder på kanten af Nighthawk M1 er i øvrigt mulige at flytte til siden, så du får adgang til to antenne-porte, hvis du skulle have ekstra meget behov for en bedre WiFi dækning. Disse antenner sælges dog separat og medfølger ikke i æsken, hvilket er helt fair for det er ikke alle som får brug for det.

Funktionalitet

Nighthawk M1 er ret nem at sætte op. Skærmen på fronten guider dig igennem og kræver egentlig blot at SIM-kortet du sætter i er uden PIN-kode. Selv hvis der er PIN-kode på, så kan du logge ind på routeren og slå denne fra inde fra menuen. Det gør du enten via en browser eller via Netgears mobile app.

Den mobile app er at foretrække og anbefale i virkeligheden, for her kan du også gøre en hel masse andre ting, såsom indstilling af netværket, blokering, osv. Du kan også tilgå de data, som enten er at finde på det microSD kort man smider i eller sågar en ekstern USB-disk. Det gør at du kan bruge Netgear M1 som hjemmets lille NAS og jeg havde ingen problemer med hverken at afspille video eller musik derfra. Du kan bruge begge af de to USB-porte til formålet, men husk at det kun er USB-C porten som du kan bruge til at lade op med.

En opladning giver i øvrigt cirka 15 timers brugstid med i gennemsnit to enheder forbundet. I øvrigt virker den uden batteriet isat, hvis blot du sørger for at der er et kabel i USB-C porten med strøm. På den måde kan du spare på batteriet mens du er i sommerhus eller hvis du virkelig er heavy user så kan du erhverve et ekstra batteri og hot-swappe mellem dem.

Hastighed

Eftersom Nighthawk M1 er en mobil router og kører (hovedsageligt) over de samme mobile master, som vores smartphones, så er hastigheden betinget af, hvem der ellers er på samme mast og hvad disse laver. Alligevel var det interessant at se at mine hastighedstests konsekvent viste 50-75% bedre hastigheder, hvis jeg forbandt min smartphone til Nighthawk M1 routeren via 5 GHz båndet fremfor 2.4 GHz.

Årsagen til at jeg i ovenstående skrev at denne router hovedsageligt kører over de mobile master skyldes at den rent faktisk har en ret så smart feature kaldet offloading. Dette gør den i stand til at forbinde til omkringliggende WiFi eller sågar Ethernet forbindelser og så ikke bruge af dit dataabonnement mens du har sådan en internetforbindelse tilgængelig. Hvis du bruger WiFi offloading skal du så blot være opmærksom på at routeren ikke kører dual-band.

WiFi dækning

Inden for sin rækkevidde kan Nighthawk M1 håndtere at du slutter op til 20 enheder til den. Dette havde jeg desværre ikke mulighed for at teste resultatet af, men selv med den håndfuld enheder jeg fik på så var der ikke udfordring med at alle kan få lavet noget.

WiFi signalet valgte jeg at teste styrken af sammenlignet med et hotspot lavet på en iPhone XR. Måske ikke en helt fair sammenligning, men jeg tænker mange overvejer om en 4G modem a la Nighthawk M1 er dét værd i stedet for bare at bruge sin telefon. Styrken i signalet var konsekvent, uanset om det var tæt på enhederne eller langt fra, langt bedre på Nighthawk M1. Det manglede naturligvis også bare og bør også være sådan. Det WiFi signal jeg kunne måle rundt omkring i huset var ikke ligeså kraftigt som fra min almindelige router med 6 antenner, men dækningen skyder jeg til sagtens at kunne bruges i et mindre sommerhus uden problemer.

Konklusion

Sammenlignet med en hotspot lavet via en smartphone, så er der ingen tvivl om at du med Netgear Nighthawk M1 får meget mere internet for pengene. Da det er dens primære formål er det heller ikke så underligt, men derudover har du et helt hav af funktioner, som gør dette mobile modem til langt mere end blot et hotspot. Du kan nemt tilgå modemmets funktioner via en smart app, dele medier på tværs af hjemmet takket være en NAS-funktion og så har den en kanon batteritid, hvis du skulle være uden strøm lang tid ad gangen. En smule stor af en mobil enhed at være, men kan sagtens være i tasken uden problemer.

Positivt

  • God signalstyrke
  • NAS-funktion
  • God batteritid
  • Nem at sætte op, bruge og styre

Negativt

  • Vejer 240 gram (med batteri)

Pris og tilgængelighed

Set til 1.999,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Med et stigende behov for at være forbundet overalt, hvor man er, så er det ikke altid at mobiltelefonen rækker eller datamængden på et sådant abonnement. En løsning til dette er en mobil router og netop et af disse har vi fået til test...Test: Netgear Nighthawk M1 mobilt modem