Surface Pro 3 er Microsoft’s seneste bud på en krydsning mellem en tablet og en bærbar PC, hvor man har forsøgt at kombinere det bedste fra begge verdener i en enhed der faktisk er ret unik.
Jeg har testet Microsoft Surface Pro 3 de seneste par uger, for at finde ud af om Microsoft Surface Pro 3 blot vil blive brugt som endnu en tablet, eller om den faktisk er en værdig konkurrent og mulig erstatning til den bærbare PC.
Hvad er der i kassen?
I den forholdsvis kompakte emballage får man følgende:
- Microsoft Surface Pro 3
- Touchpen
- Strømforsyning
- Vejlednin
Surface Pro 3 specifikationer
Microsoft Surface Pro 3 kommer i en lang række forskellige konfigurationer, hvor den primære forskel er enten hvorvidt processoren er en Intel Core i3, i5 eller en i7. i5’eren er nok den der giver mest mening for de fleste, da den har et rigtig fornuftigt mix mellem pris og ydelse og er kraftig nok hvis man skal bruge Microsoft Surface Pro 3 som ens primære arbejdsredskab.
Derudover fås den med forskellig lagringskapacitet, hvor 128GB også umiddelbart er den gyldne mellemvej mellem pris og kapacitet – ligesom den fås med forskellig konfiguration af arbejdshukommelse (RAM), her er 4GB dog nok til de fleste, selvom vi efterhånden har vænnet os til både 8 og 16GB.
Fælles specifikationer for Surface Pro 3
- 12″ multi-touch skærm med 2160×1440 opløsning
- Intel Core i-processor
- 64 eller 128GB lagringsplads og 4GB RAM
- 256 eller 512GB lagringsplads og 8GB RAM
- Wi-FI (a/b/g/n og ac) samt Bluetooth
- 1x USB 3.0 port, microSD kortlæser, udgang til hovedtelefoner og mini displayport.
- 5 megapixel kamera både for og bag
- Vejer 800 gram
- Måler 292,1 x 201,4 x 9,1 mm.
- Op til 9 timers batteritid
- Leveres med Windows 8.1 Pro
Design og funktionalitet
Microsoft Surface Pro 3 er med sin 12″ skærm en forholdsvis stor tablet, men jeg tænker heller ikke det er sådan den som oftest vil blive brugt af dem som kan se idéen med Surface-konceptet. Vægten på 800 gram er også i den høje ende, men her er det nok også vigtigt at holde for øje at den indvendigt er specificeret som en vaskeægte PC og ikke “bare” endnu en tablet.
Ved tabletbrug har man god plads til at hvilke fingrene, da Microsoft Surface Pro 3 har en ret bred kant hele vejen rundt om skærmen – da den ikke umiddelbart har anden funktion end at rumme Windows-tasten, kamera og mikrofon kunne jeg godt have ønsket mig denne en smule smallere for en enhed der var mindre ren fysisk, eller at man havde ladet skærmen gå helt ud til kanten og på den måde havde fået plads til en større skærm på den samme plads.
Microsoft Surface Pro 3 er først og fremmest en tablet, det betyder også at den som udgangspunkt leveres UDEN keyboard – altså som en “ren” tablet. Keyboardet er ekstra-udstyr og fås to udgaver, én med rigtige taster (Type) og et uden fysiske taster med vandring (Touch). Til almindelig brug og særligt til arbejde vil jeg uden tvivl foretrække og anbefale type tastaturet da man her får det tastatur der er mest behageligt at arbejde på i længere tid af gangen. Uanset typen er tastaturet også udstyret med et multi-touchpad der fungerer fremragende og selve tastaturet klikkes blot fast på tabletten vha. magneter. Tastaturerne fås i forskellige farvekombinationer, og er alle lavet i et stof-lignende materiale, med undtagelse af tasterne på type-tastaturet. Dette materiale virker til at være forholdsvis slidtstærkt, men jeg antager alligevel at holdbarheden er kortere end hvis det havde været plast eller evt. en eller anden from for gummi-overflade. Heldigvis kan tastaturet dog bare udskiftes hvis det skulle blive for træls at se på.
Man skal dog bemærke at tastaturet koster lidt over 1000,- som man derfor skal ligge oveni prisen for Microsoft Surface Pro 3.
Rundt i kanten af Surface Pro 3 er der forskellige knapper, on/off samt justering af lydstyrken, derudover mini displayport for tilslutning af ekstern skærm, stik til højttaler eller hovedtelefoner og én enkelt USB 3.0 port. På bagsiden, bag “kickstanden” der fungerer som stander, er microSD kortlæseren der gør det nemt at udvide hukommelsen for små penge. Kickstanden fungerer ret fint som stander, den er bred og ganske solid og den holder vinklen man placerer den i, selvom man sidder og taster på skærmen.
Skal man bruge Surface Pro 3 lidt mere professionelt, vil man glæde sig over muligheden for tilkøb af en dockingstation med et par USB porte og mulighed for tilslutning af flere skærme, desværre er dette så endnu en udskrivning.
Skærmen på 12″ har en lækker opløsning og billedet fremstår derfor rigtig flot, med gode mættede farver – i hvert fald set med forbrugerøjne. Skærmen understøtter naturligvis multi-touch og sammen med Windows 8 fungerer dette helt perfekt, skærmen reagerer kvikt og meget præcist. Har man brug for yderligere præcision kan man benytte den medfølgende pen, som også kan bruges til notater i OneNote eller lign., jeg må ærligt erkende at jeg generelt ikke er “fan” af disse penne, men det skyldes måske nok mere at Jeg ikke er så kreativ anlagt…
Surface Pro 3 i brug
Jeg har brugt Surface Pro 3 i et par uger og forsøgt at lade den være en erstatning for min bærbare PC som både bruges på farten og som “stationær” PC sammen med en skærm og en dockingstation på kontoret. I praksis oplevede jeg Surface Pro 3 i udgaven med i5 processor, 4GB RAM og 128GB SSD som en fornuftig maskine til både almindelig kontor/arbejdsbrug, billedbehandling og som underholdingsenhed til film, musik og lign. Jeg havde nok frygtet at oplevelsen ville blive en smule “træg” grundet de 4GB RAM, men det har slet ikke været tilfældet til normalt brug. Har man brug for at lave tung billedbehandling, videoredigering eller lign., kommer den nok til kort – men til almindelig “all-round” brug er det rigeligt og jeg oplevede ikke lange load-tider eller generel træghed.
Windows 8 kommer først rigtig til sin ret på en tablet, eller PC med touchskærm og det tager lidt tid at vænne sig til at bruge funktionerne, men efter få gange sidder det i fingrene og det føles naturligt at kombinerer touch og tastatur – selv med keyboard coveret tilkoblet. Jeg blev faktisk lidt overrasket over hvor meget jeg gjorde brug af touch-skærmen, selvom den blev brugt som “PC” med keyboard-coveret tilsluttet.
Da Surface Pro 3 jo er en “ægte” PC med kraftig hardware, vil man også opleve en del mere blæserstøj end fra en normal tablet, selvom det ikke er helt fair at sammenligne de to – jeg mener dog stadig det er væsentligt at man er opmærksom på dette, så man ikke forventer en blæser-løs og 100% støjsvag 2-i-1 PC. Man vil derfor opleve at blæseren kører i ny og næ og naturligvis særligt ved belastning, for at kunne holde temperaturen på hardwaren på et rimeligt niveau. Når blæseren kører er den så til gengæld ikke specielt støjende og jeg oplevede den ikke som generende, dog bemærker man den naturligvis mere når/hvis man bruger den som tablet.
Som tablet, altså uden keyboard-coveret virker den ret stor, men omvendt er det en fornøjelse at sidde i sofaen og surfe med den store skærm, hvor man måske normalt er vant til en iPad eller Android tablet med 10″ skærm, men i længden bliver den måske nok lidt stor, tung og klodset.
Batteritiden er rent faktisk ret imponerende, op til 9 timer ved surf på nettet og ca. 6-7 timer ved blandet – eller rettere sagt det jeg reelt oplevede i praksis. Det betyder at der er til cirka én arbejdsdag, alt efter hvordan og hvilke opgaver den bruges til og det vil for de fleste betyde at man man kører mere eller mindre uden en opladning i løbet af dagen.
Benchmark
- PCMark 8 Home Accelerated 3.0: 2590 point
- 3DMark Basic Edition: Fire Strike 523, Sky Diver: 2388, Cloud Gate: 4097, Ice Storm 47186
Konklusion
Er man i markedet efter en “to-i-én” maskine er det svært at komme udenom Surface Pro 3, i hvert fald hvis det skal være en “ægte” Windows-baseret PC. Der findes efterhånden et bredt udvalg af lign. maskiner, men de fleste er såkaldte “flip” maskiner som egentlig er en bærbar PC i traditionel forstand, men som kan “foldes sammen” og bruges som en stor tablet – disse er ganske udmærket til den der søger en PC med tablet-funktionalitet, men til dem der søger en tablet med PC-funktionalitet vil løsningen være for kluntet.
Surface Pro 3 er på mange måder en “underlig” størrelse, men på den gode måde. Sammenligner og vurderer man den som en ren tablet vil den synes dyr og måske kluntet og sammenligner man med en “ren” bærbar PC vil man måske savne at den kan “stå selv”, uden kickstanden bagpå, når den var docket i keyboard coveret. Men nu er Surface Pro 3 en hybrid, som formår at kombinerer en vaskeægte arbejdshest af en bærbar PC med mobiliteten og fleksibiliteten fra en tablet – en ret unik kombination som det er svært ikke at falde for, i hvert fald hvis man bruger PC’en professionelt og til arbejde. Normalt ville jeg bruge min bærbare PC til arbejde og mere “produktive” ting, mens jeg ville snuppe min iPad eller min iPhone når jeg sidder i sofaen om aftenen og læser nyheder, tjekker Facebook eller lign. Det lyder måske banalt, men med Surface Pro 3 gør man det hele på én enhed – og det har kæmpe værdi for mig, da man så ved at jeg har alting samlet på én enhed.
Der er dog enkelte punkter hvor jeg håber en kommende Surface Pro 4 (?) vil blive optimeret, bl.a. synes jeg blæseren kører for ofte og så savner jeg et keyboardcover der er lidt mere stift, det flexer en smule og er lige blødt nok til min smag. Tasterne er derimod fremragende, ret støjsvage & reagerer præcist som de skal, det samme gælder touchpadden som er fremragende. Derudover synes jeg måske at én USB 3.0 port er lige i underkanten, medmindre man på forhånd har bestemt sig for også at investerer i docken der løser dette problem.
Samlet set er Surface Pro 3, efter min mening, en af de bedste kandidater som den ultimative “2-i-1”, i hvert fald hvis man har in mente at den skal kunne dublere som en arbejdsmaskine og ikke “bare” bruges til sjov og spas, for her findes mange andre billiger alternativer hvor der så til gengæld er sparet på alt fra processor til skærm og lagerkapacitet.
Pris og tilgængelighed
Den mindste model med i3 og 64GB kapacitet fås fra ca. 5500,-