Logitech har beriget os med en sample på deres nyeste headset i deres samling i form af G435. Der er tale om et lidt anderledes gaming headset, end det vi er vant til fra producenten og her går vi det efter i sømmene. Du kan læse med om vores vurdering i denne test.
Hvad er der i æsken?
Logitech G435 kommer i en overraskende lille æske og der er heller ikke plads til meget andet end headset, kabel, USB-dongle og manual i denne. På den måde skåner Logitech miljøet ved at der kan være flere af disse med på et fly eller skib.
Design
Designerne hos Logitech har fået lov til at lege lidt mere end normalt virker det til, idet Logitech G435 er noget mere farverigt end vi ellers ser det fra Logitech, som i forvejen ikke er blege for at eksperimentere med forskellige farvekombinationer. Vores egen testudgave kom i et hvidt/blåt design, men headsettet fås også med blåt/pink og sort/grøn kombinationer. På den måde er der lidt at vælge mellem og selvom det var mig, som anmodet om den hvide udgave, så var det konen og knægten, der var mere vilde med farven end jeg selv endte med at være. Dog er det en smagssag og netop derfor er det fedt at man med Logitech G435 har valgmulighed.
Når man tager Logitech G435 ud af æsken virker det ret småt og kompakt. Jeg var faktisk i tvivl om, hvorvidt jeg ville kunne få det omkring mit relativt store hoved, men det viste sig ikke at være problemet. Tværtimod, så er designet med at øretelefonerne glider op og ned ad en skinne ganske nemt at tilpasse. Jeg kunne måske godt tænke mig en smule mere modstand så de ikke udvidet sig ved en fejl, men så kunne det være at det var mere irriterende når man endelig skulle indstille dem.
Dem som har set mine øvrige headset-tests har måske set at jeg udsætter headset for en såkaldt vridetest. Her tager jeg headsettet i hænderne og vrider det for at lytte og mærke efter svage punkter, der kunne indikere at headsettet ikke ville kunne tåle den hårde behandling man forventeligt udsætter dem for under gaming sessioner eller sport. Med Logitech G435 må jeg indrømme at jeg var temmelig skeptisk mod at udføre denne test fordi headsettet simpelthen føles ret skrøbeligt at holde i hænderne. Det er meget let og vejer kun 165 gram, så jeg var bange for at plastikken heller ikke kunne holde til de tæsk, som jeg normalt udsætter headsettene for. Logitech G435 valgte dog at overraske og ikke mindst også at overleve uden synlige skader.
Det lette design opnår Logitech G435 ved at have en stofsovertrukket hovedbøjle, som ellers er hul i midten. Denne er let og tynd så det bringer naturligvis også vægten på selve enheden ned. Et andet designvalg, som helt sikkert også er med til at sikre den kompakthed og lette vægt i Logitech G435 er at mikrofonen er indbygget og der stikker dermed ikke en mikrofonarm ud af headsettet.
Dét at mikrofonen er indbygget og benytter stråformning teknologi til at opfange lyd gør også at Logitech G435 designet slet ikke skriger “gaming” i nær så høj grad, som andre gaming headsets. Dette gør så også, efter min mening, at man roligt kan anvende Logitech G435 til andet end gaming. I bybilledet er Logitech G435 nemlig temmelig neutralt i forhold til mange andre gaming headsets, hvis altså man ser bort fra den ellers iøjefaldende farvekombination, der er på i hvert fald to af de valgmuligheder man har.
Den højre ørebøf på Logitech G435 er holdt nogenlunde neutral og uden knapper, mens man på venstre side har knap til at tænde og slukke, styre volumen og så at mute mikrofonen. Knappen til at mute mikrofonen bruges også til at skifte fra 2.4 GHz forbindelsen via USB-donglen og så Bluetooth.
Der er dermed ikke nogen steder, hvor man kan indsætte et 3.5 mm jackstik, hvis eksempelvis man vil bruge headsettet kablet på fx en mobiltelefon, hvis batteriet skulle være afladet eller man blot ønsker at spare på batteriet. Det som dog også mangler, hvis man skulle bruge Logitech G435 til musik på sin mobiltelefon via Bluetooth er at man kan ikke styre musikken med de indbyggede knapper. Det er kun muligt at justere volumen, men altså ikke skifte sange eller pause dem.
Funktionalitet
Logitech G435 headsettet er overraskende nok ikke understøttet af Logitech G Hub softwaren, så du kan ikke indstille det yderligere efter tilslutning til din computer. Dette selvom headsettet sluttes til via USB-donglen. Det vil sige at der ikke er noget surround i lyden eller mulighed for at tilpasse balancen i lyden på nær, hvis man har en anden applikation, som understøtter at ændre lyden i dit spil eller musik. Dette kan eksempelvis netop være direkte gennem spillet.
USB-donglen er lige til og at sætte op fordi man bare slutter den til sin computer, så installerer den selv drivere. Det er straks værre når man skal parre headsettet med en Bluetooth enhed, fordi manualen, der medfølger ikke er helt så sigende. Det lykkedes dog at finde ud af til sidst og konklusionen er altså at man ikke kan anvende Bluetooth og 2.4 GHz forbindelsen samtidigt, som man eksempelvis kan på SteelSeries Arctis Pro Wireless, hvor prisniveauet dog også er et helt andet skal man huske.
Lydmæssigt er Logitech G435 som man forventer det efter min mening. Det er jo ikke verdens dyreste headset eller oppe i Pro-serien fra Logitech, så lyden er ikke HiFi-kvalitet, men er bestemt god og detaljeret. Der er god bund og diskant, hvor mellemtonerne dog svinder lidt ud når musikken eksempelvis bliver lidt for kompleks. Til gaming er den dog ganske fin, men bemærk her at man ikke har indbygget surround i de 40 mm drivere, som er i headsettet.
Der hvor Logitech G435 til gengæld ikke imponerer lydmæssigt er på dens mikrofon. Det kan være det er designmæssigt smart at mikrofonen ikke er så synlig og ikke fylder, men stråleformning (beamforming) teknologien er bare ikke ligeså god som en decideret mikrofon lige foran ens mund. Det kan høres af klippet forneden at lydkvaliteten er okay, men ikke på niveau med andre headsets i prisklassen, hvor disse har dedikerede mikrofoner på mikrofonarm. Endvidere synes jeg at Logitech G435 mikrofonen opfanger lyde, som ikke burde komme med, nemmere end andre headsets.
Logitech G435 er trådløse, hvis det skulle være glippet i ovenstående, og her er det vigtigt med en stærk forbindelse, hvis man skulle få brug for at kunne bevæge sig rundt på sit værelse mens man spiller fx mens man venter i lobbyen eller andet. Her formåede jeg faktisk at være midt i et Teams kald med Logitech G435 på hovedet og gå en etage under på den anden side af vores hus for at lave og hente kaffe. Lyden forblev selvom jeg altså ikke var på den samme etage og der var helt sikkert mere end 10 meter mellem USB-donglen og headsettet på hovedet. Samme styrke i signalet kunne ikke opnås med Bluetooth skal det dog lige siges.
Apropos trådløs forbindelse så er der jo naturligvis også kigget efter batteritiden og hvad Logitech G435 kunne præstere her. Lidt under 19 timers spilletid med mine indstillinger var hvad det kunne blive til, men husk at disse tider afhænger af hvor meget man skruer op og hvor meget lyd, der bliver spillet. Det er dog helt i tråd med hvad Logitech angiver på deres hjemmeside for dette headset (Logitech skriver 18 timer)
Komfortmæssigt er Logitech G435 mega behagelige at have på hovedet. For mit vedkommende kom kun størrelsen af mine ører lidt i vejen for et perfect fit. Ørebøfferne er nemlig ikke helt store nok til at mine ører kan være derinde frit, men det er de sjældent da jeg har et sæt øreflapper i en over-gennemsnitsstørrelse. Min søns kommentar var dog at de var mega lette og var rare at have på hovedet sågar.
Konklusion
Hvis man vil have et headset, der både kan bruges til mobil gaming, musik og gaming på computeren, så er det fedt at Logitech G435 har dual-forbindelse og kan sluttes til via Bluetooth såvel som Logitechs hurtige Lightspeed forbindelse. Derudover er der tale om et kompakt headset, der vejer næsten ingenting og er til at have på længe uden at det generer. Designet er en smule iøjefaldende grundet farvekombinationerne, men der er til gengæld ingen stor mikrofon, der stikker ud, så du kan sagtens bruge det udenfor hjemmet uden at det oser af gaming, selvom den lydmæssigt er ganske fint egnet til netop gaming og moderne musik. Den mangler mellemtone til at være et rigtigt musik-headset, men det spiller ganske fint til prisen alt taget i betragtning, og så er det bare behageligt at have på hovedet. For dem der skal bruge forbindelse til både det ene og andet så er Logitech G435 bestemt et kig værd, men bemærk at mikrofonen ikke er den bedste.
Positivt
- Bluetooth og Lightspeed forbindelsesmuligheder
- Let og behageligt at have på hovedet
- Lydkvalitet er acceptabelt god til prisen
- Flot design, der skiller sig en smule ud fra mængden
Negativt
- Ingen knapper til at styre musikken via Bluetooth
- Føles billige og skrøbelige