Gaming er for alvor kommet for at blive og det er noget, som er generelt accepteret i samfundet i højere grad end det har været tidligere, hvor mange anså gamere som værende asociale og som nogen, der hovedsageligt befandt sig på deres værelser. Gameren er at spotte i hjemmet ganske vidst, men denne færdes også udenfor blandt alle andre almindelige mennesker, hvorfor det er vigtigt for den enkelte at kunne tage sin gaming med sig på farten. Logitech G433 er et headset, som man kan bruge til sin gaming derhjemme, men kvag det moderate design også sagtens kan have med udenfor når man blot vil spille mobilt eller bare høre noget musik på farten. At Logitech G433 er multiplatform er dog ikke ensbetydende med at man har sparet på funktionaliteten. Tværtimod er der både 7.1 DTS Surround og en god mikrofon med i pakken. Alt sammen med et helt nyt tag på design af overfladen af et gaming headset. Det er nemlig hverken plastik eller metal man kommer i berøring med. Læs med.
Hvad er der i æsken?
Kassen til Logitech G433 er ganske simpel og på sit ydre viser den et billede af headsettet i den farve, som man får det leveret i. I vores tilfælde var der tale om den røde udgave, hvorfor den på æsken også var rød. Inde i æsken ser det ud som om Logitech har tænkt på det hele, for der er både kabel til PC, adapter til USB, adapter til duo-jack samt mobil kabel og en stofspose til transport. Derudover er der et ekstra sæt puder til ørebøfferne. Kort sagt så er der en del ekstra tilbehør, som sørger for at man er godt forbundet uanset, hvad man agter at anvende Logitech G433 til.
Design
Vores udgave af Logitech G433 er som nævnt rød, men dette headset fås i fire forskellige farver, hvoraf to er blå og den ene af disse er med et camouflage-mønster, mens den sidste farve man kan vælge er sort. De røde og blå designs virker som en smule alternative i forhold til hvad man ellers ser gaming headsets i, men de vil i hvert fald være med til at give et friskt look, især hvis man tager til LAN eller andre typer af events, hvor man sidder med folk, hvor 90%+ forventeligt har sorte/grå headsets.
Farvevalget kan også være for at synliggøre at Logitech G433 er bygget op omkring en anderledes filosofi end de fleste andre gaming headsets. Hvad man nemlig ligger mærke til fra første øjeblik man får headsettet stukket i hånden er at dets overflade ikke er noget man er vant til. Hele ørebøfferne er nemlig af stofovertræk. Denne beslutning er producenten kommet frem til, idet man har kigget på andre industrier end gaming for inspiration, såsom sport.
At sammenligne aktive gamere med sportsudøvere er måske ikke helt ved siden af når man tager i betragtning at disse brugere sagtens kan finde på at sidde foran deres PC adskillige timer dagligt og øve sig intenst. Dermed er der også et stort slid på det udstyr man anvender, men samtidigt skal ens krop også have lov at ånde ud, hvorfor man netop har valgt materialerne på Logitech G433 som man har, idet især ens hoved og ører skal kunne ånde uden at man skal føle sig svedig og klam efter et par timers gaming. Disse designmæssige elementer bør bidrage til en mere behagelig og komfortabel brugsoplevelse, hvilket vi kommer nærmere ind på senere. Designet er i hvert fald sikret mod fedtfingre, så meget kan man være forsikret om.
Overfladen i stof er i hvert fald væsentligt anderledes end det man kender fra noget andet headset og ikke blot fra gaming-verdenen. Det kræver derfor en smule tilvænning efter min mening, men om det er noget man kan lære at leve med kommer nok an på, hvor meget man ligger i det. Personligt kan jeg ikke se, hvordan det skal kunne øge min komfort når selv det jeg ikke kommer i berøring med er i stof, da det ikke er hele overfladen, som er i berøring med mit hoved og mine ører. Det kan dog også være at min reaktion til stoffet er som det er, idet jeg har fået den røde udgave til test, som i sig selv skiller sig ud fra mængden og derfor forstærker min reaktion til stoffet ligeledes.
Mikrofonen på Logitech G433 er aftagelig og denne skal så også tages af under transport, da man ellers ikke får lukket den stofspose, som er tiltænkt transport. Ellers er der i posen plads til de nødvendige dele man måtte ønske at tage med sig på tur. Selve mikrofonen kan man nogenlunde bøje i den retning man ønsker det og dermed sikre at det står tæt nok ved munden så man slipper for at skulle råbe ind i det for at blive hørt.
For at gøre Logitech G433 så multi-platform som muligt så er der taget det valg at selve headsettet skal forbinde via et ganske almindeligt 3.5mm jackstik og afhængigt af om man forbinder det til PC eller konsol, så skal der en forskellig adapter til. Computeren genkender USB-donglen som den enhed, der skal sørge for surround og denne surround er derfor ikke mulig at få via hverken Xbox, PlayStation eller Nintendo.
Funktionalitet
Nu bevæger vi os fra hvordan Logitech G433 ser ud og føles til, hvordan det er at anvende og her skal vi både kigge på lydkvalitet, men også brug i dagligdagen.
Først og fremmest skal man installere Logitech Gaming Software på sin PC, hvis man agter at anvende dette headset på sin PC af den simple årsag at man på denne måde får mest muligt ud af headsettet. Der er naturligvis ikke nær så mange indstillingsmuligheder, som der er ved mus og tastaturer, men lidt har også ret og det kan være med til at give én personlig oplevelse med dette headset.
Logitech Gaming Softwaren gør Logitech G433 blandt andet i stand til at aktivere surround og justere på equalizeren for at sammensætte lydsfæren som man ønsker den. Der er også nogle forudindstillede profiler for eksempelvis til FPS, MOBA og andet, så man kan få en fordel over konkurrencen den vej, idet man forventeligt bedre er i stand til at høre de vigtige lyde. Der sættes en smule fokus på fodspor i skydespil, hvilket kan være ret vigtigt, men i MOBA var jeg ikke i stand til at spotte, hvad fordelen skulle være (spiller heller ikke nær så meget MOBA som FPS må jeg ærligt erkende).
Lydkvalitet
Logitech G433 leverer efter min mening en ret god og velafbalanceret lyd. Der er en beskedent højere bass end der ville være i et audiofilt headset (hvis man tager alt i betragtning), men det er både normalt og at forvente i gaming genren. Selv med dette i betragtning var jeg i stand til at nyde klassisk musik på Logitech G433, om end det ikke er det optimale medie hertil. Metal, rock og elektronisk musik var lidt nemmere at nyde uden at man skulle i equalizeren og pille. Denne equalizer er bare ikke tilgængelig, hvis man hører musik via sin mobiltelefon eller konsol, som Logitech G433 jo også er kompatibel med.
Lydkvaliteten med DTS er klokkeklar, dét er der ingen tvivl om og lydene går rigtig godt igennem, men jeg føler et eller andet sted at surround ikke lever op til forventningen. Surround-delen i Logitech G433 føles simpelthen en smule flad og selvom man gennem softwaren har lidt indstillingsmuligheder, så er det begrænset, hvor meget man kan forbedre den. Man mærker helt klart at man har en bedre fornemmelse af, hvor lydene kommer fra end når funktionen ikke er aktiveret, men det er set bedre.
Mikrofon
Mikrofonen er et redskab, som ikke må undervurderes når det kommer til gaming. Den sørger for at man kan kommunikere med sine medspillere og mikrofonen i Logitech G433 har en klar lyd uden baggrundsstøj, men den er lidt for følsom overfor “pf”-lyde, som kan være irriterende for modtageren. Det er langt fra en dårlig mikrofon, men Logitech har lavet bedre end dette.
Det fede ved netop denne mikrofon er dog at man nærmest kun hører brugerens lyd og intet støj ellers. Naturligvis hører man støj fra omgivelserne, da disse ikke bliver isoleret ud, men der er ikke nogen summen eller brummen i modtagerlyden, som der ellers kan være.
Komfort
Om det skyldes stoffet eller den lave vægt på blot 259 gram er lidt svært at sætte fingeren på, men jeg synes faktisk at Logitech G433 er behagelige at have på hovedet. Meget endda og vigtigst af alt oplever jeg ikke at de strammer nogen steder, således at jeg selv efter lang tid ikke føler ubehag på hverken ører eller hoved.
Den ene af puderne er mere behagelig at have mod huden, men den er samtidig mere stiv og man bliver lidt hurtigere træt af at have den på hovedet end den anden, om end vi snakker om marginale forhold, idet Logitech G433 er ret behagelige at have på hovedet uanset. Jeg vil derfor lade denne vurdering være til den enkelte, idet min opfattelse og præference kan være anderledes end andres.
Ørebøfferne drejer nemt rundt i DJ-style, således at man kan smide headsettet om nakken, hvis man alligevel skulle have brug for en pause fra dem i ny og næ.
Konklusion
Logitech G433s absolut stærke side er at den er kompatibel med et hav af platforme og man kan dermed takket være diverse adaptere bruge den på forskellige computere samt spillekonsoller. Stofsposen til transport er stor nok til at man kan have det hele med sig på tur også så man kan spille hos venner om man vil.
Overtrækket på hele ørebøfferne i stof er en del anderledes end man er vant til det, men det generer mig i virkeligheden ikke. Det er ganske vidst noget som kræver lidt tilvænning, men man slipper i hvert fald for fedfingre om ikke andet.
Plastik og stof kombinationen gør dog at Logitech G433 ikke føles særlig eksklusivt og man kan godt blive overrasket over prisen, hvis man først spotter denne efter man har haft headsettet i hænderne. Kvalitetsindtrykket er nemlig ikke højt, men de priser jeg har fundet headsettet til i skrivende stund er det bestemt dét værd. Ikke dermed sagt at det virker skrøbeligt og knirker, men man føler det er B-grade i forhold til meget andet fra producenten.
Lydmæssigt yder Logitech G433 dog ganske glimrende og acceptabelt. Jeg havde foretrukket lidt mere balance til den type af musik jeg nu engang lytter til når jeg anvender headsettet uden mulighed for justering gennem equalizer. Det hverken skuffer eller imponerer med hensyn til lyden og det er måske dét som skuffer. Spilmæssigt er der dog ganske fin lyd, om en surround ikke er helt perfekt, så er det bestemt noget, der forbedrer ens evne til at leve sig ind i spillene og når headsettet samtidigt er rigtig behageligt at have på hovedet, så man nærmest glemmer at man har det på, så bliver spilsessioner også dét bedre.
[checklist]
- Komfort
- Specielt design
- Multi-platform
- Udskiftelige ørepuder
- Gaming
[/checklist]
[badlist]
- Føles billigt
- Musik
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: 1099,-